fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα της εβδομάδας: Το δημιουργικό ξεκίνημα της άνοιξης στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα της εβδομάδας: Το δημιουργικό ξεκίνημα της άνοιξης στη Θεσσαλονίκη

Κάθε ημέρα στην πόλη μας χαρίζει υπέροχες στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης


Χρόνια Πολλά και καλή Σαρακοστή! Η εβδομάδα ξεκινάει με ξεκούραση μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η Θεσσαλονίκη έχει προνοήσει να υποδεχθούμε την άνοιξη μέσα από ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά δρώμενα που υπόσχονται να μας χαρίσουν αξέχαστες στιγμές ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Εμείς συγκεντρώσαμε τις καλλιτεχνικές προτάσεις, οι οποίες θα κάνουν την πόλη ακόμη πιο ξεχωριστή.

Let's take a look together!

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

"Arizona" του Juan Carlos Rubio στο θέατρο Αυλαία

avlaia-grtimes-eidiseise-ano7k.jpg

Ένα ζευγάρι Αμερικανών συμμετέχει στο κρατικό πρόγραμμα για την αποτροπή εισόδου μεταναστών στη χώρα. Μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, κάτω από τον καυτό ήλιο της Αριζόνα, ο George και η Margaret δε βρίσκονται αντιμέτωποι με τους μετανάστες, που επιχειρούν να "εισβάλουν" στη χώρα, αλλά με προσωπικούς εχθρούς του εαυτού και της σχέσης τους. Μπροστά στη συναισθηματική έρημο που απλώνεται μπροστά τους, η ζωή τους παίρνει απρόβλεπτη τροπή… Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη όλων εκείνων των παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν ένα σύνορο, μια θάλασσα, ένα τείχος και δεν τα κατάφεραν ποτέ. Ερμηνεύουν: Σταύρος Καραγιάννης, Νικολέτα Παπαδοπούλου.

Info: Θέατρο "Αυλαία", Τσιμισκή 136. Καθαρά Δευτέρα στις 21:00.

Καθαρά Δευτέρα στον κήπο

0h6a0160-A7PVV.jpg

Μια οικογενειακή γιορτή μας περιμένει για να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές διασκέδασης και δημιουργικής απασχόλησης. Το Ergon Agora East, στην Πυλαία, θα μας υποδεχθεί με την πιο γλυκιά διάθεση για να αφιερώσουμε την Καθαρά Δευτέρα στην απόλυτη ξεκούραση. Από τις 10 το πρωί, θα ετοιμαστούμε για χαρταετό, καλαμαράκια, λαγάνα και πολλές παιδικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες.

Info: Ergon East, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 50, Πυλαία-Χορτιάτης. Facebook: @ERGON Agora, Instagram: @ergonagora

Ένα εκλεπτυσμένο σαρακοστιανό μενού

snapinstaapp-1080-280885055-712732860043089-3940864562648209539-n-VtVvG.jpg

Την Καθαρά Δευτέρα και το εστιατόριο "Ambrosia" του Hyatt Regency Thessaloniki γιορτάζει τα Κούλουμα με έναν πλούσιο μπουφέ υπέροχων σαρακοστιανών εδεσμάτων, φτιαγμένων με μεράκι, αγνά υλικά και συγχρόνως με δημιουργικότητα και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Ο executive chef, Απόστολος Αλτάνης, θα μας καλωσορίσει με σαρακοστιανά εδέσματα και πιάτα που «μοσχομυρίζουν» Ελλάδα, συνοδεία ζωντανής μουσικής Αχιλλέας Σοφούδης και Θάνος Γκιουλεντζής. Τα Κούλουμα έχουν τις δικές τους γεύσεις και είναι όλες μία και μία, γι' αυτό και αξίζει να τις απολαύσουμε, όπως τους αρμόζει!

