fbpixel

Search icon
Search
Athens' calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά
AGENDA

Athens' calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. 

Let's take a look together!

THEATRE 

Παράσταση Andy στο θέατρο του Νέου Κόσμου 

36d4cf662f604396b7f6ee4046593611.webp
Αν θέλετε να ξέρετε τα πάντα για μένα, απλά κοιτάξτε στην επιφάνεια των έργων μου, των ταινιών μου αλλά και τη δική μου. Εκεί είμαι. Δεν υπάρχει τίποτα κρυμμένο.” - A.W. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θρασύς, εμβληματικός καλλιτέχνης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με την αδιαμφισβήτητη επιδραστικότητα, τα πλέον αναγνωρίσιμα, αναπαραγμένα έργα, τα διαχρονικά αποφθέγματα και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις, ξεδιπλώνεται, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή του, σ’ ένα βιογραφικό θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, που γράφτηκε για το Central Saint Martins του Λονδίνου το 2010 όπου και πρωτοανέβηκε.

Ο εκκεντρικός βασιλιάς της pop art ανεβαίνει στη σκηνή για να αποδείξει ότι η αξία ενός Γουόρχολ είναι αυταπόδεικτη. Ο άνθρωπος που κατανόησε βαθύτερα από τον καθένα τη μεταπολεμική Αμερική κι άνοιξε τον δρόμο για τον εκάστοτε μοντέρνο δημιουργό, ενσαρκώνεται από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, μέσω ενός πρωτότυπου ακροβατικού τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντυ, τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος. Ένας μονόλογος; Μάλλον ένας διάλογος με τον αντικατοπτρισμό του. Ο Γουόρχολ ξεδιπλώνει μια συναρπαστική ζωή γεμάτη αντιφάσεις, αίνιγμα, λάμψη, μύθο και ματαιοδοξία. Ένα βιωματικό κολάζ από θραύσματα που αντλήθηκαν μέσα από τα ημερολόγια, τις συνεντεύξεις του και άλλες πηγές με αξιοσημείωτες καταγραφές. Με τον Μιλτιάδη Φιορέντζη. Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί: Νάλια Ζήκου,Στέλιος Ιακωβίδης,Θάνος Λέκκας,Βασίλης Μαυρογεωργίου,Ιωάννα Νασιοπούλου,Λυδία Τζανουδάκη. 

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου. Διάρκεια έως Απριλίου. Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15. Κυριακή στις 19:00. 

 Παράσταση Βρυκόλακες στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

gh863-lr.jpg
Φωτογράφος παράστασης: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Το αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν, Βρυκόλακες, επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έως τις 9 Απριλίου. Η κυρία Άλβινγκ ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Όσβαλντ, καταξιωμένος ζωγράφος που ζει από παιδί στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει για την τελετή. Ο παλιός οικογενειακός φίλος και διαχειριστής του Ιδρύματος Πάστορας Μάντερς έχει έρθει και αυτός για να εκφωνήσει λόγο για την προσφορά του λοχαγού Άλβγινγκ. Όμως, κάτω από την αψεγάδιαστη, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι άρρωστο και σαθρό ελλοχεύει. Ένα κουβάρι από ψέματα και μυστικά, προδομένους έρωτες, συγκάλυψη και υποκρισία αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά, την ώρα που οι μάσκες πέφτουν, ολόκληρο το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας κλυδωνίζεται και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν, διψώντας για το αίμα των ζωντανών. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Τσαλίκη, Γιώργος Ζιόβας, Κατερίνα Μαούτσου, κ,ά. 

Info: Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα. Πρόγραμμα παραστάσεων: 24/3 στις 20:30, 25/3 στις 20:30, 26/3 στις 17:00 και 20:30, 29/3 στις 20:30, 30/3 στις 20:30, 31/3 στις 20:30, 1/4 στις 17:00 και 20:30, 2/4 στις 20:30

Παράσταση Η άνοδος του Αρτούρο Ούι στο Θέατρο ARK

530b61e8188e4a8a916f957347f1b41c.webp

Τη μακάβρια φάρσα «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι», όπου ο Μπέρτολτ Μπρεχτ σημαδεύει τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό, ανεβάζει ο Άρης Μπινιάρης σε ένα νέο χώρο στην Κυψέλη, το Θέατρο ARK. Το παραβολικό αυτό έργο είναι ένας παραλληλισμός της ιστορίας της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Ο Μπρεχτ ανασυνθέτει την ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, κ,ά. 

