fbpixel

Search icon
Search
«A sense of New»: Γνωρίστε καλύτερα το next best thing στον χώρο της ελληνικής μόδας αυτήν τη στιγμή
#GREEKSDOITBETTER

«A sense of New»: Γνωρίστε καλύτερα το next best thing στον χώρο της ελληνικής μόδας αυτήν τη στιγμή

Ελευθερία, αρμονία και δωρική λιτότητα είναι τα χαρακτηριστικά της συλλογής του Άγγελου Τσακίρη


Για τον Άγγελο Τσακίρη η μόδα αποτελούσε πάντα μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η κινητήριος δύναμη που ωθεί τον κόσμο να ανακαλύψει το όνειρο μέσα στην πραγματικότητα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη, το 2013 ξεκίνησε να φοιτά στο τμήμα Fashion Design, Creation & Styling στο Fashion Workshop Mod’Art International στην Αθήνα και με την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε πλάι σε καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Το 2017 παρουσίασε την πρώτη προσωπική capsule συλλογή του με τίτλο «Alliberament», που στα ελληνικά σημαίνει «Ελευθερία», εμπνευσμένος από τα έργα του ζωγράφου Joan Miró κι έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τις δημιουργίες που με τόση αριστοτεχνική μαεστρία ενώνουν τη ζωγραφική με τα πολυτελή υφάσματα και τις αιθέριες σιλουέτες.

angelos-tsakiris-portrait.jpg

Έτσι, δυο χρόνια μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο του κι έχοντας ήδη αποκτήσει ένα εκλεπτυσμένο πιστό κοινό, αποφασίζει να κάνει και το δικό του όνειρο πραγματικότητα, εγκαινιάζοντας το ατελιέ/showroom του σε έναν κατάλευκο intellectual χώρο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας.

Η νέα συλλογή του αφιερώνεται στη γυναίκα του «τώρα» που γοητεύεται από το «πάντα». Kαι αυτό σημαίνει πως ο σχεδιαστής επιλέγει να μη «φλερτάρει» με την εκκεντρικότητα, αλλά παραδίδει τη ραπτική στη διαχρονικότητα, αφαιρώντας από τη μόδα καθετί εφήμερο. Για τη νέα capsule σειρά του, μεταξωτές διαφάνειες τιθασεύονται στα χέρια του και παίρνουν τη μορφή αριστοτεχνικών πλισέ, υπακούοντας στην αυστηρότητα. Μια αυστηρότητα που εκφράζεται στην πιο θηλυκή εκδοχή της, αφού αέρινα όπως είναι από τη φύση τους τα μεταξωτά υφάσματα αγκαλιάζουν απαλά τη γυναικεία σιλουέτα, χορεύοντας μαζί της καθώς εκείνη κινείται. 

angelos-tsakiris-1.jpg

Στους τόνους του «καμμένου» πορτοκαλί, του μαύρου και του μπλε ηλεκτρίκ, του πράσινου και της φτέρης, της μέντας και του τιρκουάζ, τα μεταξωτά πλισέ φορέματα Angelos Tsakiris αποκτούν μια παντοτινή θέση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Εξαίσια λεπτομέρεια οι μικροσκοπικές λαμπυρίζουσες πέτρες που κοσμούν διακριτικά το τελείωμα του ποδόγυρου και «γειώνουν», το κατά τα άλλα, αιθέριο φόρεμα, χαρίζοντάς του μια στιβαρή υπόσταση.

