fbpixel

Search icon
Search
Αίσθηση πολυτέλειας κι εξαιρετικός σχεδιασμός σε μια υποδειγματική κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης
INTERIORS

Αίσθηση πολυτέλειας κι εξαιρετικός σχεδιασμός σε μια υποδειγματική κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Mηνά Κοσμίδη


Οι ιδιοκτήτες ολοκλήρωσαν την ανακατασκευή της κατοικίας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης το 2012 και λίγα χρόνια αργότερα, απευθύνθηκαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis [Architecture in Concept] για τον επανασχεδιασμό κάποιων από τους εσωτερικούς χώρους, καθώς και του ανεξάρτητου μικρού κτιριακού όγκου του ατελιέ. Οι χώροι που μελετήθηκαν ήταν το σαλόνι, το master bedroom και η τραπεζαρία, οι οποίοι ανανεώθηκαν σημαντικά, αποκτώντας μοντέρνο ύφος και αποπνέοντας διαχρονική πολυτέλεια και cozy ατμόσφαιρα.

homw015.jpg

Το άνετο καθιστικό της κατοικίας ήταν ιδιαίτερα ευρύχωρο και είχε αρχική πρόβλεψη για τζάκι, ενώ από τη νοτιοδυτική του πλευρά δέχεται άπλετο φυσικό φως μέσα από τα καμπύλα ανοίγματα. Οι τοίχοι, όπως και οι οροφές, βάφτηκαν λευκοί ώστε ν’ αντανακλούν το υπέροχο, φυσικό φως, που λούζει τον χώρο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

homw013.jpg

Στο καθιστικό, ο μεγάλος καναπές τοποθετήθηκε κεντρικά, ελεύθερος και με προσανατολισμό προς το τζάκι, ενώ πίσω του σχεδιάστηκε μία σύνθεση με βασικά υλικά το ξύλο καρυδιάς, το μάρμαρο Pietra Grey και το μαύρο μέταλλο. Αυτή η επίπεδη κατασκευή κρύβει ένα εντοιχισμένο μπαρ, καθώς και αποθηκευτικούς χώρους που καλύφθηκαν με ανοιγόμενες, ξύλινες πόρτες καρυδιάς. Στην απέναντι πλευρά, ο τοίχος που περιλαμβάνει και το τζάκι επανασχεδιάστηκε ακολουθώντας παρόμοια λογική και υλικά. Οι λευκές και γκρίζες αποχρώσεις των υφασμάτων και του δέρματος που χρησιμοποιήθηκαν στα έπιπλα, μαζί με το λευκό χαλί, συνδυάζονται ιδανικά με το δρύινο δάπεδο και τις επενδύσεις καρυδιάς, ενώ τα μαύρα μεταλλικά στοιχεία υπογραμμίζουν το σύνολο, με λιτές σχεδιαστικές γραμμές.

homw002.jpg

Στον χώρο της τραπεζαρίας, κυριαρχεί και πάλι η καρυδιά ως βασικό υλικό επένδυσης, ενώ το παράθυρο καλύπτεται από το δάπεδο ως την οροφή μ’ ένα μπρούτζινο πάνελ, το οποίο επιτρέπει στο φως να εισχωρεί μόνο μέσα από το διάτρητο pattern, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες. Πάνω από το μεγάλο τραπέζι με τη μαρμάρινη επιφάνεια από Nero Portoro, δύο κρεμαστά φωτιστικά του Άγγλου designer Lee Broom (Area Domus) χαρίζουν διακριτικά το φως τους. Οι δερμάτινες καρέκλες της Cassina (Δελούδης) συμπληρώνουν με υπέροχο τρόπο τη λιτή, αλλά πολυτελή εικόνα της τραπεζαρίας.

homw004.jpg

Στο master bedroom, κυριαρχεί η επένδυση καρυδιάς, που ντύνει το πίσω μέρος του κρεβατιού, αφήνοντας συμμετρικά δύο κατακόρυφες λωρίδες κενές κι επιτρέποντας στον κρυφό φωτισμό ν’ αποκαλύψει την επένδυση λευκού μάρμαρου Carrara από πίσω. Από το ίδιο μάρμαρο έχουν κατασκευαστεί και τα κυκλικά, minimal side tables, που λειτουργούν ως κομοδίνα, ενώ στην απέναντι πλευρά, πάνω στην επένδυση καρυδιάς, σύρεται ένα πάνελ από το ίδιο υλικό, που φιλοξενεί την τηλεόραση. Η επίπλωση συμπληρώνεται με την πολύ άνετη πολυθρόνα, που επενδύθηκε με πράσινο βελούδινο ύφασμα κι έναν καθρέφτη μεγάλων διαστάσεων, ο οποίος ακουμπάει στο πάτωμα. Έξω από την κατοικία και σε άμεση πρόσβαση από τον χώρο του πάρκινγκ, βρίσκεται ένα υπερυψωμένο, πολύ μικρό, μονόχωρο κτίριο, το οποίο προοριζόταν για να στεγάσει το ατελιέ του ιδιοκτήτη.

homw007.jpg

Εσωτερικά, διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμπεριληφθούν ένα μπάνιο, μία γωνία με πάγκο, νιπτήρας και αποθηκευτικοί χώροι και φυσικά, ο κύριος χώρος του ατελιέ με το σχεδιαστήριο κι έναν καναπέ για χαλάρωση. Οι όγκοι του μπάνιου και του πάγκου απαλύνονται, καμπυλώνοντας τις γωνίες τους, ενώ τονίζονται κι ενοποιούνται αισθητικά με την επένδυση από κατακόρυφους δρύινους πήχεις. Ως υλικά κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν φυσικό ξύλο δρυός, τσιμεντοκονία, γκρίζα υφάσματα και μαύρο corian. Κάποια μαξιλάρια με πολύχρωμα patterns χαρίζουν ζωντάνια στο σύνολο, που γενικότερα αποπνέει την αίσθηση βιομηχανικού χώρου. 

Φωτογραφία Ιωάννα Ρουφοπούλου