fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Ό,τι νέο «τρέχει» τώρα στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Ό,τι νέο «τρέχει» τώρα στην πρωτεύουσα

Οι πιο updated προτάσεις που δεν πρέπει να χάσετε


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη

875880.jpg

Το νουάρ αριστούργημα του Ρομπέρ Τομά, το έργο που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου» αποτελεί διασκευή του έργου «Το Διπλό Παιχνίδι» του Ρ. Τομά, ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές πυροδοτούν το σασπένς και την ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Γιώργος Γεροντιδάκης, Πάνος Σταθακόπουλος.

Info: Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου), 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Αγριόπαπια» του Ερρίκου Ίψεν στο Moυσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

agriopapia-nes-01.jpg

Δράμα μεγάλης δραματικής δύναμης και αρίφνητου πόνου. Κανένα άλλο έργο του Ίψεν δεν συγκεντρώνει τόσο σπαραγμό και συμπόνια. Οι ήρωες έχουν τρυφερότητα, οίκτο, εγωισμό και σκληρότητα. Δυνάστης η φτώχεια με επενδυτή τα όνειρα. Το έργο παρουσιάζει την ψυχική καταρράκωση μιας οικογένειας που συντηρείται με αυταπάτες που τις συμβολίζει μια σακατεμένη αγριόπαπια που τη φυλάνε στη σοφίτα τους, και την φροντίζουν η εγγονή Έντβιγκ και παππούς Έκνταλ. Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά. Παίζουν: Μάνος Χατζηγεωργίου, Λήδα Χατζηδημητρίου. Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, Χάρης Λογγαράκης, Όλγα Μουργελά.

Info: Moυσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5), 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Ορέστεια» του Αισχύλου στο Σχολείον της Αθήνας

b-41845-b-39035-or-03.jpg

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλο Θεόδωρο Τερζόπουλο, που θα σκηνοθετήσει την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και τελευταίο σωζόμενο έργο του συγγραφέα (δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του), σε μία ενιαία παράσταση. Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ, Τάσος Δήμας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έλλη Ιγγλίζ, Κώστας Κοντογεωργόπουλος κ.ά.

Info: Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά (Πειραιώς 52), 8-14 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

pp0873j0004v06.jpg

Βρισκόμαστε στο 388 π.Χ. Ο Πελοποννησιακός πόλεμος έχει τελειώσει με τη συντριβή των Αθηναίων, που σήμανε το τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας. Ο έντιμος Χρεμύλος, φτωχός Αθηναίος αγρότης, ως alter ego του Αριστοφάνη, βιώνει με τραυματικό τρόπο τη νέα πραγματικότητα, όπου οι κοινωνικές αξίες, οι ιδέες και η ηθική έχουν εκπέσει. Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Παίζουν: Μαίρη Ανδρέου, Μάνος Βακούσης, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης κ.ά.

Info: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου και Δραγούμη), 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

879438.jpg

Μετά τις αριστουργηματικές Τρεις αδερφές (2018), που θα μας μείνουν αξέχαστες λόγω της εξ ολοκλήρου απόδοσης του τσεχοφικού έργου στη νοηματική γλώσσα, ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που τον σύστησε στο ελληνικό κοινό. Ο γνωστός για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του Ρώσος σκηνοθέτης θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια με το έργο Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ σε παγκόσμια πρεμιέρα. Σπουδαίοι/ες Έλληνες κι Ελληνίδες ηθοποιοί απαρτίζουν τον θίασο, δίνοντας σάρκα και οστά στο κορυφαίο αυτό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Σκηνοθεσία: Timofey Kuliabin. Πρωταγωνιστούν: Ανθή Ευστρατιάδου Ιφιγένεια, Μαρία Ναυπλιώτου Κλυταιμνήστρα, Νικόλας Παπαγιάννης Μενέλαος κ.ά.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 9 & 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Το Πορτραίτο της Πηνελόπης Δέλτα» της Δήμητρας Παπαδήμα στο Κηποθέατρο Παπάγου

828974.jpg

Ένας μονόλογος με «πολλά» πρόσωπα. Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη, που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης, γυναίκας, καλλιτέχνιδας, συζύγου, μάνας κι ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα - με λεπτομέρειες που ίσως ως τώρα να μην γνωρίζαμε και αλήθειες που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. «Το Πορτρέτο» γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως, που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην τέχνη της όσο και στη ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και στα τετριμμένα. Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα. Σκηνοθεσία: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου. Επί σκηνής: Δήμητρα Παπαδήμα.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου (Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς), 12 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


Music Nights


Κάλλας - Βέμπο: Μια φανταστική συνάντηση

mousikogramma-large-t-22-3081-type274.jpg

Κάλλας - Βέμπο: Μια φανταστική συνάντηση με την Κάτια Πάσχου και την Αργυρώ Καπαρού. Η Μαρία Κάλλας, η φωνή του κόσμου, «συναντάει» τη φωνή της Ελλάδας, Σοφία Βέμπο, στο πιάνο-μπαρ του ιστορικού ξενοδοχείου «Ακροπόλ Παλλάς», μια βραδιά με διαδηλώσεις για το «Ένα-Ένα Τέσσερα», τη «Βία και νοθεία». Η ιδέα και το κείμενο του σκηνοθέτη και συγγραφέα Βασίλη Αναστασίου, αποκαλύπτουν δύο μουσικούς κόσμους που έχουν μια συνάφεια εκπληκτική. Το Πόσο Λυπάμαι μεταμορφώνεται σε άρια του Βέρντι, ενώ ο Χειμώνας του Ριτσιάδη κυλά στους ίδιους ρυθμούς με την άρια από την Τραβιάτα. Ένας μουσικός διάλογος με εκπλήξεις όταν οι δύο ερμηνεύτριες αλλάζουν ρόλους!

