Ένα από τα διατροφικά «διαμάντια» της σύγχρονης εποχής είναι σίγουρα το αβοκάντο. Πρόκειται για μία υπερτροφή με υψηλή διατροφική αξία και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Οι θετικές επιπτώσεις που έχει αφορούν πολλούς τομείς της υγείας και του σώματός μας από την αναπνοή μέχρι την αρτηριακή μας πίεση.
Just to know...
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα, ενώ η βιταμίνη Ε μειώνει τις βλάβες που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και καταπολεμά τη γήρανση. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση των υγρών στο σώμα, όπως αναφέραμε προηγουμένως, επιτρέποντας στα νεφρά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την οστεοπόρωση, αλλά έχει πολύ θετικές επιπτώσεις και στην όραση και αντικαρκινική δράση.
Όλα τα παραπάνω το κρίνουν απαραίτητο στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και συνταγές για να το εντάξετε στη διατροφή σας. Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε την πιο γρήγορη και παράλληλα γευστικότατη εκδοχή, αυτήν των sandwiches.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και γνωρίστε 4+1 πεντανόστιμες συνταγές που θα θέλετε να φτιάξετε asap!
Απλό sandwich με avocado
Υλικά
- 4 φέτες ψωμί ολικής (γερμανικό ψωμί)
- 2 κ.σ. τυρί κρέμα
- ½ κ.γ. ρίγανη
- ½ ντομάτα, κομμένη στη μέση, σε λεπτές ροδέλες
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
- 4 φύλλα μαρούλι
- Ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Αλείφουμε τις φέτες ψωμί με το τυρί κρέμα. Τοποθετούμε πάνω στο ένα ψωμί τις φέτες ντομάτας και ρίχνουμε από πάνω λίγο ρίγανη. Προσθέτουμε το αβοκάντο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελάχιστο λάδι πάνω από το φρούτο. Προσθέτουμε δύο φέτες μαρούλι και από πάνω τη δεύτερη φέτα ψωμιού. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες δύο φέτες.
Sandwich με ομελέτα, αβοκάντο και γαλοπούλα
Υλικά
Για την ομελέτα:
- 2 αβγά
- 2 κ.σ.γάλα
- ¼ κ.γ. αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- λίγο βούτυρο, για το τηγάνι
Για το σάντουιτς:
- 2 κ.σ. τυρί κρέμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- μια πρέζα αλάτι
- μερικά φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 αβοκάντο ώριμο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 λεμόνι, χυμός
- 2 ψωμάκια πανίνι
- 2 φύλλα μαρουλιού
- 2 φέτες γαλοπούλα βραστή
Εκτέλεση
Για την ομελέτα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε να κάψει το βούτυρο. Ρίχνουμε το μείγμα με το αυγό και μαγειρεύουμε την ομελέτα για 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει ελαφρώς να ξεροψήνεται. Αφήνουμε την ομελέτα στην άκρη.
Για το σάντουιτς:
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, μια πρέζα αλάτι και το μαϊντανό. Σε άλλο μπολ βάζουμε τις φέτες αβοκάντο, το λεμόνι, μία πρέζα αλάτι και αφήνουμε το αβοκάντο να μαριναριστεί για 5 λεπτά. Το αφαιρούμε από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε μία τοστιέρα φρυγανίζουμε τα πανίνι για 1 λεπτό. Αφού φρυγανιστεί το ανοίγουμε στη μέση και αλείφουμε εσωτερικά και τις δυο πλευρές με το μείγμα τυριού. Βάζουμε στο κάτω μέρος το μαρούλι, την ομελέτα, τη γαλοπούλα και το αβοκάντο. Καπακώνουμε τα σάντουιτς και σερβίρουμε.
Vegan sandwich με αβοκάντο και φύτρες
Υλικά
Για το sandwich
- 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης
- ½ ώριμο αβοκάντο
- 1-2 μεγάλες φέτες ντομάτας
- 1 μικρή χούφτα φύτρες
- ½ κ.γ. φρέσκο κόλιανδρο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 κ.σ μουστάρδα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Για τη σαλάτα
- 1 αγγούρι, κομμένο σε ροδέλες
- 4 ντοματίνια, κομμένα στη μέση,
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύδι
- αλάτι
Εκτέλεση
Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί. Για επιπλέον γεύση μπορούμε να τρίψουμε και μία σκελίδα σκόρδο από πάνω. Στη συνέχεια, αλείφουμε τις φέτες με τη μουστάρδα. Βάζουμε πάνω στη μία αβοκάντο, κομμένο σε φέτες και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον κόλιανδρο και τις φύτρες κι αν θέλουμε αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα. Σκεπάζουμε με τη δεύτερη φέτα. Συνοδεύουμε με τη σαλάτα.
Πικάντικο sandwich με αυγό και αβοκάντο
Υλικά
- 2 αυγά
- 1 ώριμο αβοκάντο
- το χυμό από 1 λάιμ ή 1/2 λεμόνι
- αλάτι
- 2 μεγάλες φέτες ψωμί σικάλεως (ή 4 μικρές)
- 2 κ.γ. τσίλι σος (ή μείγμα από 1 κ.γ. βαλσαμικό, 1 κ.γ. πελτέ και 1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή ή γλυκιά)
- λίγα τρυφερά φύλλα ρόκας
Εκτέλεση
Βράζουμε τα αυγά για 6 με 8 λεπτά και μόλις κρυώσουν, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ, λιώνουμε με το πιρούνι τη σάρκα του αβοκάντο, προσθέτουμε το χυμό λάιμ ή λεμόνι, αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα του αβοκάντο στο ψωμί και από πάνω στρώνουμε τις φέτες των αυγών. Περιχύνουμε με την τσίλι σος, λίγα τρυφερά φύλλα ρόκας και σερβίρουμε.
Toast με αβοκάντο, τυρί και ζαμπόν
Υλικά
- 6 φέτες ψωμί ολικής
- 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 6 φέτες ζαμπόν
- 1-2 αβοκάντο, ώριμα
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. ρόκα, άγρια, τα φύλλα
- 10 ντοματίνια
Εκτέλεση
Αλείφουμε με βούτυρο τις 3 φέτες ψωμιού και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, με τη μεριά του βουτύρου προς τα κάτω. Επάνω στη μία φέτα απλώνουμε το τριμμένο τυρί και καπακώνουμε το τηγάνι για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί μας. Αφαιρούμε τις φέτες από το τηγάνι. Βάζουμε 3 φέτες από το αλλαντικό μας πάνω στη φέτα με το λιωμένο τυρί και τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη φέτα ψωμιού. Κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και τις απλώνουμε πάνω από τη δεύτερη φέτα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε από πάνω και την τρίτη φέτα ψωμί. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο τοστ. Σε δύο πιάτα μοιράζουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και σερβίρουμε το κάθε τοστ πάνω από τη σαλάτα μας.