fbpixel

Search icon
Search
6 βήματα για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το σπίτι σας πριν το φθινόπωρο
INTERIORS

6 βήματα για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το σπίτι σας πριν το φθινόπωρο

Προετοιμάζοντας τους χώρους σας ενόψει της νέας σεζόν


Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του έναν αέρα ανανέωσης και τώρα είναι η ιδανική εποχή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τους κρύους μήνες που έρχονται. Ένας βαθύς φθινοπωρινός καθαρισμός δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να διώξετε τη σκόνη και να απομακρύνετε ό,τι δε χρειάζεστε, αλλά και για να οργανώσετε τον χώρο σας, δημιουργώντας μια ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα. 

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τους προσωπικούς σας ενόψει του φθινοπώρου...

1. Ξεκινήστε από τα παράθυρα και τις κουρτίνες 

theparisianapartment.jpg
Φωτογραφία: Modern and Luxe

Τα παράθυρα είναι το πρώτο μέρος που πρέπει να καθαρίσετε. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η σκόνη και οι ακαθαρσίες συσσωρεύονται στα τζάμια, εμποδίζοντας το φυσικό φως να μπει στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό τζαμιών για να τα γυαλίσετε και να τα κάνετε να λάμπουν. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και τα πλαίσια των παραθύρων, τα οποία συχνά παραβλέπονται. Οι κουρτίνες σας πιθανόν να έχουν συγκεντρώσει σκόνη και μυρωδιές από το καλοκαίρι. Βγάλτε τις για τα τις πλύνετε, ώστε να είναι ολόφρεσκες για τους μήνες που ακολουθούν. Αν είναι ευαίσθητες, μπορεί να χρειαστούν στεγνό καθάρισμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με πιο βαριές και χειμερινές, που θα προσθέσουν ζεστασιά στον χώρο σας.

2. Φρεσκάρετε τα χαλιά

natural-living-room-parisian-style-nordroom.jpg
Φωτογραφία: The Nordroom

Tα χαλιά χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα πριν έρθει η ώρα να στρώσετε τα χειμερινά, για τα οποία ακόμα είναι νωρίς. Το καλοκαίρι, με την αυξημένη κίνηση και τα ανοιχτά παράθυρα, συγκεντρώνουν σκόνη, γύρη και άλλες ακαθαρσίες. Κάντε ένα βαθύ καθάρισμα με μια ηλεκτρική σκούπα υψηλής ισχύος και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ατμοκαθαριστή για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τα ακάρεα. Τα μικρά χαλάκια μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο ή να αεριστούν καλά για να φρεσκαριστούν.

3. Καθαρίστε και τακτοποιήστε τις ντουλάπες σας 

parisian-apartment-white-bedroom-with-black-clothes-storage-and-fireplace.jpeg
Φωτογραφία: Home Designing

Tο φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να οργανώσετε τις ντουλάπες σας και να αποθηκεύσετε τα καλοκαιρινά ρούχα. Ξεκινήστε τη διαδικασία καθαρίζοντας το εσωτερικό των ντουλαπών με ένα πανί βουτηγμένο σε ένα μείγμα νερού και ήπιου καθαριστικού. Στη συνέχεια, αφαιρέστε όλα τα ρούχα κι επιλέξτε ποια θα κρατήσετε και ποια μπορείτε να δωρίσετε ή να αποθηκεύσετε για την επόμενη χρονιά. Τα βαριά ρούχα, όπως τα πανωφόρια και τα πουλόβερ, μπορούν να πάρουν τη θέση των ελαφριών καλοκαιρινών ρούχων. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια.

4. Φροντίστε την κουζίνα σας 

eclectic-paris-apartment-kitchen.jpg
Φωτογραφία: Eclectic Trends

H κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους χώρους στο σπίτι και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό της. Ξεκινήστε καθαρίζοντας το εσωτερικό των ντουλαπιών, απομακρύνοντας τα παλιά τρόφιμα και τα άχρηστα αντικείμενα. Αφού τα καθαρίσετε, οργανώστε τα τρόφιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα και ορατά. Στη συνέχεια, περάστε στο ψυγείο σας. Βγάλτε όλα τα τρόφιμα, καθαρίστε τα ράφια και τα συρτάρια με ζεστό σαπουνόνερο και πετάξτε ό,τι είναι ληγμένο ή χαλασμένο. Τέλος, μην ξεχάσετε να απολυμάνετε και τις εστίες της κουζίνας, τον φούρνο και τον φούρνο μικροκυμάτων. Μεγάλη προσοχή δείξτε στις ηλεκτρικές συσκευές που δεν είναι ανθεκτικές στο νερό και απαιτούν στεγνό καθάρισμα. Αλλιώς, ενδέχεται να καταστραφούν.

5. Προετοιμάστε το υπνοδωμάτιό σας για τον χειμώνα 

278951241-440709584524339-8959449809711863307-n-08a1bf985ea1421f853773088351779b.jpg
Φωτογραφία: MyDomaine

Tο υπνοδωμάτιο είναι ο χώρος όπου περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και είναι σημαντικό να είναι καθαρό και άνετο. Ανανεώστε τα στρώματα και τα μαξιλάρια με ηλεκτρική σκούπα, για να απομακρύνετε τη σκόνη και τα ακάρεα. Αν έχετε τη δυνατότητα, αερίστε τα στρώματα στον ήλιο για αρκετές ώρες, ώστε να φρεσκαριστούν φυσικά. Αντικαταστήστε τα ελαφριά καλοκαιρινά σεντόνια με πιο βαριά και ζεστά. Αργότερα, όταν η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει αισθητά, μπορείτε να προσθέσετε κουβέρτες ή παπλώματα, αρχικά ως διακοσμητικά και στην πορεία με σκοπό να σας κρατήσουν ζεστούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

6. Ανανεώστε το σαλόνι σας 

paris-living-room-yellow-sofa-steel-doors-nordroom.jpg
Φωτογραφία: The Nordroom

Tέλος, το σαλόνι, ως ο κύριος χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τον δικό του χρόνο. Απομακρύνετε τη σκόνη από κάθε επιφάνεια και απ' όλα τα διακοσμητικά στο coffee table και τα υπόλοιπα έπιπλα που έχετε στον χώρο. Μάλιστα, σκεφτείτε να ανανεώσετε τη διακόσμηση με φθινοπωρινά στοιχεία, όπως μαξιλάρια σε ζεστές αποχρώσεις, ριχτάρια κι extra διακοσμητικά που θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα καλοκαιρινά.

Κεντρική φωτογραφία: Martha Stewart