fbpixel

Search icon
Search
Agenda Stories: Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο εκπλήξεις ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Agenda Stories: Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο εκπλήξεις ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη

Πώς να περάσετε υπέροχα αυτές τις ημέρες στην πόλη


Ένα ακόμα συναρπαστικό Σαββατοκύριακο ξεκινάει και η πόλη μάς καλεί να το απολαύσουμε στο έπακρο. Μοναδικές προτάσεις για όλα τα γούστα που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, θα σας κάνουν να περάσετε φανταστικά αυτές τις ημέρες στη φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη. Από θεατρικές παραστάσεις μέχρι σινεμά κι καλλιτεχνικές εκθέσεις, οι επιλογές είναι πολλές κι εσείς δεν έχετε παρά να τις ανακαλύψετε, ώστε να ξεκινήσετε μοναδικά το weekend σας.

Take notes!

Παραστάσεις

«Βαβυλωνία» του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου

unnamed2-Dr6Gh.jpg

Το κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κ. Βυζάντιου, «Βαβυλωνία», σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), αυτό το Σάββατο για να συναντήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης. Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας. Παίζουν οι: Τάκης Χρυσικάκος, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Αλέξανδρος Μούκανος κ. ά.

Info: Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Ο Γυάλινος Κόσμος» του Tennessee Williams

651622.jpg

Ο Γυάλινος Κόσμος του Tennessee Williams που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης κι έσπασε κάθε ρεκόρ θέασης των διαδικτυακών μεταδόσεων (Live streaming: 8.000 θεατές) του Εθνικού Θεάτρου, πριν ανέβει στην Αθήνα, στην σκηνή του Θεάτρου Αλκυονίς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για λίγες μόνο παραστάσεις. Είναι ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική–, γράφτηκε το 1944. Πρόκειται για έργο ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Παίζουν οι: Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Αναστάσης Ροϊλός.

Info: Αριστοτέλειον, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & στις 21:00, Κυριακή στις 18:00.

«Τέταρτη Διάσταση», του Γιάννη Ρίτσου

649018.jpg

Εκεί όπου όλα μετουσιώνονται, όλα μεταμορφώνονται, όλα είναι πιθανά, όλα συνδέονται και γίνονται αληθινά… Εκεί θα «ταξιδέψει» το κοινό η παράσταση «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Πολυξένης Σπυροπούλου, που μετά τις επιτυχημένες διαδικτυακές της προβολές, έρχεται να συναντήσει το κοινό δια ζώσης. Αναμετρήσεις, αγκυλώσεις, κοινωνικοί συμβιβασμοί, η μοίρα ως αναπόφευκτο, φθοροποιός χρόνος, αλλοιωμένα «εγώ», επιλογές και ιδεολογίες, νικητές και ηττημένοι -όλα ένα κουβάρι που παίρνει θέση μπροστά στα μάτια σας. Παίζουν οι: Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Καρτόκης, Αίγλη Κατσίκη, Μάρα Τσικάρα κ. ά.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00.

Η Λίμνη των Κύκνων

645498.jpg

Η Λίμνη των Κύκνων, η διάσημη και διαχρονική ιστορία αγάπης με την αξεπέραστη μουσική του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι στις 4 Μαρτίου του 1877. Ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του μεγάλου συνθέτη. Ο χρόνος τον δικαίωσε. Παρόλο που αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, η συνέχεια ήταν αποθεωτική. Η Λίμνη των Κύκνων εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του που κερδίζει σταθερά, χρόνο με το χρόνο, μία από τις πρώτες θέσεις στην καρδιά των θεατών παγκοσμίως. Όχι μόνο θεωρείται σε κάθε εποχή μια σύγχρονη παράστσαη μπαλέτου, αλλά η τρυφερή ιστορία του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ είναι σημείο αναφοράς στο παγκόσμιο κεφάλαιο της ερωτικής θεματολογίας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 19:00.

Εκθέσεις

Καζιμίρ Μαλέβιτς από το Ίδρυμα Χαρτζίεφ

malevich-Cjfuq.jpg

Η παρουσιάζει 23 έργα του Καζιμίρ Μαλέβιτς που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται  από το Ίδρυμα Χαρτζίεφ (Khardzhiev Foundation) υπό την διαχείριση του Μουσείου Στέντελικ (Stedelijk Museum) στο Άμστερνταμ. Η έκθεση συνδέεται με την έναρξη του διεθνούςσυνεδρίου για τη ρωσική πρωτοπορία "Collector Culture of the Russian Avant-Garde" σε υβριδική μορφή.

