fbpixel

Search icon
Search
Ατζέντα Αθήνας: Τι θα απολαύσουμε το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Ατζέντα Αθήνας: Τι θα απολαύσουμε το επόμενο δεκαήμερο στην πρωτεύουσα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Ο Νοέμβρης φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν το επόμενο δεκαήμερο.

Take notes!

Cinema

Η Γη της Επαγγελίας - Bastarden

823802-Qg8em.jpg

Ο Mads Mikkelsen, στη δανέζικη αυτή υπερπαραγωγή εποχής, συνεργάζεται και πάλι με τον ελληνικής καταγωγής Nikolaj Arcel κι ενσαρκώνει ένα πραγματικό πρόσωπο, τον Kahlen: έναν μοναχικό λοχαγό ταπεινής καταγωγής, καρπό της παράνομης σχέσης μιας υπηρέτριας και ενός ευγενή, που είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει το όνειρό του με κάθε κόστος. Έτσι, το 1755, ζητά την άδεια του Βασιλιά ώστε να καλλιεργήσει τον αφιλόξενο χερσότοπο της Γιουτλάνδης και να δημιουργήσει εκεί μια βασιλική αποικία, με αντάλλαγμα να του δοθεί ένας τίτλος ευγενείας. Αλλά θα βρει πολλά εμπόδια στον δρόμο του, με κυριότερο τον ημιπαράφρονα και σαδιστή γαιοκτήμονα Friedrich Schinkel, τον πανίσχυρο άνδρα της περιοχής, που βλέπει την εξουσία του να απειλείται... Όμως ο Kahlen, ένας ηθικός αλλά απίστευτα ισχυρογνώμων άνδρας, δεν το βάζει κάτω κι ας υφίσταται τα πάνδεινα. Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Gustav Lindh, Amanda Collin.

Info: Cine Αλεξάνδρα αίθουσα 2 (Κρέμου 141), Τετάρτη, Παρασκευή - Κυριακή στις 19:45.

The Killer

821566.jpg

Μετά από μια παραλίγο επιτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, ένας εκτελεστής πολέμα τα αφεντικά του και τον εαυτό του, σε ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό. Πρόκειται για τη νέα συναρπαστική και γεμάτη περιπέτεια ταινία του David Fincher, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν τα "The Social Network", "Gone Girl", "Zodiac" και "Seven". Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell κ.ά.

Info: Village Mall αίθουσα Europa 6 (Ανδρέα Παπανδρέου 35), καθημερινά 21:50.

Daliland

32ae89cfa899ff062a2afc1581efb482.jpg

Στα τελευταία χρόνια του θυελλώδους γάμου του ιδιοφυούς Salvador Dali και της τυραννικής συζύγου του, Gala, ο φαινομενικά ακλόνητος δεσμός τους αρχίζει να σπάει. Τοποθετημένη στη Νέα Υόρκη και την Ισπανία του 1973, η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τα μάτια του James, ενός νεαρού βοηθού γκαλερίστα που θέλει να ανελιχθεί στον κόσμο της τέχνης και βοηθά τον εκκεντρικό και ανισόρροπο Dali να προετοιμαστεί για μια μεγάλη έκθεση. Πρωταγωνιστούν: Ben Kingsley, Barbara Sukowa, Ezra Miller.

Info: Cinerama (Αγίας Κυριακής 30), καθημερινά εκτός από Πέμπτη στις 19:30.


Theatre

"Sexy Laundry" της Michele Riml

739018.jpg

Με τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων που απασχολούν εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως καταπιάνεται η ξεκαρδιστική, τρυφερή και συγκινητική κωμωδία Sexy Laundry της Michele Riml, που αγαπήθηκε από το αθηναϊκό κοινό και επιστρέφει δριμύτερη φέτος από τις 7 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Κάππα με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Ρένια Λουϊζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Με όπλα το χιούμορ και την ειλικρίνεια, το Sexy Laundry - μια μείξη κωμωδίας με ψυχανάλυση, μια feel-good παράσταση για τους «κουρασμένους» έρωτες που παλεύουν να αναστηθούν- βγάζει στη φόρα τα "άπλυτα" ενός γάμου και καθρεφτίζει τον ψυχισμό των ηρώων, την πάλη τους για αγάπη και ευτυχία. Παίζουν οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος, Ρένια Λουϊζίδου.

