fbpixel

Search icon
Search
Η Αθήνα υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις
ARTS & CULTURE

Η Αθήνα υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις

Τι να κάνετε στην πόλη μέσα στις επόμενες ημέρες


Η Αθήνα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μια μίνι απόδραση, καθώς οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου εκεί γεμίζουν με τις πιο updated προτάσεις για κάθε στιγμή και για όλα τα γούστα. Από νέα ανοίγματα μέχρι συναυλίες και πολιτιστικά δρώμενα, η αθηναϊκή σκηνή εμπλουτίζεται με γεγονότα κι εμπειρίες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας, είτε είστε κάτοικοι είτε απλώς επισκέπτες στην πρωτεύουσα.

Κρατήστε σημειώσεις...

For Theater Lovers


«Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

70dfd4ef8bae4569a1898a124a0d29cb.webp

Στους Όρνιθες ο Αριστοφάνης εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς. Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Κώστας Κορωναίος κ.ά.

Info: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Λεωφόρος Λαυρίου), 30 Αυγούστου στις 21:00.

«Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη στο Κατράκειο Θέατρο

872259.jpg

Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και «λίγο» της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη - είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός - που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Γάλλος, Στεφανία Γουλιώτη κ.ά.

Info: Κατράκειο Θέατρο (Πάροδος Ακροπόλεως), 30 Αυγούστου στις 21:00.

''Scarmface'' στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

811873.jpg

Το Επί Κολωνώ παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή την παράσταση "Scarmface", η οποία ξεχώρισε κατά την περσινή χειμερινή θεατρική σεζόν και επανέρχεται ακόμα πιο δυναμική και πιο μυστηριώδης. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Johnny O ενώ επί σκηνής θα βρίσκονται οι ηθοποιοί Johnny O, Γιώργος Ντούσης, Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής, Εύη Κολιούλη, Χριστίνα Δενδρινού.

Info: Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφήτου Ηλία), 30 Αυγούστου στις 20:30.

«Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης

877561.jpg

Το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες μεταφέρεται στο θέατρο και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία του ονειροπόλου Ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη. Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Παρθένα Χοροζίδου κ.ά.

Info: Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης (Λεωφόρος Μαραθώνος 196), 31 Αυγούστου στις 21:00.

«Βάκχες» του Ευριπίδη στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

images-ektoras-lygizos-vakxes-eidame-2.jpg

Οι Βάκχες του Ευριπίδη -η τραγωδία των Ελλήνων, των αρχόντων και των λαών, κατά τον Γιαν Κοτ- γράφτηκαν την τρίτη δεκαετία του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν πια η Ιστορία είχε αποχαλινωθεί, και εξιστορεί την έλευση του Διονύσου στη Θήβα. Ο Ευριπίδης τη συνέθεσε κατά τα χρόνια της παραμονής του στη Μακεδονία, όπου ήρθε σε επαφή με τη διονυσιακή λατρεία. Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμης Πάνου κ.ά.

Info: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Παραλία Ελευσίνας, Κανελλοπούλου και Δραγούμη), 1 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Τα κατά Μάρκον μια ρεμπέτικη λειτουργία» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

6a75550fefaa455faab8507ec688941f.webp

Η θεατρική-μουσική παράσταση με τίτλο τα «Κατά Μάρκον» ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος.

Info: Δημοτικό Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Βωμού Αρτέμιδος), 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο στο Βεάκειο

813228.jpg

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον είναι ότι και τους δύο ρόλους, τον Μαρτίν και τον Φεδερίκο, τους ερμηνεύει ο ίδιος ηθοποιός. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Ερμηνεία: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης.

Info: Βεάκειο θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία), 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


Music Nights


Μίνως Μάτσας στο Ηρώδειο «Τραγούδια των αγνών και πληγωμένων ψυχών»

885875.jpg

Ο καταξιωμένος συνθέτης Μίνως Μάτσας θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο στις 2 Σεπτέμβριου μια συναυλία με άσματα των πληγωμένων αγνών και αισθαντικών ψυχών, ενώνοντας το ρεμπέτικο τραγούδι με το FADO το TANGO και το BLUES. Η συναυλία πλαισιώνεται από 15 Έλληνες και ξένους δεξιοτέχνες. Τραγουδούν ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Δήμητρα Μωραΐτη, καθώς και οι Lina Cardoso Rodrigues, Debora Russ και Eric B. Turner.