Info: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Συλλογή Κωστάκη), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 10:00-18:00.

Με τη σχεδία του Οδυσσέα

screenshot-1-kv00a.png

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση, στο πλαίσιο της φετινής PhotoBiennale, με φωτογραφίες που προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης. Ο Ιωάννης Τρικόγλου, Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Info: Αγιορειτική Εστία, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 09:00-14:00.

Cinema 

652355-cWAlq.jpg

Η νέα ταινία του Andrew Levitas, ακολουθεί την αληθινή ιστορία ενός γνωστού πολεμικού φωτογράφου -τον οποίο υποδύεται φανταστικά ο Johnny Depp, που έβαλε προσωπικό στοίχημα για τον ρόλο-, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «ίσως ο πιο σημαντικός Αμερικάνος φωτογράφος στην ανάπτυξη του εκδοτικού φωτογραφικού δοκιμίου». Με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να έχει τελειώσει και οι φωτογραφίες του από τα μέτωπα των μαχών του Ειρηνικού να έχουν καθορίσει την εικόνα που είχε το αμερικάνικο κοινό για τον πόλεμο, ο φωτογράφος έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και την κοινωνία. Μέχρι την στιγμή που ένας φίλος του, του προτείνει να φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού "Life" τις επιπτώσεις που έχει στους κατοίκους η σταθερή δηλητηρίαση των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίου στη Μιναμάτα της Ιαπωνίας.

Info: Odeon Πλατεία (αίθουσα 6), Παρασκευή, Σάββατο Κυριακή στις 19:00.

Parallel Mothers

653697.jpg

Δύο ετοιμόγεννες γυναίκες συμπίπτουν στο ίδιο δωμάτιο νοσοκομείου. Και οι δύο δεν είχαν προγραμματίσει τις εγκυμοσύνες τους, και οι δύο είναι εκεί χωρίς τους πατεράδες των μωρών τους. Η μεγαλύτερη από τις δύο (Penelope Cruz), δε μετανιώνει για την επιλογή της να γίνει μητέρα, αντίθετα είναι πανευτυχής. Η μικρότερη (Milena Smit), από την άλλη, είναι έφηβη κι έντρομη και μετανιωμένη για αυτό που συμβαίνει. Η μία προσπαθεί να στηρίξει την άλλη με κάθε πιθανό τρόπο.

Info: Odeon Πλατεία (αίθουσα 2), Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 & στις 22:30, Κυριακή στις 20:00.

Respect

654494.jpg

Η πολύ-αναμενόμενη βιογραφία για μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της pop κουλτούρας. Ο βίος και το έργο της μεγάλης κυρίας της R&B που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καριέρα και εκατοντάδες λατρεμένες ηχογραφήσεις. Η ταινία ακολουθεί την πορεία της Aretha Franklin από την εποχή που ήταν παιδί και τραγουδούσε στην εκκλησιαστική χορωδία του πατέρα της, μέχρι την κατάκτηση της κορυφής στο διεθνές μουσικό στερέωμα.

Info: Κολοσσαίον, Παρασκευή στις 19:30, Σάββατο στις 20:15, Κυριακή στις 19:30.

Don't miss

36d023e0-832e-badb-b9c9-f46352d6fd69.jpg

Υπογραφή βιβλίου της αυτοβιογραφίας του Λάκη Γαβαλά

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, 18:00-20:00 ο Λάκης Γαβαλάς υπογράφει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Λάκης Γαβαλάς, Loaded», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7. Η συναρπαστική ζωή του με όλες τις δυσκολίες και την ατελείωτη φήμη, οι προσωπικές κι επαγγελματικές επιτυχίες και όλα όσα τον οδήγησαν στο απόγειο της καριέρας του -όλα γραμμένα στις σελίδες της αυτοβιογραφίας του σπουδαίου Έλληνα σχεδιαστή.

Info: ΙΑΝΟΣ Θεσσαλονίκης, 3 Νοεμβρίου, 18:00-20:00.

Have fun!