Info: Θέατο Κάππα (Κυψέλης 2), Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

«Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου

kibotio.jpg

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου, για έβδομη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου. Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, έναν τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. «Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Info: Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134), 3 Νοεμβρίου στις 21:00.

«Η μικρή λέξη αγάπη» του Αύγουστου Κορτώ

820093.jpg

Το «Από Κοινού Θέατρο» παρουσιάζει, από 3 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, την παράσταση «Η μικρή λέξη αγάπη» του Αύγουστου Κορτώ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, με τις Αγγελική Ξένου και Βασιλική Κούλη. Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και θίγει το ευαίσθητο και δυστυχώς συνεχώς επίκαιρο θέμα της έμφυλης και οικογενειακής βίας. Ερμηνεία: Αγγελική Ξένου, Βασιλική Κούλη

Info: Από Κοινού Θέατρο, Ευπατριδών 4, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00.

«Εξαρτάται» της Μαρίας Μαυρικάκη

821144.jpg

Η Θεατρική Σκηνή θα παρουσιάσει φέτος στο ομώνυμο θέατρό της (Νάξου 84, Πλατεία Κολιάτσου), το έργο της Μαρίας Μαυρικάκη «Εξαρτάται». Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση από τις ουσίες. Τέσσερα πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του Άκη που από μικρός υπέκυψε σε εθισμούς και εξαρτήσεις, του μιλούν ξετυλίγοντας το νοιάξιμό τους. Η αδερφή του, ο επιστήθιος φίλος του, η σύντροφός του και ο φίλος του από τον στρατό, ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να τον συνεφέρει, να τον βοηθήσει, να τον σώσει. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Τάκης Βαμβακίδης, Ειρήνη Κονίδου.

Info: Θεατρική Σκηνή Αντώνη Αντωνίου (Νάξου 84, Πλατεία Κολιάτσου), Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.


Exhibitions

Αναστασία Ρήγα έκθεση «Οριζ_ΩΝ_ντες»

821646.jpg

Στο Two Thirds Project Space παρουσιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Ρήγα με τίτλο «Οριζ_ΩΝ_ντες». Η Αναστασία Ρήγα δημιουργεί πίνακες μικρών αλλά και μεγάλων διαστάσεων με χρώματα από λάδι και σκόνες αγιογραφίας σε καμβά. Δουλεύει αυτή την τεχνική αποδίδοντας το χρώμα αλλά και την αίσθηση μιας ενιαίας επιφάνειας. Πίνακες μονοχρωματικοί αλλά και με περισσότερες αποχρώσεις προκαλούν την αίσθηση του ανοίκειου. Ο θεατής παρατηρεί τον πίνακα και ένα δέος για το μυστήριο και το μεταφυσικό αναδύονται από αυτό που απεικονίζεται, ίσως μια νοητή γραμμή που χωρίζει τον ουρανό από τη γη στο οπτικό του πεδίο. Εκθέτει πίνακες που έχει χρησιμοποιήσει το χρώμα ως μέσο έκφρασης αλλά και μεταφοράς συναισθημάτων. Ενδιαφέρεται να μεταδώσει στον θεατή μία αίσθηση ηρεμίας αντίστοιχη με αυτήν που έχουμε όταν ρεμβάζουμε έναν ορίζοντα απαλλαγμένοι από τις έγνοιες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Θέλει να μας ανακαλέσει μνήμες μέσα από θέματα που προέρχονται κυρίως από στοιχεία της φύσης φιλτραρισμένα από μία εσωτερική διαδικασία.

Info: Two Thirds Project Space (Θεμιστοκλέους 42), Πέμπτη - Κυριακή 17:30 - 21:00.