Info: Θέατρο ARK, Ιωάννου Δροσοπούλου 197, Αθήνα. Από 24/03 μέχρι 31/03 & 2/04 sold out. Σάββατο, 1/04 στις 18:15 & στις 21:00. 

Παράσταση Ο αμπιγιέρ στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

61998f38572f4bc39b62b1f289eee772.webp

Ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, έρχεται από τις 22 Δεκεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Στη σκιά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πίσω από τις ιστορίες των παρασκηνίων ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η ακλόνητη σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού (Σερ) με τον αμπιγιέρ του (Νόρμαν) και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο.

Το κλασικό έργο ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, μέσα από τον μικρόκοσμο των συντελεστών-ηθοποιών ενός θιάσου, έρχεται αντιμέτωπο με τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα όλων των ανθρώπινων σχέσεων. Ο αιώνιος φόβος της μοναξιάς, η ανάγκη μας για αφοσίωση, πίστη και αυταπάρνηση στον άλλον, δημιουργούν μοιραία σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η ισορροπία όμως έρχεται πάντοτε με την αναπόφευκτη σύγκρουση ζωής και θανάτου. Σε μια εποχή που η κοινωνία μεταβάλλεται και ο ρόλος μας μέσα σε αυτήν αμφισβητείται, συγκρούεται και επαναδιαπραγματεύεται, η Τέχνη μπορεί και μας δείχνει το δρόμο, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και τελικά να παρέμβουμε με καταλυτικό τρόπο στην πραγματικότητα. «Γιατί μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα να αλλάξουμε…» Πρωταγωνιστούν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Τζένη Κόλλια, Μάρω Παπαδοπούλου, κ, ά. 

Info: Θέατρο "Τζένη Καρέζη", Ακαδημίας 3, Αθήνα. Hμέρες και Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή 18:30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο: 21:00. Διάρκεια έως: 9 Απριλίου. 

Παράσταση Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη 

43ce0ffc3da840119ec3bdd8f1bcdd9d.webp

Το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο συνεχίζεται στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, με την Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών: Κοραλία Καράντη , Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος , Γιώργος Γεροντιδάκης.

Info: Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, Αγ. Μελετίου 61. Κάθε Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00 και Κυριακή 19.30. Διάρκεια: έως 9 Απριλίου. 

EXHIBITIONS

Έκθεση Orbital Objects του Παντελή Χανδρή στη Citronne Gallery 

unnamed-6rzux.jpg
Ο επιτυχημένος εικαστικός καλλιτέχνης, Παντελής Χανδρής, μας προσκαλεί από τις 20 Μαρτίου στην έκθεσή του Orbital Objects Citronne Gallery. Όπως ο ίδιος αναφέρει: "Τα Τροχιακά Αντικείμενα είναι μια γλυπτική εγκατάσταση σε εξέλιξη, στην οποία μπορούν να προστίθενται συνεχώς καινούρια σώματα-πλάνητες αυξάνοντας το πλήθος των αντικειμένων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον φαντασιακών συνδέσεων· έναν Κήπο μέσα στον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται αναστοχαζόμενοι την ίδια τους τη φύση, επαναπροσδιορίζοντας την αντίληψη του παρόντος". 

Info: Citronne Gallery, Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος. Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μαρτίου, 19.00 - 22.00. Διάρκεια: 20 Μαρτίου - 24 Ιουνίου 2023

Εγκαίνια έκθεσης Bohemian Rhapsody της Ιωάννας Ευθυμίου στο Moxy Hotel Athens

bohemian-rapsody-1.png

Ένα δυναμικό comeback στο Moxy Hotel Athens από τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα Ιωάννα Ευθυμίου πλησιάζει. Η ίδια έχει εκθέσει τα έργα της σε περισσότερες από πενήντα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό , όπως Λονδίνο-Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Υόρκη-Η.Π.Α., Μονακό , Saint Tropez-Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, κ.α., καθώς και σε πολλές ομαδικές , ενώ πολλά από τα έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές Τέχνης σε όλο τον κόσμο, όπως στα ανάκτορα του Buckingham-Λονδίνο, σε ιδιωτικές συλλογές της Ελβετίας, καθώς της Βασιλικής οικογένειας του Μονακό, Μαρόκο, κ.α. Η ίδια διατελεί επίσης Πρόεδρος της Διεθνούς Δράσης International Action Art Monaco που ανήκει στην UNESCO.

