fbpixel

Search icon
Search
Athens Calling: Τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Athens Calling: Τι νέο έρχεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


H άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Διεθνής έκθεση φωτογραφίας "Moments of Color"

859778.jpg

Η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας "Moments of Color" με συμμετοχές φωτογράφων από όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες γεμάτες χρώμα θα πλημμυρίσουν τη γκαλερί σε απόλυτη συμφωνία με την άνοιξη. Οι φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν είναι γεμάτες χρώμα, κάθε μία στη δική της χρωματική παλέτα και διηγούνται διαφορετικές ιστορίες. Κανένας δε μένει αδιάφορος από το θέαμα, αφού κανένας δε μπορεί να αγνοήσει τόσα έντονα χρώματα συγκεντρωμένα σε ένα χώρο. Η απήχηση της κάθε φωτογραφίας στους θεατές δεν είναι πάντα ίδια, αφού μια σειρά από παράγοντες παίζουν ρόλο κάθε φορά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ένας τόσο δυναμικός παράγοντας όπως το χρώμα επικρατεί και επηρεάζει.

Info: Blank Wall Gallery (Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη), 15 Μαρτίου 2024 - 27 Μαρτίου 2024, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 17:30 - 21:30, Σάββατο και Κυριακή 12:30 - 14:30.

Τίνα Καραγεώργη, έκθεση "Future Perfect"

858829.jpg

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο "Future Perfect". Στην έκθεση παρουσιάζονται μια σειρά έργων από χειροποίητα χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών έργων, τα οποία η καλλιτέχνις έχει φιλοτεχνήσει τα τελευταία δύο χρόνια. 

Info: Skoufa Gallery (Σκουφά 4), έως τις 6 Απριλίου 2024, Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 - 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00 - 21:00, Παρασκευή 10:00 - 20:00, Σάββατο 10:30 - 16:00.

Περιοδική έκθεση «Νίκος Αλεξίου. Η συλλογή»

860121.jpg

Το 2010, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, ο Νίκος Αλεξίου (1960-2011) δώρισε στο Μουσείο Mπενάκη μια πλούσια συλλογή νεότερης τέχνης που συνέλεγε με ιδιαίτερη προσήλωση και υπομονή, παράλληλα με το καλλιτεχνικό του έργο. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών η οποία αποτελεί μια ακόμη πτυχή ενός πολύπλευρου δημιουργού που επαναπροσδιόρισε στη χώρα μας τις καλλιτεχνικές πρακτικές στα τέλη του 20ού και τις αρχές του 21ου αιώνα, με μακροχρόνιο αντίκτυπο. Η έκθεση παρουσιάζει το σύνολο των έργων που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη δωρεά συστήνοντάς τη ως μέρος της ίδιας της πρακτικής του καλλιτέχνη αλλά και ως ένα παράδειγμα καλλιτέχνη-συλλέκτη ικανό να συμβάλλει όχι μόνο στον αναστοχασμό γύρω από την καλλιτεχνική παραγωγή μιας εικοσαετίας (1990-2010) αλλά και στη δημιουργία υπαρξιακών κόσμων και απροσδόκητων αστερισμών νοήματος.

Info: Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς (Πειραιώς 138, Γκάζι), έως τις 26 Μαΐου 2024, Πέμπτη και Κυριακή 10:00 - 18:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 - 22:00.

Αφιερωματική έκθεση "The Good Design Show"

858660.jpg

Η έκθεση για το θρυλικό πρόγραμμα σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής GOOD DESIGN® με τίτλο Good Design Show ταξιδεύει στην Αθήνα! Ένας ακόμη χρόνος μοναδικών έργων GOOD DESIGN® γιορτάζεται με μία αφιερωματική έκθεση με τίτλο The Good Design Show που ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο THE EUROPEAN CENTRE-CONTEMPORARY SPACE ATHENS, Μητροπόλεως 74, στην Πλάκα όπου παρουσιάζονται βραβευμένα προϊόντα και γραφικά από το GOOD DESIGN® 2023-2024. Το σήμα του GOOD DESIGN® θεωρείται διεθνώς ως το σήμα αριστείας σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας τις πιο εξαιρετικές και ριζοσπαστικές δημιουργίες στον κόσμο του σχεδιασμού.

Info: The European Centre (Μητροπόλεως 74, Πλάκα - Ακρόπολη), 15 Μαρτίου 2024 - 12 Μαΐου 2024, Τετάρτη - Κυριακή 12:00 - 19:00.


