fbpixel

Search icon
Search
Αυτά είναι τα φυσιολογικά σημάδια γήρανσης που γίνονται ορατά στα 40
FACE & BODY

Αυτά είναι τα φυσιολογικά σημάδια γήρανσης που γίνονται ορατά στα 40

Ο σωστός τρόπος να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας


Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το δέρμα αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, δεν είναι πάντα εύκολο να το αποδεχτούμε - ειδικά όταν οι αλλαγές αυτές γίνονται πιο έντονες. Αλλά με όλες τις φιλτραρισμένες και επεξεργασμένες εικόνες που διαπερνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μην αναφέρουμε, τα ενέσιμα, τα fillers και τις χειρουργικές επεμβάσεις που είναι διαθέσιμα in real life, πώς μοιάζει ένα φυσικό, ώριμο πρόσωπο 40 ετών;

Συνεχίστε να διαβάζετε για τα κοινά προβλήματα περιποίησης της επιδερμίδας στα 40 σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε!

Πώς αλλάζει το δέρμα στη δεκαετία των 40

Το δέρμα μας φτάνει στο αποκορύφωμά του με την παραγωγή κολλαγόνου μεταξύ των ηλικιών 25 έως 34 ετών. Μέχρι τη στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στη δεκαετία των 40, η παραγωγή κολλαγόνου δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη διάσπαση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την εξάντληση του κολλαγόνου. Αυτή η καθαρή διάσπαση του κολλαγόνου συνοδεύεται από κατακερματισμό της ελαστίνης, η οποία, υπό ιδανικές συνθήκες, δίνει στο δέρμα την αναπήδησή του. Τα υπερφορτωμένα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες, αρχίζουν να παρουσιάζουν ακανόνιστη δραστηριότητα αυτή τη στιγμή. Τα σημάδια γήρανσης του δέρματος που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη δεκαετία των 30, όπως οι λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια, η αυξημένη μελάγχρωση, η "φτωχότερη" υφή και οι βαθύτερες γραμμές χαμόγελου, όλα γίνονται πιο έντονα στη δεκαετία των 40.

snapinstaapp-277879506-1103563357151893-5413597451275660294-n-1080.jpg

Μόλις μπείτε στη δεκαετία των 40, τα επίπεδα των οιστρογόνων σας μειώνονται, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στην κλασική ορμονική ακμή. Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν μια κατανομή των σπυριών πιο κοντά στη γραμμή του σαγονιού και του λαιμού. Αν και μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό, οι συνταγογραφούμενες θεραπείες λειτουργούν εξαιρετικά και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των εξάρσεων.

Ποιους τύπους ρυτίδων να περιμένετε

Δεδομένου ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, το πού και πότε θα αρχίσετε να παρατηρείτε ρυτίδες θα διαφέρει. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι στη δεκαετία των 40 συνήθως αρχίζουν να παρατηρούν βαθύτερες ρυτίδες σε περιοχές με μεγάλη κίνηση του προσώπου ή έκθεση στον ήλιο, ενώ παράγοντες όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και ο τόνος του δέρματος επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Οι δυναμικές ρυτίδες ή οι γραμμές έκφρασης είναι γενικά το πρώτο σημάδι ότι το δέρμα χάνει την ικανότητά του να αναπηδά. Αυτές παρατηρούνται συνήθως νωρίτερα ως "πόδια της κόρακας" γύρω από τα μάτια, γλαμπελικές γραμμές - αλλιώς "τα έντεκα" μεταξύ των φρυδιών - γραμμές στο μέτωπο και γραμμές στο άνω χείλος. Οι "γραμμές του καπνιστή", αυτές οι λεπτές γραμμές πάνω από το άνω χείλος, μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Ορισμένες γυναίκες, ιδίως όσες κοιμούνται στο πλάι, μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν κάθετες γραμμές να σχηματίζονται στο ντεκολτέ.

