fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Ο Νοέμβρης φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Cinema

Διήμερο βραβευμένων ταινιών από το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών»

aithousa-village-cinemas.jpg

Ο Αγώνας, λίγο πριν συμπληρώσει τα 28 χρόνια λειτουργίας του, γιορτάζει την έως τώρα πορεία του με διήμερο εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Το διήμερο περιλαμβάνει προβολές ταινιών που ξεχώρισαν στο 11 ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγών. Οι προβολές το απόγευμα της Παρασκευής αρχίζουν στις 16:00 έως τις 20:00, ενώ το Σάββατο ξεκινούν από τις 11:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και οι βραβευμένες Το ίχνος του χρόνου της Διονυσίας Κοπανά (Βραβείο Σκηνοθεσίας), Έτσι μιλάει η Ταράμ – Κουμπί: Η αλληλογραφία των Ασσυρίων της Vanessa Tubiana-Brun (Βραβείο Σεναρίου), Ρίζες των Ελίζας Σόρογκα και Αίγλης Δράκου (Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας), Σπήλαιο Κοσκέρ: Ένα αριστούργημα με διορία χρόνου της Marie Thiry (Βραβείο Φωτογραφίας), Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας, του Meyar Al-Roumi (Βραβείο Αρχαιολογίας), Δεσποινίς Ρονάλντο, του Kioumars Mohammad Chenari( Βραβείο "Τα μικρά του ΑΓΩΝΑ"), Portolago - Φαντάσματα στο Αιγαίο, της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά (Βραβείο Kοινού) και Homo Sapiens: Νέοι Ορίζοντες, του Olivier Julien (Grand Prix Επιτροπής). Θα προβληθούν και ταινίες που τιμήθηκαν με Ειδική Μνεία ή διέγραψαν αξιοθαύμαστη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ: Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Φρανθίσκο Άλμπο: Έλληνες ναυτικοί στον Πρώτο Περίπλου του Κόσμου, του Pedro Olalla, Περσέπολις – Σικάγο, του Orod Attarpour και Μαρά και Ροβεσπιέρος: οι ασθενείς της Επανάστασης, του Dominique Adt. Το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, στις 20:00, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, με θέμα Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη σε μια γοητευτική σύζευξη, που διοργανώνεται και αυτή με ελεύθερη είσοδο.

Info: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Στη Φωτιά - La Passion de Dodin Bouffant

825441.jpg

Βρισκόμαστε στο 1885, το απόγειο της κλασικής γαλλικής γαστρονομίας. Η Εζενί, απαράμιλλου ταλέντου μαγείρισσα, δουλεύει για τον διάσημο γκουρμέ Ντοντέν εδώ και 20 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων, η συνεργασία και ο αμοιβαίος τους σεβασμός στο βωμό της γαστρονομίας σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε έρωτα και η σχέση αυτών των δυο καλλιτεχνών της μαγειρικής γέννησε μια σειρά από πιάτα, υπό την έμπνευση του Ντοντέν και την αριστοτεχνική εκτέλεση της Εζενί. Οι δημιουργίες είναι η μία πιο θεσπέσια από την άλλη και αφήνουν με το στόμα ανοιχτό και τους πιο διάσημους σεφ. Όμως, η Εζενί αγαπάει πολύ την ελευθερία της για να δεχτεί να παντρευτεί τον Ντοντέν, όσο κι αν εκείνος την πολιορκεί. Οπότε εκείνος αποφασίζει να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ ξανά: να μαγειρέψει αυτός για τη μούσα του. Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger κ.ά.

Info: Town Cinemas Αίθ. 4 (Ζησιμοπούλου 7 & Λεωφόρος Μεταξά), καθημερινά εκτός από Πέμπτη στις 21:20, δείτε περισσότερα εδώ.

Gimme Shelter Film Festival: Day 4 «Να Κοιμάμαι Στο Στήθος Του»

301-326.jpg

Κάθε GSFF Closing Night κρύβει εκπλήξεις και στις 13/11, η «κινητήριος δύναμη» του GSFF Μαρίνα Δανέζη, επιμελείται και μας παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στην Επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, στην ευτυχία, στην αγάπη. Μια ιστορία «ντυμένη» με την ονειρική πρωτότυπη μουσική του Κ. Βήτα. Μια από τις σημαντικότερες εγχώριες παραγωγές των τελευταίων μηνών, η ταινία που άνοιξε το φετινό Athens Pride και τιμήθηκε με το "Βραβείο Κοινού Fischer" στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνει το φετινό GSFF σε μια βραδιά-έκπληξη.

Info: Gagarin 205 (Λιοσίων 205), 13 Νοεμβρίου στις 19:00.


Theatre

«Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» των Άγγελου Τριανταφύλλου και Γιάννη Αστερή στο Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex

euaggelismos-cue-scaled.jpg

Στην Α' Παθολογική κλινική του Ευαγγελισμού γίνεται πραγματικότητα μια βαθιά ανθρώπινη φαντασίωση: η κατάλυση του θανάτου. Ο ίδιος ο Χάρος βρίσκεται σε καταστολή σε έναν θάλαμο του νοσοκομείου, και ο αναπόδραστος νόμος που θέλει την ανθρώπινη ζωή να σφραγίζεται πάντοτε από ένα τέλος, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας. Η παράσταση «Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» είναι ένα νοσοκομειακό ονειρόδραμα για την αγάπη, ένας μεταφυσικός ύμνος στη ζωή που λόγω της αναπόφευκτης περατότητάς της, είναι τόσο γοητευτική και πολύτιμη. Μέσα από το Φως του Ευαγγελισμού, ο θάνατος αποκτά τη διάσταση μιας αποκάλυψης, δίνει στη ζωή το νόημά της, ορίζει την αξία της. Πρωταγωνιστούν: Λητώ Αμπατζή, Χάρης Ανδριανός, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γκιόκας κ.ά.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκηνή Κοτοπούλη (Πανεπιστήμιου 48), Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη και Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 και στις 20:30.