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου), 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Πέτρας

bill-news.webp

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, πιο δυναμικός από ποτέ, συνεχίζει να μας μαγεύει με τα αγαπημένα του τραγούδια. Η μοναδική του φωνή μας παρασύρει ξανά στις μελωδικές επιτυχίες του. Αξέχαστα τραγούδια, χαραγμένα στην καρδιά μας, όλα εκείνα που συντρόφευσαν και χρωμάτισαν τις πιο όμορφες στιγμές μας, θα μας ταξιδέψουν στον δικό του μοναδικό κόσμο.

Info: Θέατρο Πέτρας (Ολυμπίας), 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Σωκράτης Μάλαμας στο Θέατρο Βράχων

2-5.webp

Τι θα ήταν το συναυλιακό καλοκαίρι μας χωρίς τον Σωκράτη Μάλαμα; Ήρθε όπως κάθε χρόνο η στιγμή να κλείσουμε ραντεβού στις ανοιχτές μουσικές σκηνές και τα θέατρα, εντός και εκτός των πόλεων, στις εξοχές και όπου θα έρθει φέτος για να μας συναντήσει ο Σωκράτης. Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη και δίπλα του σταθερά η μπάντα του. Με τον Γιάννη Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, τον Κυριάκο Ταπάκη στο λαούτο και στο μπουζούκι, τον Κλέωνα Αντωνίου στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Καλογιάννη Βεράνη στο βιολί, την τρομπέτα και το τραγούδι, το Νίκο Μαγνήσαλη στα τύμπανα, τον Γιάννη Μάλαμα στα κρουστά και το τραγούδι.

Info: Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων), 2 & 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

James Arthur στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

james-arthur.jpg

Ο James Arthur ζωντανά στις 3 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Ο Βρετανός σταρ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για μια συναυλία με όλες τις επιτυχίες της καριέρας του. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής για τον 21ο αιώνα, ο James Arthur έχει διαγράψει μια εκπληκτικά επιτυχημένη πορεία που αποτυπώνεται στο δυσθεώρατο νούμερο των 16 δισεκατομμυρίων streams/downloads στις διάφορες πλατφόρμες.

Info: Θέατρο Λυκαβηττού (Λυκαβηττός), 3 Σεπτεμβρίου στις 21:00.


E is for Exhibitions


Έκθεση εικαστικών «Του Αυγούστου» του Σπύρου Ρωμανού στο Καφέ του Μουσείου

messenger-creation-ab30bab2-5c4d-469b-a24e-f817dc9a8f68-1920x1346.jpeg

Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα φιλοξενηθεί από τις 5 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2024, η ατομική έκθεση του Σπύρου Ρωμανού με τίτλο «Του Αυγούστου». Έργα με κοινό και μόνο παρονομαστή ότι φτιάχτηκαν στην ανέχεια της θερινής ραστώνης από χέρια εμβαπτισμένα σε μούστο και σάρκα καρπουζιού, παρουσιάζονται στην παρούσα ατομική έκθεση. Μια σειρά από υδατογραφίες και σχέδια -αυτόματα, σχεδόν, στη γραφή- ανασύρουν τη χωρική και χρονική υπόμνηση και όχι τόσο την οπτική εντύπωση της εμπειρικής πραγματικότητας. Έργα που κλείνουν τα αυτιά στον πένθιμο ήχο της καμπάνας, για να καθαγιαστούν από την παλλόμενη σάρκα πάνω στα ιδρωμένα σεντόνια ενός ντιβανιού ή από τη δίψα για παγωμένο νερό μετά από μια λιγωτική κουταλιά βανίλιας. Και να περάσουν μέσα από το βίωμα που μεθίσταται σε εικαστική πράξη, χωρίς κανέναν άλλον κοσμικό ή υπερκοσμικό μεσάζοντα, απευθείας στην αθανασία.

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1, Εξάρχεια - Νεάπολη), Τετάρτη - Δευτέρα 08:00 - 19:00, Τρίτη 13:00 - 19:00.

Ιστορική έκθεση «1974 και 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

887532.jpg

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που έρχεται στο Κέντρο Τεχνών του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Πάρκο Ελευθερίας έως τις 28 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο. Η έκθεση σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και αποτελεί το επίκεντρο των επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων που απλώνονται στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης μέχρι τον Νοέμβριο.

Info: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας, στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής), Τετάρτη - Κυριακή 11:00 - 19:00.