fbpixel

Search icon
Search
Anti-stress: Τα απλά self-care hacks που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας
PSYCHOLOGY

Anti-stress: Τα απλά self-care hacks που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας

Δοκιμάστε τα και δείτε από μόνες σας τη διαφορά στη διάθεσή σας


Ο τελευταίος χρόνος περιελάμβανε για όλους μας αρκετές δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο, μας έκανε και πιο δυνατούς. Μας έμαθε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Να αφιερώνουμε χρόνο σε εμάς. Δυστυχώς, έχουμε την τάση να «χανόμαστε» στη ρουτίνα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να παραμελούμε εμάς τις ίδιες, όμως -πλέον- έχουμε μάθει να εκτιμάμε τα μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, όπου έχουμε τη δυνατότητα να γεμίσουμε μπαταρίες και να χαλαρώσουμε, ξεφεύγοντας για λίγο από την πραγματικότητα. Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι φέρομαι εγωιστικά. Κάθε γυναίκα αξίζει μία extra ξεκούραση και φροντίδα μέσα στην εβδομάδα.

Όταν, λοιπόν, ο κόσμος μοιάζει χαοτικός προσπαθούμε να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή - οικογένεια, φίλους, μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απολαμβάνουμε τις απλές απολαύσεις.

Για να σας βοηθήσουμε να χαλαρώσετε το μυαλό σας κατά τη διάρκεια stressful περιόδου, μοιραζόμαστε 10 συμβουλές αυτοφροντίδας που εντάσσονται εύκολα σε μια busy καθημερινότητα για όταν αισθάνεστε πεσμένοι.

Φτιάξτε μια feel-good playlist

Μπορείτε να προσθέσετε τραγούδια που σας ηρεμούν, σας βοηθούν να διαλογιστείτε ή σας αναγκάζουν να χαλαρώσετε. Μόλις ορίσετε τη λίστα αναπαραγωγής σας, μπορείτε να την ακούτε στο αυτοκίνητο, όταν προσπαθείτε να καθαρίσετε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε ή οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεστε αγχωμένοι. Η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή θεραπείας καθώς έχει αποδειχθεί να είναι ευεργετική για την ηρεμία του νευρικού συστήματος.

shutterstock-2340242017.jpg

Κάντε ένα bubble bath

Ίσως η πιο διαδεδομένη πρακτική self-care είναι ένα ζεστό μπάνιο ή η χαλάρωση μέσα στο ζεστό νερό της μπανιέρας σας μαζί με essential oils ή θρεπτικά άλατα. Αν δεν έχετε μπανιέρα, ένα μακρύ, αχνιστό ντους είναι επίσης ό,τι πρέπει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει και να καθαρίσει το μυαλό σας κατά τη διάρκεια του χαλαρωτικού μουλιάσματος ή του ξεβγάλματος.

Βοηθήστε τους άλλους

Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αλλάξετε τη διάθεσή σας είναι να βοηθήσετε τους άλλους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη δωρεά χρημάτων ή του χρόνου σας σε όσους το έχουν ανάγκη ή απλά τηλεφωνώντας σε τρεις από τους πιο στενούς σας φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας και ρωτώντας τους πώς τα πάνε. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη συζήτηση θετική και ανεβαστική. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και χρειαζόμαστε όση περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη μπορούμε να πάρουμε.

Αποσυνδεθείτε εντελώς για 10-15 λεπτά καθημερινά

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στο περιβάλλον σας. Τα social media και τα ομαδικά γραπτά μηνύματα μπορούν να περιμένουν. Το να δώσετε στον εαυτό σας μια στιγμή σιωπής μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να αποφορτιστείτε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, μια υγιής ποσότητα χρόνου ησυχίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς.

shutterstock-2475282919-2.jpg

Απολαύστε ένα guided meditation

Λίγα λεπτά διαλογισμού την ημέρα μπορούν πραγματικά να επαναφέρουν την εσωτερική σας γαλήνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή που σας αρέσει. Μπορείτε να τον κάνετε σε οποιοδήποτε σημείο της ημέρας, μόνοι στο δωμάτιό σας, ή να τον ακούσετε ενώ κάνετε έναν περίπατο στη φύση.

Δημιουργήστε πλάνα που σας ενθουσιάζουν

Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να φτιάξετε (ή να παραγγείλετε) το αγαπημένο σας γεύμα για δείπνο ή μια (ασφαλή) απόδραση με το έτερον ήμισυ ή μια μικρή ομάδα φίλων. Ό,τι κι αν είναι αυτό, βάλτε κάτι στο ημερολόγιο - ο ενθουσιασμός του να έχετε προγραμματίσει κάτι είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να διατηρήσετε τη διάθεσή σας ψηλά.

Αποθηκεύστε ευχάριστες αναμνήσεις σε έναν φάκελο στο τηλέφωνό σας

Ακούγεται γλυκανάλατο, αλλά η ανάγνωση εμπνευσμένων αποσπασμάτων είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας. Και πάλι, είναι άλλο ένα απλό πράγμα που μπορείτε να περιμένετε με ανυπομονησία, και αν είστε σαν αυτήν και δεν μπορείτε να βλέπετε την οικογένειά σας τόσο συχνά, είναι ένας ωραίος τρόπος να κρατάτε όλοι επαφή και συναισθηματικά υπό έλεγχο.

shutterstock-2476215153.jpg

Αφιερώστε δύο λεπτά κάθε μέρα για journaling

Ξεκινήστε με το να γράφετε τρία πράγματα κάθε μέρα (ή εβδομάδα!) για τα οποία είστε ευγνώμονες. Το να γράφετε ημερολόγιο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να γράψετε ένα μυθιστόρημα. Κρατήστε το σε μια σημείωση στο τηλέφωνό σας ή ακολουθήστε τον παραδοσιακό τρόπο και αγοράστε ένα πραγματικό ημερολόγιο. Όχι μόνο θα νιώσετε ανακουφισμένοι βγάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, αλλά όταν χρειάζεστε μια ανάσα, μπορείτε να πάτε πίσω και να διαβάσετε παλαιότερες σημειώσεις και να θυμηθείτε ότι ό,τι κι αν περνάτε θα περάσει και ότι έρχονται καλύτερες μέρες

Stretch it out

Οι διατάσεις βελτιώνουν τη στάση του σώματος, τη μυϊκή ένταση και την ικανότητά σας να χαλαρώνετε. Αφιερώστε 5-10 λεπτά για να κινήσετε το σώμα σας και να επιμηκύνετε τη σιλουέτα σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αμέσως μόλις ξυπνήσετε ή στο τέλος της ημέρας ανάμεσα στα διαφημιστικά διαλείμματα, καθώς χαλαρώνετε το βράδυ.

shutterstock-2495406883.jpg

Κάντε το δωμάτιό σας καταφύγιo

Ένα ακατάστατο δωμάτιο προσθέτει extra stress σε έναν αγχώδη τρόπο ζωής. Εκτός από το να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί και να κρατάτε τον χώρο σας καθαρό, σκεφτείτε να καθαρίσετε τα περιττά πράγματα από την κρεβατοκάμαρά σας (και τη ντουλάπα) που καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο. Θα εκπλαγείτε από το πώς η μετάβαση σε ένα πιο μινιμαλιστικό στυλ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο ανάλαφροι και συνολικά λιγότερο αγχωμένοι.