fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Όλα όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Όλα όσα θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες

Ανακαλύψτε τις πιο updated προτάσεις για την πόλη


Η νέα εβδομάδα μάς βάζει σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Περιοδική φωτογραφική έκθεση: «Από την ανασκαφή στην προβολή»

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Από την ανασκαφή στην προβολή». Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία». Στόχος αυτήν τη χρονιά είναι να παρουσιάσει μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό το αρχαιολογικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 16:00.

«Η Γη των Ανθρώπων» του Antoine de Saint-Exupéry στο Θέατρο Αυλαία

cf84cebf-cf84cf83ceadcf81cebaceb9-scaled-nwsljt.jpeg

Η Γη των ανθρώπων είναι ημερολογιακά σημειώματα του Antoine de Saint-Exupéry, ενός πιλότου μεταφοράς ταχυδρομικών σάκων στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ενός πιλότου που του έμελλε όμως μια θέση στην παγκόσμια ιστορία ως συγγραφέα, για τη μεγάλη του ευαισθησία που αποτυπώνεται στα μυθιστορήματά του. Σκηνοθεσία, Υποκριτική διδασκαλία, κίνηση: Απόλλων Δρικούδης. Παίζουν: Μαρία Αγγελοπούλου, Σταύρος Βαφείδης, Νίνα Γιαζιτζή κ.ά.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Δευτέρα στις 21:15.

Ταινία "Damaged"

872305.jpg

Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας του Σικάγο λαμβάνει μια κλήση ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίστηκε στη Σκωτία. Οι σκηνές του εγκλήματος ταιριάζουν με εκείνες των ανεξιχνίαστων δολοφονιών που χρονολογούνται εννέα χρόνια πριν, όταν πέντε γυναίκες που δολοφονήθηκαν βάναυσα στο Σικάγο, μία από τις οποίες ήταν η κοπέλα του. Σκηνοθεσία: Terry McDonough. Πρωταγωνιστούν: Samuel L. Jackson, Vincent Cassel, Gianni Capaldi.

Info: Options Μακεδονία Αιθ. 10 (Τομπάζη 15, Πυλαία), Δευτέρα στις 21:30.


Τρίτη

Αναδρομική έκθεση «Συνάντηση»

872335.jpg

Έργα ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικής θεραπείας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης (ΕΚΠΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και στο MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη πρόκειται να παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Συνάντηση», στο ισόγειο του Μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Τρίτη 10:00 - 18:00.

«Γράμμα στον πατέρα» του Franz Kafka στο Ινστιτούτο Γκαίτε

franz-kafka-a-grtimes-eidiseis.jpg

Η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική μεταφορά του προσωπικού κειμένου του Kafka, το οποίο απευθύνεται στον πατέρα του, μιλώντας για όλα όσα δεν τόλμησε ποτέ να του πει. Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, ο Kafka γράφει μια επιστολή στον πατέρα του –ένα γράμμα που δεν επιδόθηκε ποτέ– μιλώντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια για την τραυματική σχέση μαζί του, σχέση που αποτελεί κλειδί για την κατανόηση του ψυχισμού και του έργου του. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει, που χρησιμοποιεί την απειλή και την τιμωρία ως μέθοδο συμμόρφωσης και ασκεί λεκτική βία στα παιδιά του για να τα επαναφέρει στον μοναδικό «σωστό» δρόμο που μπορεί να αποδεχτεί: τον δικό του. Σκηνοθεσία - Δραματουργία - Σκηνική εγκατάσταση: Στέλιος Βραχνής. Πρωταγωνιστούν: Παύλος Τάνης, Απόστολος Λινάρδος, Πάνος Αναγνωστόπουλος.

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66), Τρίτη στις 21:00.

