fbpixel

Search icon
Search
Τραγωδία στα Τέμπη: Ο απλός κόσμος αναλαμβάνει δράση - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
PEOPLE & MOMENTS

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο απλός κόσμος αναλαμβάνει δράση - Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Τα σημεία αιμοδοσίας και το μήνυμα του πρωθυπουργού


«Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί ήταν στα πρώτα βαγόνια. Ήταν όλα νέα παιδιά», ανέφερε μία γυναίκα που κατάφερε να βγει ζωντανή από το μοιραίο, επιβατικό τρένο που συγκρούστηκε το βράδυ της Τρίτης με εμπορευματική αμαξοστοιχία στην περιοχή των Τεμπών. Τα λόγια της σοκάρουν και πλέον, οι σκέψεις όλων είναι σε όλες αυτές τις ψυχές που ξεκίνησαν να κάνουν το ταξίδι τους -ένα τυπικό ταξίδι- χωρίς να γνωρίζουν το τι τους περιμένει. 

Από την πρώτη στιγμή, ήταν ξεκάθαρο πως επρόκειτο για μία τεράστια τραγωδία και -δυστυχώς- οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη. Την ίδια στιγμή, ο απλός κόσμος κινητοποιείται και προσπαθεί να βοηθήσει, με την αλληλεγγύη να είναι το μοναδικό «όπλο» σε μία τέτοια κατάσταση.

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε!

Μεγάλη κινητοποίηση και αιμοδοσίες

Η μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στην περιοχή των Τεμπών, άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες, με τις επιχειρήσεις στα βαγόνια που χτυπήθηκαν να συνεχίζονται, καθώς μεγάλη είναι και η λίστα με τους αγνοούμενους. Ο χρόνος -όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις- δεν είναι σύμμαχος, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά του και η ελπίδα δεν πρέπει να σβήσει. Από τη δική του πλευρά, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) καλεί τον κόσμο να κινητοποιηθεί και να σταθεί δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βγήκαν ζωντανοί από το τρένο και δίνουν τις δικές τους μάχες στα νοσοκομεία. Το ΕΚΕΑ έχει ήδη ξεκινήσει εθελοντική αιμοδοσία, για τους τραυματίες του δυστυχήματος κι απευθύνει κάλεσμα στον απλό κόσμο, προκειμένου να προσφέρει αίμα στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα.

larisa-aimodosia-tempi3-1024x771.jpg
Image source: larissanet.gr

Έκκληση για αιμοδοσία απηύθυνε στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, προκειμένου να συνδράμει η οικογένεια του ΑΠΘ στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  προσέρχονται στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να δώσουν αίμα, ενώ όσον αφορά στην Αθήνα, έχουν ήδη ξεκινήσει έκτακτες αιμοδοσίες στα δημοτικά ιατρεία και στο νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την ΝΥ Αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Παράλληλα, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, την Πέμπτη (2/3) διοργανώνεται έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών, σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Λαϊκό» στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17). Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και στην Πάτρα, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης να καλεί πολίτες ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.

«Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο Ερυθρός Σταυρός και οι εικόνες που έκαναν την εμφάνισή τους στα social media, από την πόλη της Λάρισας προκαλούν μικρά χαμόγελα, όσο είναι αυτό δυνατό. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της τραγωδίας. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν, όλοι αναλαμβάνουν δράση!

Η ενημέρωση των συγγενών και το μήνυμα του πρωθυπουργού

Ώρες αγωνίας, ώρες τεράστιας έντασης. Πολύ-πολύ δύσκολες στιγμές, τις οποίες -προφανώς- δε θέλει να βιώσει ποτέ, κανείς. Οι άνθρωποι -ωστόσο- που είχαν δικά τους πρόσωπα μέσα στο μοιραίο τρένο της Hellenic Train, που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση, από χθες το βράδυ βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη. Η Πυροσβεστική έδωσε από νωρίς το πρωί στη δημοσιότητα μία τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των συγγενών των επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας (2410-683175 και 76) κι οι περισσότεροι από αυτούς, ελπίζουν πως μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει το θαύμα. Πως θα δουν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, πως θα είναι καλά.

334260895-743219860667142-6315235529676742416-n.jpg
Image source: @beetrootdesign

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη και σε μία σύντομη τοποθέτησή του, έκανε λόγο για μια «ανείπωτη τραγωδία», σημειώνοντας ότι η σκέψη όλων είναι πρώτα στους συγγενείς των θυμάτων. «Υποχρέωση μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να ταυτοποιήσουμε τις σορούς», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός της χώρας και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μόνο μπορώ να εγγυηθώ. Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο». Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, αλλά και των εθελοντών συνεχίζονται στα Τέμπη και ο κόσμος, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, η οργή περισσεύει, αλλά η ελπίδα δεν πρέπει να σβήσει...