fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Τήνος με τη Μαρία Βαζούρα
TRAVEL

An insider guide to: Τήνος με τη Μαρία Βαζούρα

Ένας μυστικιστικός προορισμός που αναβλύζει από ανατρεπτική γοητεία και καταφέρνει να σε μαγεύει σχεδόν όλες τις εποχές


Η Τήνος είναι πολλά περισσότερα από την Παναγία της. Ναι, σίγουρα είναι σαν να την έχει ευλογήσει με μια παράξενη ενέργεια που δύσκολα περνά απαρατήρητη, παρόλα αυτά, έχει ακόμα κι άλλα. Γαλάζια νερά, απόκοσμα τοπία, μυσταγωγικά Κυκλαδίτικα στενά και φυσικά, μια σειρά από γραφικά χωριά που δεν γίνεται να μην αγαπήσεις. Από που να την πιάσεις - από τους ανθρώπους της, που ισορροπούν ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και την μποέμικη αισθητική, τις χρυσαφένιες απέραντες αμμουδιές της ή τα αυθεντικά νησιώτικα πανηγύρια της... Την Τήνο θα την λατρέψεις και θα σε λατρέψει: αυτό συνέβη και στην επιχειρηματία και marketing director, Μαρία Βαζούρα. 

Παρακάτω, η ίδια μας μιλάει για την δική της Τήνο, και τα μυστικά της, που φαντάζουν το ίδιο υπέροχα ακόμα και τον Σεπτέμβρη!

Περιγράψτε μας τι είδους vibes σάς δημιουργεί η Tήνος

Η Τήνος είναι το νησί της εξερεύνησης και της χαλάρωσης. Πέρα από τη γνωστή αίσθηση κατάνυξης για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Μεγαλόχαρη είναι και ο τόπος που δημιουργεί στον επισκέπτη τα απολυτά vibes γαλήνης. Ιδανική για όσους θέλουν να ανακαλύψουν πάνω από 45 διαφορετικά χωριά, να κάνουν surf, να φάνε μοναδικά, αλλά και να διασκεδάσουν από το βράδυ έως το πρωί (κι όμως!).

me-78.jpg
Μαρία Βαζούρα


Ποια είναι η κατάλληλη εποχή – περίοδος για την επισκεφτεί κανείς

Το Πάσχα και το καλοκαίρι (ιδανικά Ιούλιο - Αύγουστο - Σεπτέμβριο) κυρίως. Φυσικά και για 2ήμερες αποδράσεις μέσα στον χειμώνα (καθώς είναι 4 ώρες μόνο από την Ραφήνα). Για όποιον επιθυμεί να «αλλάξει γνώμη για την Τήνο» που θεωρεί πως είναι μόνο προορισμός για το γνωστό προσκύνημα και επίσκεψη στην Παναγιά της Τήνου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κανείς την Tήνο; 

Ο καλύτερος τρόπος είναι οι επισκέψεις σε διαφορετικά χωριά κάθε μέρα με αυτοκίνητο και μπάνιο στις παραλίες που το καθένα από αυτά έχει να προσφέρει. Με τα πόδια, μόνο αν ο επισκέπτης μένει στη Χώρα για να ανακαλύψει ακόμα πιο εύκολα τη νυχτερινή ζωή της και φυσικά μέσω των Tinos trails για όσους θέλουν να περπατήσουν τα αμέτρητα χαρτογραφημένα μονοπάτια της που περνάνε μέσα από βουνά και διαφορετικά χωριά. 

Η καλύτερη καλοκαιρινή ρουτίνα της Τήνου επιτάσσει πρωινό σε ένα από τα αμέτρητα μέρη για φαγητό, εξερεύνηση ενός χωριού, μπάνιο στη θάλασσα, φαγητό (ξανά) σε ένα από τα παραδοσιακά ή και gourmet εστιατόρια/ταβερνάκια της, ξεκούραση και βραδινή έξοδο στη Χώρα. Σε περίπτωση που βρεθείτε στην Τήνο Αύγουστο, στο πρόγραμμα πρέπει να προστεθεί κ η επίσκεψη σε ένα από τα πανηγύρια της (τα πιο γνωστά είναι στα Δυο Χωριά, στη Στενή, στην Καρδιανή, στην Καλλονή, στην Αγάπη και φυσικά το ετήσιο πάρτι στον Κέχρο!).

Μιλήστε μας για τη δράση σας στο νησί

Εμείς επιλέξαμε να αφήσουμε την πρωτεύουσα, στην οποία μεγαλώσαμε όλη μας τη ζωή και να ανοίξουμε boutique με κοσμήματα και ρούχα αλλά και να ζήσουμε εδώ μόνιμα, αφήνοντας την Αθήνα για κάποια (ιδανικά για πολλά!) χρόνια. Στο νησί μας -των 10.000 ατόμων- πολλοί επέλεξαν να κάνουν το ίδιο και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε αυτόν η άλλο τομέα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τήνος ήταν πάντα ένας γαστρονομικός παράδεισος που πλέον ανθίζει σε αυτό με σταθερό ρυθμό.

Προτείνετέ μας το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το πιο νόστιμο πρωινό

Πολλά τα μέρη για ένα τέλειο πρωινό:

  • Στη Χώρα: See you Soon, Cardoon, Holy Hood, Μύρτιλο, Ξέμπαρκο, Mikro Kafe, Sol
  • Στα Χριά: Croque Monsieur, Veneranda (Κρόκος), Mayu, Έξω Μεριά, Δέντρο (Υστέρνια), Στα καφενεδάκια της πλατείας του Πύργου, Veranda (Άγιος Ιωάννης), Τριανταράκι (Τριάνταρος), Aganta (Δυο Χωριά), Kalais (Κώμη), Klouki (Φαλατάδος), Majorana (Αγάπη), Σαν τη Γη (Ταραμπάδος), Πέτρινο (Τριάνταρος)
shutterstock-1981621649-x2N4l.jpg

Αντίστοιχα για το lunch-time

  • Στη Χώρα: Ταρσανάς, Άγκυρα, Μικρό Καράβι, Μαραθιά, Πλοκάμι, Τσαμπιά, Σαν το Αλάτι, Ελιά, Kalopsia,
  • Στα Χωριά: Ανατολή του Πόρτο, Θαλασσάκι, Ντίνος, Χορεύτρα, Ρακίζιο, Ζαχαρίας, Κουναριά, Τερέζα, Αρνάδος, Λευκες, Napul’e, Dough & Shaker, Ακτή Αιγαίου, Μαρίνα, Σβούρα. 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιει κανείς το ποτό του στην Τήνο και πού

Η καλύτερη ώρα είναι από τις 22.00 και μετά - όποιο βράδυ του καλοκαιριού. Τα μαγαζιά της Χώρας μένουν ανοιχτά ως τις 03.00 και τα after party μέρη του νησιού μέχρι τις 07.00 κατά περιπτώσεις.

  • Στη Χώρα: See you Soon, Santiago, Cardoon, Κουρσάρος, Αργοναύτης, Three Donkeys, Τεχνοτρόπες, Holy Hood, Αγκυνάρα, Τ24, Μύρτιλο, Prickly Bear. Υπάρχουν βέβαια και μαγαζιά με ελληνική μουσική και party-style (Sivylla, Village). Τα after-party μέρη ως το πρωί είναι λίγο έξω από τη Χώρα (χρειάζεται αμάξι) σε απόσταση 5 λεπτών το πολύ και είναι τα OMMA και ΚΑΚΤΟΣ.
  • Στα Χωριά: Kalais, Mayu, Στα καφέ/μπαρ της πλατείας του Πύργου, Τριανταράκι. 

Ποια θεωρείται η σπεσιαλιτέ του τόπου – και που μπορούμε να τη βρούμε;

Η Αγκινάρα σε κάθε της μορφή (πίτα, σαλάτα, τάρτα, γλυκό, spread, ψητή, τηγανιτή, κλπ). Σε όλα τα εστιατόρια/γαστροκαφενέδες/ταβέρνες του νησιού θα βρείτε αγκινάρα και είναι must try!

Ποια προτείνετε ως την καλύτερη παραλία ή και μια «όαση δροσιάς» στην Τήνο;

H Τήνος παρ’ ότι δε φημίζεται για τις παράλιες της έχει αρκετές οάσεις δροσιάς και κάποιες ακόμα ανεξερεύνητες. Είναι πολλές οι οργανωμένες και άλλες τόσες οι ανοργάνωτες.

  • Άγιος Φωκάς, Λαούτη, Λυχνάφτια, Παχιά Άμμος, Άγιος Μάρκος, Απηγάνια, Καλύβια, Όρμος Γιαννάκη, Άγιος Πέτρος, Κολυμπήθρα, Ρόχαρη, Αγία Θάλασσα, Λειβάδα, Santa Margarita, Άγιος Ρωμανός, Πάνορμος, Άγιος Ιωάννης. 
shutterstock-1993677047.jpg

Ένας «κρυφός παράδεισος» που μόνο οι locals γνωρίζουν;

Το Πράσινο Λατομείο – ένα βόρειο σημείο του νησιού πολύ κοντά στην Άνδρο.

Σε δεύτερη φάση: η παραλία της Αγίας Θάλασσας και το Καβαλουρκό. Κρυφός παράδεισος θεωρείτο και ο Κουμέλας και η Λιβαδά.

Που μπορούμε να ανακαλύψουμε την ιστορία του τόπου;

Στο χωριό του Πύργου και στα Υστέρνια, όπου υπάρχουν μουσεία και σημεία που στεγάζουν κάποια από τα πιο γνωστά μαρμάρινα έργα του νησιού καθότι πηγή μαρμαρογλυπτών (Γιαννούλης Χαλεπάς) αλλά και στο Μουσείο του Τσόκλη στον Ταραμπάδο. Εκθέσεις τέχνης στεγάζει κατά καιρούς και το Πολιτιστικό Κέντρο Τήνου στη Χώρα του νησιού.

shutterstock-1015729474.jpg

Ποιες boutiques ή art shops μας προτείνετε να επισκεφτούμε στην Τήνο;

Στη Χώρα: Elegant Handmade, Hallelujah, Mariana Petridi, Stamata, Manifactura, Stella Zalonis, Taxidi, Zosma, Parteri, Erato Tiny Treasures, Meraki, Armonia, NeaEra.

Στον Πύργο ξεχωριζει το Kolones. Τα μικρά καταστήματα του Πύργου επίσης κρύβουν θησαυρούς σε κοσμήματα φτιαγμένα από μάρμαρο - κυρίως και ημιπολύτιμους λίθους (π.χ. κατάστημα Jove).

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που μας συστήνετε να διαβάσουμε ενώ είμαστε εκεί;

Με βάση την προσωπική προτίμηση του καθενός, θα έλεγα πως ένα χαλαρωτικό μυθιστόρημα θα ήταν το τέλειο βιβλίο για τις ήμερες της Τήνου. Αφήστε τα αστυνομικά και μυστηρίου για το κλεινόν άστυ!

Δεν πρέπει να φύγει κανείς από την Τήνο αν δεν δοκιμάσει…

Αγκινάρα!

Και αν δεν δοκιμάσει να μείνει ξύπνιος ως το πρωί όσο κ αν δεν το πιστεύει κάνεις πως αυτό μπορεί να συμβεί στην Τήνο!

Επίσης, αν μιλάμε για οπαδούς των sports, δεν πρέπει να φύγει αν δεν δοκιμάσει να κάνει surf στην Κολυμπήθρα.

Τι souvenir πρέπει να φέρουμε πίσω μαζί μας;

Άπειρες καλές στιγμές, κάποια επιπλέον κιλά από το τέλειο φαΐ, ένα διακοσμητικό από μάρμαρο, τυριά και αγκιναράκι. Και σίγουρα ένα βραχιολάκι στο σχήμα του νησιού ή με τις συντεταγμένες του σε χάραξη από το Elegant Handmade κατάστημα στη Χώρα!