Theatre & Performances

«Ζαν και Βεατρίκη» της Κάρολ Φρέσετ στο Από Μηχανής Θέατρο

855671.jpg

Η Βεατρίκη, μια γυναίκα που θυμίζει την Ραπουνζέλ, την Μις Χάβισαμ και άλλοτε την κοπέλα από το διπλανό διαμέρισμα, ζει στο αστικό διαμέρισμα ενός ουρανοξύστη που μετράει 33 ορόφους. Ο ουρανοξύστης εγκαταλελειμμένος κι η μοναξιά διατρέχει κάθε του τετραγωνικό. Βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, όπως οι πριγκίπισσες στα παραμύθια. Αναμένει εκείνον τον έναν που θα την σαγηνεύσει, θα την συγκινήσει, θα την αποπλανήσει, γιατί όπως η ίδια ψελλίζει: ένας άντρας με αυτόν τον τρόπο κάνει μια γυναίκα να τον αγαπά. Γεμίζει την πόλη με αφίσες και μια αγγελία που αναζητά αυτόν τον τέλειο άνδρα που θα την τραβήξει από τη μοναξιά της και υπογραμμίζει πως θα δώσει αμοιβή σε όποιον τα καταφέρει. Ο τελευταίος -ίσως- υποψήφιος καταφθάνει και η ανάβασή του στον 33ο όροφο γίνεται χωρίς ανάσα... μιας και στα παραμύθια δεν υπάρχουν ασανσέρ. Εκείνος, ο Ζαν, συστήνεται σαν κυνηγός αμοιβών και έτοιμος να υποβάλλει τον εαυτό του στις τρεις δοκιμασίες που θα τον φέρουν πιο κοντά στην μεγάλη αμοιβή.

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Πλ. Ομονοίας - Μεταξουργείο), 15 Μαρτίου 2024 - 27 Απριλίου 2024, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.

«Rayman ούρλιαξε» του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Θέατρο Σφενδόνη

854389.jpg

Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη Rayman ούρλιαξε σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης με τον Χάρη Φραγκούλη στον κεντρικό ρόλο στο Θέατρο Σφενδόνη. Ο θεωρητικός φυσικός Rayman ετοιμάζεται να παραλάβει το βραβείο που θα του απονείμει η Ακαδημία Επιστημών ως αναγνώριση για το έργο του. Προσπαθώντας να βγει από την εσωτερική του αδράνεια για να ετοιμάσει την ομιλία του, έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή παραδοχή ότι όσα γνωρίζει και όσα έχει ανακαλύψει, δεν είναι τίποτα μπροστά στο μεγάλο Άγνωστο που τον περιβάλλει. Το νέο έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη εισβάλλει στη μηχανή του σύμπαντος και στον μικρόκοσμο των ατομικών επιδιώξεων, ενώνει τη μεγάλης κλίμακας φιλοδοξία για την ανακάλυψη μιας Θεωρίας των Πάντων με τη μικρής κλίμακας ανάγκη για επιβράβευση, αποδοχή, προνόμια, εξουσία. Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης. Παίζουν: Χάρης Φραγκούλης, Κώστας Νικούλι, Φραγκίσκη Μουστάκη και η υψίφωνος Ληττώ Μεσσήνη

Info: Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Πλάκα - Ακρόπολη), 15 Μαρτίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

"Goodbye, Lindita" στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη

811869.jpg

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Το Goodbye, Lindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκ. «Ε. Παπαδάκη» (Πανεπιστήμιου 48), έως τις 20 Απριλίου 2024, Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 17:00 και 20:00.

"Correspondences" Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith

855317.jpg

Η θρυλική ποιήτρια Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την Patti Smith. Έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 10 χρόνια, διατρέχει μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπου οι καλλιτέχνες έχουν αποκαλύψει ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Ο ιδρυτής της Soundwalk Collective, Stephan Crasneanscki, έχει εξερευνήσει, καταγράψει και συλλέξει τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου σε ήχο, για να αφυπνίσει μια ηχητική μνήμη εντός του τοπίου, αποκαλύπτοντας ίχνη του παρελθόντος και τρέχουσες ιστορίες του κόσμου στον οποίο ζούμε. Οι συνθέσεις που έχουν προκύψει αποτελούνται από ήχους οι οποίοι εκφράζουν τη σχέση μας με αυτό τον κόσμο, το περιβάλλον, την ψυχή της ύπαρξής μας και τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Ν. Κόσμος - Κουκάκι), 15 Μαρτίου 2024 στις 20:30.

Συναυλία «Θάλασσα» στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

olimpia-mousiko-theatro-athina.jpg

Η ορχηστρική σουίτα «Τέσσερα Θαλασσινά Ιντερλούδια» από την όπερα "Peter Grimes" του χαρισματικού συνθέτη Benjamin Britten ενέπνευσε τον τίτλο «Θάλασσα» σε αυτό το συναρπαστικό πρόγραμμα συμφωνικού ρεπερτορίου, καθώς στο επίκεντρο της ιστορίας της είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι, όπου οι κάτοικοι βιώνουν ένα σκοτεινό δράμα. Προσκεκλημένη σολίστ της συναυλίας είναι η Emmanuelle Bertrand, μια από τις σημαντικότερες τσελίστες διεθνώς. Θα ερμηνεύσει το σπαρακτικό «Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα», που ο Άγγλος Edward Elgar συνθέτει μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου· πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μουσικών και κοινού, χάρη στην εξομολογητική διάθεση και τον πηγαίο λυρισμό του. To πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Συμφωνία αρ. 3 του Jean Sibelius.

Info: Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59), 16 Μαρτίου 2024 στις 20:30.