Εξελίσσοντας την άλλη μεγάλη του αγάπη, την επεξεργασία υφασμάτων, ο σχεδιαστής εμπνέεται από έργα του Cecil Touchon κι έρχεται να μετατρέψει βαμβακερές πρώτες ύλες σε wearable έργα τέχνης. Εδώ τα μαθήματα γεωμετρίας εφαρμόζονται σε αφαιρετικά φορέματα σε άσπρο-μαύρο και τα αφηρημένα τυπογραφικά κολάζ του Touchon μεταμορφώνονται σε υφασμάτινη ποίηση.

angelos-tsakiris-5.jpg

Ο μινιμαλισμός αναμετριέται με την αέρινη πληθωρικότητα στα κομμάτια της συλλογής «A sense of New» φέρνοντας στο επίκεντρο τη σύγχρονη γυναίκα, εκείνη που ακροβατεί ανάμεσα στον δυναμισμό και στην αιθέρια φύση της, που χρειάζεται απλότητα, άνεση και καθαρότητα στις γραμμές, με μια αίσθηση νέου που ο ανερχόμενος σχεδιαστής προσπαθεί να μας εξηγήσει πώς κατέκτησε!

Το δημιουργικό ταξίδι… ξεκίνησε με πολύ μεγάλη χαρά και διάθεση ανακάλυψης αλλά και με μεγάλο σεβασμό προς τα όσα πρεσβεύει η μόδα. Ένα ταξίδι που στις αποσκευές του έχει τα πιο απαραίτητα εφόδια: αγάπη, στόχους και όραμα για ένα συναρπαστικό μέλλον που αφορά τις γυναίκες του τώρα.

Στην αρχή… ήταν όλα κάπως δύσκολα, όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε καινούριο ξεκίνημα, αλλά σιγά-σιγά, χρόνο με τον χρόνο το τοπίο γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο και φυσικά πιο γοητευτικό. Με αφετηρία το Fashion Workshop Mod’ Art International, το fashion design δεν άργησε να με συνεπάρει. Απ’ την αρχή της πορείας μου σε αυτόν τον χώρο τα πρόσωπα που συνάντησα και οι στιγμές στις οποίες συμμετείχα σημάδεψαν την καριέρα μου και άρχισαν να με πλάθουν ως designer.

angelos-tsakiris-2.jpg

Είμαι ευγνώμων... που βρέθηκαν στον δρόμο μου σημαντικοί και καταξιωμένοι άνθρωποι στον χώρο με πολύ μεγάλη πείρα και όραμα και πίστεψαν σε εμένα. Το σχεδιαστικό δίδυμο Χάρης και Άγγελος θα τολμούσα να πω πως είναι οι καλλιτεχνικοί μου γονείς και η Βίκυ Καγιά, η μούσα μου, που ενσαρκώνει πάντα τη σύγχρονη γυναίκα.

Πριν έναν χρόνο... ίδρυσα το fashion brand angęlos tsakiris επιθυμώντας να αποδώσω μέσα από τα ρούχα μου το «τώρα». Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, φυσικά, δεν έλειψαν οι δυσκολίες, είτε οικονομικές είτε σε καθημερινό επίπεδο. Ένα ρούχο είναι πολλά περισσότερα από όσα κάποιος νομίζει. Περνά από πολλά στάδια μέχρι να υλοποιηθεί και να φθάσει στην τελική του μορφή και όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί πολύ σωστό προγραμματισμό και σεβασμό προς τη γυναίκα που θα το επιλέξει ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά και να της προσφέρει αυτοπεποίθηση.

Δεν αντιπροσωπεύω... κάτι συγκεκριμένο. Εγώ, ωστόσο, νιώθω πως θέλω να δημιουργώ ρούχα που να συνάδουν με το πνεύμα των καιρών και όχι να είναι προσκολλημένα σε συγκεκριμένες δεκαετίες του παρελθόντος ή συγκεκριμένα καλλιτεχνικά κινήματα. Οι δημιουργίες μου θέλω να ρέουν και να κυλούν με τον χρόνο, παραμένοντας ωστόσο για πάντα επίκαιρες.

angelos-tsakiris-6.jpg

Σχεδιάζω... έχοντας πάντα στον νου μου τη γυναίκα του σήμερα. Σχεδιάζω για τις γυναίκες με φιλελεύθερο πνεύμα, με προσωπική αίσθηση του στιλ, για εκείνες που ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και όλα αυτά «ντύνονται» μέσα σε κομμάτια unique φιλοσοφίας που κερδίζουν μια παντοτινή θέση στην γκαρνταρόμπα τους.

