fbpixel

Search icon
Search
Athens' calling: Η Αθήνα μας προσκαλεί σε ένα άκρως απολαυστικό δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens' calling: Η Αθήνα μας προσκαλεί σε ένα άκρως απολαυστικό δεκαήμερο

Από σήμερα και μέχρι την επόμενη Κυριακή κάθε ημέρα στην πρωτεύουσα είναι και μια καλλιτεχνική έκπληξη


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις.

Let's take a look together!

EXHIBITIONS

Betta K. Solo Exhibition "Through my eyes" στο Foyer του Θεάτρου Παλλάς

image0-2-768x766.jpeg


Τη 2η ατομική της έκθεση παρουσιάζει στην καρδιά της άνοιξης η ταλαντούχα ζωγράφος Κριστιάννα Μπέτα. Ο τίτλος που διάλεξε η καλλιτέχνις είναι «Through my eyes» και ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα έργα της είναι το Foyer του Θεάτρου Παλλάς. Μια έκθεση με έργα γεμάτα χρώμα και φως, με εικόνες που περνούν μέσα από τα μάτια της BettaK. Η Κριστιάννα Μπέτα - BettaK. ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομική, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη. Όπως λέει η ίδια: «Μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής μου, αποτελεί η μουσική. Μέσα από την τέχνη μου, θέλω να αποτυπώνω μελωδίες σε πίνακες. Η τέχνη είναι πολυδιάστατη. Έχει να κάνει με το να χρησιμοποιούμε όσες περισσότερες αισθήσεις μπορούμε. Αυτό προσπαθώ να μεταδίδω και εγώ μέσα από τα έργα μου». Επιμέλεια: Θάνος Λούδος. 

Info: Foyer του Θεάτρου Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα. Έναρξη: Δευτέρα 3 Απριλίου στις 19:30 και μέχρι τις 10/4

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος έκθεση φωτογραφίας "Lockdowned" στη Blank Wall Gallery

771545.jpg
Στην γκαλερί Blank Wall παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο "Lockdowned". Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μία συνθήκη που κυριαρχούσε η παύση των δραστηριοτήτων, ο γνωστός φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος αποφάσισε να φωτογραφίσει την Αθήνα, που φανέρωνε ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα. Πενήντα φωτογραφίες του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου από την περίοδο του lockdown εκτίθενται στη νέα ατομική του έκθεση. 

Info: Blank Wall Gallery, Νέγρη 55, Αθήνα, Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 31 Μαρτίου. Διάρκεια: έως 5 Απριλίου. 

Ξένια Αραπάκη έκθεση Σχεδιάζοντας το μείζον, Αφαιρώντας το έλασσον στη γκαλερί Art Prisma

775375.jpg

Η γκαλερί Art Prisma παρουσιάζει την έκθεση της Ξένιας Αραπάκη, μιας εικαστικού με πανεπιστημιακή διαδρομή, αλλά και με ενεργό εικαστική παρουσία στη ζωγραφική και την κεραμική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (Art Athina, μέλος της ομάδας Αrt Puzzle). Το έργο της στη ζωγραφική είναι εμπνευσμένο από το έργο και τις ιδέες του πρώτου δασκάλου της, Βρασίδα Βλαχόπουλου, με θεματικές που έχουν κέντρο κυρίως το ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και το εννοιολογικό ή συναισθηματικό ανθρώπινο φορτίο. Η μικτή τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιεί δίνουν όγκο στα έργα της ώστε το παιχνίδι με το φως και τις σκιάσεις να αποτελεί ακόμη ένα κίνητρο για να υπερβεί ο ‘επισκέπτης’ τους την απλή παρατήρηση και να εισχωρήσει, να αποδεχθεί ή να αμφισβητήσει την ιδέα που υποκρύπτεται σε αυτά. Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης.

Info: Αίθουσα Τέχνης, Art Prisma, Κουντουριώτου 187, Πειραιάς. Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 20:00. Διάρκεια: έως 22 Απριλίου.

