fbpixel

Search icon
Search
Athens Agenda: Ό,τι νέο δίνει παλμό τώρα στην πρωτεύουσα
ARTS & CULTURE

Athens Agenda: Ό,τι νέο δίνει παλμό τώρα στην πρωτεύουσα

Οι πιο updated προτάσεις είναι εδώ


Η άνοιξη φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Κυριάκος Ρόκος - έκθεση «Αναδυόμενα στοιχεία»

875362.jpg

Η P gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κυριάκου Ρόκου, με τίτλο «Αναδυόμενα Στοιχεία». Ο διακεκριμένος γλύπτης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας έρχεται να παρουσιάσει έργα και συνθέσεις με αφετηρία το προσωπικό του βίωμα, σε υλικά όπως το μάρμαρο, το ξύλο, ο μπρούντζος, το σχέδιο και η γραπτή αφήγηση. Γνωστός για τα μυθικά/ονειρικά περιβάλλοντα που δημιουργεί, συνεχίζει να εκπλήσσει χρησιμοποιώντας τη δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα ως μέσο έκφρασης σύγχρονων αναζητήσεων.

Info: P gallery | sculpture (Κουμπάρη 6), Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 19:00, Τετάρτη 11:00 - 15:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

Jonathan Meese - έκθεση "PETER PAN ALARM! KUNST LOVE DE LARGE! MUMIN IS BACK IN TOWN!"

869601.jpg

Η gallery Bernier/Eliades φιλοξενεί την τρίτη ατομική έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese στην Αθήνα. Η πρακτική του Meese διατρέχει ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, γλυπτική, performance, καθώς και συγγραφή, σκηνογραφία και σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας. Για εκείνον, όλα τα υλικά μπορούν να μετατραπούν σε τέχνη όταν υπάρχει αγάπη. Το έργο του μπορεί να γίνει αντιληπτό υπό το πρίσμα του "Gesamtkunstwerk" – δηλαδή του συνολικού έργου τέχνης. Η καλλιτεχνική του προσέγγιση, που από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί εύκολη ή τεχνικά απλή, στην πραγματικότητα καθοδηγείται από το συναίσθημα, απελευθερωμένη από φόβους, δόγματα και κάθε είδους περιορισμό.

Info: Bernier Eliades Gallery (Επταχάλκου 11), Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 18:30, Σάββατο 12:00 - 16:00.

Έκθεση Φωτογραφίας "Unique"

873937.jpg

Η Φωτογραφική Ομάδα METAPolis μας προσκαλεί, την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024, στις 20:00, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας "Unique", μίας έκθεσης ενδοσκόπησης και διαπραγμάτευσης της ταυτότητας της πόλης αφιερωμένη στα 15 χρόνια της (2009 – 2024). Εκατόν τριάντα εννέα (139) φωτογράφοι μελετούν μέσα από τον φακό τους τις έννοιες της Φωτογραφίας δρόμου, της Σκηνοθετημένης φωτογραφίας, του Αστικού τοπίου, του Urban. Η έννοια της «Μοναδικότητας» στην τέχνη είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με το πλαίσιο και την προοπτική. Στην τέχνη, η μοναδικότητα μπορεί να αναφέρεται σε διάφορα στοιχεία: Πρωτοτυπία, καινοτομία, προσωπική έκφραση, συναισθηματική σύνδεση, περιβαλλοντική συμφωνία.

Info: Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι), Δευτέρα - Πέμπτη 16:00 - 23:00, Παρασκευή και Σάββατο 12:00 - 23:00, Κυριακή 10:00 - 23:00.

Βένια Δημητρακοπούλου, έκθεση «Σμιλεύοντας τον Έρωτα»

875519.jpg

Δύο επιβλητικές αφαιρετικές φόρμες. Ένα μαρμάρινο όλον που έχει διαιρεθεί από μια ακανόνιστη τομή. Ένα μικροσύμπαν που βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ένωσης ή διάσπασης. Ένα μνημείο που υμνεί την κορυφαία σε διακυμάνσεις κατάσταση που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος: τον έρωτα. Είναι το κεντρικό γλυπτό που φέρει την υπογραφή της εικαστικού, Βένιας Δημητρακοπούλου και αποτελεί τον πυρήνα της νέας της ατομικής έκθεσης «Σμιλεύοντας τον έρωτα».

Info: Kourd Gallery (Φαναριωτών και Κασσιανής 2, Εξάρχεια - Νεάπολη), Τρίτη - Παρασκευή 12:00 - 20:00, Σάββατο 10:00 - 14:00.

