fbpixel

Search icon
Search
 Back to base: 6 συμβουλές για εύκολη επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή
WELLNESS

Back to base: 6 συμβουλές για εύκολη επιστροφή στην ισορροπημένη διατροφή

Μπορείτε να το καταφέρετε!


Ο Σεπτέμβρης στους περισσότερους αφυπνίζει το αίσθημα της «καινούριας αρχής». Σε πολλές περιπτώσεις αυτό αφορά και την επανεκκίνηση της ισορροπημένης διατροφής, εφόσον συνήθως στις διακοπές μας τείνουμε να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα του υγιεινού φαγητού στο σπίτι.

Αλλά με όλες τις υποχρεώσεις που ξεκινούν τον Σεπτέμβρη, από που πρέπει να αρχίσουμε με τη διατροφή; Διαβάστε έξι απλές συμβουλές για να ξεκινήσετε εύκολα και πρακτικά την ισορροπημένη διατροφή σας.

Μην νιώθετε τύψεις

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας είναι να μετανιώσετε για τις διατροφικές επιλογές του καλοκαιριού. Ό,τι και αν έγινε πέρασε και τώρα είναι η στιγμή να το μετατρέψετε σε μία όμορφη ανάμνηση που γέμισε τις μπαταρίες σας και θα σας ωθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές από εδώ και πέρα.

shutterstock-270138257.jpg

Όλα ξεκινούν στη κουζίνα

Είναι λογικό τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο να φαντάζουν άδεια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ήρθε η ώρα να τα εφοδιάσουμε με όλα τα καλά και θρεπτικά υλικά που χρειαζόμαστε για την επανένταξή μας στην ισορροπημένη διατροφή.

Φτιάξτε λοιπόν μία λίστα (εμένα με βολεύει πολύ το checklist στο κινητό, ώστε να μπορώ να μαρκάρω τί μου λείπει κάθε φορά) χωρίς να ξεχάσουμε τρόφιμα από τις παρακάτω ομάδες:

  • Υδατάνθρακες ολικής (ζυμαρικά, παξιμαδάκια, μαύρο ρύζι, πατάτες baby κ.α.)
  • Φρούτα εποχής (νεκταρίνια, ροδάκινα, πεπόνι και οι παντός καιρού μπανάνες)
  • Λαχανικά εποχής (ντομάτα ή τοματίνια, αγγούρι, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδι κ.α.)
  • Όσπρια (φακές, μαυρομάτικά, ρεβίθια τα οποία γίνονται εξαιρετικά σε δροσερές σαλάτες)
  • Πρωτεΐνη (Ψάρι, αυγά, πουλερικά, κόκκινο κρέας χαμηλού λίπους)
  • Ξηρούς καρπούς και σχετικά προϊόντα (αμύγδαλα, καρύδια, ταχίνι κ.α.)
  • Μυρωδικά και μπαχαρικά (επειδή αυτά είναι που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά μας)

Ανανεώστε την… «γκαρνταρόμπα» των συνταγών σας

Για να μπούμε στο πνεύμα της ισορροπημένης διατροφής με καινούριο αέρα, αξίζει να βρούμε νέες υγιεινές συνταγές. Το διαδίκτυο προσφέρει μία τεράστια γκάμα υγιεινών συνταγών εφόσον ψάξουμε στα σωστά σημεία. Βρείτε μερικές συνταγές εδώ κι εδώ.

Μην ξεχνάτε το νερό

Μπορεί το νερό να μην περιέχει θερμίδες αλλά αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Σκεφτείτε ότι αποτελούμαστε από 60-70% νερό, με αποτέλεσμα η ανεπαρκής ενυδάτωση να δυσχεραίνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένη και την εύκολη διαχείριση βάρους.

shutterstock-718102717.jpg

Μην αφήνετε άλλο τη γυμναστική

Όπως όλοι ξέρουμε, η γυμναστική πάει χέρι-χέρι με τη διατροφή, βοηθώντας το ένα την εξέλιξη του άλλου. Επιστρέψτε λοιπόν στην αγαπημένη σας αθλητική δραστηριότητα ή αν δεν έχετε κάτι κατά νου, κάντε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ρωτήστε τους γύρω σας ποια γυμναστική επιλέγουν να κάνουν για να πάρετε ιδέες.

Το πιο σημαντικό

Το πιο σημαντικό βήμα είναι το πρώτο, γι’ αυτό λοιπόν μην το αναβάλετε άλλο. Δικαιολογίες πάντα θα βρίσκονται και ποτέ δεν θα είναι η «ιδανική» μέρα, γι’ αυτό ξεκινήστε από το επόμενό σας γεύμα!


niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.