Ομαδική έκθεση "100" στην Τεχνόπολη 

eleghko-panoyrghia-1200x565.jpg
Ελεγκω-Πανουργιά-1200x565

Στον χώρο του Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο "100" και με θέμα "Όμορφη Χώρα". Αυτή δεν είναι άλλη μια έκθεση για το ελληνικό φως, την θάλασσα και το τοπίο, εμπνέεται από την ομορφιά τους αλλά με τρόπους μοναδικούς όπως και οι καλλιτέχνες.

71 εικαστικοί δουλεύουν με διαφορετικές τεχνικές και εκθέτουν τα έργα τους με πρόσταγμα την λέξη όμορφη και πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία από αυτούς. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, ψηφιδωτά, χαρακτικά, μια performance κατασκευής εκτεταμένη σε τρεις μέρες και μια θεματική εγκατάσταση με θέμα η έναστρη νύχτα. Συμπληρωματικά με τα έργα, θα μπορούμε να διαβάσουμε κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών σχετικά με την ομορφιά του χώρου, το φως και τη θάλασσα. Στον χώρο της έκθεσης όλες τις μέρες θα βρίσκεται η Θέτις Μαριανού η διοργανώτρια της έκθεσης αυτής και θα μπορείτε να μιλήσετε μαζί της για τα έργα και την ιδέα πίσω από έκθεση. 

Info: Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Αθήνα. Έναρξη: Παρασκευή 31 Μαρτίου από τις 12:00 έως τις 20:00. Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου, τελευταία ημέρα, από τις 12:00 έως τις 20:00. 

THEATRE

Showcase με διεθνείς καλεσμένους από το Εθνικό Θέατρο

img-3851.jpg

Το Εθνικό Θέατρο οργανώνει, για πρώτη φορά, ένα Showcase από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου με 20 καλεσμένους ξένους καλλιτεχνικούς διευθυντές/-ντριες και επιμελητές/-τριες των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού.

Στόχος είναι να παρακολουθήσουν οι διακεκριμένοι καλεσμένοι/-ες παραστάσεις και πρόβες του Εθνικού Θεάτρου, να γνωρίσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, να αναδειχθεί η ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και, βεβαίως, να επιχειρηθεί να ταξιδέψουν παραστάσεις του οργανισμού σε πολύ σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθούν συνεργασίες-συμπαραγωγές για το μέλλον.

Το Showcase είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας του Εθνικού Θεάτρου για να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο διεθνών συνεργασιών. «Πιστεύουμε στη δύναμη των δικτύων, στις διεθνείς συνεργασίες, στα residencies, στον δημιουργικό διάλογο με συναδέλφους μας από το εξωτερικό. Αυτή είναι μια διαδικασία που διευρύνει την κατανόησή μας για την τέχνη μας αλλά και για την οπτική μας για τον σύγχρονο κόσμο» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος.

Τα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν άλλα δύο Showcases από την πρώτη Σκηνή της χώρας. Τα Showcases του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Info: Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22. Από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου. 

Παράσταση "Goodbye, Lindita" στο Θέατρο Rex

776023.jpg


Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Το Goodbye, Lindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μανταλένα Καραβάτου, Αφροδίτη Κατσαρού Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Άννα Συμεωνίδου, Αλεξάνδρα Χασάνι. Μουσικός επί σκηνής: Τζέσικα Ονγιγέτσι Ανοσίκε.

Info: Εθνικό θέατρο - θέατρο Rex - Σκ. Παξινού, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα. Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 18:00 και στις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Απριλίου. 

Παράσταση Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα στο Εθνικό Θέατρο

0427-nef.jpg

Το συγκινητικό αυτό έργο του Κούσνερ είναι η εξιστόρηση μιας πολύ γνωστής και θλιβερής περιόδου της Ιστορίας, μέσα από τα μάτια εκείνων που έγιναν κομμάτι της χωρίς να το αντιληφθούν. Κι από αυτήν την άποψη, αποτελεί μια επείγουσα προειδοποίηση και για τα δικά μας «τυφλά σημεία», για τα όσα εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε σχετικά με τον ρόλο μας στον σημερινό κόσμο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης: «Αν αναλογιστούμε ότι η άνοδος του ναζισμού έγινε σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, με αυξανόμενα φαινόμενα βίας και ρατσισμού και ανατράφηκε από την απαθή στάση των πολιτών της χώρας, τότε αναπόφευκτα κάνει κανείς ανατριχιαστικούς παραλληλισμούς με το δικό μας σήμερα. Το έργο του Κούσνερ μάς βάζει απέναντι σε έναν καθρέφτη να κοιτάξουμε στο παρελθόν το δικό μας μέλλον». Πρωταγωνιστούν: Ανατολή Αθανασιάδου, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέμης Πάνου, Αγορίτσα Οικονόμου, κ,ά. 