Άλλα σημάδια γήρανσης που μπορεί να ξεκινήσουν στα 40 σας

Ανομοιόμορφος τόνος δέρματος

Ο ανομοιόμορφος αποχρωματισμός με λευκές κηλίδες -η λεγόμενη guttate hypomelanosis- και καφέ κηλίδες και κηλίδες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της ηλιακής βλάβης από τις πρώτες δεκαετίες. Η ερυθρότητα από τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια του μέσου του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ παρατηρούνται συνήθως σε συνδυασμό με τις φακίδες του ήλιου ή τις σκούρες κηλίδες σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ο χρωματισμός μπορεί να προκύψει τόσο από τον ήλιο όσο και από ορμονικές επιδράσεις.

snapinstaapp-461969999-18469270261025627-4089322576131763251-n-1080.jpg

Ξηρότητα και θαμπάδα του δέρματος

Η ξηρότητα του δέρματος επηρεάζει επίσης αυτή τη δεκαετία περισσότερο από ό,τι τη δεκαετία των 20 και των 30 λόγω των μεταβολών στα οιστρογόνα και η χρήση μιας καλής ενυδατικής κρέμας είναι πολύ σημαντική. Όσοι έχουν επιρρεπές στην ακμή δέρμα θα εξακολουθούν να χρειάζονται μια επιλογή χωρίς λάδι, ενώ όσοι αισθάνονται τις επιπτώσεις των μειωμένων οιστρογόνων και έχουν πιο ξηρό δέρμα θα χρειαστούν κάτι πιο βαρύ. Τα απλά προϊόντα που δεν έχουν άρωμα και είναι σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα τείνουν να είναι τα πιο κατάλληλα. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας άλλος ενυδατικός παράγοντας που δεσμεύει το νερό και διατηρεί το δέρμα να φαίνεται δροσερό και νεανικό.

Συμβουλές περιποίησης της επιδερμίδας για τη δεκαετία των 40

Εξασκήστε υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής

Το δέρμα μας είναι το πιο ορατό μας όργανο και γενικά, οι συνήθειες του τρόπου ζωής που μας κάνουν υγιείς διατηρούν το δέρμα μας σε καλύτερη υγεία. Συνιστά να ακολουθούμε μια διατροφή ολικής αλέσεως, ελάχιστα επεξεργασμένη, φυτική, με ελάχιστη έως καθόλου κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά χωρίς υπερβολές, να κοιμόμαστε επαρκώς και να αποφεύγουμε το κάπνισμα.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία

Αποκτήστε τη συνήθεια να εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό στο εκτεθειμένο δέρμα το πρωί - ανεξάρτητα από τον καιρό. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τον ήλιο και τα οφέλη του, παραμένοντας παράλληλα προστατευμένοι. Η θέαση του πρωινού ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου έξω είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στη ρύθμιση των κύκλων της κορτιζόλης μας. Όταν ο ήλιος ανατέλλει ή δύει πάνω από τον ορίζοντα, η βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα είναι ελάχιστη. Ωστόσο, ο χρόνος που περνάτε έξω μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου είναι επίσης σημαντικός. 

snapinstaapp-459956004-1065568281831656-2674254584357853861-n-1080.jpg

Υιοθετήστε μια προσαρμοσμένη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας

Η πρωταρχική εστίαση σε αυτή τη δεκαετία όμως είναι η αντιγήρανση και η επιδιόρθωση. Το τέλειο A.M.σχήμα περιποίησης της επιδερμίδας της ξεκινά με ένα απαλό ενυδατικό καθαριστικό, ακολουθούμενο από έναν αντιοξειδωτικό ορό (για την εξουδετέρωση των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες), στη συνέχεια μια ενυδατική κρέμα ή μια κρέμα ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια (για να τραβήξει την υγρασία και να ενισχύσει τον φραγμό του δέρματος), και τέλος ένα χρωματιστό SPF (που εμποδίζει το ορατό φως).

Extra tip: Αποφύγετε την υπερβολική απολέπιση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξημένο ερεθισμό, ξηρότητα και ενίσχυση των σημείων γήρανσης. Επίσης, αποφύγετε το τρίψιμο του λεπτού δέρματος της περιοχής των ματιών, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.