Η παρουσίαση της δουλειάς της στην Ελλάδα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση για τη διακεκριμένη και παγκοσμίως καταξιωμένη καλλιτέχνιδα. Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το τραγικό γεγονός που συνέβη πρόσφατα στη χώρα μας. Με τη σκέψη της στις μητέρες που περίμεναν τα παιδιά τους αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ, δημιούργησε το έργο ' Mama ' εμπνευσμένη από το τραγούδι του μεγάλου μουσικού καλλιτέχνη των Queen , Freddy Mercury, και το άλμπουμ' Bohemian Rhapsody ' , το οποίο θα παίζει επίσης δυνατά στην έκθεση της ειδικής βραδιάς παρουσίασης των έργων της καλλιτέχνιδας , με ένα τεράστιο πορτρέτο του αξεπέραστου τραγουδιστή Freddy Mercury.

Info: Moxy Hotel Athens, Σταδίου 65. Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου - 30 Απριλίου 2023. 

Έκθεση ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

1-paris-tavitian-moysio-kikladikis-tekh.jpg

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking», με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πως μπορούν να παρουσιαστούν αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί. Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, θα ταξιδέψει στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων.

Την αρχή του προγράμματος κάνει η έκθεση ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις. Στη σημερινή εποχή, οι έννοιες του φύλου, της διαφορετικότητας και των διακρίσεων είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Kαθημερινά αναδύονται ζητήματα φύλου, περιπτώσεις διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής μας ενώ παρατηρείται και μια αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα θέματα αυτά δεν εμφανίζονται φυσικά για πρώτη φορά στην εποχή μας. Οι διακριτοί ρόλοι των φύλων υπήρχαν πάντα στην κοινωνία από την προϊστορική εποχή έως τον σύγχρονο κόσμο. Αν και δεν είναι εύκολο να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για τον ρόλο ανδρών και γυναικών στην πρωτοκυκλαδική κοινωνία, ισχύει ο ισχυρισμός πως άνδρες και γυναίκες κατείχαν διαφορετικούς αλλά εξίσου σημαντικούς ρόλους.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα. Διάρκεια: 20 Μαρτίου - 8 Μαΐου 2023.

Έκθεση Η εκδρομή της Χριστίνας Κάλμπαρη στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

skhnh-ii-2022-akriliko-se-kamva-163x244cm.jpg

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο «Η εκδρομή» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, από τις 23 Μαρτίου έως τις 14 Μαΐου 2023. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μια σειρά σχέδια με κάρβουνο. Όλα τα έργα έχουν σχέση με το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο.

Ο τίτλος της έκθεσης («Η εκδρομή») είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα «Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν» της Anna Seghers. Για την Κάλμπαρη, το συγκεκριμένο κείμενο ήταν περισσότερο μια ευτυχής συνάντηση παρά η έμπνευση για να δημιουργήσει τα έργα της. Στην προσέγγιση της Seghers βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο που τη βοηθά να κατανοήσει τη δουλειά της. Το θάμπωμα της μνήμης, αυτή η μόνιμη ομίχλη μπροστά από τα μάτια της αφηγήτριας μιας μονοήμερης εκδρομής με ποταμόπλοιο στο Ρήνο, αντανακλάται και στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει. Οι εσωτερικές, ψυχικές εικόνες της Κάλμπαρη θυμίζουν στιγμιότυπα ταινίας. Κάθε πίνακας είναι σαν μια οθόνη. Όπως τα σκηνικά που έχει σχεδιάσει για παραστάσεις στο θέατρο, τα τοπία της έχουν κάτι το τεχνητό. Οι φιγούρες που ζωγραφίζει βρίσκονται σε κατάσταση περισυλλογής. Δεν είναι ονειροπόληση. Δεν έχουν σχέση με το πραγματικό, με το καθημερινό. Ανήκουν σε μια άλλη σφαίρα, σε έναν μυθοπλαστικό χώρο. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι χαμένες (στις σκέψεις τους). Επίσης, δεν υπάρχει τάση φυγής σε αυτές τις εικόνες. Δεν υπάρχει ρομαντισμός. Όταν ζωγραφίζει αυτές τις σκεπτόμενες φιγούρες, η Κάλμπαρη προσπαθεί να φωτίσει κάτι και όχι να δραπετεύσει από αυτό. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ.

