fbpixel

Search icon
Search
AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την υγεία μας
MAGAZINE

AI: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει την υγεία μας

Έγκαιρη πρόγνωση, ταχύτερη ανάπτυξη νέων φαρμάκων, καλύτερη διάγνωση, στοχευμένες θεραπείες και φροντίδα!


Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ζωές μας και η ανάπτυξή τους σε όλο τον κόσμο συνδέεται στενά με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών συνδεσιμότητας και διαχείρισης δεδομένων. Ο τομέας της υγείας, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, έχει αρχίσει να αποδέχεται και να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε μια σειρά εφαρμογών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η ιατρική είναι ο κλάδος που θα επηρεαστεί περισσότερο από την εφαρμογή της στην επόμενη δεκαετία. 

Δείτε πώς!

Interface εγκεφάλου-υπολογιστή θα αποκαθιστά την επικοινωνία

Οι νευρολογικές παθήσεις και το τραύμα στο νευρικό σύστημα αφαιρούν τις ικανότητες σε ασθενείς να μιλούν, να κινούνται και να αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους και το περιβάλλον τους. Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να τις αποκαταστήσουν και να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλικά επεισόδια ή κάποια άλλα σύνδρομα, καθώς και για τους 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως που τραυματίζονται στον νωτιαίο μυελό κάθε χρόνο.

shutterstock-2213585573.jpg

Νέα ακτινολογικά εργαλεία για εικονικές βιοψίες

Οι ακτινολογικές απεικονίσεις που λαμβάνονται από μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας και αξονικούς τομογράφους προσφέρουν ορατότητα στις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, πολλές διαγνωστικές διαδικασίες εξακολουθούν να βασίζονται σε δείγματα φυσικού ιστού που λαμβάνονται μέσω βιοψιών, τα οποία ενέχουν κινδύνους, π.χ. την πιθανότητα μόλυνσης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει στην επόμενη γενιά ακτινολογικών εργαλείων να αντικαταστήσουν την ανάγκη για δείγματα ιστού. Επίσης, θα μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα την επιθετικότητα των καρκίνων και να υιοθετήσουν κατάλληλες θεραπείες.

Τηλεϊατρική και διάγνωση: ο ψηφιακός γιατρός

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει τη λύση στην υποστέλεχωση μονάδων υγείας από υγειονομικό εξειδικευμένο προσωπικό στις ακριτικές περιοχές, αναλαμβάνοντας τη διάγνωση των ατόμων που βρίσκονται μακριά. Η δυνατότητα αυτής της τεχνολογίας θα αυξήσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

shutterstock-1721483695-1.jpg

Μειώνει τους κινδύνους της μικροβιακής αντοχής

Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι μια αυξανόμενη απειλή σε όλον τον κόσμο. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ανταποκριθούν στον έλεγχο λοιμώξεων και στην αντοχή στα αντιβιοτικά. Επίσης, πολύ πρόσφατα φαρμακευτική εταιρία κατασκεύασε το πρώτο πολύ πιο δυνατό αντιβιοτικό από όσα υπάρχουν ήδη στην αγορά.

Παρέχει ακριβέστερα παθολογικά στοιχεία

Το 70% όλων των αποφάσεων στον τομέα της υγείας βασίζονται στην παθολογία. Έτσι, όσο πιο ακριβή είναι τα στοιχεία και όσο πιο γρήγορα γίνει η σωστή διάγνωση, τόσο καλύτερα για την υγεία των ασθενών. Αυτό θα προσφέρει η ψηφιακή παθολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Τα Analytics θα δίνουν ψηφιακές εικόνες μεγάλης ανάλυσης που θα επιτρέπουν στους παθολόγους να εντοπίσουν οτιδήποτε θα μπορούσε να διαφύγει από το ανθρώπινο μάτι.

Νοημοσύνη σε ιατρικές συσκευές και μηχανήματα

Στο ιατρικό περιβάλλον, οι έξυπνες συσκευές είναι σημαντικές για την παρακολούθηση ασθενών στις ΜΕΘ. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλει στην αναγνώριση της επιδείνωσης μιας νόσου, θα εντοπίζει π.χ. ότι υπάρχει σηψαιμία. Δηλαδή, θα μπορεί να προειδοποιήσει έναν γιατρό ΜΕΘ, ώστε να παρέμβει έγκαιρα, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

shutterstock-2149237967.jpg

Ενίσχυση της ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η ανοσοθεραπεία είναι μια από τις πιο υποσχόμενες θεραπείες κατά του καρκίνου. Ωστόσο, μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών ανταποκρίνεται στις τρέχουσες επιλογές και οι ογκολόγοι εξακολουθούν να μη διαθέτουν μια ακριβή και αξιόπιστη μέθοδο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδείξει νέες επιλογές για τη στόχευση θεραπειών με βάση τη μοναδική γενετική σύνθεση ενός ατόμου.

Το ηλεκτρονικό αρχείο υγείας, αξιόπιστος παράγοντας πρόβλεψης κινδύνου

Και ναι, μπορεί ένας αλγόριθμος να προβλέψει την κατάθλιψη ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνοντας έτσι την κλινική φροντίδα. Αρκεί να είναι περασμένα όλα τα data των ασθενών. Και αυτό μπορεί να γίνει και με τις wearables συσκευές.

Παρακολούθηση της υγείας μέσω wearables συσκευών

Σχεδόν όλοι μας έχουμε πρόσβαση σε συσκευές με αισθητήρες που μπορούν να συλλέξουν πολύτιμα δεδομένα για την υγεία μας. Από smartphones με step trackers μέχρι wearables. Η συλλογή και η ανάλυση αυτών των δεδομένων -και η συμπλήρωσή τους με πληροφορίες που παρέχονται από τον ασθενή μέσω εφαρμογών και άλλων συσκευών παρακολούθησης στο σπίτι- μπορεί να προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την υγεία όλων. Και η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή πρακτικών πληροφοριών από αυτόν τον μεγάλο θησαυρό δεδομένων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023