Η μόδα του χειμώνα… θα είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της capsule συλλογής μου “A Sense of New”, ενώ θα συνεχίζει την πορεία του τίτλου “A Sense of…" Είναι επηρεασμένη από τις γραμμές του 19ου αιώνα προσαρμοσμένες στην πολυδιάστατη καθημερινότητα της εποχής μας και πρόκειται για μια συλλογή «καλοδουλεμένων» tailored κομματιών που αναδεικνύουν τον δυναμισμό της σύγχρονης γυναίκας.

Για εμένα έμπνευση... ίσον ελευθερία πνεύματος και απεικόνιση της καθημερινότητας μέσα από το πρίσμα της τέχνης.

Οι Έλληνες σχεδιαστές… έχουμε όλα τα εφόδια για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά καλύτερο αύριο τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια σκηνή της μόδας. Έχουμε πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, έχουμε τον ήλιο και το απέραντο γαλάζιο, όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό. Όλα αυτά μας είναι αρκετά για ελεύθερη σκέψη γεμάτη εικόνες που θα αποτυπώνονται πάνω σε συλλογές με ταυτότητα.

Μικρά καθημερινά πράγματα... που με γεμίζουν είναι η πρωινή βόλτα του σκύλου μου Ρέι και οι συναντήσεις με τους συνεργάτες μου στο ατελιέ μου -ο καθημερινός προγραμματισμός για την υλοποίηση των σχεδίων μου με κάνει να αισθάνομαι μια δημιουργική πληρότητα.

angelos-tsakiris-4.jpg

Νέα projects… είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός online καταστήματος που θα δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να έχει πρόσβαση στο brand καθώς και τη συνεργασία με ένα καταξιωμένο ελληνικό brand που θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω σύντομα με μεγάλη χαρά.

Το αύριο... θα είναι σίγουρα καλύτερο!

Ονειρεύομαι κι εύχομαι... όλο και περισσότερες γυναίκες να αγαπούν τις δημιουργίες μου και να βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτές. Θέλω να μπορώ να καλύπτω όλο και περισσότερο τις ανάγκες τους και να αφουγκράζομαι τι τους κάνει να αισθάνονται ο εαυτός τους.

Σε 10 χρόνια θα ήθελα να είμαι… υγιής και πλήρης.

Αγαπώ τη δουλειά μου γιατί... με κάνει να δημιουργώ όλα όσα οραματίζομαι και μου δίνει τη δυνατότητα να τα μοιράζομαι με όσους γοητεύονται από τη μόδα. Είναι υπέροχο να μπορείς να ενώνεις κόσμους, πολιτισμούς, τέχνες και ιδεολογίες πάνω σε ένα ύφασμα.

angelos-tsakiris-15.jpg

Η Ελλάδα μου… «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Σε αυτά τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη συνοψίζεται η Ελλάδα μου.

Οι Έλληνες... έχουν λάμψη, όρεξη, ζωντάνια και μεράκι για το αύριο. Οι Έλληνες μπορούν να κατακτήσουν ό,τι θελήσουν, αρκεί να το συνειδητοποιήσουν!

Εύχομαι… σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να είμαστε όλοι υγιείς και να προσέχουμε ο ένας τον άλλον, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί από αυτό το κακό όνειρο στο οποίο πρωταγωνιστούμε τους τελευταίους μήνες.

Θαυμάστε στην gallery τα κομμάτια της εμπνευσμένης συλλογής του! 

Οι δημιουργίες Angelos Tsakiris διατίθενται αποκλειστικά στο ατελιέ του σχεδιαστή.

Info: Περικλέους 58, Αθήνα, info@angelostsakiris.com, www.angelostsakiris.com