fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Ό,τι πιο in κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Ό,τι πιο in κεντρίζει το ενδιαφέρον μας αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα

Πολιτιστικά δρώμενα, συναυλίες και new entries που αξίζουν την προσοχή σας


Από πάντα έλεγα πως η Αθήνα είναι μια Ελλάδα από μόνη της... Μια πόλη γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις, που ποτέ δεν απογοητεύει τους επισκέπτες της. Πάντα θα υπάρχει κάτι παραπάνω που θα μπορείς να δεις, να ανακαλύψεις και που θα σε κάνει «κομμάτι» του αστικού της τοπίου. Ακόμη και το καλοκαίρι, για μένα αποτελεί must-visit προορισμό, με τα δρώμενά της να ενθουσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς city lovers, να σε κρατούν με αμείωτο το ενδιαφέρον all day long και να σε κάνουν να θες να εξερευνήσεις ολοένα και περισσότερες πτυχές της.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα best suggestions για όλα όσα «τρέχουν» αυτό το διάστημα στην Αθήνα, καθώς και τα δικά μας favorites για μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

EXCITING ΕVENTS 

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Pride και η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες για το μεγάλο event που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 18/6. Το Athens Pride 2022 θα είναι μια γιορτή γεμάτη χρώματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα περάσει τα δικά της ηχηρά μηνύματα και θα τονίσει γι' άλλη μια φορά όσα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Φέτος, την παρουσίαση της κεντρικής εκδήλωσης θα αναλάβει ο Γιώργος Καπουτζίδης ενώ στη σκηνή του Pirde θα ανέβουν οι: Έλενα Παπαρίζου, Onirama, Marseaux, Joanne, Ιάσονας Μανδηλάς, Κατερίνα Βρανά, ody icons, Sam Albatros και Mary Sunshine.

-f9crt.jpg
Athens Pride 2022

Το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της πόλης εστιάζει στα Φεστιβάλ του φετινού καλοκαιριού, με την προσοχή όλων μας να πέφτει στο πολλά υποσχόμενο XR Festival - (Φεστιβάλ Εικονικής κι Επαυξημένης Πραγματικότητας), που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 21:00, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και παρουσιάζει λύσεις κι εφαρμογές εικονικής κι επαυξημένης πραγματικότητας στο κοινό σε ένα συναρπαστικό διήμερο που δεν πρέπει να χάσετε!

Άλλο ένα πολύχρωμο φεστιβάλ έρχεται για να καταπλήξει την Αθήνα! Το Color Day Festival αναμένεται πιο μεγάλο κι εντυπωσιακό από ποτέ, με την επιστροφή του στο ΟΑΚΑ το Σάββατο στις 25 Ιουνίου να έχει συζητηθεί. Εάν βρεθείτε εκεί, ομαδικές ρίψεις χρώματος θα σας μεταφέρουν σ' έναν πολύχρωμο γαλαξία, ενώ θα έχετε την ευκαιρία ν' απολαύσετε ελληνικές και ξένες επιτυχίες από τους πιο δυνατούς Έλληνες djs, καθώς και influencers και special guests-έκπληξη που σίγουρα θέλετε να δείτε από κοντά!

Η εμφάνιση της μίας και μοναδικής Άννας Βίσση δε θα μπορούσε να μην έχει μια ξεχωριστή θέση σε αυτήν εδώ τη λίστα, καθώς η απόλυτη Ελληνίδα star θα εμφανιστεί στο πλαίσιο του City Garden Festival, στο City Garden Theater, απόψε, 16 Ιουνίου. Μαζί της ο Νικόλας Ραπτάκης και η Νατάσα Μηνδρινού.

