fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Τι να κάνετε το επόμενο δεκαήμερο στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Τι να κάνετε το επόμενο δεκαήμερο στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Ο Δεκέμβριος φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Exhibitions

«Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

chaeronea-visual-identity-2711-DYcRo.png

Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο», τονίζει τη σημασία της μάχης της Χαιρώνειας για τη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο. Η μάχη έφερε τους Μακεδόνες οριστικά στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο υπό τη βασιλεία του Φιλίππου. Τη μέρα αυτή, ο δεκαοκτάχρονος τότε πρίγκιπας Αλέξανδρος κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ήττα του Ιερού Λόχου των Θηβαίων. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τη μάχη της Χαιρώνειας και την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή καθ’ όλη την περίοδο της αρχαιότητας. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ακαδημαϊκή έκδοση, ενισχύοντας το ερευνητικό έργο του Μουσείου.

Info:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) 14 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου 2024.

«Νοήματα. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα» στο Μουσείο Ακρόπολης

sikofantia-toy-apelli-avcfL.jpg

Πώς προσωποποιούνται η Ζήλεια, ο Φθόνος, η Διαβολή, η Συκοφαντία, τα ανθρώπινα πάθη και τα συναισθήματα; Κι ακόμα ο Έρωτας, ο Πόθος, ο Ίμερος, ο Ύπνος, το Όνειρο και ο Θάνατος; Τα ουράνια σώματα, οι ήπειροι, τα νησιά, τα βουνά και τα ποτάμια; Κι οι θεσμοί, οι πόλεις, το δίκαιο και το άδικο, η Δίκη και η Αδικία, Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα θα είναι επισκέψιμα και ορατά στη νέα έκθεση με τίτλο «Νοήματα. Προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα», στο Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για μια μοναδική Τετραλογία, όπου το ΝοΗΜΑ γίνεται ΝΗΜΑ και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη.

Info:
Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), 04/12 - 14/04/2024, η έκθεση είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Νίκος Καψιάνης έκθεση φωτογραφίας «Αντιδιαστολές» στην Blank Wall Gallery

833341.jpg

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα του συγγραφέα και φωτογράφου Νίκου Καψιάνη, με έξι φωτογραφίες της συζύγου του Λεμονιάς Τσαπλαρή. Ο Νίκος Καψιάνης έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκτός από το επάγγελμά του συγγράφει και ασχολείται με τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος. Πέραν από τις δικές του ποιητικές συλλογές έχει επίσης συγγράψει ποιήματα και κείμενα για ομαδικές συλλογές και τεύχη. Είναι υπεύθυνος του τμήματος φωτογραφίας του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους ιστότοπους και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55), 8-13 Δεκεμβρίου, Δευτέρα - Παρασκευή 17:30 - 21:30, Σάββατο 19:00 - 22:30.

Ομαδική έκθεση "The End of the Year" στην CL Art Gallery Athens

stighmiotipo-2023-11-29-10808-mm-733x1024.png

Η CL Art Gallery Athens παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο “The End of the Year.” Η έκθεση αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το έτος, ανακαλύπτοντας τις δημιουργίες των καλλιτεχνών που αποδήδουν το «Το Τέλος του Χρόνου» με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης, οι καλλιτέχνες Χριστίνα Λάππα, Χρήστος Λαχανάς, Μανώλης Πολυμέρης, Παντελής Τσάτσης, Κωνσταντίνος Φαζός και Masaaki Noda, παρουσιάζουν έργα που αντανακλούν τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του θέματος. Κάθε καλλιτέχνης φέρνει την προσωπική του/της σφραγίδα σε αυτήν τη συλλογική καλλιτεχνική αναζήτηση, δημιουργώντας έναν πολύχρωμο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό διάλογο.

Info: CL Art Gallery Athens (Χάρητος 10, Κολωνάκι), 14 Δεκεμβρίου - 18 Ιανουαρίου 2024, Τετάρτη 12μμ – 4μμ, Πέμπτη – Παρασκευή 12μμ – 7μμ, Σάββατο 12μμ – 4μμ.


