fbpixel

Search icon
Search
Athens is calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
AGENDA

Athens is calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε μια ξεχωριστή ψυχαγωγία.

Let's take a look!

EXHIBITIONS

Aphanès by Roberto Sironi στη Carwan Gallery

roberto-sironi-reinterprets-historical-architectural-fragments-ruins-exhibition-at-carwan-gallery-athens-designboom-2-3.jpg

Η γκαλερί Carwan παρουσιάζει με χαρά μια νέα συνεργασία με τον Ιταλό σχεδιαστή Roberto Sironi, με τη μορφή μιας συλλογής γλυπτών μαρμάρινων επίπλων που δημιουργήθηκαν σε διάλογο με την Ιταλίδα εκδότρια μαρμάρου Palmalisa Zantedeschi. Με τίτλο Aphanès, η συλλογή σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση στη μορφολογική γλώσσα του Sironi, ενώ παράλληλα επεκτείνεται σε θέματα που ήταν παρόντα σε όλο το προηγούμενο έργο του, όπως η ιστορία της αρχιτεκτονικής, μια μεθοδολογία βασισμένη στην έρευνα και μια γοητεία για τον αρχαίο και προϊστορικό υλικό πολιτισμό.

Info: Carwan Gallery, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς. Διάρκεια: έως 18 Ιουνίου. Η επίσκεψη της έκθεσης γίνεται με ραντεβού. 

A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού του Γιώργου Γεροντίδη στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

2-gerontides-1.jpg
Γιώργος Γεροντίδης, από την ενότητα Οι τρόποι που μαθαίνουμε για τα είδη των ζώων, εγκατάσταση, 2023 Φωτ. Mikele Troiani

Έννοιες όπως το αρχείο, η ιστορική έρευνα, το μουσείο, ο πολιτισμός και η φύση μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο, την ευφάνταστη ειρωνεία και τον δημιουργικό σαρκασμό του εικαστικού Γιώργου Γεροντίδη στην έκθεση με τίτλο A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, ο οποίος στο πλαίσιο της Art Athina 2022 καθιέρωσε τον θεσμό του βραβείου για έναν νέο καλλιτέχνη με έπαθλο μία ατομική έκθεση στο συγκεκριμένο μουσείο. Την έκθεση επιμελείται ο Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Info: MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά. Παράλληλες δράσεις: Περφόρμανς - ξεναγήσεις στην εγκατάσταση Εργοστάσιο θαλάσσιου γυαλιού από τον εικαστικό Δημήτρη Αμελαδιώτη

18, 25 Μαΐου & 10 Ιουνίου στις 18:00. Ξεναγήσεις στην έκθεση με το εισιτήριο εισόδου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13:00 (εκτός 21.05). Δηλώσεις συμμετοχής, τ. 210 3215717 ή email: reception.mam@momus.gr. Διάρκεια: έως 25 Ιουνίου. 

Εγκατάσταση Return to Sender στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

snapinstaapp-343403055-610389924481144-2871013921463428521-n-1080-1.jpg

Food for thought με νέα δεδομένα όσον αφορά τη σχέση μας με το περιβάλλον. Το παγκόσμιο ζήτημα των υφασμάτινων αποβλήτων συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και τίθεται σε πρώτο πλάνο, χάρη στην υπαίθρια εγκατάσταση "Return to Sender" της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST, σε επιμέλεια της Κατερίνα Γρέγου και δημιουργήθηκε ειδικά για την Documenta 15 (2022). Το έργο, από τα πολυσυζητημένα της διοργάνωσης, είναι ένα περίπτερο φτιαγμένο από μεγάλα δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων που καταλήγουν στην Αφρική από τις εύπορες χώρες της Δύσης. Ωστόσο, η πλειονότητά τους καταλήγει σε χωματερές, δημιουργώντας ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα.Στο ΚΠΙΣΝ παρουσιάζεται η πρώτη εκδοχή της μετά το Κάσσελ. Με αφορμή την υπαίθρια εγκατάσταση και μέσα από την υποστήριξη του Ιδρύματος, σχεδιάστηκε και υλοποιείται ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για παιδιά και ενήλικες, καθώς και σχολικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα. Ώρες κατά τις οποίες το εσωτερικό του έργου είναι επισκέψιμο για το κοινό: 27/04-31/05: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.30-21.00 και Σάββατο & Κυριακή 10.00-21.00. 01/06-19/09: Καθημερινά 10.00-21.00. 20-30/09: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.30-21.00 και Σάββατο & Κυριακή 10.00-21.00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου. 

