fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Ό,τι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Το επόμενο δεκαήμερο φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

A Jewel made in Greece 2024: Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα

ajmig.jpg

Η ομάδα AJMIG επιστρέφει για μία ακόμα χρονιά στο Ζάππειο Μέγαρο, με εμπνευσμένες δημιουργίες, δίνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στην τέχνη και τη μόδα, οργανώνοντας παράλληλα ένα συμβολικό εικαστικό αφιέρωμα στην Καρυάτιδα. Α Jewel made in Greece είναι το όνομα της πολύ-επίπεδης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης πλατφόρμας που εμπνεύστηκε και δημιούργησε πριν αρκετά χρόνια η Μαίρη Σαμόλη. Η ίδια, σχεδιάστρια και μικρό-γλύπτρια, μιλά για «όχημα τέχνης και επιχειρηματικότητας ταυτόχρονα», που έχει ταξιδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερις ηπείρους, εννέα χώρες και σε πάνω από πενήντα προορισμούς.

Info: Ζάππειον Μέγαρο Συνεδριακό κι Εκθεσιακό Κέντρο (Λεωφόρος Βασ. Όλγας), 23 Φεβρουαρίου 2024 - 26 Φεβρουαρίου 2024, Δευτέρα 10:00 - 19:00, Παρασκευή 16:00 - 22:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 - 21:00.

Κώστας Λαμπρόπουλος, Βασιλική Πανταζή ατομικές εκθέσεις

854192.jpg

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, 8μμ-10:30μμ, εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - δεξαμενή» δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έκθεση του Κώστα Λαμπρόπουλου, με τίτλο: «Αλληγορίες καθημερινότητας» (στο Κάτω Επίπεδο του χώρου). Στην πέμπτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα ο καλλιτέχνης δημιουργεί συνθέσεις κατά βάση ανθρωποκεντρικές, μεγάλων διαστάσεων που μοιάζουν με σύγχρονα σουρεαλιστικά παραμύθια αποδομένα μέσα από την εξπρεσιονιστική γραφή του. Σε έγκριτο νεοελληνικό λεξικό διαβάζουμε ότι «Αλληγορία» είναι η χρήση μεταφορών και συμβολικών τρόπων για να δηλωθεί πιο παραστατικά μία Αλήθεια. Εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς ποια αλήθεια θέλει να μεταφέρει η θεματική των πινάκων του Κώστα Λαμπρόπουλου αναφορικά με την καθημερινή πραγματικότητα; Για τον καλλιτέχνη, απέναντι στην πεζή καθημερινότητα, η Ποίηση είναι το πολυτιμότερο αντίβαρο. Ακόμη και μια εκδρομή απόδρασης από την εργαλειακά επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, μπορεί να θεωρηθεί ποιητική πράξη. Στην προκείμενη περίπτωση οι πίνακες του Λαμπρόπουλου δηλώνουν την ανάγκη της ποιητικής διεξόδου από την πεζότητα αυτή.

Έκθεση Βασιλικής Πανταζή με τίτλο «Θεατές του αλλού» (στο Μεσαίο Επίπεδο του χώρου). Μερικές λέξεις έχουν το νόημα που εμείς δίνουμε σ αυτές. Ο θεατής. Απλώς κοιτάζει η εισχωρεί στην εικόνα και την αλλάζει ; Για την καλλιτέχνιδα Βασιλική Πανταζή, η ίδια είναι ο θεατής, στις ιστορίες των άλλων και στη δική της καθημερινότητα. Πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία γνωριμίας. Ένα παιχνίδι που ξεκινάει από τις καθημερινές περιπλανήσεις σε οικείους χώρους ή κοντινά ταξίδια και οδηγεί σε άλλους χώρους όπου η καθημερινότητα πλάθει άλλες ιστορίες. 

Info: Αστρολάβος - δεξαμενή (Ξανθίππου 11), 23 Φεβρουαρίου 2024 - 20 Απριλίου 2024. Δείτε περισσότερα εδώ.

