fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Τι αξίζει να απολαύσετε το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Τι αξίζει να απολαύσετε το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η εορταστική περίοδος φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Κρατήστε σημειώσεις!

Exhibitions

"The End of the Year" στην CL Art Gallery Athens

lappa-christina-1-980x980.jpeg

Η CL Art Gallery Athens παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "The End of the Year". Η έκθεση αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το έτος, ανακαλύπτοντας τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που αποδίδουν το «Το Τέλος του Χρόνου» με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης, οι καλλιτέχνες Χριστίνα Λάππα, Χρήστος Λαχανάς, Μανώλης Πολυμέρης, Παντελής Τσάτσης, Κωνσταντίνος Φαζός και Masaaki Noda, παρουσιάζουν έργα που αντανακλούν τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του θέματος. Κάθε καλλιτέχνης φέρνει την προσωπική του/της σφραγίδα σε αυτήν τη συλλογική καλλιτεχνική αναζήτηση, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό διάλογο.

Info: Χάρητος 10, Κολωνάκι, 14 Δεκεμβρίου - 18 Ιανουαρίου 2024, Τετάρτη 12μμ – 4μμ, Πέμπτη – Παρασκευή 12μμ – 7μμ, Σάββατο 12μμ – 4μμ.

«Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» στο Μουσείο Ακρόπολης

sikofantia-toy-apelli-avcfL.jpg

Πώς προσωποποιούνται η Ζήλεια, ο Φθόνος, η Διαβολή, η Συκοφαντία, τα ανθρώπινα πάθη και τα συναισθήματα; Κι ακόμα ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, ο Ύπνος, το Όνειρο και ο Θάνατος; Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία, Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα θα είναι επισκέψιμα και ορατά στη νέα έκθεση με τίτλο «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη.

Info:
Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), 04/12 - 14/04/2024, η έκθεση είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

chaeronea-visual-identity-2711-DYcRo.png

Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», τονίζει τη σημασία της μάχης της Χαιρώνειας για τη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο. Η μάχη έφερε τους Μακεδόνες οριστικά στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο υπό τη βασιλεία του Φιλίππου. Τη μέρα αυτή, ο δεκαοκτάχρονος τότε πρίγκιπας Αλέξανδρος κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ήττα του Ιερού Λόχου των Θηβαίων. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου.

Info:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) 14 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου 2024.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;»

emst-gynaikes-ekthesi-5.jpg

Το υποθετικό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, «Τι κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο» θέτει ο νέος κύκλος εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που ανοίγει στις 14 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το Φθινόπωρο του 2024. Σημαντικά έργα γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, πρωταγωνιστούν σε αυτό το μεγάλο εικαστικό γεγονός. Περιλαμβάνει τέσσσερις διαφορετικές παράλληλες εκθέσεις και ένα ενδιαφέρον performance, που αξίζουν την προσοχή σας. 

Info: Ανακαλύψτε τα δρώμενα και μάθετε περισσότερα εδώ.

Ομαδική έκθεση "Ink and Stone" στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

834963.jpg

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την νέα ομαδική έκθεση με τίτλο, "Ink and Stone", όπου ξεδιπλώνεται ο διαχρονικός διάλογος μεταξύ γλυπτικής και σχεδίου. Η έκθεση συγκεντρώνει μια συλλογή από εικαστικές αναφορές που εξετάζουν τη γλώσσα του σχεδίου και της γλυπτικής ως αλληλένδετες, ή ως παράλληλες. Η στενή σχέση μεταξύ σχεδίου και γλυπτού γεφυρώνει αιώνες καλλιτεχνικής παράδοσης. Στο "Ink and Stone" αυτό παρουσιάζεται μέσα από την σύμπλεξη σύγχρονων καλλιτεχνών, με ιστορικά έργα από τη συλλογή της γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έργα που αλληλοσυμπληρώνονται και αντιπαραβάλλονται, απευθύνονται τόσο στην απτική, όσο και στην οπτική διάσταση που εμπεριέχεται στον κοινό χώρο μεταξύ των πεδίων του σχεδίου και της γλυπτικής· αποκαλύπτουν έτσι ενδιάμεσους, διαλεκτικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πλαίσιο όπου το απτικό και το αιθέριο συγκλίνουν.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου 20), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Theatre & Performances

«Εγώ, Εγώ... κι Εγώ» του Florian Zeller στο Θέατρο Αλάμπρα

829498.jpg

Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η μαύρη κωμωδία «Εγώ, Εγώ... κι Εγώ» του Florian Zeller, με τους Φάνη Μουρατίδη και την Εβελίνα Παπούλια στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Ο Μισέλ, ένας ώριμος άντρας, πετυχημένος επαγγελματίας, συνειδητοποιεί - μέσα από απανωτές κωμικές καταστάσεις και ξεκαρδιστικές ανατροπές - ότι η ζωή του όλη είναι μια απάτη, αλλά και μια αυταπάτη. Σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου.

Info: Alhambra Art Theatre (Θέατρο Αλάμπρα, Στουρνάρη 53), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00.

«Το κορίτσι με τα Σπίρτα» της Violet Louise στο Θέατρο Θησείον

828450.jpg

Η Violet Louise, αντλεί έμπνευση από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και με τη χρήση ήχων, μουσικής και εικόνας μας μεταφέρει στην Αθήνα του σήμερα, όπου ζει το Κορίτσι με τα σπίρτα. Η μικρή αγωνίζεται να επιβιώσει, μόνη, χωρίς βοήθεια, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της μεγαλούπολης. Πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου δέχεται μία αναπάντεχη πρόταση που της δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσει κάθε της επιθυμία και να αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Αλλά με ένα πολύ ακριβό τίμημα: Να πάψει να ονειρεύεται!

