fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Όσα θα δούμε σε χορό, όπερα και θέατρο
ARTS & CULTURE

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Όσα θα δούμε σε χορό, όπερα και θέατρο

Το καλλιτεχνικό καλοκαίρι έχει πρεμιέρα αύριο, χαρίζοντάς μας ένα πλούσιο πρόγραμμα


Όλα έτοιμα για την αυριανή πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του και θα μας κάνει παρέα για ακόμη ένα καλοκαίρι. Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε, στην Πειραιώς 260 έλαβε χώρα ένα διήμερο pre-festival ηλεκτρονικής μουσικής, φιλοξενώντας το ADD Festival, την μεγάλη αθηναϊκή γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής με πάνω από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της house, techno, freestyle, experimental, nu - jazz.

1-ALguZ.jpg

Ήδη, από τον Μάρτιο, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, στην πρώτη της live συνέντευξη,είχε παρουσιάσει και επίσημα το συνολικό πρόγραμμα της 67ης έκδοσης του φεστιβάλ. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του προγράμματος του Φεστιβάλ: «Το φετινό πρόγραμμα διατρέχει ένα στοχασμό γύρω από  τη μορφή της Αντιγόνης, με ξεχωριστούς σταθμούς δύο παραστάσεις αλλά και μια πληθωρική σειρά συζητήσεων, χωρισμένη σε μικρότερες θεματικές, με τη συμμετοχή ομιλητών και ομιλητριών από όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Η πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους χώρους Α - Β- Ε - Η της Πειραιώς 260 θα λειτουργήσει ως χώρος ελεύθερης συνάντησης, όπου το κοινό θα μπορεί μετά τις παραστάσεις live τζαζ από ξεχωριστά ελληνικά σχήματα, ενώ θα ανταλλάσσει φεστιβαλικές εντυπώσεις μ'ένα ποτήρι κρασί».

Από αύριο μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα περιλαμβάνουν όπερα, θέατρο και χορό με είκοσι έξι παραστάσεις και εκδηλώσεις στην Πειραιώς 260, είκοσι συναυλίες στο Ηρώδειο, οχτώ παραστάσεις στην Επίδαυρο και εφτά παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές από τις πιο σημαντικές αυτές εκδηλώσεις.

Πειραιώς 260

festibal-2.jpg

Στην κατηγορία «Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα, Χορός», η χορευτική παράσταση με τίτλο "All I Need", του διακεκριμένου χορευτή του Hofesh Shechter Edouard Hue (Swiss Dance Awards 2019), και της ομάδας του, Beaver Dam Company θα απαντήσει πάνω στη σκηνή στο κεντρικό ερώτημα: «Υπάρχει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκληρωτική καταστροφή;». 

Info: 01/06 έως 02/06/2022 στις 21:00

festival-6.jpg

Η Comédie-Française και ο Ivo van Hove έρχονται ξανά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αυτή τη φορά στην Πειραιώς 260, με αφορμή την επέτειο τετρακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένη στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου (Le Tartuffe ou l’Hypocrite / Ταρτούφος ή ο Υποκριτής), η νέα παράσταση του Ivo van Hove, καταφθάνει μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι. Μαζί τους ο διπλά βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στις ταινίες του Guillermo del Toro και Wes Anderson, Alexandre Desplat, που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

Info: 16/06 έως 18/06/2022 στις 21:00

festival15.jpg

H "Aντιγόνη" μιλάει για τη σχέση της πόλης / των πολιτών με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο

Info: 05/07 έως 07/07/2022 στις 21:00

Ηρώδειο

festival8.jpg

Κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη, δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Με διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου θα συμμετάσχει στον καθιερωμένο εορτασμό με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα: Την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί, ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein.

Info: 21/06/2022 στις 21:00

festibal9.jpg

Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο. Η συναυλία της στο φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora.

Info: 30/06/2022 στις 21:00

Επίδαυρος

festival10.jpg

Η μετάκληση στην Επίδαυρο του ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985) και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς είναι γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Ο Σίμονς, που επισκέφθηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ το 2002 με τις Βάκχες του Ευριπίδη και επανήλθε το 2009 με το Καζιμίρ και Καρολίνα του Χόρβατ σε συν-σκηνοθεσία με τον συνεργάτη του Paul Koek, είναι γνωστός για την μουσική προσέγγισή του στα κείμενα και την εντυπωσιακά μινιμαλιστική αισθητική του. Στο νέο αυτό έργο, ο διεθνής σκηνοθέτης επιχειρεί μια σύγχρονη μεταγραφή της Άλκηστης με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού.

Info: 01/07 έως 02/07/2022 στις 21:00

festival11.jpg

Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή Θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Info: 30 & 31 Ιουλίου (Ελευσίνα)

festival12.jpg

Από τα λιγότερα γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», αλλά διακρίνεται επίσης για τα κωμικά στοιχεία του, η Ελένη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Θα την απολαύσουμε φέτος!

Info: 12/08 έως 13/08/2022 στις 21:00

Μικρή Επίδαυρος

aef2022-fakelos-wahncau-gallery.jpeg

O Ηλίας Μαγκλίνης εμπνέεται από την Άλκηστη του Ευριπίδη και δημιουργεί τον Φάκελο Βάνκαου. Η περίπτωση Βάνκαου (Wahncau): μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αποκαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους – παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Άλκηστη που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών.

Info: 05/08 έως 06/08/2022 στις 21:30

Για πληροφορίες και κρατήσεις: aefestival.gr