Στέργιος Στάμος, έκθεση «Γόρδιοι Δεσμοί» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

852320.jpg

Η έκθεση του Στέργιου Στάμου, Γόρδιοι Δεσμοί, που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, από 22 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου σε επιμέλεια Γιάννη Μπόλη, συμπεριλαμβάνει έργα τα οποία εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων. Στην πρώτη, εκκινεί από μια πραγματικότητα που είναι δίπλα μας, την πραγματικότητα της μετανάστευσης και της αναζήτησης χιλιάδων ανθρώπων μιας φανταστικής «Γης της Επαγγελίας», για τον εγκλωβισμό τους σε δομές φιλοξενίας, αντιμέτωπους με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την απόρριψη. Στη δεύτερη θεματική ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, αλλά και στην Ελλάδα της αναζήτησης νέων μορφών αλληλεγγύης, ενότητας και συνύπαρξης. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μια νέα σειρά γλυπτών. Πρόκειται για γλυπτά με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδους βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως, και αναφορές εκτεινόμενες από τον μυθικό μάντη Τειρεσία μέχρι τις συμπαντικές θεωρίες του Stephen Hawking.

Info: Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων Κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου και Μυλλέρου), 22 Φεβρουαρίου 2024 - 24 Μαρτίου 2024, Τρίτη - Σάββατο 11:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 - 16:00.

Ομαδική έκθεση "From The Outside Looking In"

853583.jpg

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "From The Outside Looking In". Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2023, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φυλής στο Ζεφύρι. Η έξω από το αστικό κέντρο, χωρική συνθήκη του Ζεφυρίου, λειτούργησε ως αφετηρία για την συγκέντρωση ενός αρμολογήματός καλλιτεχνικών πρακτικών, εκτός του θεσμοθετημένου «κέντρου». Τώρα, θα επιχειρηθεί ο εμπλουτισμός και η τοποθέτησή τους εντός του γεωγραφικού κέντρου της Αθήνας. H μετατοπισμένη αυτή συνθήκη μελετά την παραμεθόριο, την πολυώνυμή ανθρωπογεωγραφία και την ξεχασμένη δεισιδαιμονία εντός της σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής. Οι καλλιτέχνες/ιδες προσεγγίζουν και περιγράφουν την οριακή σχέση του εσωτερικού-εξωτερικού και όλων των ενδιάμεσων χώρων του γεωγραφικού και πολιτισμικού εδάφους.

Info: TAF - The Art Foundation (Νορμανού 5), 22 Φεβρουαρίου 2024 - 17 Απριλίου 2024, Τετάρτη - Κυριακή 15:00 - 23:00.

Ξεναγήσεις στην έκθεση "Renée Revah TEHOM"

revah-tours-750x530-show-inner.jpg

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τη φωτογράφο Renée Revah και από έναν ξεχωριστό καλεσμένο, τις παρακάτω εξής και ώρες: Σάββατο, 02/03/2024, ώρα 18:00 - ξεγάνηση από τη Renée Revah και τον Γιώργο Βουζουλίδη, Ερευνητή Ανθρωπίνων Συστημάτων. Κυριακή, 03/03/2024, ώρα 12:00 - ξεγάνηση από τη Renée Revah και τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Αντωνιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Theatre & Performances

«Το Έκτο Πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερί στο Παλλάς

761870.jpg

32 χρόνια μετά την θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92) ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και αναβιώνει στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ από τον Φεβρουάριο του 2023, την μουσική παράσταση «Το έκτο πάτωμα» με ένα επιτελείο σπουδαίων καλλιτεχνών. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου στο δημοφιλές έργο του Αλφρέντ Ζερί -που έχει μεταφραστεί και παιχτεί με τεράστια επιτυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο από το 1938 ως σήμερα- ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου δημιούργησαν ίσως τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ακούστηκαν ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες σε θεατρική παράσταση. Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης. Πρωταγωνιστούν: Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη.

