fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη δίνει την πιο εορταστική υπόσχεση
AGENDA

Ατζέντα Εβδομάδας: Η Θεσσαλονίκη δίνει την πιο εορταστική υπόσχεση

Κάθε ημέρα στην πόλη απολαμβάνουμε την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρά της


Η νέα γιορτινή εβδομάδα ξεκινάει και μας προσκαλεί σε μια νέα ενδιαφέρουσα εμπειρία στην πόλη, αναμένοντας τα Χριστούγεννα! Πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και ενδιαφέροντα events μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο γοητευτικά δρώμενα που πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα κάθε ημέρα.

Let's take a look...

ΔΕΥΤΕΡΑ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Νεανικής Χορωδίας Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

xorodiafilonmoysikis.jpg

Τα κάλαντα, αναπόσπαστο και κύριο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δωδεκαημέρου (παραμονή Χριστουγέννων έως Φώτα), έχουν ρίζες που φτάνουν ως την αρχαιότητα. Τότε, μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου – περίοδος που συμπίπτει με τον αρχαίο μήνα Ποσειδεώνα – τα παιδιά τελούσαν το έθιμο της ειρεσιώνης, δηλαδή τραγουδούσαν στους δρόμους κρατώντας την ειρεσιώνη, κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και μάλλινα νήματα (είρος ή έριον: μαλλί). Τραγουδώντας ευχές και παινέματα, έφερναν στα σπίτια το μήνυμα της καλής τύχης και της γονιμότητας. Παρόμοια τραγούδια συναντάμε στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες γιόρταζαν τα σατουρνάλια ή κρόνια και τις καλένδες. Όπως ήταν φυσικό, κατά τη βυζαντινή περίοδο η επίσημη χριστιανική εκκλησία αντέδρασε έντονα στα ειδωλολατρικά αυτά κατάλοιπα, τα οποία στην πορεία κατάφερε να ενσωματώσει στα δικά της έθιμα. Τα κάλαντα μάλιστα φαίνεται πως παίρνουν το όνομά τους ακριβώς από τις βυζαντινές καλένδες.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και παραλία, Δευτέρα στις 20:00.

“Οι μη Χαμένες Πατρίδες” στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο

the-unlost-homeland.jpg

Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη ιστορία της Ρωμαίικης μειονότητας μέσα από τις αφηγήσεις επιφανών εκπροσώπων της Πόλης με την υπογραφή της Ευτυχίας Φράγκου και τη μουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στα γεγονότα που σημάδεψαν τη πορεία της Ρωμιοσύνης στις δύο πλευρές του Βοσπόρου. Τα Σεπτεμβριανά, οι απελάσεις, το Κυπριακό, η υφαρπαγή των μειονοτικών περιουσιών και οι αγώνες των εναπομείναντων Ρωμιών για διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής τους ταυτότητας με τη αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το ντοκιμαντέρ «Οι μη χαμένες πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Παρακoλουθούμε μέσα από τις αφηγήσεις τους το πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης.

Info: Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Μεγ. Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι, Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00. Τελευταία ημέρα προβολής η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Ζογγολόπουλος έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Τα έργα ηχούν σαν μουσική»

751337.jpg

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 20:00. Σάββατο από τις 17:00 έως τις 20:00 & Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00. Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαρτίου 2023.

ΤΡΙΤΗ

Παρουσίαση βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα»

14194.jpg

Ο Ianos και οι Εκδόσεις Πατάκη προσκαλούν το αναγνωστικό κοινό την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022 στις 19:00 στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα». Αναζητώντας τον Εαυτό του, ο συγγραφέας εκπλήσσεται: «Εγώ είμαι οι άλλοι». Εκατοντάδες. Μια γενετική λοταρία στα βουνά της Κρήτης. Ταξίδι σε ένα παρελθόν πανταχού παρόν. Η αυτοβιογραφία γίνεται ιστορία-πινακοθήκη μιας συναρπαστικής εποχής: πορτρέτα, εικόνες, σκηνές, χρώματα, δράματα κι ευτράπελα. Τα μυστικά των «πάνω» - επιφανών πολιτικής, τέχνης, επιστήμης και πλούτου— τέμνονται με τις ανέκδοτες ιστορίες των «κάτω», των απλών ανθρώπων. Από μια επαρχιακή Μαγική πόλη σε Αθήνα-Πειραιά της αντίστασης και των παράνομων οργανώσεων. Ο Μίμης Ανδρουλάκης είχε δεσμευτεί να μιλήσει μετά 50 χρόνια. Συντονίζει η Ιωάννα Κωσταρέλλα, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ.

Info: Ιανός, Αριστοτέλους 7, Τρίτη στις 19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ

Ομαδική έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης»

749213.jpg

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη - Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 18:00. Διάρκεια έκθεσης έως τις 21 Μαϊου 2023. 