Info: 13o χλμ. Αεροδρομίου-Θεσσαλονίκης. Facebook: Hyatt Regency Thessaloniki, Instagram: Hyatt Regency Thessaloniki

Αγορά γεμάτη σαρακοστιανά καλούδια

pano0001-pano-edit-edit.jpg

Η Σαρακοστή ξεκινάει. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μπούμε στο πνεύμα και τη γεύση, από μία βόλτα από την Αγορά Μοδιάνο, για ξεχωριστές απολαύσεις. Το 72H θα είναι ανοιχτό από το πρωί και αν το μενού απαιτεί θαλασσινά; Θα φροντίσει ο Mr. Fish -με θράψαλο, μύδια α’ ποιότητας, χταπόδι, αλλά και ολόφρεσκες γαρίδες σε ειδική τιμή! Το κατάστημα ΤΡΑΤΑ Tint θα μας συνοδεύσει με συνταγές από τον σεφ τους. Η Μεσότοπος Λέσβου μας προσφέρει ελιές θρούμπες και βιολογικές, αλλά και ούζο Λίνος για τα τσουγκρίσματα! Η Χρυσοπηγή με τα κρητικά της προϊόντα -όπως πάστα ελιάς, ελιές και παξιμάδια μας ταξιδεύει στη Μεγαλόνησο μέσα από κάθε μπουκιά. Στο κατάστημα Κάστωρ θα βρούμε πεντανόστιμους γίγαντες Καστοριάς. Το Olicatessen είναι δίπλα μας με τον πιο λαχταριστό χαλβά του Ελευθερίου, χαλβά με χαρουπόμελο από τη Δραπετσώνα, χαλβά-τούρτα με διάφορες νηστίσιμες σοκολάτες και χαλβαδομπουκιές χωρίς λάδι, χαλβά-σαλάμι του Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο με σοκολάτα και αμύγδαλα, και χαλβά Sesamon χωρίς φυτικά λιπαρά. Η Wild Souls με τους μοναδικούς χαλβάδες τους είναι μία ξεχωριστή πρόταση όπως επίσης και η Wise Greece, Ηλιοτρόπιο, Εν Καρπώ αλλά και η Pescaderia που ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα προτείνει μία σειρά από θαλασσινά, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδια ελληνικά σε μοναδικές τιμές για να γιορτάσει τη μέρα. Η Estrella θα έχει ειδικό μενού Καθαράς Δευτέρας, όπως και το Αιβαλί και το Ikigai που θα προτείνει ένα πολύ ενδιαφέρον μενού με παραδοσιακές σαρακοστιανές γεύσεις με ευωδιά Ανατολής. Σαρακοστιανά θα κάνουν και Tarantino, Picco, Pasta Fresca και Φαλάφελ Middle East.

Info: Ερμού 24 και, Βασ. Ηρακλειου 33. Facebook: @Agora Modiano, Instagram: @ergonagora

Κινηματογραφική προβολή της ταινίας 1976

764309-1.jpg

Στην Χιλή της δικτατορίας του Pinoset, η Κarmen μετακομίζει στο παραλιακό εξοχικό της προκειμένου να επιβλέψει την ανακαίνισή του. Όταν ένας φίλος ιερέας την πείθει να φροντίσει, κρυφά από τους δικούς της, έναν τραυματισμένο νεαρό επαναστάτη, η ευκατάστατη αλλά μοναχική γυναίκα αποκτά ένα πρωτόγνωρο για εκείνη κίνητρο για ζωή, ενώ παράλληλα βλέπει την ήσυχη και βολεμένη καθημερινότητά της να ανατρέπεται μέρα με τη μέρα. Πρωταγωνιστούν: Aline Küppenheim, Nicolás Sepúlveda, Hugo Medina, κ,ά.

Info: Ολύμπιον - αίθουσα "Παύλος Ζάννας", Πλ. Αριστοτέλους 10. Καθαρά Δευτέρα στις 21:15.