Info:
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής. Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαρτίου – 14 Μαΐου 2023. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 Σάββατο - Κυριακή 10:00 - 15:00, Δευτέρα κλειστά. 

Opening Gallery της ζωγράφου Χριστίνας Λάππα με τη νέα της συλλογή

3-apopsh-esoteriku-xoru-gallery.jpg

Η εικαστικός Χριστίνα Λάππα εγκαινιάζει τη Gallery της, στην οποία θα παρουσιάζει την τελευταία της συλλογή MAGENTA - bold, confident, and unapologetic από τη σειρά "Portraits of Feelings” 120 εκφράσεις της καθημερινότητας, την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις 7 μ.μ. Το 120 παπαγάλοι είναι ένα installation που αποτελείται από 120 έργα τέχνης συνοδευόμενα από ήχο και φως. Στόχος του η μεταφορά του επισκέπτη σε ένα κόσμο χρωμάτων και λέξεων . 120 εβδομάδες πανδημίας, 120 εβδομάδες περιορισμών, 120 εβδομάδες ανελέητης επικαιρότητας. 120 εβδομάδες, φόβου, πολλαπλών γυναικοκτονιών, βίας, περιορισμών και όμως τα χρώματα της ζωής συνήθως εκτυφλωτικά, άλλοτε μουντά, και πότε αισιόδοξα μας παροτρύνουν να συμμετέχουμε στην αέναη χορογραφία του σήμερα. Η εγκατάσταση θα κάνει χρήση, ήχου (μουσική, ομιλίες ψίθυροι) και φωτορυθμικών φωτών. Η καλλιτέχνης παίζει με όλα τα χρώματα που συνέθεσαν την ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και με όλες εκείνες τις δηλώσεις ή τα νέα που μας καθήλωσαν, σίγουρα μας περιόρισαν και μας φόβισαν. Opening: Πέμπτη 30 Μαρτίου. 

Info: Χάρητος 10, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Τετάρτη 12:00 με 16:00, Πέμπτη 12:00 με 19:00, Παρασκευή 12:00 με 19:00 & Σάββατο 12:00 με 16:00. Κατόπιν Ραντεβού στο τηλ. 2107229884

MUSIC CONCERTS

Sinfonia Varsovia Rafał Blechacz Aleksandar Marković στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

sinfonia-varsovia-fot-bartek-barczyk-mini.jpg

Κάτοχος του βαρύτιμου Gilmore Artist Award (που συχνά αποκαλείται «βραβείο Νόμπελ του πιάνου»), ο Ραφάλ Μπλέχατς θριάμβευσε στον Διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν της Βαρσοβίας το 2005, κατακτώντας όχι μόνο το πρώτο αλλά και όλα τα επιμέρους βραβεία. Σήμερα έχει στο ενεργητικό του μια λαμπρή καριέρα, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, και τη φήμη του κορυφαίου ερμηνευτή έργων Σοπέν της γενιάς του. Ανάλογο μουσικό κύρος έχει και η ορχήστρα Sinfonia Varsovia, αριθμώντας χιλιάδες συναυλίες και πάνω από τριακόσιες ηχογραφήσεις για τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες. Ο ακμαίος σέρβος μαέστρος Αλεξάνταρ Μάρκοβιτς, πρώτος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της ορχήστρας, διευθύνει την αποψινή συναυλία, η οποία κορυφώνεται με τη σπαρακτική Δεύτερη συμφωνία του πολωνού συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι, που για σειρά ετών υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Adam Mickiewicz και της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Σάββατο 01.04.2023 στις 20:30. 

Wow Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

774827.jpg

Από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση που έχει σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά, αλλά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αναδεικνύοντας πρόσωπα και ιστορίες που εμπνέουν.