Προβολή της ταινίας «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης»

751549.jpg

Σε μια ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 20:30 στο Ολύμπιον, απολαμβάνουμε το παραμύθι του Tim Burton, «Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης», και αμέσως μετά το τέλος της προβολής ανεβαίνουμε στο ανανεωμένο Πράσινο δωμάτιο, για μια βραδιά γεμάτη κρασί, εδέσματα, προσφορές και εκπλήξεις. Στην ταινία, μεταφερόμαστε στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Πρωταγωνιστούν: Danny Elfman, Chris Sarandon, κ.ά.

Info: Ολύμπιον, αίθουσα Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, Τετάρτη στις 20:30.

ΠΕΜΠΤΗ

«Σουγιούλ... για ένα βράδυ»

fb-cover.png

Η παράσταση που ξεχώρισε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, μετά από τέσσερις επιτυχημένες σεζόν, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στην Καλαμαριά, για 8 μόνο παραστάσεις! Ο Μιχάλης Σουγιούλ και η παρέα του προσκαλούν το κοινό σε ένα μουσικοθεατρικό που τα έχει όλα! Χορός, κέφι, τραγούδι, μνήμες, σκοτούρες και γλέντι, συνθέτουν την ατμόσφαιρα αυτής της τόσο καλοστημένης παράστασης! Παίζουν: Μαρίνα Γκούμλα, Δημήτρης Δάγκαλης, κ.ά.

Info: Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, Μεταμορφώσεως 7, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00.

Κινηματογραφική ταινία, «Η Συνωμοσία του Καΐρου» - Boy From Heaven

750752.jpg

O Άνταμ κερδίζει μια θέση στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ, το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου -ο Μεγάλος Ιμάμης- καταρρέει και πεθαίνει μπροστά στους μαθητές του. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μάχης με σκοπό την απόκτηση της θέσης του, ενώ ο Άνταμ γίνεται σύντομα πιόνι στην αδίστακτη διαμάχη επικράτησης μεταξύ της θρησκευτικής και της πολιτικής ελίτ της Αιγύπτου. Πρωταγωνιστούν: Fares Fares, Tawfeek Barhom, κ.ά.

Info: Η ταινία θα προβληθεί στις κεντρικές περιοχές της πόλης. Οι ώρες και οι αίθουσες προβολής θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

«Γη του Πόντου»

a91242c3-57f4-7809-46e3-162001696ceb.jpeg

Μουσική, νοσταλγία, άρωμα εποχής, παιδικές αναμνήσεις αλλά και συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα ζωντανεύουν στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα του Πόντου, την Τραπεζούντα, μέσα από την θεατρική μεταφορά του μνημειώδους αυτοβιογραφικού, ιστορικού αριστουργήματος του Δημήτρη Ψαθά, «Γη του Πόντου», σε δραματοποίηση-θεατρική διασκευή Πάνου Αμαραντίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ζωντανά επί σκηνής: Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης. Μια μεγαλειώδης παραγωγή με 40 ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές.

Info: Ράδιο Σίτυ, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 19:00.  

"A Christmas Festival"

749614.jpg

Η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τη Χ.Α.Ν.Θ. επιστρέφει στο Κλειστό Γυμναστήριο Μίμης Τσικίνας, για να το γεμίσει ακόμη μία φορά με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλο τον κόσμο, σε μία πραγματική γιορτή της μουσικής που έχει αγαπήσει το κοινό της πόλης. Συμπράττουν η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε διδασκαλία Μαρίας Έμμας Μελιγκοπούλου. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.

Info: Αθλητικό Κέντρο Χανθ "Μίμης Τσικίνας", Νικολάου Γερμανού 1, Παρασκευή στις 20:30.

Χριστουγεννιάτικα αισθητηριακά εργαστήρια

747624.jpg

Χειμωνιάτικες μυρωδιές, χριστουγεννιάτικα χρώματα, λάμψεις μαγικές και ήχοι παραμυθένιοι έρχονται να πλημμυρίσουν τις αισθήσεις μας, σε έναν κύκλο τεσσάρων αυτοτελών αισθητηριακών messy play εργαστηρίων του ΚΘΒΕ για παιδιά ηλικίας από 2 έως 4 ετών. Με αφορμή την αγαπημένη περιπέτεια των Τικ και Τέλα, «Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο], δημιουργήστε κι εσείς το δικό σας Χριστουγεννιάτικο σκηνικό, τα δικά σας μοναδικά στολίδια και ετοιμαστείτε για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου... 

Info: Bασιλικό Θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2, Παρασκευή από τις 17:30 έως τις 18:30. Απαραίτητη η παρουσία ενός συνοδού.

