fbpixel

Search icon
Search
Biophilic design: Ενσωματώστε την πιο eco friendly & updated διακόσμηση στην κατοικία σας
ECO GLOW

Biophilic design: Ενσωματώστε την πιο eco friendly & updated διακόσμηση στην κατοικία σας

Γνωρίστε και υιοθετήστε την απόλυτη τάση στον χώρο σας


Μια νέα πραγματικότητα έχει ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα της βήματα στο κόσμο των social media και αυτή δεν είναι άλλη από την στροφή των ανθρώπων σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Καθώς, η οικολογική συνείδηση και η vegan κουλτούρα κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερο έδαφος. Οι άνθρωποι τώρα πια το έχουν λάβει ως απαίτηση, διότι πιστεύουν ακράδαντα πως αν ο κόσμος ενημερωθεί κατάλληλα και ευαισθητοποιηθεί για την υγεία του και για το φυσικό περιβάλλον θα καταφέρει να πιέσει τις βιομηχανίες να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής με λιγότερους ρύπους, στην δημιουργία νέων προϊόντων με όσο το δυνατόν λιγότερους επιβαρυντικούς παράγοντες και στην μη εκμετάλλευση και κακοποίηση των ζώων. Όλος αυτός ο αγώνας ξεφεύγει πλέον από τα πλαίσια της διατροφής και περνάει και στο design. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να σας παρουσιάσουμε μια νέα τάση στην διακόσμηση, τον βιοφιλικό σχεδιασμό, ο οποίος ανταποκρίνεται σε ότι αναφέραμε παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο την φύση.

Γι’ αυτό, εάν επιθυμείτε και εσείς μια οικολογική διακόσμηση στο σπίτι σας, ακολουθήστε τα παρακάτω eco tips που σας προτείνουμε!

Χρησιμοποιήστε οικολογικές βαφές

1-E1WPp.jpg

Πριν αναφερθούμε στα οφέλη των eco-friendly βαφών, θα θέλαμε να σας πούμε λίγα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις συμβατικές μπογιές. Πιο συγκεκριμένα, οι τυποποιημένες βαφές περιέχουν οργανικές πτητικές ενώσεις (Volatine Organic Compounds), οι οποίες είναι βλαβερές όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Καθώς, ενισχύουν την αύξηση του ποσοστού του όζοντος στην ατμόσφαιρα, εντείνοντας έτσι το λεγόμενο «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου» και ευθύνονται για τους συχνούς πονοκεφάλους και τα αναπνευστικά προβλήματα. Ενώ, από την άλλη πλευρά τα οικολογικά χρώματα ρυπαίνουν ελάχιστα από την παραγωγή μέχρι την εφαρμογή τους. Περιέχουν χαμηλά ποσοστά πτητικών ουσιών και η σύνθεση τους δεν διαθέτει καρκινογόνες και τοξικές ουσίες. Με λίγα λόγια, αποτελούν την ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να προστατεύσετε τόσο τον ίδιο σας τον εαυτό όσο και το περιβάλλον. Plus, καλό είναι να επενδύσετε σε χρώματα που εκφράζουν την φύση – όπως οι αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε.

Προτιμήστε τα φυσικά υλικά

2-z1Ssv.jpg

Όταν η φύση "μπλέκεται" με τη διακόσμηση του σπιτιού το αποτέλεσμα είναι μαγικό και πόσο μάλλον όταν υιοθετούμε τα φυσικά υλικά της και δημιουργούμε καλαίσθητα και λειτουργικά έπιπλα. Με λίγα λόγια, για να «ντύσετε» το σπίτι σας μπορείτε να διαλέξετε υλικά –όπως το ξύλο, η πέτρα, το μάρμαρο, ο πηλός και το βαμβάκι, αντί για το PVC ή τα συνθετικά υλικά. Πιο αναλυτικά, σας προτείναμε υλικά τα οποία μπορούν να μεταποιηθούν εύκολα και όταν επιστρέφουν στο περιβάλλον δεν αποτελούν απόβλητα. Επίσης, από αισθητικής άποψης είναι υλικά που φέρνουν τη φύση στο εσωτερικό του σπιτιού και προσδίδουν αίσθηση ζεστασιάς και ευεξίας.

Δώστε «χώρο» στο φυσικό φως

fysiko-fos.jpg

Ο φυσικός φωτισμός σε ένα σπίτι όπου θα κυριαρχήσει η βιοφιλική διακόσμηση είναι απαραίτητος. Γι’ αυτό και εμείς σας συμβουλεύουμε να αφήσετε τα παράθυρά σας ακάλυπτα χωρίς κουρτίνες για να μπαίνει άπλετο το φως του ήλιου και να έχετε μια πιο άμεση επαφή με τη φύση που βρίσκεται έξω από αυτά. Επιπλέον, έρευνες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τη φύση είναι πιο ευτυχισμένοι και ψυχικά ήρεμοι από εκείνους που δεν έχουν καμιά επαφή μαζί της. Plus, εάν δεν μπορείτε να βλέπετε τα παράθυρά σας χωρίς κουρτίνες καλό είναι να μην επιλέξετε σκουρόχρωμες, αλλά αντιθέτως ανοιχτόχρωμες σε μπεζ ή λευκούς τόνους, έτσι ώστε να δώσετε την δυνατότητα στο φως να εισέλθει στο σπίτι σας.

Πείτε «ναι» στα ανακυκλώσιμα υλικά

5-4Kz0s.jpg

Καθημερινά, όλο και περισσότερα brands επενδύουν στη δημιουργία προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα, τα χαλιά από ανακυκλωμένα λάστιχα αυτοκινήτων, ή τα δέρματα από μανιτάρια και κάκτους είναι μερικά από τα προϊόντα που είδαμε και λατρέψαμε τόσο για την οικολογική τους συνείδηση όσο και για την ποιότητα και την αισθητική τους.

Επιλέξτε σχέδια εμπνευσμένα από την φύση

4-Vd1JA.png

Όταν μιλάμε για φύση μιλάμε για λουλούδια και σε αυτήν την περίπτωση οι δυνατότητες είναι απεριόριστες στη διακόσμηση. Άλλωστε το floral είναι trend και μπορείτε να βασιστείτε πάνω του για να δημιουργήσετε υπέροχους χώρους μέσα στο σπίτι σας. Ένας floral καναπές, μια ταπετσαρία με floral patterns όπως παρατηρείτε και στην φωτογραφία ή καρέκλες με λουλουδάτα σχέδια είναι μερικές ιδέες που θα σας δώσουν έμπνευση για να αυτοσχεδιάσετε. Βέβαια, δεν πρωταγωνιστεί μόνο το floral print από την φύση, αλλά είναι και το animal, καθώς και το γεωμετρικό σχέδιο.

Προσθέστε φυτά εσωτερικού χώρου

6-v5D48.jpg

Τα φυτά μεταμορφώνουν κυριολεκτικά έναν χώρο, γεμίζοντας τον θετική ενέργεια. Χαρίζουν οξυγόνο, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλουμε τη φύση στο σαλόνι μας. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φυτά εσωτερικού χώρου, οπότε το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να διαλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν και να τα τοποθετήσετε παντού μέσα στο σπίτι από την κουζίνα μέχρι και το μπάνιο σας.