ΤΡΙΤΗ

Κινηματογραφική προβολή της ταινίας Missing

missing1-qkwj-jumbo.webp

Η μητέρα της νεαρής June εξαφανίζεται ενώ εκείνη κάνει διακοπές με το νέο της αγόρι. Τότε ξεκινάει η διαδρομή αναζήτησης της ίδιας από την κόρη της. Εγκλωβισμένη μίλια μακριά στο Λος Άντζελες και με τις προσπάθειές της να παρεμποδίζονται από τη διεθνή γραφειοκρατία, η ίδια χρησιμοποιεί όλη την τελευταία τεχνολογία που έχει στα χέρια της για να καταφέρει να τη βρει πριν είναι πολύ αργά. Καθώς σκάβει βαθύτερα, τα ψηφιακά στοιχεία δημιουργούν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Όταν ξετυλίγει του κουβάρι των μυστικών, τα οποία κουβαλούσε η μαμά της, ανακαλύπτει ότι ποτέ δεν την ήξερε πραγματικά. Πρωταγωνιστούν: Storm Reid, Joaquim de Almeida, Ken Leung, κ,ά. 

Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και ώρες προβολής, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους. 

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ''The unusual, usual''

768473.jpg

Ο Πολυχώρος «Ορατός» όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο: “The unusual, usual”. «Αν δώσεις ζωή στο συνηθισμένο θα πετύχεις κάτι ασυνήθιστο». Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Αλεξάνδρου, Δημήτρης Παλάντζας, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Χάρης Χιλίτσης. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία-Βασιλική Κενανίδου.

Info:
 Πολυχώρος "Ορατός", Στρ. Σφέτσου 2. Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00. Καθημερινά από τις 19:00 έως τις 23:59. 

ΤΕΤΑΡΤΗ

''Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος'' στο θέατρο Αυλαία

762181.jpg

Με τον τίτλο της παράστασης "δανεισμένο" από το τραγούδι "Να πεθάνω επί σκηνής" ("Mourir sur scène"), 35 χρόνια μετά το θάνατό της Dalida, η παράσταση που θα ανεβάσει η ελληνογαλλίδα Εύα Κοτανίδη βασισμένη σε κείμενα δικά της και σε σκηνοθεσία της Νεκταρίας Γιαννουδάκη, επιχειρεί να συστήσει ξανά στο ελληνικό κοινό αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και αντιφατική προσωπικότητα, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της.

Στην παράσταση, η Yolanda Christina Gigliotti, η κατά κόσμο Dalida συνδιαλέγεται με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της, κάνοντας εξομολογήσεις, τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, για να αποκαταστήσει αλήθειες, να ξανασυστηθεί, ξεδιπλώνοντας τη διττή της φύση που την ταλαιπώρησε, την απογείωσε καλλιτεχνικά αλλά και την εξουθένωσε.

Info: Θέατρο "Αυλαία", Τσιμισκή 136. Πρεμιέρα: Τετάρτη, 1η Μαρτίου στις 20:00. Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου.

Γιώργος Βαβάτσης έκθεση Mineral Diaries

vavatsis-photo-credits-giorgosvitsaropoulos-1.jpg

Mineral Diaries ονομάζει ο Γιώργος Βαβάτσης την τελευταία του δουλειά, ομολογώντας πως: «…τα ορυκτά, μέταλλα ή μη, συλλέγονται και θρυμματίζονται, κονιορτοποιούνται και ζυμώνονται με τον πηλό. Αναμειγνύονται με άλλες ύλες, οδηγώντας στη δημιουργία ιδιαίτερων επιφανειών. Με οριστικές και βίαιες πράξεις, αλλάζει η αρχική τους δομή. Αυτή που με φυσικούς παράγοντες ορίστηκε στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ο τροχός θα φέρει το σώμα, το πνεύμα και την πρωτογενή δομή των υλικών αυτών σε απόλυτη ισορροπία. Οι εντάσεις, οι στιγμές, οι ανορθόδοξες και ακατανόητες δυνάμεις τους θα βρουν την ιδανική σχέση προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο. Κάπως έτσι, πιστεύω πως εξελίσσεται το κεραμικό, το πήλινο έργο τέχνης, ως ένα προσωπικό αποτύπωμα εμπειριών, ένα ψήγμα ζωής που θα περιπλανάται ως ύλη, εντός του χάους του χρόνου.»