ΣΑΒΒΑΤΟ

"Christmas Ball" The Speakeasies' Swing Big Band

speakeasies-thumb.webp


To Swingin' Holiday Ball έρχεται για να κάνει το Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν άκρως γοητευτικό, μα και για να ταξιδέψει το κοινό σε άλλες εποχές και τόπους, με τους αγαπημένους μας Speakeasies' Swing Band πλαισιωμένους με guest brass μουσικούς. Ένα μουσικό ταξίδι στις δεκαετίες του '40 και του '50 και συνάμα ένα καινούργιο βήμα στην διασκέδαση για να έρθει το 2023 με διαφορετικό όραμα, μπόλικη ζωντανή μουσική, DJs και θέαμα με lindy hop & bourlesque χορευτές και χορεύτριες!

Info: Πολυχώρος Μύλος - Principal, Ανδρέου Γεωργίου 56, Σάββατο στις 21:00. 

Les Au Revoir "Christmas Eve Gala"

c2203a3093be7e875fa594aef2a9ea1cd213f28ba6259f32a83330593c4de4a1-rimg-w960-h540-gmir.webp


Ζήστε μια μαγική εμπειρία τη βραδιά της Παραμονής Χριστουγέννων στο Hyatt Regency με ένα πολυτελές χριστουγεννιάτικο δείπνο στο Ambrosia Restaurant, υπό τους Bossa Nova & Swing ήχους των εκπληκτικών "Les Au Revoir".

Info: Hyatt Regency Casino Thessaloniki, 13o χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης - Περαίας, Σάββατο στις 21:00.

ΚΥΡΙΑΚΗ

«Οδύσσεια» του Ομήρου στο Christmas Theater

odysseia.webp
Η Κάρμεν Ρουγγέρη επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη με την Οδύσσεια! Μια σπουδαία παραγωγή με κυρίαρχο σκηνικό ένα μεγάλο καράβι με υπέροχα πανιά, που θα μας περιμένει πάνω στην σκηνή Συνεδριακού Κέντρου Ι.Βελλίδης που μεταμορφώνεται σε θέατρο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει το ταξίδι του από 25 Δεκεμβρίου! Με 300 και πλέον κοστούμια. Με 25 ηθοποιούς και τραγουδιστές. Μια υπερπαραγωγή που θα μας μαγέψει και θα μας πάρει μαζί της για να ζήσουμε κι εμείς το συναρπαστικό ταξίδι του Οδυσσέα μέχρι την Ιθάκη... Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Γεωργάκη, Ντίνος Γκελαμέρης, κ.ά.

Info: Christmas Theater Θεσσαλονίκη, Λεωφ. Στρατού 3, Κυριακή στις 19:00. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.

«O Λούκυ Λουκ κι ο Λευκός Ιππότης» του Ρενέ Γκοσινί

group1s.jpg

Για 1η φορά στην Ευρώπη ο αγαπημένος μας ήρωας στο θέατρο! Οι περιπέτειες του Λούκυ Λουκ από 25 Δεκεμβρίου στο θέατρο Κολοσσαίον στην Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έναν θίασο 16 πολύ ταλαντούχων καλλιτεχνών, που απαρτίζεται από ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές και ακροβάτες! Μία υπέροχη θεατρική εμπειρία, γεμάτη δράση, χιούμορ και εντυπωσιακές εικόνες για όλες τις γενιές που αγάπησαν τον Λούκυ Λούκ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι…Παίζουν: Γιώργος Αρβανίτης, Ειρήνη Αρβανίτη, Ιφιγένεια Βαρελά, κ.α.

Info: Θέατρο Κολοσσαίον, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 150. Παρασκευή & Σάββατο: 9.00 μμ-Κυριακή 8.00 μμ.

«Το Θείο Τραγί» του Γιάννη Σκαρίμπα στη Μικρή Σκηνή

746631.jpg

Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο αντιήρωας Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα "πρέπει" της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αλήτης και εχθρός του καθωσπρεπισμού Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες. Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, κ.α.

Info: Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κυριακή στις 21:30. Η παράσταση θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2023. 

Ραντεβού με τον Τάκη Ζαχαράτο

takis-zaharatos-730x410-Qgxif.webp

O γνωστός Showman της ελληνικής σκηνής δίνει "Ραντεβού" στο Vergina Theatro για ένα λαμπερό & άκρως εορταστικό show! Ο αγαπημένος μας, Τάκης Ζαχαράτος σατιρίζει, χορεύει, τραγουδά και ενθουσιάζει σε ένα "Ραντεβού" που θα μας συνεπάρει με το χιούμορ, τις μοναδικές μιμήσεις και το γέλιο μέχρι δακρύων.

Info: Regency Casino Thessaloniki - Θέατρο Βεργίνα, 12 Χλμ. Εθ.Οδού, ΕΟ Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή στις 22:00. (Αλλά και Παρασκευή, Σάββατο & δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων στις 22:00)

Have a great festive week!

Κεντρική φωτογραφία: Χριστίνα Δημητριάδου