Για καλή διάθεση, διατήρηση του ιδανικού βάρους κι ενίσχυση του ανοσοποιητικού στην καραντίνα, υπάρχει τρόπος, και μ’ έναν καλό προγραμματισμό, μπορείτε να τα πετύχετε. Τα βήματα είναι απλά.
1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας!
Προμηθευτείτε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες A, C, D, Ε, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο), που προσφέρουν ενέργεια και ενίσχυση του οργανισμού σας. Τέτοιες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως ακτινίδια, λεμόνια, πορτοκάλια, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι και όλα τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, οι σπόροι (λιναρόπορος, chia seeds) και όλοι οι ξηροί καρποί. Επίσης, το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα αβγά και τα όσπρια.
2. Χρησιμοποιήστε φυσικά αντιβιοτικά
Κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ. Μπορεί να έχουν έντονη γεύση, αλλά και ισχυρές αντιβιοτικές, αντιβηχικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
3. Εκμεταλλευτείτε την ηλιοφάνεια!
Βγείτε για περπάτημα και καθίστε τουλάχιστον 30΄ στον ήλιο. Τόσο χρειάζεται το σώμα για να παραγάγει τη βιταμίνη D. Για έξτρα ποσότητα, καταναλώστε καθημερινά λιναρόσπορο, σπόρους chia, αβοκάντο και 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, όπως σαρδέλα, σολομό, μπακαλιάρο.
4. Ετοιμάστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων
Από το πρωί μέχρι το βράδυ! Έτσι θα ξέρετε τι να προμηθευτείτε από το super market, σε ποια ποσότητα και θα έχετε πάντα σπιτικό φαγητό!
5. Προμηθευτείτε τα ιδανικά σνακ!
Το τσιμπολόγημα είναι βέβαιο, όταν μένουμε σπίτι. Να έχετε στο ντουλάπι/ψυγείο σοκολάτες ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και γιαούρτι μειωμένων λιπαρών.
6. Keep it normal
Περιορίστε την ποσότητα φαγητού, καθώς στην καραντίνα η κίνηση είναι περιορισμένη. Χρησιμοποιήστε μικρότερο πιάτο και να μην τρώτε μπροστά στην οθόνη.
7. Ανεβάστε τη διάθεσή σας
Συνδυάστε φρούτο με ξηρούς καρπούς, για να παραγάγει ο οργανισμός σεροτονίνη – π.χ. μπανάνα με μια χούφτα αμύγδαλα.
8. Η μαγειρική είναι μια ευχάριστη ασχολία!
Πειραματιστείτε με νέα πιάτα και υλικά. Βρείτε στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr θρεπτικές και πεντανόστιμες συνταγές, για όλες τις ώρες, για μικρούς και μεγάλους.
Βuddha Bowl με κινόα, λαχανικά & κρεμώδη σάλτσα!
Ένα Buddha Bowl είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για ένα πλούσιο και θρεπτικό γεύμα!
Υλικά
Για την κινόα:
- 1 φλ. κινόα
- 2 φλ. νερό
- 1/2 κ. γλ. αλάτι
Για το μπολ:
- 4 φλ. baby σπανάκι, 1 1/2 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες,
- 1/2 αγγούρι κομμένο σε φέτες, 1 avocado σε φέτες,
- 4 καρότα ξεφλουδισμένα &τριμμένα,
- 1 κ. γλ. ηλιόσποροι, φύλλα βασιλικού
Για την κρεμώδη σάλτσα:
• 2 κ. σ. ελαιόλαδο
• 3 κ. σ. ξίδι βαλσάμικο
• 3 κ. σ. γιαούρτι 2%
• 1 κ. γλ. μουστάρδα
• 1/2 φλ. ρεβίθια βρασμένα (προαιρετικά)
• 1 γαρίφαλο
• σκόρδο
• 1/4 κ. γ. αλάτι
• μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το νερό και την κινόα σε μία κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει μειώνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε, προσθέτετε το αλάτι και αφήνετε να μαγειρευτεί για περίπου 15΄. Στη συνέχεια στραγγίζετε την κινόα και πετάτε το νερό. Αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα λαχανικά μαζί. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, χτυπήστε στο mixer, μέχρι να γίνουν παχύρρευστα, πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Τέλος, προσθέστε την κινόα στο μπολ με τα λαχανικά και περιχύστε με σάλτσα!
Μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε αυτό στο Natural Health Clinic, μαθαίνοντας περισσότερα στο www.thessaloniki-diaitologoi.gr.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021