fbpixel

Search icon
Search
Ανοίγει σήμερα τις πόρτες της η 1η έκθεση του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tsuyoshi Tane στο Λονδίνο
ARTS & CULTURE

Ανοίγει σήμερα τις πόρτες της η 1η έκθεση του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tsuyoshi Tane στο Λονδίνο

Το project με τίτλο "Αrchaeology of the future" θα υποδεχθεί το διεθνές κοινό στους χώρους του TOTO concept gallery


Δύο πεδία, τα οποία διακρίνονται από μια διαχρονική αλληλεξάρτηση. Οι τομείς της αρχαιολογίας και του σχεδιασμού κτιρίων δημιουργούσαν πάντα μια ενδιαφέρουσα σύνθεση, η οποία ανοίγει ένα ευρύ φάσμα σκέψης, προβληματισμού και εξέλιξης όσον αφορά τη δομή και την αισθητική ταυτότητα μιας κατασκευής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της σύνδεσης αποτελεί η φιλοσοφία του Ιάπωνα αρχιτέκτονα με Tsuyoshi Tane με έδρα το Παρίσι. Η έκθεσή του με τίτλο "Archaeology of the Future", η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στη γκαλερί TOTO concept στο Clerkenwell του Λονδίνου, είναι ένα project που «ταξιδεύει», προσαρμόζεται και μεγαλώνει από την έναρξή του στο Τόκιο το 2018. Όπως όλες οι επαναλήψεις της, έτσι και η έκθεση του Λονδίνου είναι προσαρμοσμένη στο χώρο διεξαγωγής της. 

Ο Tane κουβαλά στο ισχυρό βιογραφικό του έναν εντυπωσιακό κατάλογο ολοκληρωμένων έργων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας (34.000m2), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Χιροσάκι (3.500m2) και το The Al Thani Collection - Hotel de la Marine στο Παρίσι, μεταξύ πολλών άλλων. Ο ίδιος κατάφερε να εκπλήξει θετικά τον κόσμο, κερδίζοντας τον διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού για το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας στα είκοσί του χρόνια και κέρδισε ξανά την προσοχή όταν το μουσείο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια αργότερα, το 2016.

The power of the past

imperial-palace-hotel-atta-jp77-official-image.webp

Πίσω από το έργο "Αrchaeology of the future" κρύβεται μια προσέγγιση στην οποία ο Tane και η ομάδα του δεσμεύονται να διερευνήσουν την ιστορία και τα πολιτιστικά συμφραζόμενα του τόπου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το επερχόμενο έργο. Αυτή η διαδικασία σκέψης από το παρελθόν στο μέλλον επιτρέπει στη μνήμη του τόπου να γίνει σιγά σιγά αρχιτεκτονική, αναπτύσσοντας νέες ιδέες για την υλοποίησή του. Το παρελθόν, λοιπόν, αποτελεί κεντρικό σημείο εκκίνησης, κληροδοτώντας τις εμπνεύσεις και την αισθητική του κουλτούρα στις σύγχρονες βάσεις κατασκευής και διαμόρφωσης. 

tsuyoshi-tane-archaeology-of-the-future-exhibition-designboom-09.webp
Tsuyoshi Tane. Photo: keizo kioku

Όπως ο ίδιος έχει τονίσει για το project: «Έχουμε δημιουργήσει έργα σε διαφορετικές τοποθεσίες, με διαφορετικά υλικά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά προγράμματα και σε διαφορετικές κλίμακες - αλλά ολόκληρη η αρχιτεκτονική εικόνα δεν έχει ποτέ δει κανείς ως σύνολο. Βιώνοντας αυτά τα έργα ως ένα ενιαίο οπτικό τοπίο, ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες θα δουν ότι η αρχιτεκτονική του ATTA σέβεται τη μνήμη και την αξιοπρέπεια κάθε τόπου και είναι διαχρονική, σαν να υπήρχε πάντα εκεί». 

hqyvsb86prkhpptkmk3hmf-768-80jpg.webp
Estonian National Museum (Image credit: Propapanda lr)

Εικόνες, βίντεο και «αρχαιολογικές εγκαταστάσεις» που θα είναι εντελώς εξειδικευμένες για κάθε χώρο θα προσφέρονται για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την άποψη του Tane για την αρχιτεκτονική, αξιοποιώντας τα υπάρχοντα έργα ως μελέτες περίπτωσης. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει: «Μέσα από την αρχαιολογική μας προσέγγιση στην αρχιτεκτονική, ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες θα διασκεδάσουν και θα συνειδητοποιήσουν ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον». .

Info: TOTO Concept Showroom. 140, 142 St John St, London EC1V 4UA, Ηνωμένο Βασίλειο. Διάρκεια έκθεσης: Από 22 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου 2023

Κεντρική φωτογραφία: ©Takuji Shimmura