Έκθεση Λάμπρου Ασημάκης και Άρη Παπαπασχάλη 

874493.jpg

Η Athansiadou Gallery παρουσιάζει μια έκθεση γλυπτικών και ζωγραφικών έργων. Το συγκεκριμένο project δημιουργήθηκε από τη γόνιμη συνεύρεση και συνεργασία δύο νέων καλλιτεχνών, του Λάμπρου Ασημάκη και του Άρη Παπαπασχάλη. Το έργο του Λάμπρου Ασημάκη διακατέχεται από το τυχαίο. Μία στιγμή, μία σκέψη, ένα τυχαίο, ασήμαντο συμβάν γίνονται εφαλτήριο για τη ζωγραφική του. Η θέα από ένα παράθυρο, τα μαζεμένα σύννεφα στον ουρανό, μια γάτα που κοιτάζει με απορία ακόμη κι ένα αμάξι που μυρίζει σαν τασάκι αποτελούν έμπνευση για τον καλλιτέχνη. Το έργο του Άρη Παπαπασχάλη εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από τη δημιουργία καλλιτεχνικών παιχνιδιών και χαρακτήρων. Εμπνευσμένο από την κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία The Island of Misfit Toys το έργο του κάνει αναφορά σε θέματα συναισθηματικής απομόνωσης καθώς και την ανάγκη των ανθρώπων για αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο. Το μέσο που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι η γλυπτική με πολυμερικό πηλό.

Info: Athansiadou Gallery (Παλαιών Πατρών Γερμανού 5), Τρίτη 17:30 - 20:30.


Τετάρτη

«Τούνδρα» του Γιώργου Σίμωνα στο Metropolitan

863813.jpg

Ένα εγκαταλειμμένο γραφείο στον τελευταίο όροφο ενός ουρανοξύστη που ανήκει σε μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία, είναι το σκηνικό που εκτυλίσσεται η υπόθεση του έργου, με πρωταγωνιστές τρεις υπαλλήλους της εταιρείας και τον εργοδότη τους τον Μπομπ. Τα τρία πρόσωπα και ο Μπομπ, σε μια αποκαλυπτική παρουσία/απουσία ανάμεσά τους, περνούν την τελευταία τους νύχτα στο εγκαταλειμμένο πλέον δωμάτιο σε έναν τόπο και χρόνο ακαθόριστο μα ταυτόχρονα οικείο, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας. Ηθοποιοί: Ματίνα Περγιουδάκη, Γιώργος Σίμωνας, Αναστασία Στυλιανίδη.

Info: Metropolitan - The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2), Τετάρτη στις 21:15.

Ντοκιμαντέρ "Loxy"

872356.jpg

Η Λωξάνδρα, μια νέα γυναίκα με σύνδρομο Down, γίνεται το πρώτο ανάπηρο άτομο που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Αφήνει την πόλη και τη γνώριμη καθημερινότητά της και ταξιδεύει στην Αθήνα για να γίνει μέλος του επαγγελματικού θιάσου του Εθνικού. Για τους επόμενους 6 μήνες η Λώξη κάνει πρόβες και φίλους, ερωτεύεται, διασκεδάζει, απογοητεύεται και συνεχίζει ξανά και ξανά να διεκδικεί προσβασιμότητα στην πράξη, ανατρέποντας ένα στερεότυπο τη φορά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος, Θανάσης Καφετζής.

Info: Village Cosmos Αιθ. 1 (11ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών), Τετάρτη στις 18:00.

Ομαδική έκθεση "What's inside"

melinageorgoyda-300x300.jpeg

Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "What's inside" σε επιμέλεια Θάλειας Στεφανίδου. Μεικτοί ρυθμοί ως τρεις εκδοχές εικαστικής ανίχνευσης των: Δημήτρη Αμελαδιώτη, Μελίνας Γεωργούδα και Σταμάτη Λάσκου. Ο Δημήτρης Αμελαδιώτης με περισυλλογή ετερόκλιτων και παρα-καλλιτεχνικών υλικών παράγει αινιγματικά συνταιριάσματα, ένα σπονδυλωτό έργο εγκατάστασης , σαν περιπέτεια σε εξέλιξη. Η Μελίνα Γεωργούδα με τα σχέδια και τα ζωγραφικά της έργα, ποικίλων διαστάσεων μεταφέρει τοπία ψυχικής τάξης, τόσο στα ‘πορτρέτα’ της, όσο και στις καθαρά αφηρημένες περιπέτειες σύνταξης. Ο Σταμάτης Λάσκος ανασυντάσσει στις εικόνες του ορατές και αόρατες μορφές παρατήρησης, σκέψης και αισθήματος. Προβάλλει τοπία εσωτερικών κόσμων παρόμοια με φαντασιακά περιβάλλοντα ξωτικών.