Tην Κυριακή 2 Απριλίου στις 21.00 ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Loo (σύνθια, φωνή) και τη Μαρία (ντραμς), τις δύο δυναμικές γυναίκες που αποτελούν τις S.W.I.M. Στη συναυλία τους στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW Αθήνα, οι S.W.I.M. επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για να μοιραστούν μαζί μας την αδυναμία τους για τα αναλογικά σύνθια, τις surf κιθάρες, την ορχηστική μουσική και τους 80’ς ρυθμούς.

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 21.00 η πολυβραβευμένη σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Nubya Garcia που αλλάζει το τοπίο της βρετανικής τζαζ- μίας σκηνής παραδοσιακά ανδροκρατούμενης- έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσκεκλημένη του φεστιβάλ WOW Aθήνα, για μια μοναδική συναυλία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

Άλλες συναυλίες:
Σάββατο 01/04, 15.00-16.00, Φρύδες
Σάββατο 01/04, 19.00-20.00, Daphne & the Fuzz
Κυριακή 02/04, 12.30-13.30, Μάρω Μαρκέλλου
Κυριακή 02/04, 17.00-18.00, Sugahspank!
Δευτέρα 03/04, 17.30-18.30, Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Toυμπανάκη & Ηλίας Δουμάνης)

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα. Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 3 Απριλίου 09:00 - 22:00. 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Λογοτεχνία και Μουσική στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά 

stathis-karapanos-768x368jpg.webp
Λογοτεχνία και Μουσική. Δύο μορφές τέχνης που εμπνέουν η μια την άλλη και βρίσκουν κοινό τόπο στη φαντασία. Στις 27 Μαρτίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τρία έργα που βρίσκουν τα θεμέλιά τους σε αγαπητές σελίδες της παγκόσμιας γραμματείας. Το πρόγραμμα ανοίγει με την Εισαγωγή από την όπερα "Ο κουρέας της Σεβίλλης" του Τζοακίνο Ροσσίνι. Ομολογουμένως, ένα από τα πιο ευφυή έργα της ιταλικής κωμικής όπερας, η δημιουργία του Ροσσίνι βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Πιερ Μπωμαρσαί. Στη συνέχεια, θα ακουστεί η περίφημη Σουίτα από το μπαλέτο Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη που έκανε γνωστό τον ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνωστή μελωδία της Σουίτας παρουσιάζεται σε μεταγραφή για σόλο φλάουτο και ορχήστρα, που υλοποίησαν ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο βραβευμένος φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος, ο οποίος και ερμηνεύει ως σολίστ. Η βραδιά κλείνει με ορχηστρικά αποσπάσματα από την σκηνική μουσική για το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Φέλιξ Μέντελσον. Πρόκειται για νεανικές συνθέσεις αδιαμφισβήτητης ομορφιάς και ωριμότητας που συγκαταλέγονται μέχρι και σήμερα στις πιο διάσημες μελωδίες του Μέντελσον. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

Info: Δημοτικό θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς. Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 στις 20:30. 

A special event 

Η Bernadine Evaristo έρχεται στη Στέγη σε μια συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ*

evaristo-site-newsletter-9900000000079e3c.jpg

Η βραβευμένη συγγραφέας Bernardine Evaristo, έρχεται στη Στέγη σε μια συζήτηση με την συγγραφέα και σεναριογράφο Αλεξάνδρα Κ* για την τέχνη της συγγραφής, τη θέση της γυναίκας στο «εδώ και τώρα» και τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου σε μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς. Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, πρωταγωνίστρια σε δύο σειρές ντοκιμαντέρ του BBC, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker, η Bernadine Evaristo συναντάει για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό σε μια συζήτηση στην Κεντρική Σκηνή.

Info: Κεντρική Σκηνή της Στέγης, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107. Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 19:00. Την ημέρα της εκδήλωσης θα πωλούνται στο φουαγέ ισογείου της Στέγης τα βιβλία της, «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο», «Μανιφέστο» και «Ξανθές ρίζες». Στο τέλος της εκδήλωσης, η Bernadine Evaristo θα υπογράψει περιορισμένο αριθμό βιβλίων. Είσοδος ελεύθερη. 

Enjoy each day! 

Κεντρική φωτογραφία: Θεατρική παράσταση Βρυκόλακες