Theatre & Performances

''The Doctor'' του Robert Icke στο Αμφι-Θέατρο

826501.jpg

Το καθηλωτικό έργο "The Doctor" μας συστήνει τον φετινό χειμώνα η Κατερίνα Ευαγγελάτου, από τις 8 Δεκεμβρίου στο Αμφι-Θέατρο, σε μια παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως». Το αριστούργημα του Robert Icke που ύμνησαν οι Times, ο Guardian, ο Telegraph και οι Financial Times και έσπασε τα ταμεία στο West End του Λονδίνου, αποτελεί ένα πανέξυπνο, σύγχρονο θεατρικό θρίλερ το οποίο εστιάζει στον διάλογο επάνω σε κρίσιμα θέματα της σύγχρονης εποχής, με τρόπο που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμη και των ίδιων των θεατών: την ηθική της έμφυλης και φυλετικής ταυτότητας, των κοινωνικών προνομίων, της θρησκείας, της ψυχικής υγείας και της σεξουαλικότητας. Το έργο αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο, αφού μετά από το Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το International Theater Amsterdam (ITA). Πρωταγωνιστούν: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου κ.ά.

Info: Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου (Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού 111), 8 Δεκεμβρίου 2023 - 1 Ιανουαρίου 2024, Δευτέρα και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:30, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:30 και στις 21:15.

«Αισχύλου-Σοφοκλή Επτά επί Θήβας - Αντιγόνη» στο Θέατρο Σταθμός

826580.jpg

Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία, συρραφή κειμένων και απόδοση Κωνσταντίου Χατζή και μουσική Γιώργος Κουμεντάκη για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Σταθμός. Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος. Πρωταγωνιστούν: Ηλέκτρα Καρτάνου, Χάρης Δήμος, Κωνσταντίνος Χατζής, Σοφία Χίλλ.

Info: Σταθμός Θέατρο (Βίκτωρος Ουγκώ 55), 8-30 Δεκεμβρίου.

«Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» - Olivier Saillard & Tilda Swinton στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

829602.jpg

Μπορεί ένα κοστούμι να δημιουργήσει μια νέα τελετουργία; Η βραβευμένη με Όσκαρ Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard για πρώτη φορά στη Στέγη, με μια τελετουργική performance, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τις «Χίλιες και μία νύχτες» ώς το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα». "Lacrimae rerum" («[υπάρχουν] δάκρυα για τα πράγματα»): τη σημασία αυτού του λατινικού ρητού έρχεται να μας θυμίσει η ιδιαίτερη παράσταση-σύγχρονη ιεροτελεστία, "Embodying Pasolini" που έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από 11 έως 16 Δεκεμβρίου. Γιατί τα κοστούμια και τα αντικείμενα των ταινιών του αξέχαστου Πιερ Πάολο Παζολίνι, έτσι αντισυμβατικά όπως ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται μπροστά μας,είναι ικανά να φέρουν δάκρυα στα μάτια.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), 11–16 Δεκεμβρίου.

''Bella Figura'' της Yasmina Reza στο Θέατρο Σταθμός

823846.jpg

Το Θέατρο Σταθμός παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Yasmina Reza Bella Figura σε μετάφραση του Γιώργου Αρχιμανδρίτη. Στο νέο έργο της Γιασμίνα Ρεζά η δράση εκτυλίσσεται στον ανοιχτό αέρα έξω από ένα εξοχικό εστιατόριο. Όλα συμβαίνουν μέσα σε μία-μιάμιση ώρα. Ένας άντρας και μια γυναίκα διαπληκτίζονται μέσα σ’ ένα πάρκινγκ. Ο Μπορίς προσπαθεί να πείσει την ερωμένη του, Αντρεά, ανύπαντρη μητέρα και τεχνικό σε φαρμακευτική εταιρεία, να βγει από το αμάξι. Έχει κάνει πριν από λίγο το λάθος να της αποκαλύψει ότι το εστιατόριο που την πήγε, του το συνέστησε η ίδια η σύζυγός του. Τα πράγματα δε θα αργήσουν να γίνουν χειρότερα. Ενώ ο Μπορίς δε βλέπει την ώρα να τελειώσει η βραδιά, ένα ακόμα ζευγάρι κάνει την εμφάνισή του στη σκηνή: ο Ερίκ και η παιδική φίλη της γυναίκας του, Φρανσουάζ, συνοδευόμενοι από τη μητέρα του Ερίκ, την Υβόν, που γιορτάζει τα γενέθλιά της. Ένα πολύπλοκο, αστείο και σκληρό παιχνίδι εξουσίας θα ξεκινήσει προς όλους και για όλα και κανείς δεν πρόκειται να βγει αλώβητος απ' αυτό. Πρωταγωνιστούν: Υβόννη Μαλτέζου, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτης Μπουγιούρης κ.ά.

