fbpixel

Search icon
Search
Αυτές είναι οι τροφές που «ξεδιψούν» την επιδερμίδα
MAGAZINE

Αυτές είναι οι τροφές που «ξεδιψούν» την επιδερμίδα

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου μάς εξηγεί ποιες διατροφικές επιλογές ενυδατώνουν τον οργανισμό μέσα κι έξω!


Η έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να μας βοήθησε να αποκτήσουμε ένα όμορφο, ηλιοκαμένο δέρμα και βιταμίνη D, όμως η έντονη ακτινοβολία του διαταράσσει την υγεία της επιδερμίδας. Η ηλιοθεραπεία, το αλάτι της θάλασσας, το κολύμπι, την αφυδατώνουν, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητάς της, την εμφάνιση ξηροδερμίας, τη φωτογήρανση και άλλες πιο σοβαρές δερματικές βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές αλλοιώσεις. Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, μέσα και έξω!

Η σωστή διατροφή μπορεί να τα ανατρέψει όλα!

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά βοηθά στην υγεία του δέρματος και στη σφριγηλότητά του. Πιο συγκεκριμένα, βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση σε συνδυασμό με φλαβονοειδή, σελήνιο και καλά λιπαρά εμφανίζουν προστατευτική δράση έναντι της οξείδωσης που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.

shutterstock-1076249912.jpg

Τα αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν

Οι πιο σημαντικές διατροφικές πηγές των αντιοξειδωτικών:

Β-καροτένιο: το βρίσκουμε κυρίως σε χυμό φρούτων (εσπεριδοειδή), βατόμουρα, φράουλες, μούρα, σταφύλια, φραγκοστάφυλα και λαχανικά με έντονο χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί και μοβ.

Βιταμίνη C: υπάρχει σε εσπεριδοειδή φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά - διατηρεί και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.

Βιταμίνη Ε: αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό βρίσκεται στα έλαια και στους ξηρούς καρπούς.

Σελήνιο: απαντάται στα δημητριακά, τα σιτηρά και το σουσάμι και ελαχιστοποιεί την καταστροφή της επιδερμίδας.

Ψευδάργυρος: υπεύθυνος για το κολλαγόνο και την ελαστίνη, βρίσκεται στα οστρακοειδή και τα μανιτάρια.

Φλαβονοειδή: τα συναντάμε στο κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο, τα σκούρα λαχανικά, το ρόδι, το σταφύλι και το πράσινο τσάι.

shutterstock-330821750.jpg

Οι τροφές που βοηθούν το δέρμα

Αβοκάντο: Έχει αντιφλεγμο-νώδη δράση, ενώ περιέχει βιταμίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που ενυδατώνουν και προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου. Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες, είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και λουτεΐνη.

Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αποτελείται από ω-3 λιπαρά οξέα και έχει προστατευτική δράση σε πολλές ασθένειες. Συμβάλλει σε ένα υγιές, δυνατό και λαμπερό δέρμα και δρα θετικά και στα μαλλιά.

Σολομός: Βοηθάει στην ελαστικότητα της επιδερμίδας, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, συμβάλλοντας έτσι στη λεία όψη της και στη μείωση των γραμμών που εμφανίζονται λόγω κούρασης και ηλικίας.

Λιπαρά ψάρια: Σαρδέλα, γαύρος, ρέγγα και σολομός είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, που δρουν θετικά στην υγεία και την υφή του δέρματος κάνοντάς το πιο ανθεκτικό και λαμπερό.

Ξηροί καρποί: Περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η Ε και αποτελούν και πηγή πρωτεϊνών. Έχουν την ιδιότητα να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό και ενισχύουν την υγεία της επιδερμίδας.

Ντομάτα: Με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και λυκοπένιο, εμφανίζει προστατευτική δράση στο δέρμα, στα κύτταρα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

mamatsiou.jpg

Ευχαριστούμε την Αναστασία Μαμάτσιου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 2014 ασκεί το επάγγελμα, διατηρώντας διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 2020 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία στο ΔΙΠΑΕ.

Info: Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313089389, email: amamatsiou@gmail.com, site: www.nutriwellness.gr, Ιnstagram @mamatsiou_nutriwellness

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022