fbpixel

Search icon
Search
Αλκοόλ: Τι πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση του και ποια ποτά είναι θερμιδικές «βόμβες»;
HEALTH

Αλκοόλ: Τι πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση του και ποια ποτά είναι θερμιδικές «βόμβες»;

Τι επιτρέπεται και τι όχι!


Είναι καλοκαίρι και όπως είναι φυσικό και απολύτως λογικό τα cocktails έχουν την τιμητική τους. Για ποιον λόγο, άλλωστε, να τα αποκλείσουμε από το πρόγραμμα μας; Το θέμα είναι να υπάρχει πάντα μια ισορροπία και να καταναλώνουμε τις αγαπημένες τροφές που επιθυμούμε πάντοτε με γνώμονα το μέτρο. Παρόλα αυτά, τι πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση αλκοόλ και ποια ποτά είναι θερμιδικές «βόμβες», ενώ δεν το γνωρίζαμε;

Τι πρέπει να προσέξουμε στην κατανάλωση αλκοόλ ιδιαίτερα τις ημέρες με περισσότερη ζέστη!
09-cocktail-party-cheers-1.jpg

Αφυδάτωση

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο η άκρατη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, ακριβώς όπως και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις επικίνδυνες ώρες. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όταν καταναλώνουμε cocktail κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ή όσο βρισκόμαστε στην παραλία, αφού οδηγεί σε κατακόρυφη μείωση των υγρών του οργανισμού μας. Για να μην έχουμε, λοιπόν, δυσάρεστες εξελίξεις πρέπει πάντα να ενυδατωνόμαστε, ακόμα και όσο πίνουμε το αγαπημένο μας ποτό κάτω από τον καυτό ήλιο.

Επικίνδυνα αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά η κατανάλωση αλκοόλ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Άλλωστε, όπως ήδη γνωρίζουμε τα αλκοολούχα ποτά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος μας, για αυτό πολλές φορές τα πίνουμε και τον χειμώνα, ώστε να ζεσταθούμε. Παρόλα αυτά, εν μέσω καύσωνα αυτό ενδεχομένως να έχει δυσάρεστες συνέπειες, αφού εξαιτίας αυτών απορρυθμίζεται η φυσιολογική θερμοκρασία του οργανισμού μας.

shutterstock-1702329190.jpg

Επιβάρυνση των οργάνων του σώματος μας

Ανεξάρτητα από την εποχή, κατά την οποία το απολαμβάνουμε, το αλκοόλ επιφορτίζει τόσο το συκώτι, όσο και το στομάχι μας. Αναλυτικότερα, το πρώτο είναι ένα κυρίαρχο σωματικό όργανο, καθώς είναι υπεύθυνο για πολλές από τις διεργασίες του οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα η αποβολή των τοξινών από το σώμα και η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Όσον αφορά το δεύτερο η υπερβολική κατανάλωση ποτών μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (όταν τα στομαχικά οξέα “καίνε” το κατώτερο μέρος του στομάχου) ή ακόμα και γαστρίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου).

Ποια ποτά είναι θερμιδικές «βόμβες»;

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσετε στα ποτά που είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένα θερμιδικά, όπως το gin tonic που αντιστοιχεί σε 155 θερμίδες, η βότκα με 100 θερμίδες (και επιπλέον 50 αν συνοδεύεται και από κάποιο χυμό της επιλογής σας), το martini με 160 και το Malibu με 200-243 θερμίδες. Παρόλα αυτά, αν είστε λάτρης των cocktail τότε μάλλον θα σας απογοητεύσουμε, καθώς τα δυο πιο γνωστά, δηλαδή η Pina Colada και η Μαργαρίτα θα σας προσφέρουν απλόχερα 550 θερμίδες το καθένα.

Ωστόσο, αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα light αλκοολούχο ποτό μπορείτε να στραφείτε σ' ένα ποτήρι κρασί με 80 θερμίδες, στην μπύρα με 120 θερμίδες, στο ουίσκι με κάποιο αναψυκτικό με 110 θερμίδες, αλλά και στην σαμπάνια με 80 θερμίδες.

cfdd3ed928e1c0b3581b9f9268314cdf.jpg

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να διαγράψετε οριστικά και αμετάκλητα τα αγαπημένα σας ποτά, ακόμα κι αν ανήκουν στις λεγόμενες θερμιδικές “βόμβες” του καλοκαιριού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να τα απολαμβάνετε με μέτρο και σύνεση, χωρίς να στερηθείτε τίποτα απολύτως. Ζήστε την κάθε στιγμή αυτού του καλοκαιριού και δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις που θα θυμάστε για όλη σας την ζωή.

Cheers!