fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Όσα θα απολαύσουμε στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Όσα θα απολαύσουμε στην πρωτεύουσα τις επόμενες ημέρες

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Ομαδική έκθεση - «Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία»

865969.jpg

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει την επόμενη ομαδική της έκθεση της με τίτλο «Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία». Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτεχνίδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου. Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας.

Info: Thalia Gallery (Μεταμορφώσεως 1, Άλιμος - Ελληνικό), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 13:00 - 20:00, Τετάρτη 13:00 - 19:00, Σάββατο 12:00 - 16:00.

Γιώργος Χαδούλης - έκθεση «Νέα τοπία»

864824.jpg

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση του Γιώργου Χαδούλη, με τίτλο «Νέα τοπία». Στην ενδέκατη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά ο Γιώργος Χαδούλης παρουσιάζει μια σειρά είκοσι νέων έργων, τα οποία έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία τρία χρόνια και συνίστανται από λάδια σε καμβά μεγάλων διαστάσεων και έργα με μελάνια σε χαρτί. Η θεματική τους αντλείται από τοπία βαθιά ριζωμένα στη μνήμη του καλλιτέχνη, τοπία που έχει ζήσει και εξερευνήσει. Με τη δική του χαρακτηριστική γραφή μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που μπορεί κανείς να περιπλανηθεί και να αναζητήσει τις δικές του προσωπικές αναμνήσεις.

Info: Skoufa Gallery (Σκουφά 4), Τρίτη, Πέμπτη 10:00 - 20:00, Τετάρτη, Παρασκευή 10:00 - 16:00, Σάββατο 10:00 - 15:00.

Slow Art Day 2024 - Δράσεις "Mindfulness"

865377.jpg

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι, το πρώτο μουσείο στην Αθήνα που λαμβάνει μέρος στον διεθνή θεσμό της Slow Art Day, καλεί το κοινό στην Slow Αrt Day 2024 το Σάββατο 13 Απριλίου και τους προτρέπει να ανακαλύψουν επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής του μέσα από τη μοναδική εμπειρία του slow art. Η Slow Art Day είναι ένα παγκόσμιο γεγονός με μια απλή αποστολή: να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη σημασία και την απόλαυση της αργής παρατήρησης ενός έργου τέχνης. Το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα το 2010 και έκτοτε η Slow Art Day αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος των μουσείων και των γκαλερί διεθνώς, με περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και στην Ανταρκτική.

Info: Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13), 13 Απριλίου 12:30 - 13:45.

Εκδηλώσεις Απριλίου στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

013.webp

Μαρία Κάλλας: Η Ιερή Φλόγα" Ομιλία της Έλενας Ματθαιοπούλου - Πέμπτη 11 Απριλίου στις 19:00. Περίπου 47 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατο της, η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να παραμένει ένας ζωντανός μύθος. Η φήμη της ξεπερνά από οποιασδήποτε άλλης Ντίβας του παρόντος ή του παρελθόντος και συνεχίζει να μαγεύει τo οπερατικό κοινό, να μαγνητίζει και να συναρπάζει μια καινούργια γενιά μελομανών που δεν την άκουσαν ποτέ ζωντανή, και να πουλάει περισσότερους δίσκους από οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην ιστορία της λυρικής δισκογραφίας - ένα φαινόμενο μοναδικό στην ιστορία της όπερας. Ποιο ήταν το μυστικό της τέχνης της; Τι είναι αυτό που την καθιστά μοναδική και της εξασφαλίζει την αθανασία;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, Πέμπτη 18 Απριλίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί το κοινό σε μια δημιουργική συζήτηση αφιερωμένη στο κτίριο που στεγάζεται το Μουσείο. Ένα διατηρητέο μνημείο στην καρδιά της Αθήνας που κρύβει πολλές ιστορίες και πολλαπλές χρήσεις θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης με συντονίστρια τη Δημοσιογράφο Πόπη Διαμαντάκου και βασικούς ομιλητές Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δρ. Μαρία Δανιήλ, τη Δημοσιογράφο Μπήλιω Τσουκαλά και τον Δημοσιογράφο-Συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο. Δωρεάν είσοδος στη συζήτηση κατόπιν τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής κράτησης.

Μαθαίνω τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική - Οικογενειακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση για παιδιά 4-6 ετών - Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:00-12:00. Η Χριστίνα Πουλίτση θα βρίσκεται στο Μουσείο Μαρία Κάλλας στις 21 Απριλίου και τα παιδιά με τους συνοδούς τους θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω τον εαυτό μου μέσα από τη μουσική».
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά μαζί με τους συνοδούς, θα μάθουν μέσα από την Όπερα να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής και τον ίδιο τους τον εαυτό. Θα εμπλακούν σε μουσικοκινητικά και εικαστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία θα αναγνωρίσουν τη σημαντικότητα του εαυτού και του άλλου.

