fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πολιτιστική σκηνή της πρωτεύουσας
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Ό,τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πολιτιστική σκηνή της πρωτεύουσας

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας των Official Fujifilm X – Photographers στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

image9765.png

Η Fujifilm Hellas με υπερηφάνεια παρουσιάζει μέρος του φωτογραφικού έργου της ελληνικής κοινότητας των Official Fujifilm X-Photographers, που εγκαινιάζεται στο foyer του 2ου ορόφου και εκθεσιακού χώρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. 16 φωτογράφοι επίσημοι χρήστες εξοπλισμού της Fujifilm X Series, οι οποίοικαιαποτελούν μέρος τηςπαγκόσμιας κοινότητας των Χ-Photographers – μια πρωτοβουλία της Fujifilm Corporation – εκφράζουν μέσω ενός επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού με ανοιχτή θεματική, τη δική τους καλλιτεχνική ματιά στον κόσμο της Φωτογραφίας.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), έως τις 21 Απριλίου 2024, καθημερινά 18:00 - 22:00.

Έκθεση: Νίκος Παπαδόπουλος - Κήπος Σωματιδίων

59n-2.jpg

Στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM παρουσιάζεται στην Υπηρεσιακή Αυλή του Μεγάρου η έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο Κήπος σωματιδίων σε επιμέλεια Άννας Καφέτση. Η έκθεση περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές, και οι θεματικές τους βασίζονται σε πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015, κατά τη διάρκεια ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης. Η μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης της έννοιας του κήπου, που βρίσκεται στον πυρήνα της διαπολιτισμικής και βοτανολογικής έρευνας του καλλιτέχνη, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και τις φυσικές επιστήμες, πυροδοτώντας τη δημιουργική φαντασία και τον ποιητικό στοχασμό, αλλά και υβριδικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες. Ο Κήπος σωματιδίων, σαν άλλος μακρινός απόγονος του βοτανικού κήπου της Αναγέννησης, μεταφέρει, μεταφράζει, νοηματοδοτεί αλλιώς την ξένη, απροσπέλαστη στον κοινό νου φύση του Big Bang του σύμπαντος και του μεγάλου επιταχυντή.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη), έως τις 30 Ιουνίου 2024, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 12:00 - 20:00, Πέμπτη 13:00 - 21:00.

Aλεξάνδρα Μπαρή, έκθεση ζωγραφικής «Ανάμεσα»

858442.jpg

Η επιμελήτρια Νιόβη Κρητικού γράφει, μεταξύ άλλων: Η τέχνη της Αλεξάνδρας Μπάρη αναπαριστά έναν κόσμο όπου η μεταρομαντική πραγματικότητα συναντά την ρεαλιστική αισθητική, με ευαισθησία και σαφήνεια. Στο έργο της, παρατηρείται ένα έντονο πλέξιμο χεριών, ανθρώπων ή σωμάτων κυρίως μεταξύ δύο υποκειμένων, που αγγίζονται. Ζωγραφικά αποτυπώνονται σαν συμπλέγματα που θυμίζουν αρχαία αγάλματα. Εδώ, φαίνεται να δημιουργείται ένας ζωτικός χώρος που κινείται συνεχώς ανάμεσα σε δύο στοιχεία, την σχέση των υποκειμένων μέσω του αγγίγματος αλλά και την σχέση του απεικονιζόμενου με την ίδια την ζωγραφική.

Info: Κέντρο Τεχνών «ΜΕΤΣ» (Ευγένιου Βουλγάρεως 6), έως τις 6 Απριλίου 2024, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 - 20:30, Τετάρτη και Σάββατο 11:00 - 15:00.

Κωνσταντίνα Συλίκου, έκθεση «Διάφανοι κήποι»

859936.jpg

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Κωνσταντίνας Συλίκου με τίτλο «Διάφανοι κήποι» σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα. Συνολικά 29 ζωγραφικά έργα εικονίζουν πορτρέτα λουλουδιών και τοπία με κήπους με τη χρήση μιας προσωπικής τεχνικής της καλλιτέχνιδας. Στη νέα αυτή ενότητα της δουλειάς της, η Κωνσταντίνα Συλίκου δημιουργεί συνθέσεις σε καμβά, όπου το σχέδιο από κάρβουνο διακρίνεται μέσα από λεπτά υφάσματα και συνδιαλέγεται με τη γραφή της βελονιάς, ενώ η τελική εικόνα σχηματίζεται μόνο όταν η πλαισίωση επιβάλλει την απόσταση ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις του έργου.

Info: Gallery Genesis (Ιπποκράτους 121-123), έως τις 13 Απριλίου 2024, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 12:00 - 21:00, Σάββατο 12:00 - 15:00.