Info: Δημοτικό Αναψυκτήριο Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» (Μνησικλέους και Ύδρας), 6 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Μαρίνα Σάττι στο Θέατρο Λυκαβηττού

882357.jpg

Pop, mainstream και ethnic, σαγηνευτική, αισθησιακή αλλά και τρυφερή, κυρίαρχη και λαμπερή, η Μαρίνα Σάττι, εκπροσωπεί φέτος την Ελλάδα στην Eurovision με το ΖARI της ξεσηκώνοντας το κοινό εντός και εκτός της χώρας ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να μεταφέρει, σε κάθε σκηνή το καλοκαίρι ένα δυναμικό live. Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, έρχεται για τη δεύτερη μεγάλη αθηναϊκή της εμφάνιση στο Θέατρο Λυκαβηττού.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λυκαβηττός), 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Parklife: Queen Symphonic με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ

parklife-queen-symphonic.jpg

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ, θα παρουσιάσουν στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ όλες τις μεγάλες επιτυχίες των Queen, ενός από τα πιο επιτυχημένα rock γκρουπ στην ιστορία. Τραγούδια που σημάδεψαν για πάντα τη rock μουσική, όπως τα "We will rock you", "We are the champions", "The show must go on", "Bohemian rhapsody", "I want to break free", "Another one bites the dust", "I want it all" και πολλές ακόμη επιτυχίες, θα αποδοθούν συμφωνικά, με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο μουσικό κείμενο, από τον συνθέτη Αχιλλέα Γουάστωρ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε μουσική διεύθυνση Γιάννη Χατζηλοΐζου και διδασκαλία χορωδίας Μιχάλη Παπαπέτρου.

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Λ. Συγγρού), 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Melisses «Για όλα ικανοί» στην Πλατεία Νερού

b-31998-or-melisses.jpg

Οι Melisses περιοδεύουν και αυτό το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα και παρουσιάζουν το μουσικό τους πρόγραμμα «Για όλα ικανοί». Golden Guest η "number one" star Έλενα Παπαρίζου. Μαζί τους η Marseaux, μία από τις πιο επιτυχημένες artists της νεότερης γενιάς.

Info: Πλατεία Νερού Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου (Λεωφόρος Ποσειδώνος, ανάμεσα στα γήπεδα Tae Kwon Do και Beach Volley), 9 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Γιάννης Κότσιρας - Μίλτος Πασχαλίδης live στο Θέατρο Βράχων

giannis-kotsiras-miltos-pasxalidis-theatro-vrachwn2.webp

Ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιάννης Κότσιρας, ενώνουν ξανά τις φωνές και τις μουσικές τους και πραγματοποιούν φέτος το καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών, μαζί με τους συνεργάτες τους. Ο Γιάννης ρομαντικός, τελειομανής, πολυτάλαντος, ταξιδευτής του κόσμου, ανήσυχος και παρατηρητικός από πάντα. Με την καλλιτεχνική του ευαισθησία σε συνεχή εγρήγορση και τη λατρεία του για τη μουσική με σχεδόν 30 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, ξεχωρίζει στις ζωντανές του εμφανίσεις με τον τρόπο που προσεγγίζει τις ρίζες µε βαθύ σεβασμό αλλά και µε ματιά «προσωπική».

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων), 9 & 10 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Ο Χρήστος Θηβαίος στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου

2-8-1-e1679498128248.jpg

Ο Χρήστος Θηβαίος σε παλιά και νέα τραγούδια του! Μία διαδρομή ανάμεσα στην τραγουδοποιία και στις ερμηνείες του. Μαζί με τους σπουδαίους μουσικούς που τον συντροφεύουν, ακολουθεί την πρόκληση των τραγουδοποιών: «Προσπάθησε να εκφράσεις μία ιδέα σε 3 λεπτά».

Info: Θέατρο Άλσους Βεΐκου (Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς), 11 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Νεφέλη Φασούλη στην Αθήνα

nefeli-fasouli.jpg

Η Νεφέλη Φασούλη καλεί φίλους και πρόσωπα ολότελα δικά της για πάρτι στον κήπο της. Το μαγικό μέρος που φρόντιζε όλον τον χειμώνα, τώρα άνθισε, μεγάλωσε, πύκνωσε και τους περιμένει όλους να βρεθούν κάτω από τα αστέρια.

Info: Βιομηχανικό πάρκο παλιών Πλεκτηρίων-Υφαντηρίων (Κορυτσάς 39), 11 Σεπτεμβρίου στις 21:00.