Info: Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5), 23 Φεβρουαρίου 2024 - 3 Μαρτίου 2024, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» του Tom Stoppard στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

850972.jpg

Η σαρωτική κωμωδία του Tom Stoppard στην ιστορική μετάφραση του Μίνου Βολανάκη. Μια γλυκόπικρη τραγική φάρσα για τους αντι-ήρωες του περιθωρίου της ξακουστής τραγωδίας του Άμλετ, που τα βάζουν με τα μεγαθήρια της Ιστορίας και καταλήγουν να έχουν το γνωστό ένδοξο-άδοξο τέλος. Ρομαντισμός, θλίψη και πικρό χιούμορ σε ένα καταιγιστικό έργο που μιλά για τον μοναχικό αγώνα που δίνει ο «μικρός» άνθρωπος για να επιβιώσει, όταν γύρω του συμβαίνουν «σημεία και τέρατα». Πρωταγωνιστούν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης κ.ά.

Info: Θέατρο Οδού Κυκλάδων (Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας, Κυψέλη), Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00.

«Οι τρεις αδελφές (στη σπηλιά της Εκάτης)» στο Bios

851356.jpg

Η παράσταση «Οι Τρεις Αδελφές (στη σπηλιά της Εκάτης)» προσεγγίζει το έργο του Α. Τσέχωφ και τη διαδρομή των ηρωίδων του ως μια διαβατήρια τελετή. Συνδέει τα τσεχωφικά πρόσωπα με διαφορετικές εκδοχές του αρχέτυπου των τριών γυναικών αδελφών (Τρεις Μάγισσες, Τρεις Μοίρες, Τρεις Χάριτες) καθώς και με την τρίμορφη Εκάτη, και διερευνά τη σχέση μας με το χρόνο και το πεπρωμένο, με το νόημα της ζωής και την αναζήτηση της ευτυχίας, με τη θηλυκή αρχή, το άγνωστο και το μυστικό. Σκηνοθεσία/ δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Λυσάνδρα Αναστασοπούλου, Μάιρα Γραβάνη, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Τσιάμης.

Info: Bios (Πειραιώς 84), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει Αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου

852732.jpg

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, με τον τίτλο Παραβάσεις/Αναγνώσεις, επιστρέφει φέτος στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο «ιδανικές φωνές κι αγαπημένες». Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά «ιδανικές φωνές», συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού και συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα) -όλα κείμενα ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποιεί, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 - Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σειρά.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ.Συγγρού), 25 Φεβρουαρίου στις 17:00.

Χρήστος Θηβαίος - Παναγιώτης Μάργαρης "2" στο Caja de Musica

851967.jpg

Ο Χ. Θηβαίος και ο Π. Μάργαρης παρουσιάζουν το μουσικό τους project "2". Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1997 κατά την ηχογράφηση του διαχρονικού πλέον τραγουδιού «Πόσο πολύ σ' αγάπησα» το οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος με τον Παναγιώτη Μάργαρη να παίζει εξαίσια κλασική κιθάρα. Μέσα από ανατρεπτικές επιλογές ρεπερτορίου χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, αυτοσχεδιασμούς και αδιάκοπη επαφή με τους ακροατές, χτίζουν ένα πρόγραμμα που έχει στιγμές συγκινητικές, εξωστρεφείς, προσωπικές και ομαδικές. Όλα δένουν με μια φυσικότητα που δεν χρειάζεται εξηγήσεις. Οι μοναδικές ερμηνείες του Χρήστου Θηβαίου σε δικά του τραγούδια από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων αλλά και τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Δημητρίου και πολλών άλλων μεγάλων συνθετών, συναντιούνται με τις υπέροχες συνθέσεις και τη μοναδική δεξιοτεχνία του Παναγιώτη Μάργαρη σε solo κομμάτια.

Info: Caja De Musica (Σινώπης 27), 25 Φεβρουαρίου 2024 - 10 Μαρτίου 2024, Κυριακές 20:30.