fbpixel

Search icon
Search
Βιώσιμη κουζίνα: 5 «Zero Waste» restaurants της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Βιώσιμη κουζίνα: 5 «Zero Waste» restaurants της Θεσσαλονίκης

Όταν η «eco friendly» φιλοσοφία συναντά την γευστική ποιότητα


Τοπικά εποχικά υλικά, φρέσκα βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών και καλλιεργητών και «αγνή» ταυτότητα της τροφής δομούν την «ηθική» φιλοσοφία ενός «zero waste» εστιατορίου. Τα τελευταία χρόνια η «eco friendly» προσέγγιση του φαγητού έχει γίνει «mainstream», όμως λίγοι είναι αυτοί που ακολουθούν step by step τις κεντρικές αρχές της. Από την πρώτη φάση της συλλογής των υλικών μέχρι την προσθήκη τους στο κύριο menu και στις παραλλαγές των κλασικών συνταγών, βασικό κανόνα στη χρήση τους αποτελεί η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων. Τα πάντα συντηρούνται με φυσικές τεχνικές και έχουν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιούνται με δημιουργικό και «νόστιμο» τρόπο δίνοντάς μάς το μαγειρικό κίνητρο να «χτίσουμε» καινούργιες γεύσεις. Κόντρα στην απρόσωπη «food miles» αγορά που κυριαρχεί, η εγγύτητα στην αναζήτηση ενός υγιεινού και fresh πιάτου δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά ανταμείβει σε υψηλή ποιότητα εκείνον που θα την επιλέξει συνειδητά.

Ανακυκλωμένα υλικά, συσκευασίες κατασκευασμένες με έναν fair τρόπο και η πρακτική της κομποστοποίησης των απορριμμάτων αποτελούν θεμελιώδεις «πυλώνες» του «zero waste living». Οι κύριοι κανόνες που καθορίζουν την αυθεντικότητα ενός βιώσιμου τρόπου ζωής αφορούν αποκλειστικά στο ποιόν του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος έχοντας αρκετά κοινά σημεία με την minimal αισθητική. Η κατανάλωση προϊόντων που δεν έχουμε άμεση ανάγκη, η επαναχρησιμοποίηση ή η ανταλλαγή των προσωπικών μας αντικειμένων ή ρούχων δημιουργεί μια αρμονική ροή ενέργειας.

Συγκεντρώσαμε τους 5 πιο νόστιμους γαστρονομικούς προορισμούς στη Θεσσαλονίκη που σέβονται το περιβάλλον.

Συν-τροφή

247393107-1579105659102906-4213343258719545737-n.jpg

Μια παραδοσιακή μικρή γειτονιά στα Λαδάδικα που μοσχομυρίζει φρέσκο λεμόνι, ρίγανη και αφράτο ψωμάκι ζέας μάς οδηγεί σε ένα φιλικό μαγαζάκι στο νούμερο 7 της οδού Δόξης. Στο κέντρο του πρωταγωνιστής είναι η κουζίνα. Η διαδικασία παραγωγής του φαγητού θυμίζει μια traditional ιεροτελεστία περασμένης γοητευτικής εποχής που σέβεται την ελληνική πρώτη ύλη. Ο δημιουργός Συν-τροφή, Γιάννης Λουκάκης, έχει χτίσει μια πολύ συγκεκριμένη «zero waste» γαστρονομική ταυτότητα. Η αξιοποίηση όλων των υλικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η μαγειρική δεν ακολουθεί κανόνες περιορισμού και έτσι κάθε ημέρα το menu είναι και μια έκπληξη αισθήσεων. Συναντάμε τις κλασικές ελληνικές συνταγές σε αρκετές γευστικές παραλλαγές χωρίς να «πέφτουν» ποτέ στην παγίδα να «τσαλακωθούν» ποιοτικά. Από τις ταλιατέλες με καβουρμά μαύρου χοίρου και πρόβειο γιαούρτι μέχρι την επιλογή του κρασιού, όλα τα συστατικά κατάγονται από μικρές οικογενειακές φάρμες σε ελληνικές ορεινές περιοχές με παρθένα εδάφη και από νησιά του Αιγαίου μεταφέροντάς μας έντονες μεσογειακές μυρωδιές.

Info : Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, @+Τροφή | Sintrofi

Maestranza.skg

273119431-100333242571372-4405984868293713083-n.jpg

Από την πρώτη του εμφάνιση κατάφερε να μάς εισάγει σε μια διαφορετική gourmet αισθητική. Η ελληνική fusion cuisine κυριαρχεί χαρίζοντας στην γευστική μας εμπειρία δροσιά και αρώματα φρέσκιας πρώτης ύλης. Στο πατάρι, όμως κρύβεται όλη η γαστρονομική μαγεία! Μια «ζωντανή» microfarm γεμάτη με αρωματικά φυτά, microgreens και λαχανικά δημιουργήθηκε με τη συνεργασία και την επίβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια κίνηση καινοτομίας και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που όμως συνεχίζει δίκαια να κερδίζει έδαφος και γαστρονομική ποιότητα!

Info : Πτολεμαίων 29Β, @maestranza.skg

ERGON Agora East

251593814-131233555929421-837329250864386822-n.jpg

Ένα πρωτότυπο «πάντρεμα» μεταξύ ενός “grocerant” καταστήματος και ενός εστιατορίου έκαναν την αρχή για έναν high quality πολυχώρο που διαθέτει premium χειροποίητα προϊόντα φτιαγμένα από παραδοσιακές τοπικές παραγωγές. Από τους πάγκους της μαναβικής μέχρι την συλλογή των κρασιών επιβεβαιώνονται τα υψηλά γαστρονομικά του πρότυπα με σεβασμό στην ατόφια ελληνική γη και τους ηθικούς κώδικες στην παραγωγική διαδικασία της τροφής αλλά και στην κατασκευή των συσκευασιών των προϊόντων του.

Info: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50, @ergonfoods, @ergonagora

Εlios Petra

275137761-136846212166915-4823794326581555326-n.jpg

Εκλεπτυσμένη αισθητική ενός σαλέ, αρχοντική ομορφιά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της. Το στοιχείο που κάνει την κίνηση «ματ» είναι η εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη που «γεννιέται» στον δικό τους κήπο προσφέροντας φρέσκα εποχικά λαχανικά. Υποστηρίζουν θερμά την τοπική αγορά και τους Έλληνες παραγωγούς επιλέγοντας σχολαστικά ως main ingredient των dish τους τα κρεατικά.

Info : Β Πάροδος Ανεμόμυλων, Χορτιάτης, @aeliospetra_chortiatis

Πλατανάκια Natura

265535777-611314193348778-8728155963585510291-n.jpg

Σε ένα καταπράσινο τοπίο μακρυά από το κέντρο της πόλης, η γαστρονομική εμπειρία είναι εξίσου δυνατή με το στοιχείο που την ξεχωρίζει ιδιαίτερα να είναι η πρώτης τάξης ποιότητα στην επιλογή των κρεατικών. Διαθέτοντας τον δικό τους χασάπη στην κουζίνα ο οποίος φροντίζει καθημερινά για την διανομή και προμήθεια κρεατικών ελληνικής προέλευσης, το γευστικό αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα. Φρέσκιες χειροποίητες σαλάτες και αλοιφές συνοδεύουν τα main dishes κάνοντας τη σχέση μας με την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα ακόμη πιο στενή.

Info: Περιοχή Πλατανάκια, Πανόραμα, @platanakia_natura

Kεντρική φωτογραφία: Εlios Petra