5-zbmrc.jpg
Άννα Βίσση

Στα don't miss που αξίζουν μια θέση στην to-do-list σας βρίσκονται το Athens Photo Festival 2022, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια παρουσίας και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου. Αποτελεί το σημαντικότερο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός για τη φωτογραφία στην Ελλάδα κι ένα από τα πέντε παλαιότερα φεστιβάλ φωτογραφίας στον κόσμο. Εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες, καθώς κι ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δικτύωσης, κοινωνικές πρακτικές, παράλληλες εκδηλώσεις- θα συγκροτήσουν μια ευρεία πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

ARTS & MORE

Ακόμη, το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι ένα εξίσου σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής σας. Επιστρέφει στις πιο εμβληματικές θεατρικές σκηνές της χώρας μας και θα διαρκέσει έως τις 20/8, συστήνοντας νέα, άκρως ενδιαφέροντα έργα και καλλιτέχνες, που υπόσχονται να προσφέρουν πολλά στον χώρο. Αυτήν τη φορά, τα μέτρα για τη διασφάλιση για τη δημόσια υγεία πρόκειται να είναι λιγότερο αυστηρά, διατηρώντας ωστόσο όλες τις απαραίτητες αποστάσεις.

Από τις παραστάσεις εμείς ξεχωρίζουμε τις πολυαναμενόμενες «Πέρσες» (30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα), ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ' έναν οδηγό, άνθρωπο ή Θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο. Δείτε περισσότερα εδώ.

shutterstock-1010575777.jpg
Επίδαυρος

Αυτό το διάστημα, η Αθήνα υποδέχεται ένα νέο, μοναδικό μουσείο στον χώρο της Ταινιοθήκης, το οποίο, μέσα από σπάνια εκθέματα, αφηγείται την εξέλιξη της Τέχνης του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι «Μαγικές εικόνες» είναι μια περιοδική έκθεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Το μοναδικό αυτό μουσείο στήθηκε σε επιμέλεια της σημαντικής εικαστικού, Καθηγήτριας Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και μέλους του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτης Λίτη. Info: Έως τις 30 Ιουνίου, το μουσείο θα είναι επισκέψιμο καθημερινά 18:00-21:00 με δωρεάν είσοδο στη διεύθυνση Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός.

Αυτό το καλοκαίρι, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει 13 χρόνια από την ίδρυσή του με μια εκθεσιακή δράση. Συγκεκριμένα, η έκθεση «Των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη» παρουσιάζει στον χώρο του μουσείου -από τις 20 Ιουνίου 2022 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2023- δύο ανεκτίμητα αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Αττική πριν από 2.500 χρόνια. Πρόκειται για παναθηναϊκούς αμφορείς, τα γεμάτα λάδι αγγεία που απονέμονταν ως έπαθλα σε νικητές των αγώνων της γιορτής των Μεγάλων Παναθηναίων.

istorekakropolm.jpg
Μουσείο Ακρόπολης

Ακόμη ένα γεγονός που έχει ιντριγκάρει το ενδιαφέρον των art lovers αποτελεί η συζήτηση μεταξύ Jeff Koons και Massimiliano Gioni. Στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Art for Tomorrow" που πραγματοποιείται στην Αθήνα σε συνεργασία με τους The New York Times και προσκεκλημένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποδέχεται το Σάββατο 18 Ιουνίου, τον Jeff Koons και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του New Museum της Νέας Υόρκης, Massimiliano Gioni. Ο πλέον διάσημος, ακριβοπληρωμένος, αλλά και αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης της σύγχρονης εποχής θα συζητήσει για την επίδραση και τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι τέχνες στην κοινωνία. Δείτε περισσότερα εδώ.

koonsgioni-site-100.jpg
Jeff Koons & Massimiliano Gioni

Στο μεταξύ, δεν ξεχνάμε πως αυτήν τη summer season, μια ανάσα από την Αθήνα, θα απολαύσουμε ένα μοναδικό εκθεσιακό project με τα έργα του Jeff Koons, το οποίο θα λάβει χώρα στα Σφαγεία της Ύδρας, που το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικό τοπόσημο (DESTE Project Space). Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι έργα σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να «βυθιστεί» στο σπουδαίο έργο του κάθε δημιουργού. Info: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος, μετά από συνεχείς αναβολές λόγω της κατάστασης των δύο τελευταίων χρόνων, η έκθεση αυτή έρχεται τον επόμενο μήνα και θα ξεκινήσει στις 21 Ιουνίου, ενώ θα λάβει τέλος στις 31 Οκτωβρίου 2022.