Info: Γκαλερί (Τσιμισκή 52), Τετάρτη 12:00 - 15:00.


Πέμπτη

7th Art-Thessaloniki International Fair

afisa-art-thessaloniki-1021x576-pixels-poster.jpg

Μετά την επιτυχημένη 6η διοργάνωση (3-6.11.2022) και την ψήφο εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων από πάνω από 12 χώρες, η Art-Thessaloniki International Fair, εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός στο Νότιο-Ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Πραγματοποιείται από τον Παντελή Τσάτση, Art Director, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην 7η Art-Thessaloniki International Fair, εκτός από τις αίθουσες τέχνης που θα συμμετέχουν από Ελλάδα και Εξωτερικό και τον καθιερωμένο θεσμό του τιμώμενου καλλιτέχνη, φέτος για δεύτερη χρονιά θα υπάρχουν και συμμετοχές ανεξάρτητων καλλιτεχνών που θα πλαισιωθούν από παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν εκθέσεις σημαντικών συλλογών συλλεκτών, projects, ομιλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Info: HELEXPO Δ.Ε.Θ. (Εγνατία 154), Πέμπτη 16:00 - 22:00.

«Αυτές που δεν προλάβατε» της Δανάης Λιοδάκη στο Θέατρο Αυλαία

817976.jpg

Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, σημειώνοντας διαρκή sold out την άνοιξη του 2023, μεταφέρεται στη σκηνή του Θέατρου Χώρα, όπου θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, το Αυτές που δεν προλάβατε μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας. Ρεαλισμός και φαντασία, χιούμορ και ευαισθησία, δράση και αφήγηση εναλλάσσονται δημιουργώντας μια πρωτότυπη παράσταση. Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα. Σκηνοθεσία: Δανάη Λιοδάκη. Ερμηνεία: Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Πέμπτη στις 21:00.

''The Doctor'' του Robert Icke στο Βασιλικό Θέατρο

b-36638-or-the-doctor-front.jpg

Το αριστούργημα του Robert Icke που ύμνησαν οι Times, ο Guardian, ο Telegraph και οι Financial Times και έσπασε τα ταμεία στο West End του Λονδίνου, αποτελεί ένα πανέξυπνο, σύγχρονο θεατρικό θρίλερ το οποίο εστιάζει στον διάλογο επάνω σε κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής, με τρόπο που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμη και των ίδιων των θεατών: την ηθική της έμφυλης και φυλετικής ταυτότητας, των κοινωνικών προνομίων, της θρησκείας, της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικότητας. Το έργο αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο, αφού μετά από το Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το International Theater Amsterdam (ITA). Σκηνοθεσία-Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Πρωταγωνιστούν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Πέμπτη στις 21:15.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Ένα βράδυ στην Όπερα

872570.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται για ακόμα μία φορά το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη συναυλία «Ένα βράδυ στην Όπερα». Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δωρεάν για το κοινό συναυλιών που εδώ και χρόνια διοργανώνει, υποδέχεται την Παρασκευή 24 Μαΐου στο φουαγιέ του μουσείου, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, με μία συναυλία που έχει τίτλο «Ένα βράδυ στην Όπερα». Οι σπουδαστές μονωδίας του ΚΩΘ από την τάξη της Ένης Κίνη θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με άριες και σκηνές από σπουδαίες όπερες των Rossini, Donizetti, Bellini, Verdi κ.ά., χαρίζοντας μια όμορφη μουσική βραδιά. Στο πιάνο η Ιωάννα Πολυζωίδου.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), Παρασκευή στις 20:00.

«Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών» του Tom Schulman στο Αριστοτέλειον

819008.jpg

Δεκαετία του '60, ο αντισυμβατικός καθηγητής λογοτεχνίας Τζον Κήτινγκ, έρχεται να διδάξει στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: «Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!». Ο κ. Κήτινγκ, με βασικό εργαλείο του την ποίηση, θα τους μάθει σταδιακά πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές τις οποίες μας επιβάλλουν οι γονείς, οι παραδόσεις και η κοινωνία μας, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και πώς να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει. Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους, ενάντια στο κατεστημένο. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας κ.ά.

