fbpixel

Search icon
Search
 Festival de Cannes 2023: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την φετινή διοργάνωση
ARTS & CULTURE

Festival de Cannes 2023: Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την φετινή διοργάνωση

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και οι ταινίες - φαβορί του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ


Μια από τις πιο λαμπερές γιορτές του σινεμά πλησιάζει, υποσχόμενη και αυτή την άνοιξη να φέρει σε επαφή κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, παραγωγούς, και κριτικούς από κάθε άκρη του κόσμου. Ένα ακόμη δημιουργικό δεκαπενθήμερο θα φέρει στο επίκεντρο τις Κάννες, συγκεντρώνοντας τις σπουδαιότερες μορφές της έβδομης Τέχνης. Η 76η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα ανοίξει αυλαία την Τρίτη, 16 Μαίου στο Palais des Festivals et des Congrès, την ιστορική έδρα του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη διάσημη Promenade de la Croisette και οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος θα προβληθούν στο Auditorium Louis Lumière. 

Ruben Östlund: Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής

dce96674-5f6a-4320-a1a2-48124baf971c.jpg
Ruben Östlund, SvD Perfect Guide

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ανακοίνωσε τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής για την 76η διοργάνωση, ο οποίος είναι ο Σουηδός σκηνοθέτης Ruben Östlund. Ο ίδιος μετά τη σχετική δημοσίευση, μοιράστηκε, χαρακτηριστικά: "Είμαι χαρούμενος, υπερήφανος και ταπεινός που μου εμπιστεύονται την τιμή του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής για το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Πουθενά στον κόσμο του κινηματογράφου η προσμονή δεν είναι τόσο έντονη όσο όταν ανοίγει η αυλαία των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος. Είναι προνόμιο να συμμετέχω σε αυτό, μαζί με το κοινό των Καννών που αποτελείται από γνώστες. Είμαι ειλικρινής όταν λέω ότι η κινηματογραφική κουλτούρα διανύει την πιο σημαντική περίοδο από ποτέ. Ο κινηματογράφος έχει μια μοναδική πτυχή -την μοιραζόμαστε. Βλέπουμε μαζί και αυτό απαιτεί περισσότερα από αυτό που προβάλλεται και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την ένταση της εμπειρίας". Όσον αφορά τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής, θα ανακοινωθούν σύντομα. 

Οι 4 ταινίες - φαβορί 

martin-scorseses-killers-of-the-flower-moon-will-be-like-nothing-weve-ever-seen.jpg
"Killers of the flower moon" ταινία

Αρκετές είναι οι προβλέψεις για τις ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση. Οι επικρατέστερες αφορούν τα τέσσερα φιλμ: Killers of the Flower Moon, Indiana Jones and the Dial of Destiny, Asteroid City και Jeanne du Barry. Η ταινία Killers of the Flower Moon, ενώνει τους Leonardo DiCaprio and Robert De Niro, δύο από τους αγαπημένους συνεργάτες του σκηνοθέτη της, Martin Scorsese, σε ένα δράμα, βασισμένο σε γεγονότα για τις δολοφονίες των μελών του Έθνους Οσάγε, της Ινδιάνικης φυλής, καθώς και τη γέννηση του FBI. Είναι μια μεταφορά του Eric Roth από το βιβλίο του David Grann. 

Το blockbuster στοιχείο της φετινής τελετής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το σχόλιο του Deadline, αποτελεί το φιλμ Indiana Jones and the Dial of Destiny. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο μέσο: "Οι φήμες κυκλοφορούν εδώ και καιρό στις ιστοσελίδες που παρακολουθούν τις Κάννες ότι η πέμπτη ταινία του Harrison Ford ως Indy θα μπορούσε να κάνει θραύση στη Ριβιέρα και καταλαβαίνουμε ότι, αν και δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, έχουν γίνει συζητήσεις για το ενδεχόμενο αυτό". 

Και ακολουθούν οι ταινίες Asteroid City του Wes Anderson και Jeanne du Barry, με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp, οι οποίες έχουν συζητηθεί ευρέως για τις Κάννες και φαίνεται ότι θα αναρριχηθούν με μεγάλα βήματα σε υψηλές θέσεις. 

We are waiting for the next predictions!

Info: Palais des Festivals, 1 boulevard de la Croisette, Cannes. Η 76 διοργάνωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη, 16 έως το Σάββατο 27 Μαίου 2023. 

Sources: EnVols, Deadline