fbpixel

Search icon
Search
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε meditation
WELLNESS

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε meditation

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρον τα οφέλη του διαλογισμού, επιλέγοντας την ιδανική ώρα της ημέρας


Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η τακτική πρακτική του διαλογισμού μπορεί να βελτιώσει την προσοχή και τη μνήμη, να μειώσει το άγχος, και φυσικά να προωθήσει τη συναισθηματική ευεξία. Αλλά σε έναν κόσμο που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση και αναταραχή, υπάρχει μια ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονική περίοδος για να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας. 

Ανακαλύψτε ποια είναι αυτή! 

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για διαλογισμό;

Αν θέλετε να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας και να δώσετε μια δόση «ζεν» στο μυαλό σας, ορισμένες ώρες της ημέρας είναι καλύτερες από άλλες για μια συνεδρία διαλογισμού. Σύμφωνα με τον σύμβουλο υγείας και ευεξίας Shikha Agarwal, το τελευταίο τέταρτο της νύχτας πριν την αυγή καθώς και νωρίς το πρωί είναι οι καλύτερες ώρες για να κάνετε μια συνεδρία διαλογισμού. «Η γαλήνια ατμόσφαιρα ενισχύεται μετά από μια νύχτα ξεκούραστου ύπνου, καθώς το μυαλό είναι φυσικά πιο ήρεμο. Η ηρεμία αυτών των στιγμών επιτρέπει τη βέλτιστη συγκέντρωση και μια βαθύτερη εμπειρία διαλογισμού, βελτιώνοντας τη συνολική ευημερία», εξηγεί.

Πότε να τον αποφεύγετε;

shutterstock-1919581142-CQmuX.jpg

Αν και το σωστό meditation φαίνεται ευεργετικό ανά πάσα στιγμή, οι ειδικοί συνιστούν να δίνετε προσοχή σε ορισμένες ώρες της ημέρας, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Η Agarwal εξηγεί: «Ο διαλογισμός αμέσως μετά από ένα βαρύ γεύμα μπορεί να είναι μη παραγωγικός, επειδή το σώμα επικεντρώνεται στην πέψη, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί η πνευματική εστίαση που απαιτείται γι' αυτόν. Καλό είναι να περιμένετε λίγο μετά το γεύμα σας.»

Πώς να διαλογιστείτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας;

shutterstock-2178170787.jpg

Ενώ νωρίς το πρωί προσφέρεται ένα γαλήνιο περιβάλλον για διαλογισμό, μπορεί να χρειαστεί να εστιάσετε στην ίδια αίσθηση ηρεμίας σε διάφορες άλλες στιγμές της ημέρας. Από ασκήσεις αναπνοής έως καθοδηγούμενους διαλογισμούς μέσω εφαρμογών όπως το Headspace, παρακάτω δείτε πώς είναι να ενσωματώσετε το διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα:

Κατά τη διάρκεια του lunch break στη δουλειά

Ένας σύντομος διαλογισμός ενσυνειδητότητας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει την προσεκτική αναπνοή, την παρατήρηση των αισθήσεων ή την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης. Αυτές οι μικρές χειρονομίες παρέχουν μια «νοητική επανεκκίνηση» και ενισχύουν την παραγωγικότητα!

Πριν πέσετε για ύπνο

Καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου, το να κρατάτε μια σύνθετη στάση yoga μπορεί να μην αποτελεί προτεραιότητα, οπότε μια συνεδρία ηρεμιστικού διαλογισμού, όπως η yoga nidra, μπορεί να βοηθήσει. Προωθεί τη χαλάρωση, ανακουφίζει από το συσσωρευμένο άγχος της ημέρας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

shutterstock-221677984.jpg

Σε περίπτωση άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας

Με την πολυάσχολη, γρήγορη ζωή μας, είναι πολύ συνηθισμένο να αισθανόμαστε καταπονημένοι. Αν πρέπει να ξεπεράσετε μια δύσκολη στιγμή μέσα στην ημέρα, μια σύντομη συνεδρία διαλογισμού με έμφαση στην αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας

Αντί να ξαπλώσετε στον καναπέ για ώρες, δώστε στο μυαλό σας τα «εργαλεία» που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τα γεγονότα μιας κουραστικής ημέρας. Ένας διαλογισμός γείωσης που σας επανασυνδέει με το φυσικό σας περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να «μετακινηθείτε» νοητικά από τις απαιτήσεις της εργασίας σε μια πιο γαλήνια και ισορροπημένη κατάσταση, διευκολύνοντας την ομαλότερη μετάβαση στον προσωπικό σας χρόνο...