fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η νέα εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε φέρνει συναρπαστικά δρώμενα και events, που θα μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον αυτό το διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ημέρες θα είναι ιδιαίτερες για τηΘεσσαλονίκη, καθώς υποδεχόμαστε στην πόλη τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις, που θα καλύψουν κάθε γούστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή. Παρακάτω, οι προτάσεις για την πιο ενημερωμένη ατζέντα αυτών των ημερών.

Κρατήστε σημειώσεις...

M O N D A Y

5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής στη μνήμη του ζωγράφου Λουκά Βενετούλια

8212207f146778f83156ffc204ca380c-xl.jpg
Φωτογραφία: Thessaloniki Travel

Ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το έργο τους δίνει ο πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής που προκήρυξε το Τελλόγλειο Ίδρυμα, στη μνήμη του σημαντικού ζωγράφου της Θεσσαλονίκης Λουκά Βενετούλια. Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2014, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου. Πρόκειται για τον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τίτλο «Διαγωνισμός ζωγραφικής: Λουκάς Βενετούλιας», στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες έως 35 ετών (ενήλικες, με ημερομηνία γέννησης από 01-01-1989 κι έπειτα). Το θέμα του φετινού 5ου διαγωνισμού είναι «Τα ζώα κι εμείς».

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), Δευτέρα 10:00 - 15:00.

Τάκης Ζαχαράτος: ''Sweet Dreams... από κοντά'' στο Θέατρο Βεργίνα

takis1100-821-107710136.jpg

Μετά τα αλλεπάλληλα sold out και τις συνεχόμενες παρατάσεις των εμφανίσεων του, ο πολυαγαπημένος showman Τάκης Ζαχαράτος επιστρέφει στο Vergina Theatro με τη νέα παράσταση-υπερπαραγωγή "Sweet Dreams... από κοντά». Μας καλεί να ονειρευτούμε, να γελάσουμε, να διασκεδάσουμε, να τραγουδήσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί του, μέσα από τα ευτράπελα της τηλεόρασης, της πολιτικής και της κοινωνικής μας ζωής.

Info: Regency Casino Thessaloniki - Θέατρο Βεργίνα (12 χλμ. Θεσσαλονίκης - Αεροδρομίου), Δευτέρα στις 22:00.

«Το Κορίτσι Μου» στο Θέατρο Αμαλία

theatro-amalia-1024x768.jpg

Ένας μονόλογος βασισμένος σε αληθινή ιστορία που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη και την ισορροπία ανάμεσα στην αγάπη και την εξάρτηση με στόχο την επιβίωση. Κείμενο: Χρήστος Κωνσταντίνου - Γιώργος Παράσχος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Ασλανίδης - Χρήστος Κωνσταντίνου. Ερμηνεία: Γιώργος Παράσχος.

Info: Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71), Δευτέρα στις 21:00.


T U E S D A Y

Έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας»

854342-Ca905.jpg

Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα. Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159), Τρίτη 09:00 - 14:00.

Ταινία "Force of Nature: The Dry 2"

858506.jpg

Πέντε γυναίκες συμμετέχουν σε ένα καταφύγιο πεζοπορίας αλλά μόνο τέσσερις βγαίνουν από την άλλη πλευρά. Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες Aaron Falk και Carmen Cooper κατευθύνονται στα βουνά ελπίζοντας να βρουν την αγνοουμένη ακόμη ζωντανή. Σκηνοθεσία: Robert Connolly. Πρωταγωνιστούν: Eric Bana, Anna Torv, Deborra-Lee Furness, Robin McLeavy, Lucy Ansell, Jacqueline McKenzie, Sisi Stringer.

Info: Cineplexx One Salonica - Αιθ.6 (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34), Τρίτη 20:15 και 22:40.

'Εκθεση «Τα δέντρα του τόπου μας - 'Εμπνευση στη σκιά των δέντρων»

folklifemuseum1.png

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης και η Αρτέον Εκδοτική διοργανώνουν την έκθεση «Τα δέντρα του τόπου μας – Έμπνευση στη σκιά των δέντρων», η οποία στηρίζεται στην ομότιτλη, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, εικονογραφημένη έκδοση της Καλλιόπης Στάρα (Αρτέον, 2021). Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων της ελληνικής φύσης και να προβάλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ' επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Info: Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 68), Τρίτη 10:00 - 15:00.


