fbpixel

Search icon
Search
Angelina Jolie: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τον καρκίνο και το ηχηρό μήνυμα πρόληψης
PEOPLE & MOMENTS

Angelina Jolie: Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τον καρκίνο και το ηχηρό μήνυμα πρόληψης

Μία γυναίκα-σύμβολο της μαχητικότητας


Η Αngelina Jolie, δεν είναι απλά μία γυναίκα που έχει αφήσει το στίγμα της στον λαμπερό κόσμο του Hollywood. Είναι μία πραγματική μαχήτρια, έχει κληθεί να παλέψει για πολλά πράγματα στη ζωή της και να ξεπεράσει πολλά και σημαντικά εμπόδια. Η χολιγουντιανή star, αποτελεί υπόδειγμα θάρρους και πηγή έμπνευσης για πολλές γυναίκες, καθώς προέβη σε διπλή μαστεκτομή, ως μέθοδο πρόληψης μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου. Τώρα, μέσω μίας μεγάλης εξομολόγησης μιλάει για τη μητέρα της και τη δική της μάχη με τον καρκίνο και τα λόγια της συγκλονίζουν...

Τα πιο σπουδαία μηνύματα!

Η ανάμνηση και η έντονη συγκίνηση

Έχασε τη μητέρα της από καρκίνο, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρονών. Την είδε να δίνει μία σκληρή, αλλά άνιση μάχη. Την είδε να παλεύει και να μη λυγίζει, μέχρι και το τέλος. Η Marcheline Bertrand, πάλεψε για ένα σημαντικό διάστημα με τον καρκίνο και τελικά, άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιανουάριο του 2007, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους της και φυσικά, την Angelina. Σαν σήμερα, η αείμνηστη ηθοποιός θα γιόρταζε τα γενέθλιά της, με την Jolie να κάνει μία συγκινητική και πολύ φορτισμένη ανάρτηση στα social media της, την οποία συνόδευσε με μία φωτογραφία, στην οποία ποζάρει δίπλα από τη μητέρα της. Μίλησε για τη σκληρή της μάχη με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και μαζί, θέλησε να στείλει και το πιο ηχηρό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες, που ενδεχομένως δεν έχουν στο μυαλό τους την πρόληψη.


«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ήταν τα 73α γενέθλια της μητέρας μου. Έφυγε από τη ζωή πριν από 15 χρόνια, μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Τον Ιούνιο θα είμαι ένα μήνα μακριά από την ηλικία που διαγνώστηκε. Έχω κάνει προληπτικές επεμβάσεις για να προσπαθήσω να μειώσω τις πιθανότητες, αλλά συνεχίζω να κάνω check-up. Η μαμά μου αγαπούσε τον Hendrix. Και πάντα υπέγραφε τα γράμματα της, με την ατάκα "Φίλα τον Ουρανό". Αυτό πήρε νέο νόημα αφού πέθανε. Στέλνω την αγάπη μου σε όσους έχασαν επίσης αγαπημένα πρόσωπα και δύναμη σε όσους αγωνίζονται αυτή τη στιγμή για τη ζωή τους και τη ζωή αυτών που αγαπούν. Και σε άλλες γυναίκες, παρακαλώ αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και πηγαίνετε για μαστογραφίες και εξετάσεις αίματος ή υπέρηχους, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου».

Η στιγμή που άλλαξε τη ζωή της Angelina

Ήταν το 2013, όταν η Angelina Jolie γνωστοποίησε το γεγονός ότι προχώρησε σε προληπτική, διπλή μαστεκτομή. Η μητέρα της, «έφυγε» από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 56 ετών και η ίδια, διαπίστωσε μέσα από μία σειρά από εξετάσεις, ότι έφερε τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Η είδηση αυτή τότε, μας έμαθε πως οι γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με την γνωστή ηθοποιό να σημειώνει τότε, ότι οι γιατροί της υπολόγισαν ότι είχε 87% κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. Η ίδια, είδε τη ζωή της να αλλάζει και βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πληροφορία που -αν μη τι άλλο- είναι ικανή να κλονίσει ακόμη και τους πιο δυνατούς χαρακτήρες, όμως δεν το έβαλε κάτω. Είδε τη μητέρα της να παλεύει και όταν έφτασε η δική της στιγμή, διαχειρίστηκε την κατάσταση με ψυχραιμία και είπε ένα μεγάλο «ναι» στην πρόληψη, στέλνοντας σε όλους το πιο σημαντικό μήνυμα.

shutterstock-1722561397.jpg

«Οι γιατροί με ενημέρωσαν πως είχα 87% πιθανότητα να αναπτύξω καρκίνο του μαστού, καθώς φέρω μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1. Εφόσον αυτή ήταν η πραγματικότητά μου, αποφάσισα να φέρω στο ελαχιστο τις πιθανότητες και να προβώ σε διπλή μαστεκτομή. Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί από 87% σε λιγότερο από 5%. Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού», ανέφερε η ηθοποιός, όταν κλήθηκε να μιλήσει για τη δική της εμπειρία. Η Jolie έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσει να αποφύγει κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά πιθανό να συμβεί και μοιράστηκε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για εκείνη, παροτρύνοντας όλες τις γυναίκες να ερευνήσουν καλύτερα και πιο μεθοδικά τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, εκμεταλλευόμενες τα φοβερά άλματα της επιστήμης.

«Για κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το κείμενο, ελπίζω να σας βοηθήσει να ξέρετε ότι έχετε επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να αναζητήσει τις πληροφορίες και τους ειδικούς γιατρούς που μπορούν να την βοηθήσουν να κάνει τις δικές της επιλογές», ανέφερε σε άλλη τοποθέτησή της η χολιγουντιανή ηθοποιός και στη διάρκεια όλων των τελευταίων ετών, έχει μοιραστεί πολλές φορές τη δική της εμπειρία, προσπαθώντας να σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων των γυναικών, που δίνουν τη μάχη τους. Γίνεται η φωνή τους, διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον και παλεύει γι' αυτό, έχοντας καταφέρει να κινητοποιήσει ακόμη και την ιατρική κοινότητα. Η Angelina Jolie, δεν είναι απλά μία ηθοποιός. Δεν είναι απλά μία διασημότητα, που μαγνητίζει τα βλέμματα σε κάθε της εμφάνιση. Δεν εφησυχάζει ποτέ και προσπαθεί πάντα να είναι δίπλα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αγαπάει τα παιδιά, στηρίζει τις γυναίκες και μάχεται για όλες, με φόντο ένα καλύτερο μέλλον...