fbpixel

Search icon
Search
Αγορά Μοδιάνο: Μια exclusive ματιά στον νέο «παράδεισο» γεύσεων της Θεσσαλονίκης
CITY VIBES

Αγορά Μοδιάνο: Μια exclusive ματιά στον νέο «παράδεισο» γεύσεων της Θεσσαλονίκης

Το "The Νew Generation Food Market Concept" ολοκληρώνεται το 2022


Θυμίζοντας τις ξεχωριστές αγορές San Miguel στη Μαδρίτη και La Boqueria στη Βαρκελώνη, η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενώνει το σήμερα με το χθες περισσότερο από την κάθε μια. Εάν και η πρώτη κατασκευάστηκε το 1916, δίνοντας πνοή στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας -πράγμα που καταφέρνει μέχρι και σήμερα- η δική μας, μετράει περίπου 100 χρόνια ζωής.  

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, παρατηρούμε την εφευρετικότητα του αρχιτέκτονα του λαμπρού αυτού έργου, Ελί Μοδιάνο, ο οποίος έχτισε την Αγορά μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Λίγο πριν, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογενείας Μοδιάνο. Θέτοντας στο πρώτο πλάνο τη μεγάλη ιστορική της αξία και τη βαθιά κληρονομιά της, κατανοούμε ότι πλέον είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της εποχής του μεσοπολέμου, ενώ έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αφού αποτελεί και τη μεγαλύτερη σωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της πλήρους ανάπτυξης της πόλης και της αξιοποίησης των καλύτερων σημείων της, λοιπόν, ο Όμιλος Fais συνεχίζει να επενδύει στο χώρο του Commercial Real Estate Development, στοχεύοντας αυτήν τη φορά στην ανάδειξη της «γαστρονομικής Θεσσαλονίκης», μέσω της ανάπλασης της Μοδιάνο, της πρώτης παραδοσιακής και μεγαλύτερης κλειστής αγοράς τροφίμων στα Βαλκάνια!

First things firsts 

Mε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά έχοντας πάντοτε το νου στο ένδοξο παρελθόν, η Αγορά αναγεννάται και αναδεικνύεται σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό spot, που θα διατηρεί τον χαρακτήρα, τη μορφή και φυσικά την παλιά της αίγλη. Θα λέγαμε ότι πρόκειται να μετατραπεί σε έναν πραγματικό «παράδεισο» για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μέσα σε μία πολυπολιτισμική αγορά, που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο: από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά ελληνικά προϊόντα και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάνουμε λόγο για ένα μοναδικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, την κατασκευή, τη χρήση αλλά και την πρόσφατη ανάμνηση της!

What the future brings

modiano-market.jpg

Ήδη από τον Σεπτέμβριο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με επιχειρηματίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δραστηριοποιηθούν στην εμβληματική Στοά, η οποία θα λειτουργεί και πάλι στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της τον Ιανουάριο. Πέρα όμως από ένα φανταστικό deli προορισμό, η «Κεντρική Αγορά της Πόλης», όπως πολλοί ήδη την αποκαλούν πια, θα αποτελέσει έναν μοναδικό χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης για τους κατοίκους, αλλά και ένα must-visit point για τους τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης και δίνει και πάλι ζωή σε ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία του κέντρου, τα Λουλουδάδικα. 

pahckl6xoe2hawg9aabt.jpg

Με ξεκάθαρο όραμα, ο Όμιλος Fais έθεσε ως στόχο την αποκατάσταση αυτού του σημαντικού μνημείου, χρησιμοποιώντας την καλύτερη σύγχρονη οικοδομική τεχνολογία για την αναβίωσή του, η οποία θα «απογειωθεί» σε συνδυασμό με τη νέα, ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία που θα συστήσει στο κοινό. Αποστολή τους; Να προσφέρουν στους επισκέπτες, εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που θα συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης.

New era 

Όσον αφορά στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, στο ισόγειο της Στοάς θα λειτουργήσουν περίπου 70 food boutiques, που θα χωρίζονται ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα διαθέτουν. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο, θα λειτουργήσουν restaurants. Μερικά από αυτά θα παρέχουν takeaway υπηρεσίες ενώ όλα θα διαθέτουν το δικό τους σαλόνι για απόλαυση του μενού on the house. Επίσης, υπάρχουν οι σκέψεις για τη μετατροπή της Αγοράς σε 24ωρο προορισμό. 

04-maketa.jpg

Με το νέο logo της να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στο επίσημο facebook της Αγοράς, ένα είναι το σίγουρο: Μια νέα εποχή για τη γαστρονομική σκηνή της πόλης είναι εδώ. Με αφορμή μάλιστα, το επικείμενο άνοιγμά της που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες και όχι μόνο, στον λογαριασμό των social media αναφέρεται πως η Αγορά Μοδιάνο, θα αποτελέσει «έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις του φαγητού, αφού θα στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, μία πολύ-πολιτισμική αγορά, που θα συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο, από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου. Θα είναι όχι μόνο μία απλή σκεπαστή αγορά, αλλά και χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης και επικοινωνίας, που θα αντανακλά τον πολιτιστικό δυναμισμό της πόλης, αφού θα δημιουργηθούν χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

lipsis.png
Ένα food market concept νέας γενιάς που θα συνδυάζει σύγχρονα stores με λαχανικά, κρέατα και αλιευτικά είδη από ντόπιους και διεθνείς παραγωγούς, μαζί με μια ποικιλία από ιδέες για ready-to-eat γεύματα.

Info: Ακολουθήστε τον λογαριασμό @agoramodiano on Instagram & Facebook.