W E D N E S D A Y

«Μαρία Κάλλας» της Ανδρομάχης Γεωργιάδου στο Θέατρο Σοφούλη

mk-7.jpg

Η συναρπαστική μα και τραγική ζωή της Μαρίας Κάλλας δημιούργησε ένα πολυπληθές κοινό θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Η Μαρία Κάλλας υπήρξε μια σπάνια και μοναδική σοπράνο καθώς και μια ξεχωριστή γυναίκα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της μέσα στο χρόνο. Η ζωή της Μαρίας Κάλλας, σε κείμενο της Ανδρομάχης Γεωργιάδου, ζωντανεύει στο θέατρο Σοφούλη μέσα από την αφήγηση μιας θαυμάστριάς της. Η Ανδρομάχη Γεωργιάδου ερμηνεύει διπλό ρόλο σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καραγιάννη. Στο πιάνο συνοδεύει η Μαρίνα Χονδροματίδου.

Info: Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη), Τετάρτη στις 21:00.

«Μικρά Συζυγικά Εγκλήματα» του Eric-Emmanuel Schmitt στο Θέατρο Αυλαία

811217.jpg

Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι' αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι. Είναι ο πόνος της αγάπης αναπόφευκτος; Πάντα περιμένουμε από τους άλλους να έχουν τις απαντήσεις που περιμένουμε από αυτούς και αυτή συνήθως είναι η πηγή του πόνου που προκαλούμε ο ένας στον άλλον στην αγάπη. Και αυτό γιατί στην αγάπη δεν δεχόμαστε τον άλλον ως μυστήριο που πρέπει απλά να αγαπηθεί γι' αυτό που είναι αλλά ως γρίφο που θέλει αποκωδικοποίηση, ερμηνεία ή αλλαγή. Και το χειρότερο απ' όλα συχνά αναγκάζουμε τους άλλους να πονούν εξαιτίας των δικών μας ανικανοποίητων επιθυμιών. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Άρης Λεμπεσόπουλος.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Τετάρτη στις 21:00.

Βραδιά ποίησης και μουσικής: Άννας Μυκωνίου «Οδυσσέας Ελύτης – με φως ελληνικό»

04af3f34de2f909b68ae5d07ed6ca171-xl.jpg

Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 «Οδυσσέας Ελύτης – με φως ελληνικό», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20 Μαρτίου 2024. Μια παράσταση λόγου και μουσικής, που απογειώνεται από τις ερμηνείες του Κώστα Μακεδόνα, της Μαρίας Κωστράκη και τις απαγγελίες της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τετάρτη στις 21:00.


T H U R S D A Y

Φεστιβάλ "Love Unbound: Five Films for Freedom" στο Ύψιλον

854310.jpg

Το Φεστιβάλ "Love Unbound: Five Films for Freedom" επιστρέφει αυτόν τον Μάρτιο με τη δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωσή του και με δραστηριότητες που φέτος φιλοξενούνται τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στο παγκόσμιο μας πρόγραμμα Five Films for Freedom , το οποίο περιλαμβάνει μια συλλογή ΛΟΑΤΚΙ+ ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Μέσα από προβολές ταινιών, συζητήσεις και εργαστήρια ενδυνάμωσης και καθοδήγησης, το φεστιβάλ στοχεύει να ανοίξει έναν αμερόληπτο και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της ισότητας των φύλων βασιζόμενο σε «αληθινές ιστορίες ζωής», με σημείο αναφοράς την τέχνη του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος του "Love Unbound", θα πραγματοποιηθεί μια σειρά συζητήσεων και εργαστηρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών από τον χώρο του κινηματογράφου και πρεσβευτών σε θέματα ισότητας, ένα εργαστήριο καθοδήγησης για επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού με τις Women on Top στην Αθήνα, καθώς και δράσεις δικτύωσης και DJ sets.

Info: Πέμπτη στο Ύψιλον (Εδέσσης 5).