Η Θεατρικότητα Ενός Αναβληθέντος Θανάτου του Raed Yassin στη Kalfayan Galleries

raedyassin-kalfayangalleries-photo-j-j-kucek.jpg

Μετά το καινοτόμο ροκ μιούζικαλ The Sea Between My Soul στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Raed Yassin επιστρέφει στην Αθήνα με μια ακόμη πρωτοποριακή ατομική έκθεση. Καθρεφτίζοντας το γνωστό καυστικό χιούμορ του καλλιτέχνη, η έκθεση Η Θεατρικότητα Ενός Αναβληθέντος Θανάτου εγείρει καίρια ερωτήματα για τον πόλεμο και τη θλίψη, για τη δοκιμή και την αποτυχία, το ρόλο της τέχνης σε περιόδους αναταραχών, τον προσωπικό και κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο της καλλιτεχνικής λογοκρισίας. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής αναταραχής, η έκθεση του Yassin είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Info: Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00. Διάρκεια: έως 17 Ιουνίου. 

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

snapinstaapp-346070578-188686707061815-4311920114302899844-n-1080.jpg

Αύριο, Σάββατο 13 Μαΐου 2023, το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο στους εκθεσιακούς χώρους του από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Τις ίδιες ώρες θα είναι ανοιχτό και το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η φετινή θεματική «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία. Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Info: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15. Για τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 9000 915.

THEATRE

Athens Comedy Festival 2023

athens-comedy-festival.jpg

Τo Athens Comedy Festival είναι ένα τριήμερο Φεστιβάλ γέλιου με stand up comedy, αυτοσχεδιασμός, battles, 22 παραστάσεις, 70 κωμικοί. Σημαντικά ονόματα που συμμετέχουν είναι οι Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Χατζηπαύλου, Κατερίνα Βρανά, Δημήτρης Χριστοφορίδης, Θωμάς Ζάμπρας, κ.ά. 

Info: Διάρκεια: Από Παρασκευή 12 μέχρι Κυριακή 14 Μαίου. Για το αναλυτικό πρόγραμμα, μπείτε εδώ

4.48 PSYCHOSIS της Sarah Kane στο θέατρο Επί Κολωνώ - Σκηνή Blackbox

1-448-psychosis.jpg

Η performer Pavlina Styl θα παρουσιάσει μια διασκευή βασισμένη στον παραληρηματικό θεατρικό μονόλογο «4.48 Psychosis» της Sarah Kane σε σκηνοθετική επιμέλεια Ελένης Σκότη. Μια αφιερωματική παράσταση που ενώνει το κύκνειο άσμα της αυτόχειρος βρετανίδας συγγραφέως με τις φωνές των Judie Garland, Amy Winehouse, Dalida, Merlin Monroe, Edith Piaf, όπου η ζωή και ο θάνατός τους συνδέεται με το σκοτεινό ποιητικό της έργο.

Info: Θέατρο Επί Κολωνώ - Σκηνή Black Box, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν. Ώρες & ημέρες παράστασης: Κάθε Παρασκευή στις 21:30 & Σάββατο στις 19:30. Διάρκεια: έως 27 Μαΐου.

Δεσποινίς Τζούλια του August Strindberg στο θέατρο 104

782758-1.jpg

Σύγκρουση φύλων και κοινωνικών τάξεων, κληρονομημένων στερεοτύπων και βασικών ενστίκτων έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην ιστορία αυτή. Το έργο Δεσποινίς Τζούλια του August Strindberg εστιάζει στα κοινωνικά προσωπεία, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι δύο κεντρικοί ήρωες και περιστασιακοί εραστές, Julia και Jahn. Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου, Κωνσταντίνος Σειραδάκης, Τασία Σοφιανίδου.

Info:
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Αθήνα. Ώρες και ημέρες παράστασης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 28 Μαΐου.

Οι 12 ένορκοι - 8ος χρόνος στο Θέατρο Αλκμήνη

12-2.jpg

Κάθε ψηφοφορία των ενόρκων είναι μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί με όπλο την αλήθεια. Ποια θα είναι η ετυμηγορία τους; Και με τι «κόστος» για τον καθέναν από τους; Για όγδοη χρονιά, «Οι 12 ένορκοι» συνεχίζουν να μετατρέπουν το θέατρο σε Δικαστικό Μέγαρο, φέρνοντας τους θεατές αντιμέτωπους με τους συνειδήσεις τους. Πρωταγωνιστούν: Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, κ.ά. 

Info: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα. Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:15. Διάρκεια: έως 28 Μαΐου.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Εθνικό θέατρο

2001882-romeojulietprogr42-1.jpg

Από τη μία το ζωογόνο πάθος κι από την άλλη η στυγνή βία. Από τη μία η ποίηση, το φως, η αγάπη και από την άλλη η χυδαιότητα, το σκοτάδι, το μίσος. Η συγκλονιστική ερωτική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας, των δύο νέων από τη Βερόνα που τόλμησαν να αγαπηθούν παρά τη μοιραία έχθρα που χώριζε τις πανίσχυρες οικογένειές τους, βασίζεται σ’ ένα εκρηκτικό μίγμα αντιθέσεων. Τοποθετώντας τη σκηνική δράση σ’ έναν χώρο που ξεκινά ως τόπος αναψυχής και καταλήγει να γίνει ομαδικός τάφος, η σκηνοθεσία επιχειρεί να φωτίσει και τις δύο αυτές, αποκλίνουσες τροχιές στο έργο του Σαίξπηρ: από τη μία τη σήψη και τη φθορά μιας έκλυτης κοινωνίας που βουλιάζει, συμπαρασύροντας στον βούρκο καθετί αγνό και όμορφο, κι από την άλλη την ακατάσχετη ορμή του έρωτα που κινείται προς το φως. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός.

Info: Εθνικό θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22. Ώρες & ημέρες παράστασης: Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 17:00 και στις 20:30.

MUSIC CONCERTS

Οι Warhaus στο Roof Stage του Gazarte

unnamed-1.png

Οι Warhaus έρχονται αυτόν τον Μάιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για δύο βραδιές γεμάτες από sexy, σκοτεινές jazz και pop μελωδίες, που θα μας θυμίσουν γιατί τους αγαπήσαμε από το πρώτο άκουσμα. Η επιστροφή του Maarten Devoldere στη δισκογραφία δεν έρχεται μέσα από ατελείωτη μελέτη και τελειοποίηση. Τα τραγούδια του ολοκαίνουριου άλμπουμ “Ha Ha Heartbreak” ξεπήδησαν σε τρεις μόλις εβδομάδες στην αποπνικτική πόλη του Παλέρμο.

Info: Roof Stage του Gazarte, Βουτάδων 34, Αθήνα. Σάββατο 20 Μαΐου. Ώρα έναρξης: 22.00

Piano City Athens

775221.jpg

Το Piano City Athens είναι το πρώτο φεστιβάλ που συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη την πόλη. Έχοντας εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο και άλλες μητροπόλεις, το Piano City φτάνει τώρα και στην Αθήνα. H μουσική δεν περιμένει το κοινό, αλλά απλώνεται στις πλατείες, στα σπίτια των ανθρώπων και σε αντισυμβατικούς χώρους. Οι ήχοι του πιάνου διαχέονται και μεταβάλλουν ολόκληρο το αστικό τοπίο.

Info: Διάρκεια: Από την Παρασκευή 12 Μαΐου έως την Κυριακή 14 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώΔείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή για την Κυριακή 14 Μαΐου (10:00-18:00) με τον τίτλο "Ακούγοντας τα Χρώματα" εδώ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την ηλεκτρονική προκράτηση στο goulandris.gr.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ολύμπια

le-siege-de-corinthe-eso-fotografia-maxh-papageorgiu-2-1024x683.jpg

Ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Μιχάλης Οικονόμου επιστρέφει στο πόντιουμ της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ για μια συναυλία-αφιέρωμα στον κορυφαίο Γερμανό μουσουργό Ludwig van Beethoven. Σολίστ η λαμπερή πιανίστα Αγάπη Τριανταφυλλίδη με διακρίσεις και επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μουσική Διεύθυνση: Μιχάλης Οικονόμου. Σολίστ: Αγάπη Τριανταφυλλίδη, πιάνo.

Info: Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό θέατρο Μαρία Κάλλας, Ακαδημίας 59. Σάββατο 13 Μαΐου 2023 στις 20:30. 

DON'T MISS!

FESTIVAL

Athens City Festival 2023

782923-2.jpg

Η μεγάλη γιορτή της Αθήνας συνεχίζεται με επιτυχία. 4 εβδομάδες, 100+ δράσεις για να ανακαλύψουμε την πόλη απ’ την αρχή. Το "This is Athens City Festival" είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου (ΕΑΤΑ), που έχει στόχο να προσφέρει μια καινούρια ματιά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα σύγχρονα φεστιβάλ πόλης. Η κεντρική ιδέα βασίζεται στην λογική ότι ένα φεστιβάλ οφείλει να αναπτύσσεται πολυεπίπεδα, ούτως ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη του μια συνολική εμπειρία της πόλης.

Info: Διάρκεια: έως 31 Μαίου. Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:00.

Athens Digital Arts Festival

25435222-kuflex.jpg

Το Athens Digital Arts Festival, το διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών της Ελλάδας, επιστρέφει από τις 12 έως τις 14 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας για να αναδείξει σημεία ενός ανοίκειου κόσμου. Υπό τον τίτλο "Welcome to the Uncanny", το ADAF 2023 (Preview Edition) προσκαλεί το κοινό για τρεις μέρες να εξερευνήσει την Αθήνα από διαφορετική οπτική μέσω μιας διαδρομής που εκτείνεται από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα: από το ξενοδοχείο Brown Lighthouse Athens στην Ομόνοια, τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στην Πλατεία Κοραή έως το Θέατρο Αθηνών στο Σύνταγμα.

Info: Διάρκεια: από Παρασκευή 12 έως Κυριακή 14 Μαϊου. Για το αναλυτικό πρόγραμμα, μπείτε εδώ.

Comicdom CON Athens 2023

783042.jpg

Tο μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ της χώρας για την τέχνη των comics, επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ. Το Comicdom CON Athens 2023, 17ο στη σειρά, θα πραγματοποιηθεί στις 12, 13, 14 Μαΐου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Τιμώμενη χώρα του φετινού φεστιβάλ, η Ιταλία. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Comicdom CON Athens 2023 φιλοξενεί δύο σημαντικές εκθέσεις, κι έναν σπουδαίο διεθνή προσκεκλημένο.

Info: Τεχνόπολις, Πειραιώς 100, Αθήνα. Διάρκεια: από Παρασκευή 12 μέχρι 14 Μαίου από τις 11:00 έως τις 21:30. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

The Ellinikon Mother’s Day Fun Run

the-ellinikon-experience-park-2-aerial.jpg

H LAMDA Development, σε συνεργασία με την πρωταθλήτρια και μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας και διοργανώνει την Κυριακή 14 Μαΐου έναν ξεχωριστό αγώνα δρόμου τριών χιλιομέτρων στο The Ellinikon Experience Park. Με στόχο τη στήριξη του Eliza – Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, εθελοντές από τη LAMDA Development θα υποδεχθούν στο Experience Park του Ελληνικού οικογένειες, παιδιά και όσους αγαπούν το τρέξιμο, στο «The Ellinikon Mother’s Day Fun Run», έναν αγώνα δρόμου με ισχυρό συμβολισμό. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11:00, μπροστά από το The Ellinikon Experience Centre, από όπου οι δρομείς θα ακολουθήσουν την ειδικά επιλεγμένη διαδρομή που έχει οριστεί από τους διοργανωτές. Πριν από τον αγώνα, η Μαρία Πολύζου θα μιλήσει με μικρούς και μεγάλους για τα οφέλη της άσκησης και πώς αυτή μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά τους.

Info: The Ellinikon Experience Park, Ελληνικό. Κυριακή 14 Μαΐου. Έναρξη: 11:00.

Enjoy every day!