fbpixel

Search icon
Search
Αποκτήστε μια mindful ρουτίνα βγαίνοντας από την καραντίνα και βελτιώστε τη διάθεσή σας
PSYCHOLOGY

Αποκτήστε μια mindful ρουτίνα βγαίνοντας από την καραντίνα και βελτιώστε τη διάθεσή σας

5 απλές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά


Οι προηγούμενοι μήνες ήταν ομολογουμένως δύσκολοι και περίεργοι για όλους. Πολλά πράγματα από την καθημερινότητά μας άλλαξαν, είτε το θέλαμε είτε όχι. Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια συνθήκη δε μπορούσε να αφήσει την ψυχολογία μας ανεπηρέαστη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί με πρόγραμμα και όταν εξωτερικοί παράγοντες ανατρέπουν αυτό το πλάνο ταράζεται μέχρι να συνηθίσει στη νέα πραγματικότητα. Γυρνώντας στο σήμερα, κάποιες από τις συνήθειές μας έχουν επιστρέψει, αλλά και πάλι με περιορισμούς κι, έτσι, προσπαθούμε όλοι να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα με βάση τα καινούρια δεδομένα. Το σημαντικό είναι να μένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι και να δημιουργούμε μικρές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ψυχολογία μας μέρα με την μέρα. 

Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να υιοθετήσετε μια mindful ρουτίνα, υπό τις οδηγίες του ειδικού Max Pemberton.
shutterstock-1474814375.jpg

Φτιάξτε ένα πλάνο ημέρας

«Ξεκινήστε το πρωινό σας φτιάχνοντας ένα πλάνο με όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σπίτι, είτε αυτό είναι να δείτε μια ταινία, να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή ακόμη και να φτιάξετε ένα παζλ. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία δραστηριοτήτων και διαλέξτε συγκεκριμένη ώρα που θα καθαρίσετε, θα διαβάσετε, θα δείτε ένα TV show ή θα μαγειρέψετε», προτείνει ο Pemberton. Κάνοντας, επίσης, από την προηγούμενη νύχτα μια λίστα με μικρούς στόχους και to-dos που θέλετε να τακτοποιήσετε, θα είστε πιο συγκεντρωμένοι σε αυτά που πρέπει να κάνετε και θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα.

Βάλτε στόχους

«Δεν υπάρχει χειρότερο από το να χάσετε τα κίνητρά σας και την ανάγκη για στόχους στη ζωή σας, και για όσους δυσκολεύονται να βρουν ώθηση επειδή δουλεύουν ακόμη από το σπίτι, το να βάλουν στόχους για το μέλλον τους είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο. Το να πετύχετε κάτι, δεν έχει σημασία αν θα ναι μικρό ή μεγάλο, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ότι έχετε ακόμη τον έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τώρα», συνεχίζει ο Pemberton.

shutterstock-708734722.jpg

Μην αλλάζετε το πρόγραμμα ύπνου σας

Όλοι ξεφύγαμε λίγο τον προηγούμενο καιρό και κοιμηθήκαμε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως. Και αυτό είναι εντάξει, γιατί πρέπει να ακούτε τις ανάγκες του σώματός σας όταν χρειάζεται ξεκούραση. Ένα σταθερό ωράριο ύπνου, όμως, παίζει μεγάλο ρόλο στο mindset που έχουμε κάθε μέρα. «Το να διατηρείτε μια καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς νιώθετε πνευματικά και σωματικά. Αν δουλεύετε από το σπίτι, προσπαθήστε να σηκωθείτε και να ετοιμαστείτε όπως κάνατε και πριν».

Αποφύγετε να υιοθετήσετε «κακές» συνήθειες

Όσο δύσκολο είναι να ενσωματώσετε μια υγιεινή συνήθεια στη ζωή σας, άλλο τόσο εύκολο είναι να υιοθετήσετε μια όχι και τόσο καλή. «Η σωματική μας υγεία είναι καθοριστική για την ψυχολογία μας. Σε τέτοιους καιρούς, είναι εύκολο να αποκτήσετε ανθυγιεινά habits, που σας κάνουν εν τέλει να νιώθετε χειρότερα. Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, να πίνετε πολύ νερό και να ασκήστε συχνά. Τα workouts για το σπίτι είναι μια καλή λύση και δεν έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας τα κάνετε, αρκεί να σας βολεύει», προσθέτει ο Pemberton.

shutterstock-1687700545.jpg

Επικεντρωθείτε στο τώρα

    Τέλος, ο Dr. Pemberton αναφέρει ότι «βγαίνοντας από την καραντίνα, θα αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο το να επικεντρωθούμε στο παρόν και στα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε από το να αγχωνόμαστε για το μέλλον. Αυτή η σκέψη σε συνδυασμό με μια mindful ρουτίνα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το wellbeing σας». Μην προσπαθήσετε να προβλέψετε ή να αγχωθείτε για κάτι που δεν ξέρετε αν και πότε θα συμβεί. Συγκεντρωθείτε σε όσα ήδη έχετε, αφού αυτά είναι υπεραρκετά.