fbpixel

Search icon
Search
Ατελείωτη θλίψη: Η σκληρή επόμενη μέρα και οι αφανείς ήρωες της τραγωδίας
PEOPLE & MOMENTS

Ατελείωτη θλίψη: Η σκληρή επόμενη μέρα και οι αφανείς ήρωες της τραγωδίας

Πολύ δύσκολες στιγμές για όλη την Ελλάδα...


Ένα τρομερό δυστύχημα, που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ψυχές. Νέοι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο, για ένα τυπικό, καθημερινό ταξίδι από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά -ωστόσο- τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο χρόνος «πάγωσε» για όλους και το σκοτάδι κάλυψε τα πάντα. Η Ελλάδα -κι όχι μόνο- παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις, την ώρα που οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων που «έφυγαν» βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Η λίστα των νεκρών μεγαλώνει συνεχώς, οι επιχειρήσεις στο μοιραίο σημείο των Τεμπών συνεχίζονται και πλέον, άπαντες ζητούν και περιμένουν απαντήσεις, την ώρα που τα μηνύματα στήριξης από το εξωτερικό διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ένας Μάρτιος γεμάτος πόνο!

Περιγραφές που λυγίζουν

«Ήταν πραγματικά μία συγκλονιστική εμπειρία. Είμαι 23 χρόνια στην ΕΜΑΚ και είναι από τις πιο δύσκολες εικόνες που έχω δει. Είναι πολύ δύσκολα αυτά που συναντήσαμε. Ψυχικά και σωματικά η επιβάρυνση είναι μεγάληΈχω δει κι έχω βιώσει πολλά, αλλά ήταν πραγματικά δύσκολα εκεί. Τα συναισθήματα ήταν σκληρά… Έβλεπες παντού δύσκολες εικόνες, που πραγματικά δε μπορώ καν να τις περιγράψω. Έπρεπε να γίνει σωστή διαχείριση, να το χειριστούμε όλοι σωστά. Οι εικόνες αυτές δε μπορούν να σβήσουν, είναι εικόνες που μένουν… Η αστυνομία δεν άφηνε τους συγγενείς αυτών των ανθρώπων να μπουν στον χώρο εργασίας που βρισκόμασταν εμείς. Υπήρχε μεγάλη πίεση. Η επιβάρυνση είναι τεράστια». Τα λόγια αυτά, ανήκουν στον Γιάννη Παπαγιαννάκη. Είναι ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο τραγικό σημείο, καθώς υπηρετεί στην ΕΜΑΚ και βίωσε πολύ-πολύ δύσκολες καταστάσεις. Έχει ζήσει πολλά, έχει δει από κοντά πολλά, όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η εικόνα του, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου. Στάθηκε για μία στιγμή στο έδαφος, έχοντας λυγίσει. Δεν είναι εύκολη η διαχείριση, ακόμη κι αυτοί που έχουν μάθει να επιβιώνουν σε αυτό το πολύ σκληρό περιβάλλον. Δεν μπορούν να πιστέψουν αυτά που βλέπουν, παγώνουν. 

Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο σημείο της φονικής σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη συνεχίζεται κι εξετάζεται με τεράστια προσοχή το κάθε σημείο, μήπως τυχόν εντοπιστούν και νέες σοροί. Σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 57, ενώ οι αγνοούμενοι που δηλώθηκαν στην αστυνομία είναι 56. Την ίδια στιγμή, είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία ταυτοποίησης των επιβατών, με την μέθοδο του DNA, με την ενημέρωση των συγγενών να γίνεται δια ζώσης. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να επιβιβάζονται στο μοιραίο τρένο, μερικοί συνομίλησαν μαζί τους δευτερόλεπτα πριν από την τραγωδία και μετά, επικράτησε η σιωπή, ο θρήνος, η απέραντη θλίψη. Τώρα, βρίσκονται όλοι τους αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα. 

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εξήγησε πως οι συγγενείς δε θα δουν τις σορούς των ανθρώπων τους, αλλά η αναγνώριση θα γίνει μόνο από DNA. «Αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι είναι τρομερό, λυπάμαι πολύ για όσους έχουν χαθεί και όσους περιμένουν να μάθουν για τους δικούς τους», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως η ταυτοποίηση των σορών γίνεται σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ, κάνοντας λόγο για μία «τραυματική» διαδικασία για τους ανθρώπους των θυμάτων. «Η απόφαση είναι να μην έρθουν οι συγγενείς σε επαφή με τους νεκρούς, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους. Εάν έχουν κάποιο νεκρό, καλό είναι να τον θυμούνται γερό και καλά», συνέχισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καταλήγοντας πως είναι πολύ σημαντική η ψυχολογική υποστήριξη από τους ειδικούς. Σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία...

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Ελλάδα

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, οι συγγενείς των επιβατών περιμένουν απαντήσεις και ο κόσμος, εξακολουθεί να έχει πολλά ερωτηματικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κι η είδηση του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη λίγο έξω από τη Λάρισα, εξακολουθεί να αποτελεί πρώτο θέμα για τα διεθνή ΜΜΕ. Ένας από αυτούς που έστειλαν τα δικά τους συλλυπητήρια, ήταν ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο οποίος έστειλε το μήνυμά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι από την είδηση του φριχτού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκησαν δύο τρένα στη βόρεια Ελλάδα. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όλων εκείνων που τόσο τραγικά έχασαν τις ζωές τους», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Κατά τις επισκέψεις μας στην Ελλάδα πάντα εντυπωσιαζόμαστε από την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού. Οι σκέψεις μας, οι προσευχές και η εγκάρδια συμπάθειά μας είναι με όλους εκείνους που έχουν επηρεαστεί από αυτή την ανείπωτη τραγωδία». 

Το 80% των θυμάτων είναι ηλικίας από 19 έως 28 χρόνων, ενώ οι ταυτοποιήσεις των θυμάτων με τη μέθοδο DNA συνεχίζονται. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο κομμάτι, οι ειδικοί, έρχονται αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση και παρά το γεγονός ότι είναι όλοι τους έμπειροι, σημειώνουν πως δεν έχουν βιώσει κάτι αντίστοιχο. Τα φώτα τώρα πέφτουν σε αυτούς, καθώς άπαντες περιμένουν απαντήσεις. Τραγικές φιγούρες, είναι οι συγγενείς των ανθρώπων που επέβαιναν στα μοιραία τρένα, καθώς αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις. Πολλοί από αυτούς δε γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους ανθρώπων κι ελπίζουν σε ένα θαύμα. Ήταν όλοι τους νέοι άνθρωποι, με όλο το μέλλον μπροστά τους. Φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς με παιδιά. Όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί, δε θα ξεχάσουν ποτέ. Οι μαρτυρίες τους σοκάρουν, όπως και η τεράστια προσπάθειά τους, προκειμένου να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνεπιβάτες τους, παρά το γεγονός ότι ήταν και οι ίδιοι τραυματισμένοι. Η Ελλάδα θρηνεί και πονάει και το ανθρώπινο μυαλό, αδυνατεί να διαχειριστεί όσα βιώνουν αυτές οι ψυχές...