''96%'' στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

858873.jpg

Το ευρωπαϊκό συμμετοχικό project "Landscapes of Devastation" (Τοπία Καταστροφής) ξεκινάει ταυτόχρονα σε τρεις πόλεις: Θεσσαλονίκη- Μαδρίτη- Βερολίνο. Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει και τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστούν από την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών όπου το κοινό θα παρακολουθήσει το "96%", μια παράσταση - ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια με περισσότερους/ες από 300 εφήβους/ες σε σχολεία. Το "96%" αφηγείται μια ιστορία σκοτεινή και λησμονημένη, τα ίχνη της οποίας όμως είναι ακόμα εδώ. Η παράσταση - ντοκιμαντέρ, επιχειρώντας μια αρχαιολογία του παρόντος, τα αναζητά, όχι μόνο σε μελέτες, αρχεία και μαρτυρίες, αλλά και με επιτόπια έρευνα στη σημερινή πόλη, στους δρόμους, στα κλειστά μαγαζιά, στα παλιά και τα καινούργια κτίρια, ακόμα και στο ίδιο το Κρατικό Θέατρο. Σκηνοθεσία: Πρόδρομος Τσινικόρης

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη), Πέμπτη στις 21:00.

Supersuckers live in greece Ft. Liptards στο Mylos Club

9f93c1dafc2c46ea90c7784a8939650c.webp

Ο αυτοχαρακτηρισμός των Supersuckers είναι φυσικά υπερβολικός, σχεδόν προβοκατόρικος αλλά διακατέχεται από την χιουμοριστική διάθεση η οποία ουδέποτε έλειπε από την μπάντα από την Αριζόνα. Έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να μας θυμίσουν ότι η ατάκα «το rock n' roll δεν πεθαίνει ποτέ» κρύβει μια μεγάλη δόση αλήθειας.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Club Μύλος (Ανδρέου Γεωργίου 56), Πέμπτη στις 21:00.


F R I D A Y & W E E K E N D

«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών

857887.jpg

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Philippe Claudel «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν». Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα. Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία. Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

''Closer'' του Patrick Marber στο Θέατρο Αριστοτέλειον

823849.jpg

Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα ενσαρκωθεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο τού μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το αιχμηρό ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης–Μπογδάνος. Ερμηνεία: Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Ναταλία Σουίφτ, Βίκυ Παπαδοπούλου, Σπύρος Σταμούλης.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 17:00 και στις 19:00.

«Οι ληστές» του Friedrich Schiller στο Βασιλικό Θέατρο

852107.jpg

«Οι Ληστές» είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο-σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε την εποχή που γράφτηκε -στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα. Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης. Παίζουν: Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου), Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

Γιάννης Μαρκόπουλος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

853063.jpg

Το αριστούργημα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός και αφηγήτρια η Μαρία Καβογιάννη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30.

Ευρυδίκη - Μπλε Duets στο Mylos Club

duets-efridiki-mple-sto-stauro-toy-notoy-plus.jpg

Αμέσως μετά από μια επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, η Ευρυδίκη και οι Μπλε έρχονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Σταυρό του Νότου, με σκοπό να μας χαρίσουν και πάλι μοναδικές βραδιές με ποτό, μουσική, ιδιαίτερες μελωδικές εκτελέσεις γεμάτες συναισθήματα και έντονους ρυθμούς με χορευτική διάθεση, που μας θυμίζουν πόσο μας λείπουν οι όμορφες στιγμές. Ξεχωριστή και πολυτάλαντη, μεταμορφώνεται μουσικά σε ό,τι επιθυμεί επιβεβαιώνοντας τη διαρκή εξέλιξη της πολύπλευρης τριανταδυάχρονης πορείας της στο ελληνικό τραγούδι, ενώ η Τζώρτζια με τη χαρακτηριστική φωνή και την εκρηκτική παρουσία, βρίσκει ανορθόδοξους τρόπους να σε παρασύρει στον κόσμο των Μπλε.

Info: Πολυχώρος Μύλος - Club Μύλος (Ανδρέου Γεωργίου 56), Σάββατο στις 21:00.

"3ο Balkan Classic Contemporary Festival – B.C.C.Fest 24"

b06.jpg

Το Balkan Classic Contemporary Festival – B.C.C.Fest, είναι το μεγαλύτερο event κλασικού και σύγχρονου χορού. Οι χορευτές που λαμβάνουν κορυφαίες βαθμολογίες, κερδίζουν υποτροφίες, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις σχολές όπου φοιτούν. Παγκοσμίως καταξιωμένοι χορευτές και χορογράφοι καλούνται να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τους συμμετέχοντες. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Σάββατο στις 09:00 κα στις 21:00, Κυριακή στις 09:00.