«Μήδειας Υλικό» του Heiner Müller στο Bios

yliko-mhdeias-cue.webp

Το Μήδειας Υλικό είναι ένα κείμενο που έχει παρασταθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί πρωτίστως ως μανιφέστο των εξεγερμένων, αδικημένων γυναικών, στο πλαίσιο των μεταγραφών της αρχαίας τραγωδίας. Σύμβολο της εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατικής εξουσίας και πατριαρχίας. Η ιδέα της προδοσίας είναι κυρίαρχη σε ολόκληρο το έργο. Το δίπτυχο προδοσία και επανάσταση είναι η απάντηση του συγγραφέα στα μεγάλα πολιτικά και ηθικά ζητήματα της εποχής του που συναντιούνται με τα σημερινά. Σήμερα που όλος ο πλανήτης πλήττεται από πολέμους δίχως νόημα και η ανθρωπότητα κινδυνεύει από την ύβρη που διαπράττουμε απέναντι στην ζωή, η Μήδεια έρχεται να μας θυμίσει πως εμείς τελικά σκοτώνουμε τα παιδιά μας. Η μορφή της γίνεται ο τόπος της συλλογικής μνήμης. Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου. Ερμηνεύουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Άντριαν Φρίλινγκ, συμμετοχή Άντζελα Μπρούσκου.

Info: Bios (Πειραιώς 84), 22 Μαρτίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

«Πάθη Αγαπημένα» Παράσταση βασισμένη σε σονέτα του William Shakespeare στο Ωδείο Αθηνών

858603.jpg

Τα 154 Σονέτα του William Shakespeare, από το 1609 που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα, ασκούν γοητεία και συγκίνηση. Με όχημα τη μουσική μεγάλων συνθετών της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, η καλλιτεχνική κοινότητα των Σχολών Παραστατικών Τεχνών του Ωδείου Αθηνών (Μουσική, Θέατρο, Χορός) δημιούργησε μία παράσταση με φαντασία και πάθος, εμπνευσμένη από τους στίχους 11 σονέτων του Shakespeare, για να μυήσει τους θεατές στον μοναδικό κόσμο του αιώνιου ποιητή. Σκηνοθεσία: Μαριλένα Ρασιδάκη. Ερμηνεύουν: Βικτωρία Κιαζίμη, Βασίλης Νικορέλος | Τσέμπαλο

Info: Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β' 17-19), 22 και 23 Μαρτίου στις 20:00.

Kαφενείο «Το επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου στο Από Μηχανής Θέατρο

852824.jpg

Η Θεατρική Ομάδα «Γέφυρα» έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της, το έργο «Καφενείο Το επέκεινα» του Μιχάλη Σπέγγου σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά. Ένα έργο σε τρείς πράξεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι μεταθανάτια ζωή υπάρχει, κάποιοι πως όχι. Πολλοί έχουν περιγράψει επιθανάτιες εμπειρίες. Άνθρωποι που έχουν πέσει σε κώμα και "ξύπνησαν" μετά. Πήγαν, λέει, και ήρθαν. Πού και πότε και τι; Ρωτάμε. Μα πέρα από το πού και το πότε και το τί, υπάρχει πάντα και ένα άλλο ερώτημα. Μετάνιωσαν; Για τα όποια κρίματα. Μικρά ή μεγάλα. Οι μεγάλες θρησκείες τονίζουν τη σημασία της μετάνοιας και της συγχώρεσης. Τη λυτρωτική τους σημασία. Και βέβαια αν δεχθούμε την έννοια της μετάνοιας, επακόλουθα θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο. Και ας μην ξεχνάμε ότι μετάνοια σημαίνει πάντα αλλαγή. Κάποια από τα παραπάνω προσπαθεί να φωτίσει το έργο. Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Γιώργος Ζώης, Μάνθος Καλαντζής, Κώστας Καραμουσάλης, Μαργαρίτα Σάββα.

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13), έως τις 26 Απριλίου 2024, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

«Κουαρτέτο» του Heiner Müller στο Από Μηχανής Θέατρο

857509.jpg

Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του (Heiner Muller), σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το «Κουαρτέτο». Ένα κείμενο αντισυμβατικό, μια κωμική τραγωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις και την αυτοκαταστροφή των δυτικών κοινωνιών. Ο διεθνούς φήμης Γερμανός θεατρικός συγγραφέας εμπνέεται από τη Μερτέιγ και τον Βαλμόντ, τα δύο πρόσωπα του περίφημου επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Λακλό «Επικίνδυνες Σχέσεις» (1781) και δημιουργεί ένα σαγηνευτικό ζευγάρι, το οποίο απορρίπτει κάθε κοινωνικό κανόνα και ηθική. Οι ήρωές του είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα σε ένα ανελέητο παιχνίδι σεξ κι εξουσίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δύο υπάρξεις προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν τον θάνατο. Στη μοιραία τελευταία επαφή τους επιδίδονται σε μία ερωτική χορογραφία των σωμάτων, εναλλάσσοντας ρόλους και ταυτότητες υπερβαίνοντας τα όρια των φύλων. Ο έρωτας ως μέσο σαγήνευσης και καταδυνάστευσης τούς οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή. Ερμηνεύουν: Χρήστος Βασιλόπουλος, Κερασία Σαμαρά.

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13), 23 Μαρτίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.