Info: Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες (Τουρναβίτου 7), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή και Δευτέρα στις 18:00.

Η «Ολεάννα» του Μάμετ στο Θέατρο Καλλιρρόης

754131.jpg

Η «Ολεάννα», ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας γράφτηκε ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον θίασο Back Bay Theater. Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νομπέλ Χάρολντ Πίντερ. Το 1994 o ίδιος ο Μάμετ μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο. Σκηνοθεσία - φωτισμοί - μουσική επιμέλεια: Φίλιππος Σοφιανός. Πρωταγωνιστούν: Φίλιππος Σοφιανός, Δένια Μιμερίνη. 

Info: Θέατρο Οδού Καλλιρρόης (Καλλιρόης 10), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.

«Ο Γλάρος» του Άντoν Τσέχωφ στο Θέατρο 'Αττις - 2ος Χρόνος

824911.jpg

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή της τον Μάιο του 2023, η παράσταση «Ο Γλάρος» του Άντον Τσέχωφ από την Ομάδα Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, επανέρχεται στο Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος από τις 15 Δεκεμβρίου. Η παράσταση τιμήθηκε από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών με το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, καθώς και με το Βραβείο Νέας Ηθοποιού στην Άννα Μαρκά Μπονισέλ. Πρωταγωνιστούν: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Γιάννης Σανιδάς, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σάββας Στρούμπος.

Info: Θέατρο Άττις (Λεωνίδου 12), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

H Άννα Βίσση για 8η χρονιά στο Hotel Ερμού

23eevissi-frontpage.jpg

Η Άννα Βίσση και η μπάντα της βάζουν για 8η συνεχόμενη χρονιά την υπογραφή τους στις νύχτες της Αθήνας, στο "Hotel Ερμού", από την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Η καταξιωμένη Άννα Βίσση και οι εξαιρετικοί μουσικοί της γίνονται ένα με τον κόσμο στο απόλυτο show, γεμάτο με τις αμέτρητες διαχρονικές επιτυχίες της 50ετους πορείας της, τις απαράμιλλες ερμηνείες της και την ασίγαστη ενέργειά της.

Info: Hotel Ερμού (Ερμού 152), Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα στις 23:00.

Η Μαρίνα Σάττι live στο Gagarin

satti.jpg

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής για άλλη μια φορά με τα νέα της τραγούδια «Πάλι», «Πόνος Κρυφός», «Σπίρτο και Βενζίνη», αλλά και μετά τις καλοκαιρινές εμφανίσεις της που ξεσήκωσαν το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Μαρίνα Σάττι έρχεται στο Gagarin στις 15 Δεκεμβρίου για να χαρίσει μια εκρηκτική βραδιά, από αυτές που μόνο η ίδια ξέρει να ετοιμάζει.

Info: Gagarin 205 (Λιοσίων 205), 15 Δεκεμβρίου στις 21:30.

Ο Parov Stelar live στο Floyd

parov-stelar.jpeg

Tην Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ο Αυστριακός βασιλιάς του electro-swing και η μπάντα του θα καταλάβουν τη σκηνή του νέου συναυλιακού χώρου της Αθήνας προσκαλώντας μας σε ένα ατελείωτο Χριστουγεννιάτικο πάρτι. O Marcus Fuereder, γνωστός σε όλους μας ως Parov Stelar, είναι ο βασιλιάς του Electro Swing. Το 2024, συμπληρώνει 20 χρόνια ασταμάτητης πορείας γεμάτη μεγάλα hits! "Catgroove", "Booty Swing", "All Night", "The Princess" και πολλά ακόμα.

Info: Floyd (Πειραιώς 117), 15 και 16 Δεκεμβρίου στις 20:00.

Οι Kadebostany live στο Fuzz

816754.jpg

Οι Kadebostany -το project του Ελβετού dj/παραγωγού/συνθέτη Guillaume de Kadebostany aka Πρόεδρου Kadebostan, που έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό με πάθος αντίστοιχο της ιδιοσυγκρασίας του ανορθόδοξα γοητευτικού δημιουργού- έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας για το νέο τους άλμπουμ.

Info: Fuzz (Πατριάρχου Ιωακείμ 1), 16 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «Μπετόβεν Μόνο» στο Μέγαρο Μουσικής

megaro-mousikis-athinon-site-2-photo-stefanos-karamanian.jpg

Μετά τον Μπετόβεν τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Εκείνος, κατάφερε να εκφράσει μουσικά διαχρονικά ζητούμενα καταργώντας στερεότυπα, τολμώντας, επηρεάζοντας, σφραγίζοντας, ανοίγοντας νέους δρόμους, όχι μόνο στον τρόπο που γράφονται αλλά και στον τρόπο που ακούγονται οι συνθέσεις λόγιας μουσικής. Εκείνος κατάφερε να προσδώσει αρχετυπικές διαστάσεις στα έργα του. Συνώνυμος της πρωτοπορίας, πάντα επίκαιρος. Στις 15 Δεκεμβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει τη συναυλία Μπετόβεν Μόνο, με τρία από τα δημοφιλέστερα έργα του σπουδαίου δημιουργού.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 15 Δεκεμβρίου στις 20:30.

Have fun!