Kατερίνα Καλούδη - έκθεση «Ένας κήπος στα όνειρά μου»

kaloudi.jpg

Η Σκουφά παρουσιάζει στο Electra Art Space, την ατομική έκθεση της Κατερίνας Καλούδη, με τίτλο «Ένας κήπος στα όνειρά μου». Όπως αναφέρει και η ίδια η καλλιτέχνης: «Πέρασα μέσα από τον φωτογραφικό φακό μου σε έναν κόσμο όπου τα χρώματα χορεύουν και οι μορφές ψιθυρίζουν μυστικά ευαίσθητης ομορφιάς. "Ένας κήπος στα όνειρά μου" είναι μια σειρά έργων που σας προσκαλεί να περιπλανηθείτε ανάμεσα στις μαγικές δημιουργίες της φύσης - τα λουλούδια. Κάθε χρώμα, κάθε μορφή λέει μια ιστορία, προκαλώντας διάφορα συναισθήματα. Αλλά δεν είναι μόνο το χρώμα που με γοήτευσε· είναι η περίπλοκη δομή, οι λεπτές φλέβες που χαράσσουν το μονοπάτι της ζωής μέσα σε κάθε άνθος. Άγγιξα τα πέταλα με τη βελούδινη απαλότητά τους, θαύμασα τη γεωμετρία μιας τέλειας σπείρας και χάθηκα στη συμφωνία των μορφών που ανθίζουν σε άπειρη ποικιλία.
Τα λουλούδια είναι το καταφύγιο της ψυχής μου, μια υπενθύμιση των εκλεκτών θαυμάτων που μπορούν να ανθίζουν στις μυστικές γωνιές της φαντασίας μου και με κάνουν να ονειρεύομαι».

Info: Electra Art Space by Skoufa Gallery (Μητροπόλεως 15), Τρίτη και Παρασκευή 10:00 - 19:00, Τετάρτη 10:00 - 16:00, Πέμπτη 10:00 - 20:00, Σάββατο 10:30 - 16:00.


Theater

«Λόγια στο Στόμα» του Κίραν Χέρλι στο Εθνικό Θέατρο

870465.jpg

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), διοργανώνουν την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», η οποία θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Η φετινή -δεύτερη- διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί εφεξής συνδιοργάνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΚΚΔΙΘ, η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα. Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριάκου. Παίζουν: Ανδρέας Δανιήλ, Μέλανη Στέλιου. 

Info: Εθνικό Θέατρο - Κτ. Τσίλλερ - Σκηνή «Ν. Κούρκουλος» (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), 24 Μαΐου στις 20:30.

Wannabe Theatre Festival

cover-6330.jpg

Έως τις 26 Μαΐου το Upstage του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομάδας Repente-Αrts, ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί νέους καλλιτέχνες και νέες ομάδες. Ας αντισταθούμε στη μοναξιά των εποχών και ας ονειρευτούμε ένα φωτεινό μαζί. Με στόχο την χαρά, την δημιουργία και την ανάδειξη νέων προσώπων και σχημάτων οραματιζόμαστε ένα μεγάλο party, μια διαδικασία ενός λυτρωτικού και δημιουργικού «ταξιδιού». Επαγγελματίες ηθοποιοί και χορευτές , σπουδαστές δραματικών σχολών , stand-up comedians καθώς και ερασιτέχνες με σχετική εμπειρία μπορούν να παρουσιάσουν από 20' ως 30' μίας in progress παράστασης με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο του κοινού και της κριτικής επιτροπής.

Info: Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Λ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη), Παρασκευή και Κυριακή στις 19:30 και στις 21:30, Σάββατο στις 19:30.

Φεστιβάλ συγχρόνου καλλιτεχνικού καμπαρέ 2024 στο Red Jasper Cabaret Theatre

872945.jpg

Το Red Jasper Cabaret Theatre διοργανώνει από τις 24 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Σύγχρονου Καλλιτεχνικού Καμπαρέ. Το Φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης έχει γίνει θεσμός στην πόλη, καθώς συστήνει στο κοινό καινοτόμες προτάσεις ομάδων και καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στη σύγχρονη καλλιτεχνική καμπαρέ σκηνή. Για δέκα ημέρες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάνω από 15 παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances, και άλλα καλλιτεχνικά events. Στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, οι παραστάσεις που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή του θεάτρου, θα συμμετέχουν στο ρεπερτόριο του Red Jasper Cabaret Theatre για τη νέα σεζόν. 

Info: Red Jasper Cabaret Theatre (Κεφαλληνίας 18, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας), Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30, Τρίτη στις 21:30.