fbpixel

Search icon
Search
Atlantic Diet: Όσα γνωρίζουμε για το νέο διατροφικό trend που «απειλεί» τη μεσογειακή διατροφή
HEALTH

Atlantic Diet: Όσα γνωρίζουμε για το νέο διατροφικό trend που «απειλεί» τη μεσογειακή διατροφή

Τι ακριβώς ισχύει και ποια είναι η κεντρική ιδέα του;


Κάθε χρόνια τέτοια εποχή, οι περισσότεροι έχουν την τάση να κάνουν λίγο περισσότερο focus στην εξωτερική εμφάνιση και στο σώμα τους. Προσπαθούν να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα με φόντο το καλοκαίρι και το project "summer body" μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή. Τώρα -λοιπόν- κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους και τα περισσότερα food trends, που έρχονται να μας συστήνουν νέα διατροφικά πλάνα και φιλοσοφίες, που σε πολλές περιπτώσεις υπόσχονται... θεαματικά αποτελέσματα.

Κάπως έτσι, η atlantic diet έχει εξελιχθεί στο απόλυτο trend και φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία, κυρίως μέσα από τα social media. Τι ακριβώς είναι όμως και γιατί τη συγκρίνουν πολλοί με τη μεσογειακή διατροφή;

Ένας νέος τρόπος ζωής

Τhe Philosophy

shutterstock-1683296803.jpg

Οι ειδικοί και οι food experts, κάνουν λόγο για μία νέα εκδοχή της μεσογειακής διατροφής, με διαφορετική -απλά- ονομασία, καθώς οι ομοιότητες και τα κοινά σημεία είναι πραγματικά πολλά. Η atlantic diet, όπως και η μεσογειακή διατροφή, έχει ως βάση τέσσερις θεμελιώδεις ιδέες-αξίες. Η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η κοινωνικοποίηση και η βιωσιμότητα είναι οι κεντρικοί της άξονες, γι' αυτό και περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και έλαια που είναι πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που συναντά κανείς κυρίως στη βόρεια Πορτογαλία, αλλά και στη βορειοδυτική Ισπανία και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ψάρια, κόκκινο κρέας, λαχανικά, όσπρια, πατάτες και ψωμί ολικής αλέσεως, όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Ωστόσο, όσο κι αν επιμένουν να το συγκρίνουν αρκετοί με τη μεσογειακή διατροφή, υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ τους, καθώς -αρχικά- η atlantic diet προβλέπει μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ το ελαιόλαδο δεν αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της. Από την άλλη και στις δύο περιπτώσεις, αναδεικνύεται ως σημαντική η υψηλή πρόσληψη λαχανικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, ενώ βασικό "συστατικό" αποτελεί και η σωματική δραστηριότητα, που είναι σημαντικό να εντάσσεται στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ρουτίνα.

The Benefits

shutterstock-2288499087.jpg

Mία σειρά από μελέτες έρχονται να δείξουν τα τελευταία χρόνια πως το εν λόγω trend αποτελεί τη νέα, ιδανική πρόταση για τα άτομα που προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα healthy lifestyle δίχως να στερούνται -κατά κύριο λόγο- τους υδατάνθρακες, καθώς αντλεί έμπνευση από τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν σε μέρη της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά ακόμη και η Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως μετά από έξι μήνες, άτομα που ακολούθησαν πιστά αυτό το diet-plan είχαν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη) και δεν υπήρχε ο φόβος καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ενώ στην πλειοψηφία τους παρουσίασαν μείωση στην περιφέρεια, στα επίπεδα τριγλυκεριδίων, στα επίπεδα χοληστερόλης HDL, στις τιμές της αρτηριακής πίεσης και last but not least, στα επίπεδα της γλυκόζης.

    Η δίαιτα του Ατλαντικού περιέχει τροφές που είναι ελάχιστα επεξεργασμένες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπει την κατανάλωση πολλών αμυλούχων τροφών, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Όσον αφορά στις μεθόδους μαγειρέματος και σερβιρίσματος των γευμάτων, εστιάζει στην προετοιμασία του φαγητού με τρόπους που προάγουν τη θρεπτική αξία και με απλές τεχνικές όπως είναι το βράσιμο και το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα. Γενικότερα, λέει ένα μεγάλο "όχι" στα heavy meals και ένα μεγάλο "ναι" στα φρέσκα προϊόντα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα.

    Good or Βad?

    shutterstock-2236982049.jpg

    Η αλήθεια είναι πως τα social media αποτελούν πλέον βασική πηγή ενημέρωσης σε όλα τα επίπεδα και μέσα από αυτά, αναδεικνύονται trends που καλύπτουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Όλο και περισσότερα διατροφικά trends κάνουν την εμφάνισή τους, αποτυπώνοντας τις αλλαγές που συμβαίνουν συνεχώς στον κόσμο, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι δε δυσκολεύονται να δοκιμάσουν νέες μεθόδους διατροφής, όμως υπάρχουν κάποια trends που όσο κι αν υποστηρίζουν ότι έχουν φέρει την επανάσταση στον κόσμο της διατροφής, μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Αν αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε στον οργανισμό σας το απαραίτητο boost που χρειάζεται ή αν αυτό που επιθυμείτε, είναι να απαλλαγείτε από μερικά extra κιλά που σας ταλαιπωρούν με φόντο το καλοκαίρι -ή και όχι- τότε είναι προτιμότερο και πολύ πιο ασφαλές να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, που θα σας καθοδηγήσει και θα σας συστήσει το ιδανικό diet-plan που ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ξεχωριστός και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο να αποβάλλετε τελείως από τη διατροφή σας συγκεκριμένες τροφές, απλά και μόνο επειδή δεν αποτελούν βασικό part ενός εκάστοτε πλάνου που κατακλύζει τα social media. Προσοχή -λοιπόν- και σωστή ενημέρωση, αυτό είναι το "κλειδί", όσο κι αν φαντάζει super ελκυστικό το οποιοδήποτε διατροφικό trend...