''November'' του David Mamet στο θέατρο Τζένη Καρέζη

822713.jpg

Ο καταφανώς αποτυχημένος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ Τσαρλς Π. Σμιθ θέλει να επανεκλεγεί. Η πρώτη του θητεία κρίνεται αδιαμφισβήτητα και αντικειμενικά ως ανεπιτυχής. Κατά συνέπεια, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανή του αποχώρηση από τη «θέση». Οι οικονομικοί του υποστηρικτές τον έχουν εγκαταλείψει και τα polls του δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες επανεκλογής. Το έργο ξεμπροστιάζει τις οικονομικές συμφωνίες μεγάλων λόμπι, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων από κυβερνήσεις προς στον λαό, καθώς και την πλήρη αδιαφορία των ανθρώπων που κάνουν κουμάντο απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρωταγωνιστούν: Σταύρος Σβήγκος, Κώστας Καζανάς, Νίκος Τουρνάκης κ.ά.

Info: Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3), Τετάρτη και Κυριακή στις 21:15, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30.

«Η μικρή λέξη αγάπη» του Αύγουστου Κορτώ στο θέατρο Από Κοινού

820093.jpg

Το «Από Κοινού Θέατρο» παρουσιάζει την παράσταση «Η μικρή λέξη αγάπη» του Αύγουστου Κορτώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, με τις Αγγελική Ξένου και Βασιλική Κούλη. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και θίγει το ευαίσθητο και δυστυχώς συνεχώς επίκαιρο θέμα της έμφυλης και οικογενειακής βίας. Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη

Info: Από Κοινού Θέατρο (Ευπατριδών 4), Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.


Exhibitions & music stages

Darryl Keith Babatunde Smith, έκθεση «Ψίθυροι της Γραμμής»

smithdarryl-inspeculovidensipsumeffinxi-9x12-2021-300dpi.jpg

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζεται η έκθεση του Darryl Keith Babatunde Smith με τίτλο «Ψίθυροι της Γραμμής | Whispered Lines» σε επιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα. Πολύγλωσσος, γνώστης της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής γλώσσας, αλλά και εμπνεόμενος από τη γλυπτική της αρχαιότητας, καθώς και από την ίδια του την εικόνα, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μια σειρά 15 έργων σε χαρτί.

Info: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 - 14:30 και 18:00 - 21:00, Σάββατο 11:00 - 14:30.

Αναστασία Ρήγα έκθεση «Οριζ_ΩΝ_ντες»

821646.jpg

Στο Two Thirds Project Space παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Ρήγα με τίτλο «Οριζ_ΩΝ_ντες». Η Αναστασία Ρήγα δημιουργεί πίνακες μικρών αλλά και μεγάλων διαστάσεων με χρώματα από λάδι και σκόνες αγιογραφίας σε καμβά. Δουλεύει αυτή την τεχνική αποδίδοντας το χρώμα αλλά και την αίσθηση μιας ενιαίας επιφάνειας. Πίνακες μονοχρωματικοί αλλά και με περισσότερες αποχρώσεις προκαλούν την αίσθηση του ανοίκειου. Ο θεατής παρατηρεί τον πίνακα κι ένα δέος για το μυστήριο και το μεταφυσικό αναδύονται από αυτό που απεικονίζεται, ίσως μια νοητή γραμμή που χωρίζει τον ουρανό από τη γη στο οπτικό του πεδίο. Εκθέτει πίνακες που έχει χρησιμοποιήσει το χρώμα ως μέσο έκφρασης αλλά και μεταφοράς συναισθημάτων. Θέλει να μας ανακαλέσει μνήμες μέσα από θέματα που προέρχονται κυρίως από στοιχεία της φύσης φιλτραρισμένα από μία εσωτερική διαδικασία.

Info: Two Thirds Project Space (Θεμιστοκλέους 42), Πέμπτη - Κυριακή 17:30 - 21:00.

Cosmos: Angelique Kidjo, «Η πρώτη ντίβα της Αφρικής», στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

snfcc-cosmos-a-kidjo-photo-by-fabrice-mabillot-3.jpg

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 20:30, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την πέντε φορές βραβευμένη με GRAMMY ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής Angelique Kidjo σε μία συναυλία που εγκαινιάζει, για φέτος, την καθιερωμένη πλέον σειρά Cosmos. Η συναυλία της Angelique Kidjo στο ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αποτελεί μέρος της παγκόσμιας περιοδείας της για τα 40 χρόνια καριέρας, η οποία ξεκίνησε στο Παρίσι τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2024.

Info: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα), Δευτέρα 20/11 στις 20:30.

Σάκης Ρουβάς - Μέλισσες live στο Έναστρον

melisses-rouvas-1160x773.jpg

Ο Χρήστος Μάστορας και οι MEΛΙSSES υποδέχονται στη σκηνή του «Έναστρον» τον κορυφαίο Έλληνα star Σάκη Ρουβά! Μια πρωτοφανής μουσική συνάντηση με αστείρευτη ενέργεια και τεράστιες επιτυχίες έρχεται να ταράξει τις νύχτες μας, από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Concept direction Κωνσταντίνος Ρήγος.

Info: Έναστρον (Πειραιώς 178), κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:00, μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2024.

Have fun!