fbpixel

Search icon
Search
Aλλεργίες της άνοιξης: Πώς να προφυλαχτούμε σωστά
MAGAZINE

Aλλεργίες της άνοιξης: Πώς να προφυλαχτούμε σωστά

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!


Οι αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα εκτεθούμε στην τροφή, στο συστατικό, στο τσίμπημα του εντόμου και γενικότερα σε οτιδήποτε που, εάν έρθει σε επαφή μαζί μας, το σώμα μας «δε θα το αποδεχτεί». 

Πώς μπορούμε, όμως, να προνοήσουμε, ώστε ν’ αποφύγουμε την εκδήλωσή τους;

Οι αλλεργίες διαφέρουν ως προς το είδος, τον βαθμό εκδήλωσής τους και τα συμπτώματα που προκαλούν. Έτσι, δεν είναι δεδομένο πως άνθρωποι που είναι αλλεργικοί, για παράδειγμα στο τσίμπημα της μέλισσας, θα εκδηλώσουν αντιδράσεις με την ίδια ένταση. Γενικότερα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για ν’ αποτρέψουμε τον κίνδυνο εκδήλωσής τους, αλλά και για να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που τα συμπτώματα ξεσπάσουν. Η συνεννόηση με τον γιατρό, ειδικά εάν υπάρξει έξαρσή τους, είναι αναγκαία, καθώς αυτός θα σας ενημερώσει για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστείτε το περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο πανικός δεν πρέπει να είναι σύμμαχός σας! Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική, γι’ αυτό κρατήστε τις παρακάτω συμβουλές.

shutterstock-725484925.jpg

1. Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα σας: Αυτό είναι πολύ βασικό, αλλά όχι πάντα ένα εύκολο βήμα, καθώς ορισμένα είναι πιο εύκολο ν’ αποφευχθούν απ’ ό,τι άλλα. Όταν δεν μπορείτε να βγάλετε ένα αλλεργιογόνο από την καθημερινότητά σας, προσπαθήστε να μειώσετε την επαφή σας με αυτό. Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, 9 στις 10 αλλεργίες οφείλονται στις παρακάτω τροφές: σόγια, φιστίκια, γάλα, σιτάρι, αυγά, ψάρια (μπάσο, πεταλούδα και μπακαλιάρος), οστρακοειδή (καβούρια, καραβίδες, αστακοί και γαρίδες) και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια και πεκάν).

2. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες: Μπορούν να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση της αντίδρασής σας. Λάβετε την αγωγή σας, αποφεύγοντας φυσικά τα αλλεργιογόνα κι ακολουθώντας τυπικά τη θεραπεία.

3. Κρατήστε ημερολόγιο: Παρακολουθήστε τι κάνετε, τι τρώτε, πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι φαίνεται να σας βοηθά να τα καταπολεμήσετε. Οι σημειώσεις αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες και στον γιατρό σας, ώστε να εντοπίσει τι μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει την αλλεργία σας.

4. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια αλλεργικής αντίδρασης: Έχετε ένα γραπτό σχέδιο δράσης αναφυλαξίας έκτακτης ανάγκης. To έντυπο αυτό θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για εσάς αλλά και όσους είναι γύρω σας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που έχετε αλλεργικά συμπτώματα ή σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Να απευθύνεστε πάντα στον γιατρό σας και να τον ρωτάτε κάθε φορά που έχετε οποιαδήποτε απορία.

img-20210306-wa00003.jpg

Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika, του podcast "Πάμε Αλλιως" στο pod.gr, του YouTube channel VICKY'S VITA και διοργανώτρια webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) αυτογνωσίας και διατροφής.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022