«Παράλληλη θέαση» έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος

820179.jpg

Με πορεία σχεδόν εκατό ετών, η Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μια από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές ελληνικής τέχνης. Πλέον, πολλά από τα έργα της διακρίνονται για τον σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα τους, ενώ η ίδια εμπλουτίζεται στη σύγχρονη διαδρομή της με ενδιαφέροντα αποκτήματα της νεότερης εικαστικής γραφής. Στην έκθεση «Παράλληλη θέαση», 70 έργα τέχνης από τη Συλλογή, διαφορετικής τεχνοτροπίας και εποχής, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παράλληλη παρατήρηση με σκοπό να δημιουργηθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ τους. Στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος, τρεις διακριτές ενότητες οργανώνονται σε μικρότερους «κύκλους θέασης», στους οποίους ιστορικές δημιουργίες και έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης συνυπάρχουν και αλληλοτροφοδοτούνται ως προς την οπτική και την ερμηνεία τους.

Info: Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1), καθημερινά 10:00 - 18:00.

The World We Live In - Συμβολή στην Τέχνη και στην Οικολογία

unnamed-7.jpg

Η CL Art Gallery Athens παρουσιάζει το Σάββατο 4 Νοέμβριου στην ατομική έκθεση του Παντελή Τσάτση με τίτλο: The World We Live In - Συμβολή στην Τέχνη και στην Οικολογία. Ο Παντελής Τσάτσης ως καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος με βαθιά αγάπη για την τέχνη. Ζωγραφίζει από τα νιάτα του και οι πρώτες του εκθέσεις εντυπωσιάζουν με την επαγγελματική του εκφραστικότητα. Καθώς δεν εξαρτιόταν από την τέχνη για βιοπορισμό, δεν χρειάστηκε να υποστεί τις πιέσεις του ανταγωνισμού. Ακολούθησε το πάθος του με δικούς του δρόμους, ανέπτυξε το δικό του ύφος ζωγραφικής και δημιουργεί χωρίς συμβιβασμούς στα έργα του. Πιστός στην παράδοση των διδασκαλιών του Ζαρατούστρα, ασχολείται με τα βασικά στοιχεία της ζωής: γη, νερό, φωτιά, αέρας που σχηματίζουν τη βάση για την αιώνια επανάληψη της ζωής. Συνιδρυτής με την σύζυγο του Ε. Αποστολίδου της ARTFORUM GALLERY από το 1983 και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki International Fair από το 2015. Διάρκεια έκθεσης 4 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2023.

Info:
CL Art Gallery Athens ((Χάρητος 10, Κολωνάκι), Τετάρτη και Σάββατο 12:00 - 16:00, Πέμπτη και Παρασκευή 12:00 - 19:00.

Γιώργος Λάππας: Eerie Walk - Αλαφροϊσκιωτο Βάδισμα

57b2b4de8b424b09ad2c250ada2216d8.jpg

Η CITRONNE Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα, Eerie Walk | Αλαφροϊσκιωτο Βάδισμα. Η τέταρτη αυτή ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα στη CITRONNE Gallery, επιχειρεί να φωτίσει τον ιδιαίτερο τρόπο σκέψης του και την καλλιτεχνική διαδικασία που ακολουθούσε. Τα επιλεγμένα έργα έχουν ως κοινό στοιχείο την ανθρώπινη φιγούρα, την ισορροπία και την κίνηση, στατική ή μη και αποτυπώνουν μία σύγχρονη αντίληψη της γλυπτικής ως απεικόνιση της απουσίας και του άυλου στοιχείου. Διακειμενικό, με αναφορές στην ιστορία της τέχνης, την μνήμη και την ιστορία, το έργο του καλλιτέχνη είναι σαγηνευτικό, μυστήριο, άμεσο και εμβριθές. Ο Γιώργος Λάππας (1950-2016) εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 και έλαβε το πρώτο βραβείο στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1984. Μεταξύ άλλων, το έργο του παρουσιάστηκε στην έκθεση Μetropolis στο Martin Gropius Bau το 1991 και στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1987. Την ίδια χρονιά δημιουργεί το εμβληματικό Mappemonde, μία εγκατάσταση, Xάρτη του Κόσμου, ένα πεδίο μνήμης που αναβίωσε η CITRONNE Gallery στην έκθεση του καλλιτέχνη το 2018.

Info: CITRONNE Gallery (Πατριάρχου Ιωακείμ 19), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 11:00 - 20:00, Τετάρτη, Σάββατο, 11:00 - 16:00

Have fun!