fbpixel

Search icon
Search
Αυτό είναι το peeling που σας βλάπτει χωρίς να το ξέρετε
HEALTH

Αυτό είναι το peeling που σας βλάπτει χωρίς να το ξέρετε

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πιο επιθετικού τύπου χημικής απολέπισης


Όταν πρόκειται όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και για την αναστροφή των ορατών σημείων γήρανσης, υπάρχουν πολλές διαφορετικές δράσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε: επεμβατικές διαδικασίες όπως το lifting προσώπου, ενέσιμα, λέιζερ και, τέλος, χημικά peeling. Η πιο πρόσφατη trending θεραπεία είναι αυτή του phenol peeling, το οποίο θεωρείται ευρέως ο πιο "επιθετικός" τύπος peeling που υπάρχει. Στην πραγματικότητα, πολλοί δερματολόγοι επιλέγουν να μην το χορηγούν λόγω του επιπέδου έντασής του και όλων των πιθανών κινδύνων που τις συνοδεύουν.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει όμως ένα peeling με φαινόλη και πώς επιτυγχάνει τόσο εξαιρετικά αποτελέσματα;
shutterstock-1517804495.jpg

Τι είναι το phenol peel;

Σε αντίθεση με τα πιο κοινά χημικά peels -όπως τα πίλινγκ με α-υδροξυοξύ (AHA), τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν γλυκολικό οξύ- τα phenol διεισδύουν πολύ βαθύτερα στο δέρμα και δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στο σπίτι, αλλά από πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό.

Τι είναι λοιπόν η φαινόλη; Είναι μια οργανική ένωση που έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και στην καθαρή της μορφή, μπορεί να είναι αρκετά ερεθιστική, γι' αυτό δεν χρησιμοποιείται σε εμπορικά προϊόντα. Τα phenol peels θεωρούνται μια πολύ επιθετική θεραπεία και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στο δέρμα λόγω του πόσο βαθιά διεισδύει το διάλυμα - αλλά αυτό είναι επίσης που κάνει τη θεραπεία επικίνδυνη. 

Μάλιστα, μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που να χρειαστεί ενδοφλέβια νάρκωση του ασθενή.

Ποια είναι τα benefits & τα side effects του φαινολικού peeling;

Οι φωτογραφίες πριν και μετά την απολέπιση με φαινόλη είναι πολύ εντυπωσιακές, καθώς μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε αποτελέσματα χειρουργικής ποιότητας. Μπορεί να παρατηρηθεί δραματική βελτίωση των βαθιών ρυτίδων καθώς και αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα της μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και δεκαετίες αργότερα. To peeling φαινόλης μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης των σκούρων κηλίδων και του αποχρωματισμού, καθώς και της συνολικής υφής του δέρματος - συμπεριλαμβανομένων των ουλών ακμής, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων.

Ενώ γνωρίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα μιας ασφαλούς διαδικασίας απολέπισης με φαινόλη θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, οι πιθανοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές πρέπει να συζητούνται προσεκτικά με τους ασθενείς. Σε γενικές γραμμές, όλα τα χημικά peelings ενέχουν έναν πιθανό κίνδυνο εμφάνισης χρωστικών αλλαγών, λοιμώξεων, εξανθημάτων ακμής και ουλών, ωστόσο, τα peelings φαινόλης ενέχουν επίσης κίνδυνο καρδιακών επιπτώσεων, καθώς το μόριο είναι τοξικό για τον καρδιακό μυ, εάν απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

shutterstock-1869362680.jpg

All in all...

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το phenol peel προσφέρει μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα διαρκείας - ωστόσο, η διαδικασία δεν συνοδεύεται από σημαντικό χρόνο διακοπής και αρκετούς σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής βλάβης των οργάνων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που είναι καλά εκπαιδευμένος στο συγκεκριμένο είδος peeling για να διαπιστώσετε αν είναι η κατάλληλη λύση για εσάς. Συζητήστε μαζί τους για τον τύπο του δέρματός σας, το ιστορικό σας, ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι και αν έχετε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις.