fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Τα δρώμενα που μας ενθουσιάζουν στην πολιτιστική σκηνή της πρωτεύουσας
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Τα δρώμενα που μας ενθουσιάζουν στην πολιτιστική σκηνή της πρωτεύουσας

Ό,τι «τρέχει» και προσελκύει το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών


Ο Οκτώβριος είναι πλέον εδώ και η Αθήνα τον υποδέχεται με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις ψυχαγωγίας, που θα χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές τόσο στους κατοίκους της πόλης όσο και στους επισκέπτες που επιθυμούν να χαθούν στον παλμό του lifestyle της.Τα δρώμενα που αποτελούν ωδή στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας, ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα και υπόσχονται να σας κάνουν να περάσετε μοναδικά, βιώνοντας στο έπακρο κάθε στιγμή κι αξιοποιώντας ακριβώς όπως της αρμόζει.

Ξεκινήστε το μήνα σας με τα καλύτερα suggestions για τις εκδηλώσεις που διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα!

Θεματικές ξεναγήσεις 

Info: Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης, ημέρες & ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 13:00, Κυριακή 12:30 (πρώτη έκθεση), Πέμπτη 13:00 (δεύτερη έκθεση).

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνη εγκαινιάζει δύο νέες θεματικές ξεναγήσεις που θα λάβουν χώρα στους εμβληματικούς χώρους του. Στην πρώτη,«Το Αίνιγμα της Κέρου: Μύθος ή πραγματικότητα», ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει 5.000 χρόνια πίσω και να μάθει για το τελετουργικό της εναπόθεσης των σπασμένων ειδωλίων στο αρχαιότερο ναυτικό ιερό του κόσμου, που βρίσκεται στην ακατοίκητη Κέρο -νησί της Αμοργού. Στη δεύτερη, «Κρασί: Το δώρο του θεού Διονύσου», αφορά στο κρασί, που θεωρείται βασικός φορέας και δείκτης πολιτισμού μιας και προσφέρει απόλαυση, αναψυχή, ακόμα και συλλογική ταυτότητα. Στη διάρκεια της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την πορεία του οίνου ανά τους αιώνες, την μακρόχρονη ιστορία της αμπελουργίας, την εξέλιξη της στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο του σε θρησκευτικά και τελετουργικά δρώμενα.

Ομαδική έκθεση στην MegArt Gallery

Info: MegArt Gallery, 30 Σεπτεμβρίου - 14 Οκτωβρίου, ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 14:00 - 21:00, Κυριακή 12:00 - 17:00.

Με αφορμή να ανακαλύψει ο καθένας ξεχωριστά τη σημασία και τη σπουδαιότητα της τέχνης, θα πραγματοποιηθεί η ομαδική έκθεση "I am the Queen and they call me Art" στο χώρο της MegArt Gallery. Από τον 18ο αιώνα όταν αναδύεται η ιδέα των καλών τεχνών που υπηρετούν αποκλειστικά την απόδοση της έννοιας του ωραίου μέχρι τον 19ο αιώνα, όπου η τέχνη άλλοτε φέρεται ως ένα αυτόνομο πεδίο που υπηρετεί αποκλειστικά τον εαυτό του ως αυτοσκοπός, «η τέχνη για την τέχνη», ενώ άλλοτε ως μέσο του Πνεύματος για να εκφράσει την έννοιά του η τέχνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πνευματικής αναζήτησης του ανθρώπου. Σε αυτό ακριβώς βασίζεται η συγκεκριμένη έκθεση που αποσκοπεί να μην αφήσει κανένα με την ύπαρξη ερωτηματικών για το τι θα πει τέχνη.

Εκθέσεις στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 19 Σεπτεμβρίου - 18 Μαρτίου 2021 (UBUNTU), 26 Σεπτεμβρίου - 1 Νοεμβρίου (AICA Hellas Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας).

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει δύο περιοδικές εκθέσεις για τη νέα σεζόν που διανύουμε, η μία με τίτλο «UBUNTU» και η άλλη «AICA Hellas Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας». Στην πρώτη, θα προβληθούν 66 έργα από τη Συλλογή του Χάρη Δαυίδ στους χώρους του μουσείου, ενώ στη δεύτερη που αποτελεί θεσμό της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Hellas, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει 56 καλλιτέχνες που με άξονα την Ιστορία προβάλλουν τη σημασία της τέχνης ως εναλλακτικό εκπαιδευτικό εργαλείου με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό.

Έκθεση ζωγραφικής της Alexandra Roussopoulos

Info: Nitra Gallery, 26 Σεπτεμβρίου - 21 Νοεμβρίου, ημέρες & ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 10:00 - 18:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

H Nitra Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Γαλλο-ελβετίδας Alexandra Roussopoulos στην Αθήνα. Η καλλιτέχνης που έχει ελληνικές ρίζες, παρουσιάζει μια ενότητα δουλειάς που δημιουργήθηκε στο studio της στην Αθήνα την Άνοιξη του 2020 κι αποτυπώνει την ομορφιά που διαπνέεται γύρω μας κι αφορά τόσο τους ανθρώπους όσο και τη φύση.

Φεστιβάλ κινηματογράφου

Info: 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Για λίγες ακόμα ημέρες, τα θερινά σινεμά της Αθήνας διοργανώνουν την καθιερωμένη γιορτή της πόλης για 26η χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Ταινίες για κάθε γούστο, πρόκειται να κρατήσουν την ωραιότερη συντροφιά στους cinema lovers και να ομορφύνουν τις νύχτες στην πόλη. Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ είναι οι εξής: Αίγλη Ζαππείου, Cine Άνεσις, Cine Αθηναία, Ριβιέρα, Τριανόν, Λαϊς - Ταινιοθήκη της Ελλάδας και Στέλλα.

Μουσικές σκηνές

Info: Υπαίθριος χώρος Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Γαλατσίου (Christmas Theatre), 11 Σεπτεμβρίου - 11 Οκτωβρίου, καθημερινά στις 21:00, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών εδώ.

Ένα νέο φεστιβάλ στην Αθήνα, κατέφθασε για να χαρίσει υπέροχες στιγμές σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν live τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Όλο το ελληνικό τραγούδι συγκεντρώνεται στον εξωτερικό χώρο του Christmas Theatre, μέσα από τις φωνές των καλλιτεχνών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων η Ελένη Βιτάλη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

«Ξανά στο Μέγαρο» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 9 Οκτωβρίου, δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει να αποτελεί τον must go προορισμό για όσους θέλουν να ασπαστούν την τέχνη. Μέσα από ένα εμπλουτισμένο πρόγραμμα που έχει εξασφαλίσει για άλλη μια χρονιά παρά τις διαφορετικές καταστάσεις που βιώνουμε, ο καλλιτεχνικός θεσμός υπόσχεται να προσφέρει ένα μείγμα μουσικών αναφορών, στο οποίο η κλασική μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο με τέσσερις κορυφαίους πιανίστες και δύο μεγάλους μαέστρους να αποδεικνύουν πόσο σπουδαία είναι η ύπαρξη της μουσικής στις μέρες μας και πάντα.

Η αλλαγή στο φωτισμό της Ακρόπολης & άλλων ιστορικών σημείων της πόλης

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως από χθες η Ακρόπολη φωτίστηκε με νέα χρώματα, μέσα από μια live αναμετάδοση παρουσίας της της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Επίσης, φωτίστηκαν εκ νέου εννέα ακόμα σημεία στην πόλη: ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, καθώς και πέντε ακόμα που φωτίζονται για πρώτη φορά: το μνημείο του Θρασύλλου, τους Χορηγικούς Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

Have fun!