NEW ENTRIES 

Όσον αφορά στις νέες διευθύνσεις στον χώρο της εστίασης, είδη έχει καταφέρει να γίνει talk of the town το εστιατόριο Μικρές Κυκλάδες στην Κηφισιά. Εκεί, οι λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας έχουν να επιλέξουν ό,τι πιο εκλεκτό βγάζει η θάλασσα, από όστρακα στρείδια, κυδώνια και γυαλιστερές μέχρι γάμπαρη Αμβρακικού, ελληνικό μπλε καβούρι και καραβίδες. Το εστιατόριο έχει να διηγηθεί μια σπουδαία ιστορία, καθώς ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια στη Σχοινούσα ως οικογενειακή ταβέρνα, ενώ αργότερα «ταξίδεψε» και στην Ηλιούπολη. Πλέον, συστήνει την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του seafood με το opening του ολοκαίνουριου εστιατορίου στην Κηφισιά (Αγ. Τρύφωνος 15).

befunky-collage32.jpg
Μικρές Κυκλάδες

Βρίσκεστε στην Αθήνα και αναζητάτε τον απόλυτο προορισμό για κρασί και φαγητό; Εάν ναι, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το νέο wine restaurant Jerár στη Δάφνη (Αγίας Βαρβάρας 55), αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κερκυραίου σεφ Χάρη Νικολούζου και των συνιδιοκτητών του bar Spoiled. Σ' ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον με υπέροχο φωτισμό, μπορείτε να γευτείτε πιάτα βασισμένα σ' ελληνικά προϊόντα, με γαλλικές τεχνικές και με μια λιχούδικη υπόσταση. Must-try dishes αποτελούν το τηγανητό κουνέλι με μαγιονέζα από σπετσερικό -μια ερμηνεία του fried chicken-, καθώς και το σκουμπρί σαβόρο, το οποίο σίγουρα θα λατρέψετε εάν αγαπάτε το ψάρι.

jerar-dafni3-gastronomos.jpg
Jerár

Κάβα, deli shop και café: Το νέο στέκι της πόλης, Warehouse Assemblage στην πλατεία Μητροπόλεως στον αριθμό 8, συνδυάζει όλες τις απολαύσεις και αποτελεί το ιδανικό μέρος για εσάς που θέλετε να απολαύσετε μια all the way experience. Στο ολοκαίνουριο, τέταρτο κατά σειρά, Warehouse που απλώνει τα τραπέζια του στο ηλιόλουστο κέντρο, μπορεί κανείς να εντοπίσει καφέ από τη συλλογή της Wisecup Coffee Roasters, ενώ το βράδυ είναι το απόλυτο place to be για ένα ποτήρι κρασί κι εκλεκτό finger food.

befunky-collage32-3eXnV.jpg
Warehouse Assemblage

Είτε εργάζεστε στην Αθήνα είτε απλώς είχατε μια γεμάτη μέρα εντός πόλης, περάστε μια βόλτα από το Forget about it (Θέτιδος 1, Βριλήσσια), το οποίο είναι ένα από τα πιο hot στέκια αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Ένας χώρος ιδανικός για after-office συναντήσεις, για ένα χαλαρό ποτό ή ένα δροσιστικό ρόφημα που θα σας εξοπλίσει μ' ενέργεια. Από τις 18:00 και μετά, γευτείτε ξεχωριστά pizzette και ποτά, με το μενού να απαρτίζεται -μεταξύ άλλων- αφράτη πίτσα, σαλάτες, pasta και πρωτότυπες προτάσεις bar food από τον Αλμπέρτο Σιμιλλίδη, που κομπλιμεντάρουν τα εξαιρετικά ποτά του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου.

278113601-1182023775890446-1354081686998753762-n.jpg
Forget about it
Η Αθήνα στα καλύτερά της!