Info: Εθνικό Θέατρο, Αγίου Κωνσταντίνου 22. Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:30

Παράσταση Δεσμοί. Ιστορίες ανοίκειας καθημερινότητας στο θέατρο Φούρνος

776699.jpg


Η Εταιρεία θεάτρου Παίκτες, συνεχίζοντας την έρευνα της ανάπτυξης της μικρής φόρμας στο θέατρο, ανεβάζει τη παράσταση «Δεσμοί. Ιστορίες Ανοίκειας καθημερινότητας», μια σύνθεση διηγημάτων της βραβευμένης συγγραφέως Samantha Schweblin που επιλέχτηκαν από το βιβλίο της "Mouthful of Birds" (Βραβείο: Man Booker International Price 2019), σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα. Η Samantha Schweblin, έργο της οποίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χτίζει πυκνούς και παράξενους κόσμους, διερευνώντας την ψυχολογία των ανθρώπινων σχέσεων και τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη και ερμηνεύουμε τον πολιτισμό, με σκοτεινό χιούμορ και κοφτερά δόντια. Πρωταγωνιστούν: Λευτέρης Καταχανάς, Αιμιλία Κεφαλά, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σάββα. 

Info: Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα. Πρεμιέρα: Δευτέρα 3 Απριλίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Μαίου. 

Παράσταση Η Μαύρη Σαμπούκα του Τόλη Παπαδημητρίου ξανά στο Θέατρο Ζίνα

729664.jpg


Όλα ξεκινούν από μια… λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος (αλλά αυτό δεν θα το αποκαλύψουμε, spoiler δεν κάνουμε).

Είναι η μοίρα, είναι οι θεοί- και τα δύο ή τίποτα από αυτά- που συνωμότησαν για να φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά; Το μόνο σίγουρο είναι πως, υπό άλλες συνθήκες, ο Βλάσης και το είδωλό του, ο δημιουργός του λαϊκού σουξέ «Μαύρη Σαμπούκα» δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ και δεν θα ανέπτυσσαν μια σχέση παράδοξα δυνατή.

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν με την ιστορία το hashtag #Pentheas, η Φουρέιρα και ο Αργυρός, τα απανωτά έκτακτα δελτία ειδήσεων, ο Tweety και τα αμέτρητα σφηνάκια, η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η «Μαύρη Σαμπούκα» είναι μια κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους! Πρωταγωνιστούν: Τόλης Παπαδημητρίου, Αντώνης Στάμος. Μαζί τους: Ανάργυρος Βαζαίος, Γραμματική Γκόρου

Info: Θέατρο Ζίνα, Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Αθήνα. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30. Διάρκεια: Από 24 Μαρτίου έως 9 Απριλίου. 

Παράσταση Την Κυριακή έχουμε γάμο του Γιάννη Ξανθούλη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 

Η ομάδα «Αυτή κι Αυτοί» συναντά τον Γιάννη Ξανθούλη στη θεατρική μεταφορά του επιτυχημένου μυθιστορήματος «Την Κυριακή έχουμε γάμο» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (υπόγειος χώρος) 24-25, 31 Μαρτίου & 1, 8-9 Απριλίου. Μια παράσταση για τη χαμένη αθωότητα, την αναπόληση των παιδικών χρόνων και τη βουτιά στο παρελθόν. Εφτά ηθοποιοί, μια μουσικός και είκοσι τέσσερις ρόλοι σε ένα ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο, από την ανεμελιά στην ενηλικίωση, με ενδιάμεσες στάσεις τον έρωτα, το γέλιο, τον θρήνο και τη χαρά. Πρωταγωνιστούν: Ελένη Αληφραγκή, Σπύρος Αναστασίνης, Τερέζα Καζιτόρη, Ηρώ Κόκκινου, κ,ά. 

