fbpixel

Search icon
Search
All about Karl: 10 εκπληκτικά facts για τον ανατρεπτικό designer που άφησε εποχή
PEOPLE & MOMENTS

All about Karl: 10 εκπληκτικά facts για τον ανατρεπτικό designer που άφησε εποχή

Με αφορμή το φετινό θέμα που βασίζεται στον πιο iconic σχεδιαστή, καλλιτέχνη και creative director του οίκου Chanel


Το θέμα του Met Gala του 2023, Karl Lagerfeld: A Line of Beauty, τιμά τον πρώην creative director της Chanel, έπειτα από το θάνατό του το 2019. Η μεγαλύτερη βραδιά της μόδας θα πραγματοποιηθεί και πάλι την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, που φέτος τυχαίνει να είναι και η 1η Μαΐου. Φυσικά, θα λάβει μέρος στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης και από τις 5 Μαΐου έως τις 16 Ιουλίου του επόμενου έτους θα μπορεί κανείς να δει την έκθεση.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο 'Costume Institute Curator' Andrew Bolton θα είναι υπεύθυνος για την έκθεση - η οποία όπως είπε δε θα είναι μια παραδοσιακή αναδρομική έκθεση - αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον Lagerfeld η μόδα δεν ανήκει στα ράφια των μουσείων αλλά στους δρόμους, φορεμένη από άνδρες και γυναίκες.

Φυσικά και το dress code των A-listers καλεσμένων του Met Gala είναι καθαρά «προς τιμήν του Karl». Αυτό σημαίνει πως θα να επιλέξουν από το τεράστιο αρχείο του Lagerfeld που ήταν creative director στις εταιρείες Chanel, Fendi, Chloé, Balmain, Patou και το ομώνυμο brand του, Karl Lagerfeld.

Ο Max Hollein, Γαλλικός Διευθυντής του The Met, δήλωσε σε ένα δελτίο: «Ο Karl Lagerfeld ήταν μία από τις πιο γοητευτικές, παραγωγικές και αναγνωρίσιμες δυνάμεις της μόδας και του πολιτισμού, γνωστός τόσο για τα εξαιρετικά του σχέδια και την ακούραστη δημιουργική του παραγωγή όσο και για τη θρυλική του προσωπικότητα. Αυτή η καθηλωτική έκθεση θα ξεδιπλώσει τη μοναδική καλλιτεχνική του πρακτική, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει ένα ουσιαστικό μέρος της απεριόριστης φαντασίας και του πάθους του Lagerfeld για καινοτομία.»

Με αφορμή, λοιπόν, το Met Gala που είναι αφιερωμένο στον designer, creative director αλλά και creative genius Karl Lagerfeld, σας παρουσιάζουμε 10 ενδιαφέροντα facts για τη ζωή του.
karl-lagerfeld-camera.jpg
Image source: Shutterstock

1. Το line of work του βασίζεται μόνο στη μόδα, αλλά και στη φωτογραφία και το σινεμά. 

2. Ο Karl Lagerfeld γεννήθηκε το 1933 στο Αμβούργο της Γερμανίας και μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά.

3. Το πραγματικό του όνομα ήταν Karl Otto Lagerfeldt, αλλά αποφάσισε να αφαιρέσει το γράμμα Τ από το τέλος διότι του ακουγόταν πιο εμπορικό και catchy.

4. Ο Lagerfeld μπήκε στον κόσμο της μόδας έπειτα από τη νίκη του σε έναν διαγωνισμό design του International Wool Secretariat, όπου και γνώρισε και ήρθε κοντά με τον Yves Saint Laurent. 

5. Στην πρώτη του δουλειά εργάστηκε ως βοηθός του Pierre Balmain. Συνέχισε να εργάζεται στη Fendi το 1967 και στη Chanel το 1983 - μόλις μια δεκαετία μετά το θάνατο της Coco Chanel.

Μερικά πιο προσωπικά facts για τον iconic Karl Lagerfeld συμπεριλαμβάνουν:
karl-diet-coke.jpg
Image source: Shutterstock
6. Ο Lagerfeld ήταν «εθισμένος» στα αναψυκτικά, και συγκεκριμένα στην Coca Cola Light. Κατανάλωνε έως και 10 σε καθημερινή βάση. Μάλιστα έχει κάνει και δύο συνεργασίες με την Coca Cola, δημιουργώντας συλλεκτικά, designer μπουκάλια που κάνουν re-sell έως και σήμερα.

7. Ήθελε να γίνει σκιτσογράφος, αλλά πίστευε ότι θα έβγαζε περισσότερα χρήματα στη μόδα. Έτσι εξηγείται και η έντονη χρήση cartoon στην προσωπική του μάρκα 'Karl Lagerfeld'.

8. Δεν παραδεχόταν την ηλικία του. Για την ακρίβεια, η πραγματική του ηλικία αποτελεί απόλυτο μυστήριο, αφού έχει αμφισβητηθεί από διάφορες πηγές όλα αυτά τα χρόνια. Ο Lagerfeld ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε το 1935, ενώ ο εκπρόσωπος του δήλωσε στην Telegraph το 2013 ότι ο σχεδιαστής γεννήθηκε το 1938.
karl-lagerfeld-fan.jpeg
Image source: Pinterest
9. Κουβαλούσε μαζί του μια βεντάλια, οπουδήποτε και να πήγαινε. Μαζί με την πολυαγαπημένη γάτα του σχεδιαστή ονόματι 'Choupette' (που ακόμα εμφανίζεται σε καμπάνιες μόδας), η βεντάλια αποτέλεσε σήματα κατατεθέν του brand του. 

10. Είχε στην κατοχή του 300 iPods και 300.000 βιβλία. Το καθένα από τα iPods ήταν προγραμματισμένο με διαφορετική μουσική και τα αποθήκευε τη συλλογή του σε ένα custom-made μπαούλο Louis Vuitton. Όσον αφορά τα βιβλία του, ήταν γνωστός φανατικός αναγνώστης και τα είχε όλα τοποθετημένα στο πλάι ώστε να μη χρειάζεται να γέρνει το κεφάλι του για να διαβάσει τους τίτλους.