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Τετάρτη από τις 12:00 έως τις 15:00.

Κινηματογραφική προβολή της ταινίας, Τα πνεύματα του Inisherin 

765650.jpg
Η μακροχρόνια φιλία ανάμεσα στον Pádraic και τον Colm διαλύεται ξαφνικά όταν ο Colm αποφασίζει και βάζει απρόσμενα τέλος. Ο έκπληκτος Pádraic, με τη βοήθεια της αδελφής του, Siobhán, και του νεαρού Dominic προσπαθεί να διορθώσει τη σχέση και αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα της απόρριψης. Όμως, αυτές οι επανειλημμένες απόπειρες εντείνουν την αρνητική στάση του φίλου του. Όταν ο απεγνωσμένος πια Colm δίνει τελεσίγραφο, η κατάσταση κλιμακώνεται με επεισοδιακό τρόπο. Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, κ,ά.


Info: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες και ώρες προβολής, επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

ΠΕΜΠΤΗ

Έκθεση "Χρήστος Δικαιάκος. Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο"

749231-8U5QA.jpg
Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και διατηρώντας εξέχουσα θέση στην καλλιτεχνική σκηνή του Βανκούβερ ήδη από τη δεκαετία του 1970, ο Ελληνοκαναδός φωτογράφος Χρήστος Δικαιάκος (1946) χρησιμοποίησε φωτογραφικές πρακτικές στη διερεύνηση ζητημάτων μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Ειδικότερα το έργο του εστιάζεται στη χρήση της γης σε αλληλεπίδραση με τον τρόπο που ο σύγχρονος πολιτισμός εξαπλώνεται συρρικνώνοντας τις γηγενείς κουλτούρες, που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη φύση.

Η δουλειά του Δικαιάκου επιδιώκει τη βαθύτερη κατανόηση των ιδιαίτερων οικοσυστημάτων ως παραδειγμάτων διαφορετικών προσεγγίσεων προς το περιβάλλον. Η έκθεση –πρώτη αναδρομική έκθεση του φωτογράφου στην Ελλάδα- συμπεριλαμβάνει έργα από φωτογραφικές σειρές του καλλιτέχνη, από τη δεκαετία του 1970 και εξής, δημιουργώντας ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, που θα συστήσει στο ελληνικό κοινό έναν σημαντικό καλλιτέχνη της διασποράς.

Info: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α' , Λιμάνι. Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 4 Ιουνίου 2023.

"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη στη Μονή Λαζαριστών

764358.jpg

Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που "προσφέρει" η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε. Πρωταγωνιστούν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Νικόλας Δροσόπουλος, κ,ά.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Πέμπτη στις 21:00.

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

768729.jpg

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Στο φετινό του πρόγραμμα θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του θεσμού. Θα φιλοξενηθούν συνολικά, 99 παγκόσμιες, διεθνείς κι ευρωπαϊκές πρεμιέρες, αριθμό-ρεκόρ στην ιστορία του. 

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, με την ταινία La Singla της Paloma Zapata, η οποία θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, και θα ακολουθήσει η προβολή του φιλμ "Εγώ και το κατοικίδιό μου" του Johan Kramer σε διεθνή πρεμιέρα. 

Info: Αίθουσες: "Παύλος Ζάννας", Ολύμπιον, "Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη", "Τζον Κασσαβέτης" και "Σταύρος Τορνές" στο λιμάνι, κινηματογράφος "Μακεδονικόν", Φιλικής Εταιρείας 44. Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:59. Online πρόγραμμα: Aπό τις 00:00 έως τις 23:59. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των φυσικών προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα των online προβολών κάνοντας κλικ εδώ. Διάρκεια: Από 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου 2023. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Αrt Βazaar Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

1920x1080-artbazaar-banner-1-2023.jpg

Την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2023, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα διοργανώσουν, για όγδοη χρονιά, έκθεση ζωγραφικής με έργα όλων των μαθητών μας, στην Αίθουσα «Αλλατίνη – Dassault», στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί ένα Art Bazaar με εορταστικό χαρακτήρα, όπου οι μικροί καλλιτέχνες του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα πανέμορφα έργα τους. 