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος Αττικής. Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:30. Διάρκεια: Από 24 Μαρτίου έως 8 Απριλίου. 

And dance! 

Παράσταση Η Λίμνη των Κύκνων - Ballet Preljocaj στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

767525.jpg

Mετά τη Χιονάτη και το Ρωμαίος και Ιουλιέττα, o Aνζελάν Πρελζοκάζ επιστρέφει στη σκηνή με μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού μπαλέτου «Η λίμνη των κύκνων». Συνδυάζοντας, κατά την προσφιλή του συνήθεια, το κλασικό με το σύγχρονο, αλλά χωρίς να προδίδει την αυθεντική εκδοχή, μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας στη σημερινή κοινωνία και στο επίκεντρο των θεμάτων που την ταλανίζουν. Στην άκρη μιας λίμνης, ο Ρόθμπαρτ θέλει να εκμεταλλευτεί μια πηγή ορυκτής ενέργειας. Ένα νέο κορίτσι, η Ωντέτ, εμποδίζει τα σχέδια του, και αυτός τη μεταμορφώνει σε κύκνο. Κάπου αλλού, στη διάρκεια μιας γιορτής, ο Ζήγκφρηντ συγκρούεται με τον πατέρα του ο οποίος θέλει να συνεργαστεί με τον Ρόθμπαρτ, για να χτίσουν μαζί ένα εργοστάσιο στις όχθες της Λίμνης των κύκνων.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Σάββατο 8 & Δευτέρα 10 Απριλίου στις 20:00. 

Μουσικοχορευτική παράσταση To Δρακοδόντι στο Θέατρο Ροές

774030.jpg

Οι «Χαΐνηδες» συναντούν την ομάδα χορού και ακροβασίας «Κι όμως κινείται» και μας παρουσιάζουν για 6 μοναδικές παραστάσεις την κλασική πλέον παράσταση «Δρακοδόντι» στο θέατρο Ροές στο Γκάζι!

Μια συνδυαστική παράσταση, βασισμένη στο έργο «Δρακοδόντι», από την δισκογραφία των Χαΐνηδων, σε στίχους του Δημήτρη Αποστολάκη και σε σκηνοθεσία - χορογραφία της ομάδας χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται".

«Σ' αυτό τον κόσμο γίνεσαι ό,τι έχεις αγαπήσει
και παίρνεις προίκα σου στερνή αυτά που 'χες χαρίσει»

Πρόκειται για ένα έμμετρο παραμύθι. Είναι χωρισμένο σε αφηγηματικά μέρη, τραγούδια και οργανικά μέρη. Μέσα σε αυτή τη μουσική σύνθεση, η ομάδα «Κι όμΩς κινείται», δημιουργεί μια παράσταση χορού με στοιχεία ακροβασίας.

Info: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Αθήνα. Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως 9 Απριλίου. 

MUSIC EVENTS

The Budapest Gypsy Symphony Orchestra "100 τσιγγάνικα βιολιά" στο Christmas Theater

697294.jpg

Ζήστε ένα αυθεντικό ταξίδι στην Ουγγαρία γεμάτο με μουσική! Η αγαπημένη του Αθηναϊκού κοινού Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, έρχεται για πρώτη φορά στο Christmas Theater και φέρνει την σπουδαία μουσική της παράδοση που έχει γεννηθεί στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, στο διαμάντι του Δούναβη! Το ποτάμι μπορεί να χωρίζει στα δύο την Βουδαπέστη αλλά είναι ταυτόχρονα κι αυτό που χαρίζει στην πόλη αυτή την απαράμιλλη ομορφιά!

Αυτή η υπέροχη πόλη γέννησε το ένστικτο, το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και την πηγαία ενέργεια της μεγαλύτερης τσιγγάνικης συμφωνικής ορχήστρας του κόσμου! 100 απίθανοι δεξιοτέχνες μάς φέρνουν την ψυχή του τσιγγάνικου λαού, ενός λαού που παίζει μουσική με την ίδια φυσικότητα που αναπνέει.

Το όνομα της Ορχήστρας στα ουγγρικά είναι "Szaztagu Ciganyzenekar", που σημαίνει «100μελής Τσιγγάνικη Ορχήστρα»: 100 μουσικοί που παίζουν ενστικτωδώς, χωρίς παρτιτούρα, μακριά από κάθε πρωτόκολλο. Οι μουσικοί αυτοσχεδιάζουν, επεμβαίνουν και κάνουν παραλλαγές χωρίς ποτέ να προδίδουν τις συνθέσεις –αντίθετα τις εμπλουτίζουν. Παίζουν με την ελευθερία μιας αυθόρμητης τσιγγάνικης γιορτής, αλλά και την ακρίβεια και τον απόλυτο συγχρονισμό ενός βιεννέζικου κλασικού συνόλου.

Στην Ορχήστρα συμμετέχει η "αφρόκρεμα" των τσιγγάνων μουσικών της Ουγγαρίας και αναμειγνύει την παραδοσιακή τσιγγάνικη μουσική με αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου, παιγμένα με μοναδικό τρόπο.

Info: Christmas Theater, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι. Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 στις 20:30. 

Μουσική Παράσταση Neapoly Κωνσταντίνος Βήτα, Νίκος Πατρελάκη στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

7a2af19de70a556cb9c5f9cd55c07ce7-xl.jpg

Ο Κ.Βήτα και ο Νίκος Πατρελάκης επιστρέφουν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για έναν νέο κύκλο παραστάσεων του επιτυχημένου τους μουσικού εγχειρήματος Neapoly: μιας "νέας πόλης", ενός νέου τόπου συνάντησης, μιας βουτιάς στα άδυτα της electronica. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό οπτικοακουστικό ηλεκτρονικό έργο με καινούρια, από κοινού, μουσική και πρωτότυπα βίντεο.

Στο έργο Neapoly, oι δύο μουσικοί εξερευνούν την ηλεκτρονική μουσική από τη βάση της, ως φόρμα και ως ύφος. Η μινιμαλιστική επανάληψη των arpeggiators, ο εξαρχής σχεδιασμός των τεχνητών ηχοχρωμάτων, η χρήση αναλογικών πηγών και επεξεργαστών αποτελούν τη βάση της ηχητικής πραγματικότητας του Neapoly. Παράλληλα, οι καλλιτέχνες στρέφουν το βλέμμα τους στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αναζητώντας τις αρχικές αναφορές της electronica. "Ονομάσαμε το νέο μας εγχείρημα Neapoly, μια κοινή μας βόλτα εξερεύνησης και πειραματισμού στην electronica, τις μινιμαλιστικές της φόρμες, τις επαναλαμβανόμενες ακολουθίες της, σαν τις πτυχές αυτού του τσιμεντένιου κόσμου που προσπαθεί να αποδείξει τη δύναμη και την παρουσία του στη φύση", σημειώνει ο Κ.Βήτα.Τα βίντεο που εντάσσονται στην παράσταση αποτελούν μια ποιητική περιήγηση στην Ελλάδα, ένα road movie που διατρέχει τη φύση και τις πόλεις της χώρας, καταγράφοντας τα βουνά, τους ουρανούς και τις θάλασσες, τους ανθρώπους και την καθημερινότητά τους.

Info: Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα. Πρεμιέρα: Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Συνεχείς παραστάσεις έως 2 Απριλίου.

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on στο Μουσείο Ακρόπολης

776886.jpg

Το Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών παρουσιάζει το Πρώτο Κουαρτέτο εγχόρδων του μεγάλου συνθέτη Ραχμάνινοφ στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 7 μ.μ.

Πρόκειται για δημιουργία που ολοκλήρωσε στο τέλος της εφηβείας του, με φανερές αναφορές στον Τσαϊκόφσκι. Το πρόγραμμα ανοίγει με το Δεύτερο Κουαρτέτο εγχόρδων του Γιόζεφ Χάυντν, γνωστό και ως "Πέμπτες". Έργο που στηρίζεται εξολοκλήρου στο διάστημα της 5ης, ενός διαστήματος που έχει συνδεθεί με την καθαρότητα, την αυστηρότητα και μερικές φορές με την τελειότητα. Τέλος, η Δωδεκανησιακή Σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη χρησιμοποιεί θέματα βασισμένα σε χορούς των Δωδεκανήσων, προσδίδοντας οικουμενικότητα στην ελληνική παράδοση μέσω της δεξιοτεχνικής γραφής του συνθέτη της.

Info: Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15. Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 19:00. 

Ρεσιτάλ: Vilde Frang - Denis Kozhukhin

768957.jpg


Στο ρου της μουσικής ιστορίας συναντά κανείς κατά καιρούς αρκετές συνεργασίες ανάμεσα σε μεγάλους βιολονίστες και μεγάλους πιανίστες που χάρισαν ερμηνείες-σταθμούς σε έργα του αντίστοιχου ρεπερτορίου. Η συνεργασία της Βίλντε Φρανγκ με τον Ντένις Κοζούχιν είναι αναμφισβήτητα μια αντίστοιχη συνάντηση "κορυφής" δύο μουσικών με σπάνια δεξιοτεχνική και εκφραστική ποιότητα.

Τόσο η Νορβηγίδα βιολονίστα όσο και ο Ρώσος πιανίστας βρίσκονται στην απόλυτη ακμή τους, με έντονη σολιστική δραστηριότητα ανά την υφήλιο. Με την ίδια αφοσίωση και επιτυχία υπηρετούν τη μουσική δωματίου, επιλέγοντας εμβληματικά έργα του 19ου και 20ού αιώνα για το πολυαναμενόμενο ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Info: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη. Τρίτη, 4 Απριλίου στις 20:30. 

EXCLUSIVE EVENTS

Athens Bike Festival 2023

766113.jpg

Το Athens Bike Festival θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίους έως 2 Απριλίου 2023 στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ. Στόχος του Αthens Bike Festival από την πρώτη χρονιά της δημιουργίας του, πίσω στο 2010, ήταν να συγκεντρώσει όλο το κοινό του ποδηλάτου, σε μια εκδήλωση – γιορτή, για το ίδιο το ποδήλατο!

Αθλητές, ερασιτέχνες, απλοί φίλοι του ποδηλάτου, παιδιά, καθημερινοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική μετακίνηση – όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το ποδήλατο σε οποιαδήποτε μορφή του, έχουν ένα κοινό: το ποδήλατο! Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 35.000 επισκέπτες, κάθε χρόνο, το Athens Bike Festival αναδεικνύει τη χαρά του ποδηλάτου, την απλότητα, την ευκολία αλλά και την πρακτικότητα που χαρακτηρίζουν το μέσο.

Το 2023, ύστερα από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, το Athens Bike Festival αλλάζει και εξελίσσεται. Προτείνει νέο concept και έρχεται ανανεωμένο να επιβεβαιώσει το ποδήλατο ως το αγαπημένο μέσο αναψυχής, άθλησης και μετακίνησης για χιλιάδες Έλληνες.

Info: Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Πειραιώς και, Ερμού, Αθήνα. Έναρξη: Παρασκευή 31 Μαρτίου από τις 18:00 έως τις 21:00. Σάββατο 1 & Κυριακή 2  Απριλίου από τις 10:00 έως τις 21:00. 

Open House Athens 2023

athens.PNG

Το 10ο Open House Athens επιστρέφει στις 1 & 2 Απριλίου 2023! Δεκάδες κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους, 2 διαδρομές εκτυλίσσονται στην πόλη και 500 εθελοντές ετοιμάζονται να μας ξεναγήσουν στην αρχιτεκτονική της Αθήνας. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Το Open House Athens έχει πραγματοποιηθεί ήδη 7 συνεχόμενες χρονιές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης του 2020, όταν πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας και κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 57.000 προβολές. Μιλώντας για τη φετινή εκδήλωση, μετράμε αντίστροφα για την πρώτη και δεύτερη ημέρα του Απριλίου, η πόλη θα μεταμορφωθεί για ακόμη μια φορά σε ένα δημιουργικό πυρήνα, με 64 κτίρια να ανοίγουν τις πόρτες τους, καλωσορίζοντάς μας στους προσωπικούς τους χώρους. Πλήθος από παράλληλες δράσεις αλλά και η καθιερωμένη κύρια δράση των tours μας περιμένουν!

