fbpixel

Search icon
Search
Blast from the past: 7+1 κλασικές ταινίες που πρέπει να δείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας
ARTS & CULTURE

Blast from the past: 7+1 κλασικές ταινίες που πρέπει να δείτε έστω και μια φορά στη ζωή σας

Μοναδικές επιλογές για τους σινεφίλ


Αν είστε πραγματικοί σινεφίλ και δεν αντέχετε χωρίς την παραγωγή νέων ποιοτικών ταινιών ή αν δεν έχετε γνώσεις πάνω στην ιστορία του σινεμά, ήρθε η ώρα να κάνετε μία στροφή στο παρελθόν και συγκεκριμένα να επενδύσετε στον παλιό, καλό κινηματογράφο. Αυτές τις ημέρες μπορείτε να ταξιδέψετε σε περισσότερο απλοϊκές και ρομαντικές εποχές, των οποίων τις ξέγνοιαστες στιγμές αναπολούμε πολλές φορές. Πώς θα κάνετε αυτό το ταξίδι; Αφήνοντας απλά τον εαυτό σας να παρασυρθεί στη μαγεία ταινιών που έχουν αφήσει ιστορία στον χώρο του θεάματος!

Από τις πρώτες ρομαντικές ταινίες μέχρι τα Xιτσκοκικά θριλερ, παρακάτω θα βρείτε όλες τις old time classic ταινίες για να απολαύσετε τη μαγεία του σινεμά!

Όσα παίρνει ο άνεμος (1939)

movies-1.jpg

Δεν θα μπορούσαμε παρά να αναφέρουμε ως πρώτη ταινία για τη λίστα σας, το ρομαντικό ιστορικό δράμα που άφησε εποχή. Η ταινία δέχτηκε δριμύ κριτική για τις ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις που προέβαλε, αλλά παράλληλα φιλοξένησε την πρώτη Αφροαμερικανή (Hattie McDaniel) που κέρδισε βραβείο Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού. H εκπληκτική Vivian Leigh υποδύθηκε τη Scarlett O’Hara, μία Νοτιαμερικανή που ερωτεύεται κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Αμερική. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι “Frankly, my dear, we do give a damn” για αυτό το αριστούργημα.

Καζαμπλάνκα (1942)

bd6797d7d162b2846d609e37d63e21f5.jpg

Λίγα χρόνια αργότερα γυρίστηκε άλλη μία ταινία για ένα ρομάντζο που προσπαθούσε να κρατηθεί ζωντανό μέσα στον πόλεμο. H Καζαμπλάνκα, μία πόλη στο γαλλόφωνο Μαρόκο, θα αποτελέσει το μέρος διαφυγής ενός νεαρού ζευγαριού, που προσπαθεί να ξεφύγει από τους Ναζί. Με πρωταγωνιστές τους Ingrid Bergman και Humphrey Bogard, η ταινία έμεινε στην ιστορία για τις διάσημες ατάκες της, που σίγουρα θα αναγνωρίσετε κατά την προβολή της. Η ταινία σύμφωνα και με τον Ουμπέρτο Έκο εξυμνεί την αιώνια προσμονή της ελευθερίας. Όπως λένε και οι ήρωες της ταινίας, «Σε έναν κόσμο που καταρρέει, εμείς βρήκαμε αυτή τη στιγμή για να ερωτευτούμε».

Σιωπηλός μάρτυς (1954)

rear-window-5.jpg

Ο James Stewart και η Grace Kelly πρωταγωνιστούν σε μία ηδονοβλεπτική προσέγγιση του κινηματογράφου από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ. Οι δύο πρωταγωνιστές γίνονται θεατές σε ένα παράλληλο δράμα της διπλανής πολυκατοικίας, όταν ο Stewart αναγκάζεται να καθηλωθεί στο κρεβάτι εξαιτίας ενός σπασμένου ποδιού. Οι ώρες που περνά παρατηρώντας με τα κυάλια τη διπλανή πολυκατοικία, θα τον πείσουν για ένα έγκλημα, που θα θέλει να εξιχνιάσει. Ο "Σιωπηλός μάρτυς" είναι η τέλεια ταινία αγωνίας που θα σας συνεπάρει.

Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959)

2683835.gif

Αν σας αρέσουν οι κωμωδίες, τότε δεν πρέπει να χάσετε μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους του 20ού αιώνα. Με πρωταγωνιστές τους ταλαντούχους και ελκυστικούς Tony Curtis και Marilyn Monroe και τον ξεκαρδιστικό Jack Lemmon το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο πέρα από αριστούργημα. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από δύο νεαρούς μουσικούς, οι οποίοι αφού γίνουν μάρτυρες εγκλήματος της μαφίας, μεταμφιέζονται σε γυναίκες και ταξιδεύουν με μία μπάντα θηλέων για να σώσουν τις ζωές τους. Η κωμωδία δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού εξυμνεί την ανοχή, την αποδοχή και την πιθανότητα μεταμόρφωσης σε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Ψυχώ (1960)

c7ed1ff32b308f19f9c56ff85664d5571cdfaa23.jpg

Η κλασική σκηνή με το μαχαίρι στο ντους που έχει μεταφερθεί σε πολλές άλλες ταινίες, είναι μέρος του θρίλερ αριστουργήματος του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Η πρώτη ταινία της σειράς Ψυχώ, που έμελλε να γίνει ο πυλώνας των ταινιών τρόμου, κατέστησε το σκηνοθέτη βασιλιά του σασπένς. Μία νεαρή γυναίκα κλέβει 40.000 δολάρια και καταφεύγει σε ένα απομονωμένο μοτέλ, που διευθύνει ένας άνδρας που δεν μπορεί να ξεφύγει από την επιρροή της μητέρας του.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

movies-cover.jpg

Μία ταινία σταθμός στην ιστορία της μόδας είναι το Breakfast at Tiffany’s, το οποίο μετέτρεψε την πρωταγωνίστρια του Audrey Hepburn σε fashion icon. Μία νεαρή κοσμική γυναίκα αποκτά ερωτικό ενδιαφέρον για έναν γοητευτικό άντρα που μόλις μετακόμισε την πολυκατοικία της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το παρελθόν της απειλεί να της καταστρέψει τα σχέδια. H ταινία θα σας ενθουσιάσει και η Audrey Hepburn ως Holly Golightly θα σας γοητεύσει με την εκκεντρικότητα και την κομψότητα της.

Η μελωδία της ευτυχίας (1965)

889.png

Τιμώντας και τον πρόσφατα εκλιπόντα Christopher Plummer, μπορείτε να παρακολουθήσετε την οσκαρική «Μελωδία της ευτυχίας». Η βιογραφική, δραματική και μιούζικαλ ταινία αφηγείται τις περιπέτειες της Μαρίας (Julie Andrews), μίας πρώην μοναχής που αποφασίζει να γίνει η γκουβερνάντα της μουσικής οικογένειας φον Τραμπ. Ήταν η πρώτη ταινία που κατάφερε να ξεπεράσει τις εισπράξεις του «Όσα παίρνει ο άνεμος» και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών.

Ο νονός (1972)

508b6688022e2fb3cebb32628a9aef25.png

Αν λατρεύετε τις μαφιόζικες ιστορίες, τότε θα πρέπει να αποδώσετε φόρο τιμής παρακολουθώντας την ταινία που τα ξεκίνησε όλα, το «Νονό». Σύμφωνα με μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, το εγκληματικό αυτό φιλμ ίσως να είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι έκανε σταρ τους Rober De Niro, Al Pacino και επανασύστησε στον κόσμο το Marlon Brando ως Δον Κορλεόνε. Η ιστορία εστιάζει στη μαφιόζικη οικογένεια Κορλεόνε, όταν ο νεότερος γιος μετατρέπεται από διστακτικό μέλος της οικογένειας σε αδίστακτο μαφιόζο. Έτσι και αλλιώς η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.