Info: Κολλέγιο Δελασάλ, Πεύκα. Ολοήμερο art bazaar. Facebook: @Κολέγιο Δελασάλ - Collège De La Salle - De La Salle College, Instagram: @delasalle.thes

1ο Open Day στην Engel & Völkers Θεσσαλονίκης!

agenda.PNG
Αποτελεί ένα κορυφαίο brand του Real Estate παγκοσμίως. Η Engel & Völkers συνεχίζει να πρωτοτυπεί και να μας χαρίζει έμπνευση για επιχειρηματική εξέλιξη. Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου, μας υποδέχεται στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, καθώς διοργανώνει το 1ο Open Day για συμβούλους ακινήτων 2023. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με στελέχη από το Recruitment, το Sales και το Μarketing και να μάθουμε τα μυστικά και τα τελευταία trends για τον κλάδο των ακινήτων της Θεσσαλονίκης και τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να ξεκινήσουμε μία νέα καριέρα με την Engel & Völkers σε Θεσσαλονίκη ή Χαλκιδική. 

Info: Ναυάρχου Κουντουριώτου 3, 5ος όροφος. Παρασκευή, από τις 11.00 έως τις 18.00. Facebook: @Engel & Völkers Thessaloniki, Instagram: @engelvoelkers.thessaloniki

Για να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να μπείτε εδώ

"Κοινή ησυχία" ξανά στο Θέατρο Αριστοτέλειον

ki02.jpg
Η "Κοινή ησυχία" είναι μια παράσταση για όλους, μικρούς και μεγάλους. Για όσους ονειρεύονται, αντιστέκονται, προσπαθούν, είναι μια πάλη ενάντια στην καθημερινότητα, ένα τρυφερό χάδι, μια επαναστατική ορμή. Και αν μέσα στην καραντίνα η "κοινή ησυχία" μας φαινόταν "προφητική", σήμερα, 2,5 χρόνια, μετά έχει αλλάξει, έχει μετουσιωθεί σε ένα μουσικοθεατρικό θαύμα. Σε μια αίσθηση απελευθερωμένης ανυπακοής απέναντι σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τις ευαισθησίες μας, ένα ριζοσπαστικό ρομαντισμό.

Μια μουσική παράσταση για την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, την αγάπη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Οδυσσέας Ιωάννου, μετά την τεράστια επιτυχία του εμβληματικού "9:05", συναντιούνται ξανά επί σκηνής. Και αν στο "9:05" το θέμα ήταν η πραγματικότητα, στην "Κοινή Ησυχία" το θέμα είναι το όνειρο. "Δεν ονειρευόμαστε κάτι για να γίνει, ονειρευόμαστε για να κοιτάμε ψηλά!" Επί σκηνής: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Οδυσσέας Ιωάννου, Σοφία Πανάγου Νίκος Βατικιώτης. 


Info: Θέατρο "Αριστοτέλειον", Εθ. Ἀμύνης 2. Πρεμιέρα: Παρασκευή, 3 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου 2023. 

Η Μαρίνα Σάττι στο ''Principal''

img-2971jpg.webp
Λίγους μήνες μετά τα νέα της τραγούδια "Πάλι", "Πόνος Κρυφός", "Σπίρτο και Βενζίνη" αλλά και με την κυκλοφορία του πρώτου της άλμπουμ "YENNA" ("Γέννα"), την Παρασκευή 3 Μαρτίου η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στη σκηνή του Principal Club Theater.

Οι συναυλίες της Μαρίνας Σάττι είναι το ίδιο ξεχωριστές όσο και τα τραγούδια που δημιουργεί. Στο live της θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο μουσικό θέαμα, βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακές καταβολές, περίτεχνα συνδυασμένες με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Principal, Ανδρέου Γεωργίου 56. Παρασκευή, 3 Μαρτίου στις 22:00.

"Η συμφωνία της Άνοιξης" από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

6096ae68588bf67af711a2abe8df96af.jpg
"Η συμφωνία της Άνοιξης" μας «ταξιδεύει» σε μια εποχή όπου τα κατακλυσμιαία συναισθήματα, σε συνδυασμό με την ιδανική αισθητική ισορροπία, δημιούργησαν διαχρονικά αριστουργήματα που αγγίζουν σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή. H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιουργούν μια ξεχωριστή συναυλία κλασσικής μουσικής για όλους μας. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25η Μαρτίου & παραλία. Παρασκευή, 3 Μαρτίου στις 21:00.

O Αλκίνοος Ιωαννίδης στο ''Block 33''

alkinoos-ioannidis-alkinoos-ioannidis-2016.jpg

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στο Block 33, στις 3 και 4 Μαρτίου, με ένα πρόγραμμα γεμάτο από αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές, αυτοσχεδιασμό και επικοινωνία. Μια ηλεκτρική γιορτή μέσα στα δύσκολα της εποχής μας, μια ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού. "Δεν νοσταλγούμε το παρελθόν, ζητούμε το παρόν! Παίζουμε ξανά μαζί γιατί λείψαμε ο ένας στον άλλον, μουσικά και ανθρώπινα. Και γιατί μας λείψατε!"

Info: Βlock 33, 26ης Οκτωβρίου 33. Παρασκευή, 3 & Σάββατο 4 Μαρτίου στις 21:30.

"Ο Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου στο θέατρο Αμαλία

764148.jpg

Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος αφού τη σκότωσε στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ξαδέρφου του την εξαφάνισε.

Αυτή η πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου, με μια διαφορά όμως: Το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Κοντογεώργης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου

Info: Θέατρο "Αμαλία", Αμαλίας 71. Πρεμιέρα, 3 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου. 

ΣΑΒΒΑΤΟ

''Dracula'' του Bram Stoker στο κινηματοθέατρο ''Αθήναιον''

cover-04.webp

Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, η θρυλική ιστορία του Dracula ζωντανεύει σε θεατρική διασκευή από την Triple Threat Productions, με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Το "Dracula", μας μεταφέρει με μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία των Καρπαθίων και των μύθων και θρύλων που συνοδεύουν το όνομά του. Επί σκηνής: Βασίλης Βασιλείου, Άγγελος Γουγούσης, Ασπασία Δήμου, κ,ά.

Info: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Πρεμιέρα: Σάββατο, 4 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 19 Μαρτίου 2023.

Κεντρική έκθεση της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "Being as Communion"

767688.jpg
Η κεντρική έκθεση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προτείνει μια επανεξέταση της ζωής ως κοινωνίας, αλλά και της συν-ύπαρξης ως ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε. Το ζήτημα της συν-ύπαρξης εξετάζεται μέσα από τα έργα 28 καλλιτεχνών/έχνιδων που εστιάζουν σε ποικίλες μορφές συνδιαλλαγής μεταξύ διαφορετικών υποκείμενων, ζώντων και νεκρών, ειδών και περιβαλλόντων. Η έμφαση μετατίθεται πια στις πρακτικές της φροντίδας, της αγάπης, του μοιράσματος, της αλληλοϋποστήριξης και της συμπεριληπτικότητας ως στάσεις ζωής. Καλλιτεχνικές ομάδες, και καλλιτέχνες/ιδες ερευνούν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας σε οικοσυστήματα που απειλούνται, τα πιθανά σενάρια βιώσιμης αλλά και ομαλής συμβίωσης, και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να μάθουμε να μην επιβάλλουμε τον εαυτό μας στον κόσμο γύρω μας.

Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται σε δέκα χώρους και μουσεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, ακουμπώντας τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης, προτείνοντας μια πολυφωνική ανάγνωση, μια σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών.


Info: Χώροι: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Γυάλινο περίπτερο "Κήπου Γλυπτών" (παραλία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2). Εγκαίνια: Σάββατο 04 Μαρτίου 2023, 20:00, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης + πρόγραμμα δράσεων το διήμερο 04-05 Μαρτίου. Καθημερινά από τις  08:00 έως τις 21:00. Διάρκεια: Από τις 4 Μαρτίου 2023 έως τις 21 Μαΐου 2023. 

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης

b8d441f637b4587db9bb2e3ed9a67c49.jpg
Μια ονειρική παραγωγή! Γεμάτη φως και αισιοδοξία! Εν χορδαίς και οργάνοις τιμώνται οι γνωστοί Έλληνες μουσικοσυνθέτες μας. 1000 Συμμετέχοντες / Όλοι μαζί επί σκηνής! Χορωδίες, νέοι μουσικοί, τραγουδιστές (μέλη φιλαρμονικών ορχηστρών & μουσικών σχολείων), από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στους: Θεοδωράκη, Χατζιδάκη, Λοΐζο. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - Youth Symphony Orchestra of Greece πραγματοποιεί την εναρκτήρια φιλανθρωπική συναυλία της στην Θεσσαλονίκη, μετά την πανδημία.Συμμετέχει ο Βασίλης Λέκκας. Φιλική Συμμετοχή: Ο Τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος & ο 10χρονος βραβευμένος πιανίστας και συνθέτης Στέλιος Κερασίδης


Info: Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης, Λεωφόρος Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου. Σάββατο, 4 Μαρτίου στις 20:30. Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Μ.Α.Ζ.Ι. Συνδιοργάνωση: ΣΟΝΕ & Μ.Α.Ζ.Ι.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Εργαστήρια "Peiramatistas" στο Νόησις - Μάρτιος 2023

peiramatistas.jpg
Ανακαλύψτε ότι οι φυσικές επιστήμες μπορούν να είναι ευχάριστες και ψυχαγωγικές σαν παιχνίδι! Τα εργαστήρια των Peiramatistas περιλαμβάνουν απλά πειράματα με καθημερινά υλικά, έξυπνα παιχνίδια και κατασκευές. Η διαδικασία του εργαστηρίου είναι συμμετοχική, συνεργατική και έντονα βιωματική. Αφορά σε επιστήμες STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) και συνδυάζει πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια. Θεματικές ενότητες:
- Από τη Γη στη Σελήνη
- Φως και σκιά
- Ενέργειες και φυσικές δυνάμεις

Info: Νόησις - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τ, Θεσσαλονίκης 6 χλμ, Θέρμη. Κυριακή από τις 11:30 έως τις 13:00

Νίκος Ξανθούλης στη μουσική παράσταση "Η επιστροφή της λύρας του Ερμή"

xanthoylis-nikos-1.jpg
Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, η επτάχορδη λύρα του Ερμή ξαναζωντανεύει με έργα πρωτότυπα που έγραψαν ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία σημαντικοί συνθέτες από όλον τον κόσμο.

Το "εθνικό" όργανο των αρχαίων Ελλήνων με τη συνοδεία του οποίου τραγούδησαν ο Ορφέας, ο Τέρπανδρος, ο Αρχίλοχος και όλοι οι "λυρικοί" ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη, αναδεικνύοντας τις ικανότητές του πανάρχαιου μουσικού οργάνου και καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα όργανα. Ο ήχος της που σε όλους μας είναι οικείος, αλλά και καινούριος, έχει τη μεταφυσική ικανότητα να κοιμίζει μωρά, να ηρεμεί ψυχές, να βοηθά στο όνειρο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Κυριακή, 5 Μαρτίου στις 20:30. 

Enjoy the new week!