Info: Το 10ο OPEN HOUSE Athens θα πραγματοποιηθεί στις 1-2 Απριλίου 2023. Για περισσότερες πληροφορίες, μπείτε εδώ.

Φεστιβάλ Ονειρικού Κινηματογράφου Dreamland

775996.jpg


Το Dreamland είναι μια επιθυμία, μια παρόρμηση, μια σπίθα. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στον πειραματικό και ποιητικό κινηματογράφο στην Αθήνα σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από αυτό το κοινό που αποκαλείται «σινεφίλ». Πιστεύετε ότι αυτού του είδους οι ταινίες ανοίγουν πύλες σε διαφορετικούς κόσμους, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τις δυνατότητές της. Έχει ήδη γίνει μια πολύ καλή αρχή από την Κινηματογραφική Λέσχη Ανωμαλίας του καλλιτεχνικού χώρου ΛΑΛΑ, όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει avant -garde, πειραματικές και ποιητικές ταινίες, καθώς και εκθέσεις και performance. Το Dreamland θέλει να φέρει τέτοιου είδους έργα και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το Dreamland είναι ένα self-funded φεστιβάλ, χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα του Dreamland στην Ταινιοθήκη είναι το παρακάτω:
• 31 Μαρτίου
21:00 Jack Smith short films, ΗΠΑ, 65’
Scotch Tape, 1959-62
Yellow Sequence, 1963-65
Flaming Creatures, 1962-63

• 1 Απριλίου
19:00 Ticket of No Return, της Ulrike Ottinger, Γερμανία 1979, 107’, γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους
21:30 Days, των Ellinor Aurora Aasgaard & Zayne Armstrong, Γερμανία 2022, 70’, πολλαπλές γλώσσες με αγγλικούς υπότιτλους
Παρουσία των σκηνοθετούντων, θα ακολουθήσει Q&A στα αγγλικά μετά την προβολή
23:00 Πάρτυ στο χώρο του ΛΑΛΑ, Δεριγνύ 39, Βικτώρια

• 2 Απριλίου
19:00 Ταινίες μικρού μήκους από Filtig & Veronique Tromokratisch
Ελλάδα, 2020-2021, 64’
Trilogy XYZ 45’
200 Χρόνια Βερονίκ 6’
Cruella’s TV 12’
21:00 Escape from Rented Island: The Lost Paradise of Jack Smith, του Jerry Tartaglia, ΗΠΑ 2018, 88’, αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Info: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα. Έναρξη: Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 21:00. Διάρκεια: έως Κυριακή 2 Απριλίου. 

A special projection

synthesis-foto-eratw-tzavara-1.jpg

Η εικαστική επιτελεστική εγκατάσταση Synthesis, σε σύλληψη, σχεδιασμό και επιμέλεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, έρχεται στις οθόνες σας μέσω της GNO TV. Η ταινία Synthesis, που αποτυπώνει τη μοναδική εμπειρία των τριών ημερών παρουσίασης του Synthesis σε διάρκεια δυόμισι ωρών, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών με τη συμμετοχή σπουδαστών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ συμπράττουν στη δημιουργία ενός έργου μακράς διάρκειας που συσχετίζει τις περίπλοκες διαδικασίες του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα με την ίδια τη δημιουργία ενός πολυσύνθετου συλλογικού καλλιτεχνικού εγχειρήματος. To έργο δημιουργήθηκε μέσα από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα πολλών μηνών, παρουσιάστηκε στη διάρκεια των τριών ημερών που παραπέμπουν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης (μέθη του αρχικού ξεσπάσματος, εσωστρέφεια των επόμενων χρόνων, «κόπωση» της όψιμης περιόδου) και αποτελεί μια νέα ανοιχτού τύπου συλλογική «ανάγνωση» της Επανάστασης.

Info: Περφόρμανς – Εγκατάσταση Ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Synthesis. Δωρεάν προβολή εδώ από τις 31 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. 

Kεντρική φωτογραφία: Παράσταση Η Λίμνη των Κύκνων - Ballet Preljocaj στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών