fbpixel

Search icon
Search
An insider guide to: Σέριφος με τον Χρήστο Αλεξανδρόπουλο
TRAVEL

An insider guide to: Σέριφος με τον Χρήστο Αλεξανδρόπουλο

Ο fashion director του περιοδικού Elle και διάσημος fashion stylist μοιράζεται μαζί μας τους θησαυρούς αυτού του τόπου


Χαρακτηρίζεται ως “Serifian Superman” και πλέον με το αγαπημένο του νησί τον συνδέουν πολλά περισσότερα, και κυρίως, ένα σπίτι και μια σχέση ζωής. Όπως είναι αυτονόητο, ο fashion director του περιοδικού Elle και διάσημος fashion stylist ξέρει να αναγνωρίζει την αισθητική, όπου κι αν βρεθεί. Οπότε, αν κάτι τον έχει μαγέψει, τότε ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει σπουδαίος
λόγος γι’ αυτό!

THE ISLAND Έφτασα στο νησί πρώτη φορά πριν από 23 καλοκαίρια, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, και τότε ακόμα ήταν η εποχή που τα νησιά γέμιζαν κυρίως τον Αύγουστο. Ήταν ημέρα Τρίτη, φτάσαμε με το πλοίο της γραμμής ύστερα από 5,5 ώρες και ένιωσα ότι ανακάλυψα ένα νησί που το ήξεραν πολύ λίγοι. Η Σέριφος ξεχωρίζει ως ένας τόπος αυθεντικός και θεωρώ ότι αυτόν τον χαρακτήρα της ακόμα τον διατηρεί. Από την πρώτη στιγμή, θα νιώσεις την ενέργειά της, θα δεις ότι σου προκαλεί μια απίστευτη ηρεμία. Κατά ένα περίεργο τρόπο, όταν βρίσκομαι εδώ, αφήνω αυτομάτως πίσω μου ό,τι με συνδέει με την πόλη. Νιώθω την απόλυτη ελευθερία. Και, όσο και αν αυτό που θα πω, έρχεται σε αντιδιαστολή με την αίσθηση αυτή της ελευθερίας που προανέφερα, ταυτόχρονα νιώθω ότι ανήκω κάπου. Γενικά, η Σέριφος είναι μαγική και κάθε εποχή έχει και κάτι να σου δώσει, ανάλογα με το τι αναζητάς από αυτή. Αν ψάχνεις ηρεμία, άδειες παραλίες και slow living, σίγουρα πρέπει να την επισκεφτείς Σεπτέμβριο και Ιούνιο. Αν θες πάρτι και έντονο καλοκαίρι, τότε επίλεξέ την τον Αύγουστο.

ffda9697-dcd7-486c-9468-6ebbba457d72.jpg
Το σπίτι του Χρήστου Αλεξανδρόπουλου στη Σέριφο


M
UST VISIT Νομίζω πως, αν κάνεις τον γύρο της Σερίφου με το αμάξι, το ίδιο το νησί και η ιστορία του θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου: από το Λιμάνι να περάσεις όλες τις νότιες παραλίες, να φτάσεις στο Μέγα Λιβάδι, εκεί που το 1916 έγινε η εξέγερση των μεταλλωρύχων, κι έτσι θεσπίστηκε το 8ωρο εργασίας. Μετά στον Άσπρο Πύργο, ένα μνημείο-παρατηρητήριο του 4ου π.Χ. αιώνα, στις βόρειες παραλίες, το Καστρομονάστηρο των Ταξιαρχών, τα μικρά χωριά Κένταρχος, Παναγία και Πύργος, για να καταλήξεις να μπεις στη Χώρα από το βόρειο τμήμα της και να τη δεις να απλώνεται μπροστά σου με τα λευκά της σπιτάκια και πίσω της τη θάλασσα.

TOP SECRET Ο ιστορικός ξενώνας Περσεύς έχει γίνει πια μουσείο, και μπορείς να ρίξεις μια μάτια στην ιστορία της Σερίφου από την αρχαιότητα.

LOCAL FLAVORS Η πιο αγαπημένη μας συνήθεια είναι να πηγαίνουμε για τον πρωινό ελληνικό καφέ από νωρίς στο καφενείο Στου Στράτου. Εκεί διαβάζουμε τα βιβλία μας και η μουσική, συνήθως του Μάνου Χατζιδάκι, παίζει απαλά. Βρίσκεται στην πλατεία του δημαρχείου στη Χώρα κι είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Κι ο ίδιος ο Στράτος μπορεί να σας πει ιστορίες πολλές. Φαγητό απλό αλλά καλό μπορείς να βρεις σε διάφορα σημεία στο νησί. Πλάκες στη Χώρα, για ρεβιθάδα από τα χέρια της Σοφίας. Μπακακάκι και Υδρόλιθος στο Λιμάνι. Κύκλωπας στο Μέγα Λιβάδι. Και ντόπιο κρασί στο οινοποιείο του Χρυσολωρά.

img-8213.jpg


F
AVORITE BEACH Το νησί έχει 72 παραλίες, άλλες εύκολα προσβάσιμες, άλλες όχι τόσο, και άλλες μόνο με βαρκάκι. Το Γάνεμα, ωστόσο, είναι η μοναδική παραλία στο νησί που, όταν πιάσουν τα καλοκαιρινά μελτέμια, αν καταφέρεις και φτάσεις στην άκρη της, είναι πάντα απάνεμα.

HIDDEN GEMS Το κεραμείο στον δρόμο από Λιβάδι προς Xώρα.


Island Inspiration


1f8a6484-7c0a-4c28-8d01-086707b7199a.jpg
«Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» του Τεύκρου Μιχαηλίδη


«Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού»
του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι ένα βιβλίο με 3 ιστορίες οι οποίες έχουν σαν κεντρικό άξονα τη Σέριφο και διαφορετικές περιόδους της.

Αναζητήστε την κυρία Ρίτα που φτιάχνει παραδοσιακή ξινομυζήθρα και, πέρα από αυτό, στο νησί δοκιμάστε οπωσδήποτε και το τυρί του λάκκου.

Στη Χώρα, αν καταλήξεις στην κορυφή της σε κάποια από τις εκκλησίες, θα δεις μπροστά σου όχι μόνο το νησί μας, αλλά και τη Σίφνο, τη Μήλο, την Κίμωλο και, αν έχει καθαρό ουρανό, θα δεις ακόμα μέχρι την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σύρο.