Info: Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.

«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» του Tennessee Williams στο Φαργκάνη

807812.jpg

Η πλούσια και αυταρχική κυρία Βέναμπλ (Φιλαρέτη Κομνηνού) λάτρευε παθολογικά τον ποιητή γιο της Σεμπάστιαν και κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί. Το περσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν (Αναστασία Παντούση) που επωμίστηκε τον ρόλο που κατείχε εκείνη μονοπωλιακά ως τότε. Εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, όμως, ο Σεμπάστιαν πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η σοκαρισμένη Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα γύρω από τον θάνατό του, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει και προσπαθεί να πείσει/δωροδοκήσει τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Τζον Κιούκροβιτς (Δημήτρης Τσίκλης) να την χαρακτηρίσει φρενοβλαβή και να της κάνει λοβοτομή. Ο γιατρός δείχνοντας ψυχραιμία, σύνεση και ανωτερότητα, χωρίς να επηρεάζεται από το χρηματικό δέλεαρ και τους εκβιασμούς της κυρίας Βέναμπλ, προσπαθεί να κατανοήσει τη θέση της Κάθριν. Η κοπέλα θα ακουμπήσει πάνω του και θα τον εμπιστευτεί, ενώ εκείνος θα βυθιστεί αργά μέσα στον σκιερό και μυστηριώδη κόσμο που περιβάλλει την οικογένεια Βέναμπλ. Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ.

Info: Φαργκάνη (Αγίου Παντελεήμονος 10), Παρασκευή στις 19:00 και στις 21:30, Σάββατο και Κυριακή στις 18:30 και στις 21:00.

«Μάρτυρας Κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι στο Κολοσσαίον

796851.jpg

Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου. Σκηνοθεσία- Δραματουργική Επεξεργασία: Νικορέστης Χανιωτάκης. Παίζουν: Βαμβακά Μελίνα, Γρηγορόπουλος Χάρης, Δημητροπούλου Ευγενία, Δρακόπουλος Γιάννης κ.ά.

Info: Κολοσσαίον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150), Παρασκευή στις 19:00 και στις 21:30, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 17:00 και στις 19:30.

Τάκης Τσεντεμαΐδης: Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής

863846.jpg

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης - κτίριο Casa Bianca παρουσιάζεται η αναδρομική έκθεση έργων του ζωγράφου και χαράκτη Τάκη Τσεντεμαΐδη (1944-2019) σε επιμέλεια Δρος Κάτιας Κιλεσοπούλου, Ιστορικού Τέχνης. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει περί τα 90 έργα, προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές.

Info: Casa Bianca (Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη), Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 10:00 - 16:00.

«Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών

860863.jpg

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, έρχεται το Μάρτιο στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση. Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κορίνα Λεγάκη. Αφηγήτρια: Παναγιώτα Βιτετζάκη.

Info: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Ο Κατάθλας» της Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο Αμαλία

860022.jpg

Ο Λάκης, σέρνεται με το στενό, μίζερο στόμα του μέσα στο πατρικό του σπίτι στο χωριό. Όλα τον στοιχειώνουν. Έξω, η φύση αναπνέει, κοιμάται και ξυπνάει χωρίς προσδοκίες. Μέσα στο σπίτι, ο Λάκης, παρέα με μια μύγα. Το σπίτι που μεγάλωσε, έχει πάρει τη μορφή της ψυχής του. Παλεύει να ξεφύγει από τα όρια του σπιτιού, των αναμνήσεων, των γονιδίων, των προσδοκιών μιας ολόκληρης κοινωνικής δομής. Όλα τον ενοχλούν. Μένει όμως εκεί για να αντιμετωπίσει όλα όσα τον βαραίνουν. Για να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάθλιψη. Φιλοσοφεί. Αναρωτιέται όπως όλοι, για την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Για τα πρέπει και τα θέλω. Γιατί δεν μπορεί απλά να αναπνέει και να κοιμάται όπως η φύση. Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπαμιχαήλ. Στον ρόλο του Λάκη ο Αλέξανδρος Τσώτσης. Το μαύρο πράμα ερμηνεύει η Καλλιόπη Καραμάνη

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Σάββατο και Κυριακή 21:00.