Info: Σταθμός Θέατρο (Βίκτωρος Ουγκώ 55), 7 Δεκεμβρίου - 31 Ιανουαρίου 2024.

''Democracy'' του Enke Fezollari στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

821735.jpg

Τέσσερις περφόρμερ-ηθοποιοί επιχειρούν μια πορεία αναζήτησης της Δημοκρατίας από το παρόν προς τα πίσω έως και τις απαρχές της στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου τον 5ο αιώνα π.Χ. Η διαδρομή ακολουθεί τις παρυφές της επίσημης ιστορίας, τα γεγονότα παρατάσσονται συνειρμικά, χωρίς χρονική ακολουθία. Οι αφηγήσεις εκκινούν από προσωπικά βιώματα, συμπλέκονται με ηχητικά ντοκουμέντα, σχολικά κείμενα, κατηχήσεις ινστρουκτόρων, παραγγέλματα, διαγγέλματα, επιταφίους, επαίνους, παραβολές και παραμύθια. Ο προσωπικός λόγος και ο συλλογικός διαχέονται ο ένας στον άλλο, καθώς κανένας από τους δύο δεν είναι ξεκάθαρος. Οι διαφορετικές ηλικίες και καταβολές των πρωταγωνιστών επιτείνουν τη σύγχυση και υπογραμμίζουν τη δυσκολία της επικοινωνίας πέρα από εκείνη «των σπλάχνων». Πρωταγωνιστούν: Βάνα Πεφάνη, Vefi Redhi, Χρήστος Καρασαββίδης, Enke Fezollari.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), 12 Δεκεμβρίου - 30 Ιανουαρίου.

Συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «10 ταινίες – 10 δεκαετίες – 10 Όσκαρ» στο Μέγαρο Μουσικής

59n-2.jpg

Ως γνωστόν, από το 1929 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει κάθε χρόνο τα περίφημα χρυσά αγαλματίδια (Όσκαρ) σε επιφανείς υπηρέτες της Έβδομης Τέχνης. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκουν βεβαίως και συνθέτες, των οποίων η μουσική άφησε εποχή στις σκοτεινές αίθουσες, συνοδεύοντας ιδανικά σπουδαίες ταινίες. Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Ζουμπουλάκης, επιλέγει και προτείνει δέκα διάσημες μουσικές ταινιών, μία από κάθε δεκαετία, που θα θυμηθούμε ξανά και θα απολαύσουμε από την εμπνευσμένη ερμηνεία του κορυφαίου μαέστρου κινηματογραφικής μουσικής παγκοσμίως, Φρανκ Στρόμπελ.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), 8 Δεκεμβρίου στις 20:30.

Νίκος Πορτοκάλογλου «Γιορτή με Φίλους» στο Christmas Theater

unnamed-aUhu3.jpg

Δύο μέρες μετά την ονομαστική του εορτή, ο Νίκος Πορτοκάλογλου έρχεται στο Christmas Theater για μια συναυλία – γιορτή, με φίλους και για φίλους. O Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με τις αγαπημένες ερμηνεύτριες Γιώτα Νέγκα, Ιουλία Καραπατάκη και Βίκυ Καρατζόγλου θα ενώσει σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, όπου όλα χωράνε κι όλα δένουν αρμονικά. Η συναυλία στο Christmas Theater θα περιέχει τα πιο αγαπημένα τραγούδια από το ρεπερτόριο του σε νέες διασκευές και ερμηνείες των εκλεκτών καλεσμένων του. Κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες του τραγουδοποιού θα φωτιστούν ξανά με τις τρεις ξεχωριστές γυναικείες φωνές και κάποια απροσδόκητα ντουέτα. Θα περιέχει επίσης και μικρά επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις εντυπωσιακές ενάρξεις της αγαπημένης μουσικής εκπομπής.

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου,στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 8 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης για δεύτερη χρονιά στη Σφίγγα

b33e6c98f664a42117d108877b7ccf42-xl-84U1h.jpg

Με διάθεση συγκροτήματος επί σκηνής και επικοινωνίας με όχημα τα τραγούδια, συναντιούνται και φέτος ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης, στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα, από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, για περιορισμένες εμφανίσεις. Μετά την πρώτη τους τρομερά επιτυχημένη συνύπαρξη στη Σφίγγα πέρσι και τις συναυλίες του καλοκαιριού, οι δυο τους έρχονται ξανά να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια «γυμνά αλλά και γυμνασμένα, όπως τη στιγμή που έρχονται στο φως».

Info: Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής), 1-29 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 22:00.

Have fun!