Πες το με το σώμα - Εργαστήριο κίνησης για παιδιά 3-5 ετών - Σάββατο 27 Απριλίου στις 10:30-11:30. Πώς θα αφηγηθείς μια ιστορία με το σώμα σου; Ήχοι της κλασικής μουσικής που θα μπερδευτούν με ήχους από τις φωνές της όπερας θα γίνουν οδηγοί για ένα ατελείωτο ταξίδι στον κόσμο της κίνησης, του χορού και του σωματικού θεάτρου.

Δωρεάν Ξεναγήσεις για άτομα 65+. Τις Πέμπτες του Απριλίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί επισκέπτες 65+ να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία και να ανακαλύψουν τη μεγάλη σοπράνο αλλά και την τέχνη της όπερας προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου. Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια συνολική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, νέες τεχνολογίες, ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια.

Info: Μουσείο Μαρία Κάλλας, Μητροπόλεως 44.


Theatre & Performances

«Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ

ngo-snfcc-yiorgis-yerolimpos-11.jpg

Μια νέα παραγωγή του αριστουργήματος του 20ού αιώνα των Μπρεχτ και Βάιλ υπογράφει ο κορυφαίος Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Υπόθεσης Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ το 2018 ο Χουβαρδάς επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να παρουσιάσει τη «χρυσή πόλη των ονείρων μας που γίνεται σκόνη και αφανίζεται μπροστά στα μάτια μας» στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, σε μια πολιτική ανάγνωση, με στιγμές «αγανάκτησης και απελπισίας».

Info: Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ - Αιθ. «Σταύρος Νιάρχος» (Λ. Συγγρού κι Ευριπίδου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), Πέμπτη, Παρασκευή στις 19:30, Κυριακή στις 18:30.

«Η Σταχτοπούτα» του Gioachino Rossini

865875.jpg

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2013/14) αναβιώνει στο Ολύμπια για τέσσερις παραστάσεις, με μια εξαιρετική διανομή ερμηνευτών. Με την αξεπέραστη μουσική του ευστροφία, ο Rossini συνθέτει μια απολαυστική κωμική όπερα, γεμάτη χιούμορ και ανατροπές. Η πλοκή βασίζεται στη «Σταχτοπούτα» του Charles Perrault, ωστόσο το λιμπρέτο του Jacopo Ferretti προσαρμόζει την ιστορία στην εποχή που γράφτηκε η όπερα. Η πρωτότυπη σκηνοθεσία της Ροδούλας Γαϊτάνου μεταφέρει τη δράση στον μικρόκοσμο ενός off Broadway θεάτρου της Νέας Υόρκης, τη δεκαετία του ’30, την περίοδο της «Μεγάλης Ύφεσης» και του οικονομικού κραχ. Έτσι, η ιστορία εκσυγχρονίζεται, προκειμένου να αναδείξει κοινωνικούς και ηθικούς προβληματισμούς σε τόπο και χρόνο που είναι πιο κοντά στις αναφορές του σημερινού θεατή.

Info: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:00, Κυριακή στις 18:30.

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στο Θέατρο Αργώ

859403.jpg

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας επιλέγει φέτος η Αιμιλία Υψηλάντη να παρουσιάσει την ανοιξιάτικη σεζόν στο θέατρο «Αργώ», σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν. Η «Μπερνάρντα Άλμπα» (Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα - La Casa de Bernarda Alba), το τελευταίο πριν τον θάνατό του, έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα επικεντρώνεται στην ιστορία της χήρας Μπερνάρντα που μεγαλώνει σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής και της τάξης της, τις πέντε κόρες της. Πρωταγωνιστούν: Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ιωάννα Αγγελίδη, Αλεξάνδρα Κουλούρη, Δάφνη Καμμένου, Μαρία Σαρέλη, Φλώρα Καραβελατζή.

Info: Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15), Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

«Ο αποτυχημένος» του Τόμας Μπέρνχαρντ

event-30999.jpg

Το μυθιστόρημα «Ο αποτυχημένος» του κορυφαίου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, που σφράγισε τη γερμανόφωνη λογοτεχνία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε διασκευή και σκηνοθεσία του πάντα καλλιτεχνικά ανήσυχου σκηνοθέτη, ηθοποιού και κινηματογραφιστή Έκτορα Λυγίζου. Μια θεατρική διασκευή που μετασχηματίζει τη μονολογική αφήγηση του πρωτότυπου σε μουσικοθεατρικό έργο για τέσσερις φωνές κι ένα πιάνο. Ερμηνεύουν: Έκτορας Λυγίζος, Αμαλία Μουτούση, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νιάρρος.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Λ. Συγγρού κι Ευριπίδου), Τετάρτη - Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:30.